Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz.8

aktualna lista:

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza / CÓRECZKA :) Hania
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka/ CÓRECZKA
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
05.08. Paulina/ córka Liliana
07.08 Betti_174
07.08 Harietta /CÓRCIA EMILKA
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
17.08. wisienka84 / SYNEK
20.08. Francess
23.08 KasiOB / SYNEK
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
25.08 E_w_a/ CÓRECZKA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-7-t462341,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz.8

Ja mam Tommee Tippee, ręczny. Jestem z niego zadowolona. Używałam go w pierwszej ciąży. Przydał się bardzo, jak miałam zastoje pokarmu i ogólnie do odciągania. Mroziłam pokarm , jak chciałam gdzieś wyjść coś załatwić mąż miał czym nakarmić dziecko. I w szpitalu się przydał. Miałam cesarkę i używałam go żeby rozkręcić laktację.

Dziewczyny macie lub będziecie kupowały laktator? Ogólnie wszyscy mówią, że sporadycznie się przydaje i nawet położna na SR polecała by mieć swój jak ktoś ma możliwość bo w szpitalu zawsze jest kolejka.
Ja się zastanawiam czy kupić - możecie coś polecić? Której marki najwygodniejszy no i czy wystarczy ręczny czy elektryczny (ja się skłaniam ku ręcznemu bo dużo tańszy a chcę raczej używać sporadycznie). Z góry dzięki za uwagi

a próbowałaś mydełka odplamiającego z rosmanna? ja używam tego mydła do wszystkich plam i jestem zadowolona, no co prawda chyba z soku jabłkowego nie miałam, ale pomidory schodzą

A może któraś ma sprawdzony przepis jak wywabić plamy z soku z jabłek? Nie mogę się pozbyć takich plam już próbował wszystkiego.

Dumelku - ja miałam niską ilość płytek w pierwszej ciąży przez jakiś czas. Było to spowodowane infekcją dróg moczowych. potem do końca ciąży trochę się poprawiło ale i tak szału nie było. U mnie do tego doszła celiakia o której wtedy jeszcze nie wiedziałam więc całą ciążę wyniki miałam fatalne. Myślę że lekarz dobrze zrobił kierując się do specjalisty. Małopłytkowość może powodować krwotok przy porodzie. Ale 120 to jeszcze nie jest tak źle.

No to jak się dzielimy przepisami to ja bym chciała jakiś sprawdzony przepis na ciasto z truskawkami i galaretką;)) może ma któraś?;)))

czesc dziewczyny, w koncu i ja sie odzywam :)
sporo zaleglosci bylo do przeczytania
widze ze niektore z was to juz wszystko maja ogarniete, ja ciagle jakos jestem w rozsypce i nie wiem w co rece wlozyc, a czasu coraz mniej :/ chyba zaczynam panikowac ehh.
Chcialam was spytac jak wygladaja wasze morfologie, bo ja mam problm z plytkami krwi i moja gin wysyla mnie do hematologa. Systematycznie co miesiac mi one spadaja i zaczynam sie martwic ;/ teraz mam na poziomie 120. Czy ktoras z was ma jakies doswiadczenie w tej kwestii?

Poza tym dzis idziemy na usg, ciekawa jestem ile moj maly klocek ;P juz bedzie wazyl, ostatnio byl 2 tyg do przodu.

mTusia - daj przepis na te mufinki z rabarbarem :) ja sie zabieram od pon do zrobienia ciasta :P

może być też na mufinki :)

tak tak na ciasto z rabarbarem :)

Harietta - dziękuję, ale te angielskie mam juz sprawdzone, kocham je miłością wielką, normalnie można fajne i nie drogie, jak na takie rozmiary, bo cen lidla czy esotiqa to one nigdy nie mają, znaleść na wyprzedażach, za 60-70pln, są kolorowe cudeńka koronkowe w naprawdę dużych rozmiarach, ale nie do karmienia, te tylko w cenie regularnej :( ale za to śliczne :)
Kararinah - a na co chcesz przepis ? na jakieś ciasto z rabarbarem ? ja polecam pleśniaka lub jeszcze lepsze muffinki z rabarbarem :)

a ja bardzo chętnie bym zjadła, zrobiła. Czy możecie podesłać przepis, bardzo bardzo proszę :)

harietta - pierwszy raz robiłam na słodko, bo ziemniaki, które kupiliśmy "obiadowe" do obiadów się nie nadają - są słodkie - a ble! więc wymyśliłam, że może kopytka jakieś na słodko.. ja wolę na słono, no ale coś z tych ziemniaków na słodko musiałam zrobić, bo nie lubię wyrzucać jedzenia.

katar - Synek mi sprzedał ;] miesiąc temu w ten sam sposób mnie zrobił - On się przeziębił, a mnie zaraził ;]

a z tymi stanikami się źle zrozumiałyśmy - ja mam mniej niż 80 pod biustem. czyli lidlowe za duże będą w obwodzie. dodatkowo za małe w misce..

-mTusia- ja używałam tylko octaniseptu. Uważam, że trzeba pozwolić młodemu organizmowi samemu się z kikutkiem uporać i dopiero, jak się będzie odpadnięcie przeciągać - to wtedy spirytus. nas na SR dwa lata temu uczyli jeszcze, że normalnie można pomoczyć w kąpieli (ale nie moczyć!), a po kąpieli dokładnie wysuszyć patyczkiem higienicznym odchylając kikutek na wszystkie strony :)

mój Junior też dziś szaleje na maksa :D

rabarbaru mój Mąż nie lubi, więc jak mam piec ciasto, które będzie dla mnie bez smaku, a Jemu w ogóle nie sprawi przyjemności, to taka robota mija się z celem ;]

uf nadrobiłam was, ale już nie pamiętam co miałam napisać..

Bezglutek, trzymaj się dzielnie, skoro trzeba leżeć to pomyśl że wypoczywasz na karaibach ;)

Sensi, a co się stało że znów w szpitalu? I gdzie byliście wcześniej że Zaspa tak rewelacyjnie wychodzi? :)

ja ostatnio piekłam ciasto z rabarbarem mniam, super składnik na wypieki!

a co do biustu to mi tylko o 1 rozmiar się powiększył, no może jeszcze przy karmieniu pójdzie..

miłego popołudnia wam życzę :)

mTusia mam koleżankę z Gdańśka która też ma taki rozmiar i korzysta z usług takiej babeczki która szyje super staniki na wymiar.mogę podpytać co i jak to kosztuje.

Mnie ze stanikami nie przebijecie chyba ? :) Musze zakupić 60 H, skoro teraz w ciązy musiałam kupić G, a do karmienia mają być większe :( Mnie czeka zakup z Anglii niestety i zaboli :(

Bezglutek - to leż i się oszczędzaj, i korzystaj, bo potem to rzeczywiście nie poleżymy za dużo :(
Dla mnie dzisiaj rano za zimno :( ja wolę wcześiejsze upały, co nie przeszkadzało mi pomykać dzisiaj w krótkich spodenkach i bluzeczce na ramiączkach, a ludzie patrzyli na mnie jak na idiotkę :) ciężarą do tego :)
Ja do pępka zaopatrzyłam się zarówno w octenisept (tzn mam go zawsze i wszędzie) i spirytus, mam w planach psikać octeniseptem i osuszać spurytusem, bo nie wiem czy wiecie, ale octenisept ma działanie odkażające, on nie wysusza tak jak spirytus, a z drugiej strony spirytus nie jest najlepszym środkiem odkażającym :) więc ja mam plan odkażac i wysuszać :) do tego te dziewczyny które były na mama intymnie, dostałyśmy te patyczki, one są też do pępka :)
Ja za pieczenie i gotowanie biorę się na piatek, dzisiaj musze upiec pasztet, jutro zakupki a czw i pt pieczenie i gotowanie bo mąż imprezkę robi, potem drugie ciasto do upieczenia w sb na urodziny taty :) Pierwsze sernik z truskawkową pianką, drugie pleśniak z truskawkami i rabarbarem :) Ale w sumie pierwszy raz nie chce mi sie piec, mała dzisiaj szaleje jakby w maratonie brała udział albo w jakimś sparingu :)

pillotka kopytka robisz na słodko? ale z czymś jeszcze podajesz? czy same?nigdy nie jadłam czegoś takiego.a skąd ten katar? uczulenie?
a z tymi stanikami to słabo będzie jak pod biustem max 80 bo ja tez mam więcej.kurcze bo cena dobra.

harietta - mnie nie narobiłaś :P miałam dziś piec ciasto z rabarbarem, ale dałam sobie spokój, bo przez ten katar w ogóle nic nie czuję!! Zrobiłam na obiad wariację-mój wymysł na temat kopytek i kurza twarz, nie wiedziałam, czy dobre, czy dosłodzić, czy więcej cynamonu, czy w ogóle zjadliwe, bo może wyrzucić.. skoro bez przepisu, a smaków nie czuję. Na szczęście Mąż zjadł ze smakiem, tylko ciut więcej cukru wziął. Będę musiała jeszcze kiedyś to powtórzyć, żebym i ja wiedziała, jak to smakuje :D

lidlowe staniki niestety nie powalają rozmiarówką.. 80 pod biustem? i max miska d? ja to muszę mieć mniej pod i większą miskę ;] a szkoda, cena miła, wygląd też..

bezglutek biedna jesteś z tym leżeniem, nic fajnego.potraktuj to jak czas odpoczynku, bo później już podobno nie ma niczego takiego...
a wiecie dziewczęta że od 23 w biedronce następne promocje dla maluchów? pampersy chusteczki wkładki laktacyjne proszki i płyny. jak któraś nie załapała się na tą wcześniejszą promocję, to ja byłam dziś w biedzie na ul.hallera w gdańsku (dość oblegana) i byly jeszcze te pieluchy flanelowe i tetrowe i te miękkie koce.całkiem sporo jeszcze leżało.także jak którejś zależy to można jeszcze znaleźć. i w lidlu staniki do karmienia itp ale od czwartku.
dziś pogoda dużo przychylniejsza dla mnie, aż coś się chce, bo wczoraj wieczorem na te grzmoty to myślałam że nie dam rady, kręciłam się tylko z kąta w kąt i jęczałam jak ranna łania.mąż tylko tak patrzył na mnie i nie wiedział o co mi chodzi :)
także dziś postanowiłam poprawę i zabrałam się zapieczenie sernika.jeszcze się piecze.....ale pachnie...narobiłam smaka???

Warsztaty w Sopocie, takie trochę inne niż wszystkie, może być ciekawie http://kontaktfestiwal.pl/kontakt-festiwal-program/ Sopot Zatoka Sztuki 30.05-2.06.
Macie gdzieś pozapisywane terminy pozostałych warsztatów? bo ja już się trochę pogubiłam. Pamiętam o Modzie na brzuszek 6.06 GD i 7.06 GA.
Jeszcze znalazłam Mama nigdy nie jest sama 29.06, ale tam niby tylko dla mam, a nie dla ciężarówek. Wysłałam zapytanie, czy można przyjść z dzieckiem w wieku minus 2 mies. Dam znać jak dostanę odpowiedź.