Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz.8

aktualna lista:

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza / CÓRECZKA :) Hania
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka/ CÓRECZKA
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
05.08. Paulina/ córka Liliana
07.08 Betti_174
07.08 Harietta /CÓRCIA EMILKA
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
17.08. wisienka84 / SYNEK
20.08. Francess
23.08 KasiOB / SYNEK
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
25.08 E_w_a/ CÓRECZKA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-7-t462341,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz.8

linomag też chcę kupić, bo on jest taki bardziej neutralny...ja na początku używałam dużo, potem już rzadziej, aby natłuścić pupcię, pipuszkę, a i przy chłopakach się sprawdza, z tego co wiem...

Co do smarowania brodawek - nie widzę potrzeby smarowania ich jak się nic nie dzieje...ja generalnie wogóle nie lubię się smarować, więc smaruję tylko jak muszę...i bephanten jest na zaognione brodawki....jakoś nie wierzę, że smarowanie ziajką czy czymkolwiek uchroni mnie przed podrażnieniami... ale nie neguję....ja mam swoje metody sprawdzone (dużo łatwiej się czeka na drugie Dziecko ;) ) i nie zamierzam nic zmieniać....ewentualnie kupię jeszcze ten polecany spray do pępka i rany po porodzie...nie pamiętam teraz nazwy coś na "o" ;)

A na nawał tylko kapucha...jej działanie jest po prostu GENIALNE!!!! jedna doba i po grudkach, zatorach, zgrubieniach i potwornym bólu ;)

Wiec jak coś, to kupujcie kapuchę...musi być schłodzona....liście nakłuwamy widelcem i okładamy całe piersi...w czasie akrmienia ściągamy i wkładamy z powrotem do lodówki i używamy te same liście tak długo aż będą wręcz takie wyschnięte-puszczą cały sok....wtedy nakładamy świeże....ważne żeby były mocno podziurawione....i trzeba działać szybko....jak tylko zaczynają piersi twardnieć i boleć...bo jak sie zrobi silny stan zapalny to wtedy może być konieczna kuracja antybiotykowa...mi się udało uniknąć...
No ważne jest też żeby sciągnąć nadmiar pokarmu....aby piersi nie były za długo twarde...

ja nie zdecydowałam się na SR, nie chciałam chodzić sama, a mój mąż ma tak różne godziny pracy, że nie da rady. Ja mieszkam w Wejherowie ale od niedawna, wcześniej całe życie w Gdyni więc pojęcia nie mam co i jak w naszym szpitalu :) ale dam Ci znać jak tylko się wybiorę :)

Kamyczku :))) ale super bo termin mamy ten sam wiec moze sie spotkamy :) Daj znac jak bylo na zwiedzaniu bo my chyba dopiero w nastepnym tyg pojedziemy. Teraz chce zobaczyc Kliniczna, bo tam jest polozna z naszej SR (mieszkam w Gda, ale moi rodzice w Wejh stad pomysł na Wejherowo). A Ty do SR chodzisz do Wejherowa? Bo ja sie zastanawiam jakie oni maja podejscie jesli ktos jest spoza miasta... chociaz ja meldunek zmienilam dopiero rok temu :p

Chyba kupię Ziajkę na brodawki, bo ma dobry skład. 100% lanoliny, żadnych zbędnych substancji.

Jeżeli chodzi o zastoje pokarmu to z tego co wiem to samemu nie można masować piersi bo można sobie krzywdę zrobić. Dostawiać dziecko jak najczęściej do piersi która boli i ściągać pokarm. No i kapusta. Mi w pierwszej ciąży udało się samej poradzić z zastojami, szybko reagowałam i obyło się bez leczenia antybiotykami.

asski czyli bephanten używasz i na brodawki i na odparzenia u maluszka? bo mam jeszcze linomag, to też na odparzenia prawda?

Aknahh ja będę rodzić w Wejherowie :) w tym tyg chcemy podjechać też zobaczyć co i jak bo nawet nie mam pojęcia gdzie jechać i gdzie iść jak się zacznie :)

Kararinah - mTusia wyczerpująco podała wszystko ;-)) Jakby cos to w następny wtorek SR jest nasza grupa na 18.30, bo połozna ma jakies zebranie u dzieci.

agusia-gdansk => http://pl.wikipedia.org/wiki/Staphylococcus_epidermidis

Od Poniedziałku mała coraz mocniej mnie kopie i sie rozpycha czasem cały dzień fika w brzuszku.

W Czwartek idziemy na parapetowe w sobotę na panieńsko-kawalerski, w pn do ginki i na USG, w czwartek na warsztaty a od piątku bujamy się na polter i weselicho, także intensywny tydzień, a jeszcze w międzyczasie chcemy pokój do końca pomalować, wysprzątać, jakąś kanapę kupić (stara już dawno na śmietniku), no .... i to by było na tyle póki co ;)

dzięki mTusia :) cały czas mam nadzieję że na wtorkowej wizycie będzie ok i chociaż do szkoły rodzenia będę mogła chodzić, w końcu to tylko godzina raz w tygodniu, wtedy poszłabym do tej drugiej grupy na ten wykład.

no ja nie wiem czy jak będziemy oglądały takie programy, to wcześniej nie urodzimy :)
też mam dzisiaj spaghetti na obiad, ale mąż będzie robił, mi nie wolno robić nic! mąż co chwilę dzwoni i sprawdza co robię itd.
może coś pomyliłam, może ta kwota to bez rota wirusów, zwątpiłam :(

A my jeszcze nie wiemy, czym będziemy szczepić :( Decyzja nadal nie podjęta.
Kurcze Dziewczyny, z jedenj strony moja jet niby duża a zdrugiej strony nie odczuwam jakichś niedogodności znacznych jak kopie lub się przeciąga, ani pod żebrami ani boki mnie nie bolą, czasami mam tylko wrażenie, że próbuje ile mój brzuch wytrzyma bo rozciąga się w dwie lub trzy strony naraz :)
Ja poza poniedziałkowym osłąbieniem tez mam raczej sporo energii teraz, dzisiaj upiekłam ciasto mi zrobiłam zakupy bo wyjeżdżamy na weekend, nawet zaczęłam się paokować, tzn spakowałam prawie, torbę na porodówkę, resztę spisałam na karteczce co dorzucić i przygotowałam to co mogłam na wypis , reszta leży wyciągnięta na zewnątrz na komodzie małej i czeka, zabiorę się za to po weekendzie :)
Kararinah - co do wczorajszych zajęć SR, przepraszam za zaśmiecanie, ale nie mam jak do ciebie napisać na priv, było o nawale pokarmowym, że każdą to czeka i że trzeba dziecko przystawiać jak najczęściej a z drugiej piersi ściągać do uczucia ulgi, przed karmieniem ciepły okład, po zimny no i kapusta a i można wypić jedną szałwię, trochę zastopuje pokarm. Było o zastoju pokarmu, robią się podobno małe bolesne grudki, które trzeba rozmasowywać i stosować tak jak wyżej okłady, o zapaleniu piersi, że robi się nagle w jednej piersi np od przewiania lub od niezauważonego zastoju, i że trzeba rozgrzać i przystawiać dziecko lub ściągać, podobno boli strasznie i iść do lekarza po antybiotyk ale do GINEKOLOGA !!!! bo ogólny nam nic nie da, a gin będzie wiedzial jaki antybiotyk możemy brać, i dawać wtedy dziecku tak samo jak sobie probiotyk przy braniu przez matkę antybiotyku, o pobudzaniu laktacji metodą 7-5-3 lub 15-10-5 co 3 godziny i że wtedy lepiej dziecka nie przystawiać tylko się przemęczyć 1 dzień a dziecko karmić strzykawką lub SNS lub butelką Medeli, o przechowywaniu pokarmu, trochę o diecie, ale to samo co ostatnio, że sa kryzysy laktacyjne, po 1-2 lub 3 miesiącu i po 6 miesiącach i najważniejsze by starać się nie dawać butelki i mm jesli chcemy karmić. O muszlach silikonowych, że jak są poranione brodawki to zakładać zamiat papierowych, by smarować mlekiem lub maścią i wietrzyć, że można stosować kapturki do karmienia ale wtedy myć często piersi bo może zrobić się grzybica i to tak w skrócie chyba :( jak coś chcesz wiedzieć więcej lub szerzej to pytaj, w ramach pamięcie razem a Aknah i Dumelkiem cos tam jeszcze dopiszemy :)

Czesc Dziewczyny :)
Ja dzis juzpo wizycie u kumpeli i spacerku. Teraz odpoczywam, apopołudniu chce sie zabrac za porzadki i spisac co mi jeszcze brakuje. Jutro chyba idziemy zobaczyc na Kliniczna jak to wszystko wygląda, chociaz ja i tak chyba jednak bede rodzic w Wejherowie. Czy któras z Was moze tez w Wejherowie planuje porod?
Co do szczepionek to my na pewno dodatkowo bedziemy brali rota i pneumokoki - koszt spory, ale patrzac na to jakie mogą byc powikłania to wolimy zapobiec niz leczyc.
Ja ogolnie zaczynam sie chyba juz troche stresowac tym porodem... na dodatek wkreciłam sobie ze mi sie szyjka skaraca i się boje, a wizyta dopiero za tydzien.

kararinah musiałam po mięsko pójść :-) Pomalutku lazłam jak kaczka :-)
Zrobiłam spagetti :-) Znowu na TVN Style leci dziwny program, babka rodzi w oceanie :-))))

NO BO Z TEGO CO WIEM TO SAME ROTA KOSZTUJA 700 ZŁ..

info o kwocie 2500 mam ze SR i koleżanka mówiła że coś koło tego wychodzi, a co coś nie tak? ale to jest kwota poza szczepionką na żółtaczkę.
bephantan też mam, ale tą maść stosuje się w momencie jak coś się dzieje a ziajka jest po każdym karmieniu, nie trzeba jej zmywać, nie jest niebezpieczna dla dziecka.

pillotka a co Twoja ginka na to?? pytałaś się czemu każe Ci ją brać?

Cześć Dziewczyny :)

Ja na sutki tylko bephanten, bo on dla mnie idealny na pupę w razie zaczerwienień...nie mam nic innego...

Szczepić będę tak samo jak Martę...więc wszystko darmowe poza krztuścem... tam się wtedy daje zamiast 4 w 1 + krztusiec , będzie 5 w 1 za 130 zł jakoś... Marta zniosła wszystko super i wierzę że teraz będzie tak samo :)

Ja powoli czuję spadek formy...senna i słaba jestem strasznie...mam też bule i uciski...więc na noc biorę nospę...zgodnie z przyzwoleniem mojej gin - do następnej wizyty, potem będzie już zakaz...i wtedy już może się dziać wszystko ;)

KARARINAH A GDZIE BEDZIESZ SZCZEPIC? W JAKIEJ PRZYCHODNI? ZE TYLKO 2500?

bezglutek, a gdzie ty chodzisz? :)
ja też czuję się ok, ale trzęsą mi się ręce, ale dobrze że wiem że to normalne :)
na brodawki sutkowe dobra jest ziajka i niedroga. Mam już zakupioną, no i za radą bardziej doświadczonej koleżanki, codziennie wieczorem już je smaruje, będą mniej wrażliwe.
Co do szczepionek to jednomyślnie z mężem zdecydowaliśmy się na odpłatne, wraz z szczepionką na pneumokoki i rota virus koszt 2500zł, tylko że wiadomo, te szczepionki są w odstępie czasu, no i na żółtaczkę też będziemy mieli odpłatną- engerix

Bezglutek zgadza się że w tej szczepionce z pierwszej doby jest rtęć. Ostatnio w pon pytałam gina o szczepionki i powiedział że on jest złym przykładem. Bo jedno dziecko szczepił normlanymi - sanepidowskimi (tu jest rtec) a drgie programem na 5.. i powiedział ze jedno i drugie dziecko jest zdrowe i zyje. Jesli chodzi o program na piatke to za jedna szczepionke placi sie 140-150 a szczepionek jest 16 czy 15 (nie pamietam dokladnie)