Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz.8

aktualna lista:

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza / CÓRECZKA :) Hania
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka/ CÓRECZKA
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
05.08. Paulina/ córka Liliana
07.08 Betti_174
07.08 Harietta /CÓRCIA EMILKA
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
17.08. wisienka84 / SYNEK
20.08. Francess
23.08 KasiOB / SYNEK
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
25.08 E_w_a/ CÓRECZKA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-7-t462341,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz.8

Mam za 3 tygodnie, ale babeczka powiedziala ze jak mam sie martwic to za tydzien w sobote ma dyzur w wojewodzkim wiec moge na izbe przyjechac i sprawdzic. No wlasnie tak mi sie tez wydaje ze to chyba nic strasznego, ale nerwy sa :/

dumelek a kiedy masz teraz kolejną wizytę ? Jeśli lekarz nic Ci nie mówił, ani nie zalecił , to chyba nie masz się co martwić, choć wiem, że łatwo powiedzieć, psychika swoje robi. Ale na pewno wszystko jest w porządku, bo inaczej dostałabyś skierowanie do szpitala, żebyś była pod stałą kontrolą.

My juz po USg :) Nasz SYnek rosnie jak na drozdzach, ma juz 2225 dag i oczywiscie wyprzedza termin :) (ja zaczynam 33 tydzien) nie wiem czy sie cieszyc czy nie, bo jak bedzie rosl w takim tempie to klocek wyjdzie jak nic :) . Dodatkowo dowiedzialam sie ze gdzies tam pepowina lata kolo jego glowy, niby luzno ale zostalo to zapisane i teraz oczywiscie sie martwie ze moze czegos nie zauwaze a on bedzie za mocno albo za slabo kopal bo cos mu sie bedzie dzialo :( i tak zawsze jakis powod do zmartwienia sie znajdzie.
Dziewczyny jak sobie z tym radzic zeby nie popasc w paranoje przy tym pierwszym bobasku?

Bezglutek- Soki owocowe
Polać wodą mineralną i natychmiast wypłukać w letniej wodzie. Starsze plamy można wcześniej natrzeć szarym mydłem. Aby wybielić tkaninę, powiesić ją na słońcu.

Gratuluję kolejnych usg :) Ja już nie mogę się doczekać, mam w piątek i strasznie jestem ciekawa ile maluszek już waży, bo mam jakieś dziwne wrażenie, że mam mały brzucholek. A do tego wszystkiego zmartwiłam się, bo właśnie sprawdziłam swoje wyniki i wyszła mi glukoza w moczu :( Czy któraś z Was miała coś takiego ??? :(

mamma25 gratuluję udanego usg :)) też już bym chciała podejrzeć naszego malucha a tu jeszcze ponad tydzień ;/

mTusia ten sernik też wygląda fantastycznie :D jakbyś miała więcej sprawdzonych przepisów to się nie krępuj :P ja mogę od siebie polecić ten: http://kotlet.tv/brownie-snickers ogólnie nie przepadam za tego typu ciastami ale to jest genialne :)

Kararinah - może być cukier zwykły, chociaż do posypywania wierzchu lepszy moim zdaniem jest trzcinowy :)
Pillotka - piersi nie będe sterylizować :P myślę że mycie im wystarczy :) ale myślałam własnie o częściach laktatora by karmić czasami ściągniętym :) by sie wyrwać z domu :)
Ja ogólnie polecam tą stronkę z przepisami, sa naprawde genialne, robię z niej makowce na święta, najlepsze na świecie, pierniki, baby, muffinki, mazurki i inne :) no i biszkopt rzucany, który zawsze wychodzi :)
A co do ciasta z truskawkami i galatretką takiego typowego, to ja bym zrobiła właśnie biszkopt (z tej stronki), jakiś kremik - budyniowy lub bitą śmietanę z odrobiną cukru pudru do przełożenia wraz z truskawkami pokrojonymi w plasterki i na górę wtedy truskawki zalane galaretką :)
Ja na piątek robię taki serniczek, z innej stronki
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/04/Sernik-z-musem-truskawkowym.html

Hej ale się rozpisałyście ja takze wspóczuje leżenia na dłuższa mete to napenwo nie jest fajne.

Padam od 5 rano intensywny dzień najpierw rano krew i glukoza 2 godz czekania masakra ,dzieci do szkoły i przedszkola i tak wkoło .

Miałm dziś usg maluszek ma 718 g jak w 23 tyg i 6 d ,prawdopodobnie chłopiec ale rozwija sie prawidłowo choć zastanawiam się nad zrobieniem dodatkowego usg bo moje usg jest podobne jakbym miała bliżniaki i juz 3 osoby mi takk powiedziały ale nie moge chyba kwestionować opini lekarza.

no to chyba się skuszę na ten elektryczny :)

mTusia dzięki za przepisy, aż nie wiem od którego zacząć:P

ja miałam dzisiaj pracowity dzień, od rana coś jeżdżę i załatwiam, szukam firanek do sypialni i pokoju Julka, żyrandola do pokoju Julka. W pracy musiałam w końcu opróżnić swoją szafkę bo przez te kilka miesięcy ciągle nie mogłam się zebrać a przyszła jakaś nowa Pani i nie miała się gdzie przebierać więc już nie miałam wyjścia :) do tego gorąco mi potwornie... zaraz sobie zrobię kawkę i zaczynam prasowanko pierwszej porcji ciuszków :)

nie mam sprawdzonego przepisu na ciasto z rabarbarem. wyszukałam coś w necie.. przepisu na ciasto z truskawkami i galaretką też nie mam.

dumelek - już po usg? dawaj znać :)

aknahh - ja nie planuję kupowania laktatora. W pierwszej ciąży mieliśmy wybrany chyba TT elektryczny, tak awaryjnie, że jakby był potrzebny, to Mąż by szybko pojechał do akpolu. Teraz pewnie zrobimy tak samo, popatrzę tylko co aktualnie jest w sprzedaży, przez dwa lata mogło się pozmieniać.

mentorko - o sterylizatorach nie wiem kompletnie nic :D

-mTusia- od laktatora części chyba trzeba sterylizować, jeśli chcesz używać ściągniętego mleka. Jak karmisz piersią to niczego nie sterylizuj, a już na pewno nie sutki :P niby po karmieniu nawet nie powinno się myć piersi, bo warstwa mleka powoduje gojenie sutków. Ale to jedna teoria, druga mówi o tym, że ta sama warstwa mleka jest pożywką dla bakterii, które przy następnym karmieniu malec wchłania i to już nie jest okej.
Jak zaczęłam używać butelek, to Synek nie był już taki malutki, więc zamiast sterylizatora po prostu od czasu do czasu gotowałam butelkę i smoczek, a powiedzmy ze trzy razy w tygodniu przelewałam wrzątkiem tylko :P
Mam nadzieję, że Junior będzie równie prosty w obsłudze i bezproblemowy :D ..jak nie, to załamka, będę Was o wszystko pytać... :(

karinah - cukier może być zwykły, trzcinowy nadaje ciut inny smak i kolor, ale nie jest niezbędny w muffinkach :D

ja karmiłam piersią ponad 10 miesięcy, a sterylizator mi się przydał choć włączałam go raz na dobę - używałam właśnie do sterylizowania niektórych części laktatora, czasami butle, smoczki - chciałam, aby młoda umiała pić z butelki, abym mogła wyjść sama z domu, a mąż zajął się małą

zamiast sterylizatora można przelewać wrzątkiem, kiedyś tak się robiło i my żyjemy:)

przepisy rewelacja, nie wiedziałam od którego zacząć, więc zacznę od początku i od razu mam pytanie. Czy do mufinek koniecznie musi być cukier trzcinowy, czy zwykły też się nadaje? dzisiaj idę na zakupy, jutro będę robiła, a na weekend następne :) natchnęłaś mnie do pracy :)

Przepis na mufinki rabarbarowe
http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-rabarbarowe
to polecam - można zobić w wersji truskawkowej, pyszności :)
http://www.mojewypieki.com/przepis/malinowe-lustro
i jeszcze kilka :)
http://www.mojewypieki.com/przepis/ptasia-pianka-z-malinami-i-galaretka
http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-na-zimno-na-serkach-homogenizowanych-lub-jogurcie
http://www.mojewypieki.com/przepis/letnia-pianka-na-biszkoptach
Co do laktatorów to ja mam Medelę, zarówno ręczną jak i elektryczną Mini, oba dostałam więc wydatek odpadł, dziewczyny czy części laktatora trzeba sterylizować po każdym użyciu ? Czy do karmienia piersią potrzebne są sterylizatory? Bo ja jestem głupia, ale to moje pierwsze dziecko i nie miałam na liście sterylizatora :(

elektryczny - mi osobiście bardziej podpasował

Basieniak ja właśnie się zastanawiam nad sterylizatorami TT ale nie wiem czy wybrać tańszy mikrofalowy czy droższy elektryczny ... który ty byś wybrała?

jeśli chodzi o laktator to ja mam elektryczny tommee tippee i jestem zadowolona...dużo z niego nie korzystałam, bo mała nie przepadała za butlą, ale pomógł bardzo jak odstawiałam od piersi

sterylizator mam również też samej firmy do mikrofali i elektryczny - wolę używać elektryczny, ale jak szybko coś potrzebowałam to wrzucałam do mikrofali...ja zakupiłam cały komplet tommee tippee, w Irlandii bardziej mi się to opłacało i tam wszystko było + jakieś gratisy niby

Hej odnośnie pępka to w Irlandii polecają tylko przemywać przegotowaną wodą, u Niki kikut odpadł w ciągu kilku dni

jak również tu miałam koszulkę nocną do rodzenia, a jak mała się urodziła to wsunęli mi ją pod nią więc łatwiej jak po prostu przy szyi jest większe rozcięcie ... na liście do szpitala mamy napisane, żeby zabrać do porodu stary duży t-shirt po prostu

wczoraj miałam wizytę u anestezjologa i mogą mi podać epidural i lekarz wręcz namawia mnie do tego, bo mówi, że nie ma sensu się męczyć, no ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu

jeżeli chodzi o laktator to ja mam elektryczny Medeli. Jest rzeczywiście drogi ale ja mam baaardzo wrażliwe sutki przez co panicznie boję się karmienia... :( no ale zobaczymy co będzie, bardzo bym chciała karmić moim mlekiem, więc jakby nie dała rady z piersi to chociaż będę karmić z butelki ;/

i właśnie tutaj mam pytanie do doświadczonych mam :) jaki sterylizator do butelek? lepiej elektryczny czy mikrofalowy? polecicie coś konkretnego?

dziewczyny - te które chodzą do Szkoły ROdzenia Supermama

Dostałyście sms o spotkaniu zamiast cwiczeń dzisiaj?
Idziecie?

Bezglutek wspólczuje leżenia... oby tylko sie nic nie pogarszało! :)

Ja za to dostałam zapalenia krtani i mam ciagle kaszel i chyba malcowi sie to ni ebardzo podoba że go ciągle przyciskam..

Ja też mam Tommee Tippee,ale elektryczny w pierwszej ciąży miałam okropny ręczny nawet nie firmowy i było mi ciężko ze ściąganiem,a sutki miałam tak pogryzione,że nie byłam w stanie karmić i finał był taki,że się w końcu się poddałam i przestałam karmić dlatego teraz zaopatrzyłam się w elektryczny i mam nadzieję,że jak piersi znowu odmówią mi posłuszeństwa to będę w stanie ściągać tyle,żeby było od karmienia do karmienia,albo i nawet na przechowanie;)