Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz.8

aktualna lista:

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza / CÓRECZKA :) Hania
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka/ CÓRECZKA
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
05.08. Paulina/ córka Liliana
07.08 Betti_174
07.08 Harietta /CÓRCIA EMILKA
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
17.08. wisienka84 / SYNEK
20.08. Francess
23.08 KasiOB / SYNEK
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
25.08 E_w_a/ CÓRECZKA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-7-t462341,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz.8

Bezglutek to nie problem aby wziac podanie ale nie wiadomo co z tym zrobic :-) zreszta zobaczymy jak Ci wyplaca kase z Zus:-):-)

Asski - świetny sposób z tą wodą. Faktycznie, sama woda może szybko wyparować z organizmu, w sensie przelatuje za szybko. W ten sposób, który opisałaś, powinno się też pić w tropikach.

Ja miałam taki stres dziś, że się dziwię, że nie urodziłam - dziś wyniki rekrutacji do przedszkoli. Syn się dostał, do trzeciego :) Także już myślałam, że nic z tego. Uff. Teraz mogę spokojnie rodzić ;)

Chociaż jeszcze kilka spraw w pokoju pozostało do ogarnięcia, głównie porządki, za które nie mogę się zabrać, a których na pewno nie zrobię szybko po porodzie. Takie jakieś ustawianie na półki i organizowanie, więc straszna nuuuda ;)

Bezglutek to już duuuży bobas 3200g :)) no i pierwsza się szykujesz, fajnie masz:) ja już się nie mogę doczekać. U nas gin powiedział, że będziemy obserwować, możliwe że CC będzie też wcześniej ale max 2 tygodnie.

Ręczniki papierowe polecają żeby brać do wytarcia rąk czy krocza/rany w miejscu cięcia a nie zwykłym ręcznikiem. No ale zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce, czy się przydadzą ;)

I byłam dzisiaj w pracy zanieść zwolnienie. Wypisałam podanie o roczny urlop macierzyński płatny 80%. Nie było z tym żadnego problemu :-)

Rodzę na Zaspie. Trochę się już stresuje, ale mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze :-))))

Bezglutek - to będziesz chyba pierwsza :) Czerwcóweczka :) Trzymam kciuki :) A gdzie chcesz rodzić, bo chyba nie pamiętam :( Widzę, że twój też rośnie jak na drożdżach :)

Ja mam wizytę w poniedziałek, za tydzień, lekarz zapewniał, że do tego czasu na pewno nie urodzę, zobaczymy co powie za tydzień :) Mała mogłaby się pakować już pomału :)

Ja chce by mieć by się wytrzeć, po podmywaniu lub kąpieli by normalny nie był cały we krwi no i na ali też się pewnie przydadzą, jakoś np trzeba laktator osuszyć po sterylizacji czy do rąk nawet :)

Dziewczyny melduję się po wizycie :-)

Młody waży około 3200 g. Szyjka jest krótka, ale już nie mierzyła ile ma. Powiedziała, że na tym etapie ciąży może być krótka. Fenoterol i Isoptin mam brać do piątku potem odstawić. 15 czerwca mam zgłosić się do szpitala na KTG i ... prawdopodobnie tego dnia będzie cięcie!!!!!!!

Dziewczyny a po co te reczniki papierowe?

Mentorka - ja to samo, dwie butelki do torby reszta w reklamówce, razem z biszkoptami i herbatnikami :) na po porodzie, o waflach ryżowych nie pomyślałam, musze dokupić :)
Ja myślę, że w szpitalu to chyba umyć porządnie i może przelać chociaż wrzątkiem z czajnika, nic więcej chyba nie wymyślimy :(

dumelek ja prałam pieluchy razem z ubrankami, wszystko na zwykłym programie na 40'C :) program który pierze w 30'C jest tylko 30 minutowy a to wydawało mi się za krótko ...

ja dzisiaj kupiłam sobie zgrzewkę wody w takich mniejszych butelkach i ustnikiem (spakuje do torby 2 a potem mąż będzie dowoził), ręczniki papierowe bo tak jak mTusia w domu używamy takich mega twardych dużych rolek no i paczkę wafli ryżowych podobno warto coś takiego mieć:)

No i właśnie, ja też muszę wysterylizować tego typu sprzęty :) a tak sie zastanawiam czy jak wezmę laktator do szpitala ( a chciałabym) to co z tym odciąganym mlekiem? chodzi mi o to jak w szpitalu sterylizować te wszystkie sprzęty po każdym karmieniu (butelkę, smoczki czy części laktatora...)

Dumelek - ja prałam w 60 st pieluchy razem, tetrowe z flanelowymi :)
Nic im się nie stało :)
Ja truskawki wcinam na potęgę, co dzień, już chyba z 2 tygodnie, wcześniej hiszpańskie, teraz juz polskie, nawet pleśniaka piekłam już z truskawkami :)
W ogóle byłam dzisiaj na ryneczku na Przymorzu, truskawki juz po 6,5 pln, kupłam młode warzywka, będe robić botwinkę jutro z dobieranymi młodymi ziemniaczkami dla męża a dla mnie chłodniczek :)
Ja chyba jednak nie moge wyjeżdżać z domu, drugi dzień w domu i moja noga przypomina nogę i kostkę widać i ścięgna, a nie słoniową kończynę :) Mała kręci się coraz bardziej, szaleje i uciska mi pęcherz, a tak to u mie w miarę ok, brzuch czasami twardnieje ale jeszcze nie zbyt często, kręgosłup nie boli, więc nie narzekam :)
Ja już mam chyba wszystko gotowe, torba na porodówkę spakowana, na wypis też, musze tam podorzucać jedynie dowód, aparatm telefon itd a do szpitala mam chyba wszystko przygotowane tylko muszę się spakować, a czeka mnie jeszcze wysterylizowanie smoczka, muszli laktacyjnych i laktatora, które chcę zabrać ze sobą no i musze dokupic ręczniczki papierowe, bo w domu uzywamy mega rolek i takiego twardszego a takiego raczej nie upchnę :)
Wczoraj powiesiłam firanki i zasłonki w pokoiku, zostało pościelić prześcieradełka i spróbować wpinanie fotelkia do samochodu :)
W sumie to już nie mogę się doczekać :)
Pogodę mamy super, więc dziewczyny jak możecie to korzystajcie :) Ja dzisiaj byłam na 2 - godzinnym spacerku, na rynku i w bibliotece :)
Miłego dnia :)

dumelek, też mam taki program, dzisiaj wzięłam się za pranie i białe prałam w tym programie, większość ciuszków miało na metce 30 stopni, więc w takiej temperaturze prałam, no i większość używanych, więc chciałam dobrze wyprać.
Pieluch jeszcze nie prałam, ale na metce widziałam 30 stopni i tak będę prać, podobno pieluchy pierze się w wyższej, jak używamy do przewijania. Należy wtedy wygotować i prać w wysokiej temperaturze. A takie świeżo kupione to wydaje mi się że wystarczy normalnie wyprać.
Rano prałam kolorowe, ale w szybkim programie, takim 30 min i 30 stopni(tak żeby odświeżyć ). Piorę i płuczę w specyfikach dla dzieci(lovela), więc myślę że nie ma co przesadzać z dodatkowym płukaniem.

Dziewczyny w ilu stopniach pierzecie pieluchy? tetrowe razem z flanelowymi takimi kolorowymi? czy osobno? razem z ubrankami?
mam taki program w pralce Babycare w ktorym jest 5-krotne płukanie!
czy to nie przesada :)?

a propo truskawek, to wczoraj jadłam pierwszy raz, ale przez moje ostatnie uczulenie na pomidory, zaczynam powoli, mąż ma kupić jak będzie wracał z pracy, już nie mogę się doczekać :) mam nadzieję że nie dostanę uczulenia i troszkę pokorzystam :)

cześć dziewczyny :)
a ja w weekend troszkę spacerowałam z mężem i brzuch nawet specjalnie nie twardniał, więc dzisiaj się wzięłam powoli za pranie, tylko kto to wszystko wyprasuje :) zaczął się 36 tydzień :)
Plan na ten tydzień jest taki, żeby dokończyć pokój małej i spakować torby, wszystko kupione, pozostaje poprać, poprasować, poukładać
jutro idę na wizytę do ginki,
bezglutek daj znać jak będziesz już po wizycie, jestem ciekawa co Ci powie

Bezglutek - ja też się obżeram truskawkami...i jeszcze kalafiorem, czosnkiem, i fasolkę chcę jeszcze jeść jak najczęściej ;) bo potem to raczej te rarytasy trzeba będzie na początku odstawić :/

Cześć Dziewczyny...długi weekend za nami...spędziłam go bardzo intensywnie...dziś odpoczywam ;)

Wrócę do tych kremów:
bephanten - na zaognienia, linomag profilaktycznie...bo fajnie natłuszczał i zapobiegał zaczerwienieniom...mam nadzieję że u chłopca też się sprawdzi, ale a tego co pamiętam Kuzynka używała identyczny zestaw i też była zadowolona....kwestia tylko Dziecka i Jego skóry tak naprawdę...bo na nas np wogóle nie działał sudocrem...jeszcze bardziej podrażniał...dobrze że miałam tylko próbkę...i to jest super jak coś można sprawdzić bez kupowania ;)

Widzicie mój suwaczek??

Ja się juz w tym tygodniu pakuję i szykuję pokój...nie ma co czekać...lepiej mieć szybciej niż za późno :P

Ja dziś muszę jechać do p-kola zobaczyć na własne oczy listę...bo już mi Koleżanka dała znać że Marta została przedszkolakiem :)

Aaaa....zdradzę Wam jeszcze mój patent na picie podczas karmienia...bo ja zauważyłam że jak piłam samą wodę to od razu miałam pełny pęcherz a nie cycki....
I tak sobie przypomniałam, że kiedyś oglądałam taki program, w którym mówili, że woda się nie trawi...i tak sobie wydedukowałam że jak będę piła wodę z czymś to ona się będzie dłużej przetwarzała dzięki czemu będzie miała lepszy wpływ na mleko...i tak też było...więc mój najlepszy napój w ciąży to było 1/3 szklanki soku jabłkowego (nawet 1/4) i reszta wody...i po tym zdecydowanie lepiej mi pokarm przybierał niż po wodzie samej...a ten sok był tak rozcieńczony, że jak teraz czasem łyknę taki nie rozcieńczony to słodki jest dla mnie masakrycznie ;)

Witam dziewczyny po weekendzie :-)

Córcia moja była u babci na dzień dziecka, wróciła zadowolona :-). My też zadowoleni bo trochę porobiliśmy w domu, ostatnie przygotowania :-) I ogłaszam wszem i wobec, że jestem gotowa na przyjście na świat małego człowieka :-)

U mnie na tapecie teraz są truskawki :-) Obżeram się nimi nieprzyzwoicie :-)))) Mało czasu mi zostało więc korzystam :-) Na początku przy karmieniu może być krucho z takimi wynalazkami.

harietta my w sobotę idziemy na kurs "obsługi noworodka" jak ja to nazywam. Są to indywidualne zajęcia, trwają 2-3 godziny i babka pokazuje jak przewijać, kąpać, karmić piersią itd:) jestem bardzo ciekawa czy będzie przydatne :)

dzisiaj cały dzień przychodzą kurierzy, przedpokój zawalony kartonami a ja wszystko układam w szafkach segreguję lub składam :) może zacznę już powoli pakować torbę do szpitala :) bo jakby mój mąż miał cokolwiek mi spakować to masakra :)

ahh no i mam problem z butami bo stopy mi tak puchną, że się w nie kompletnie nie mieszczę mimo tego że są o rozmiar większe niż przed ciążą ;/ chyba w japonkach zacznę chodzić, nawet w taką pogodę...