Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz.8

aktualna lista:

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza / CÓRECZKA :) Hania
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka/ CÓRECZKA
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
05.08. Paulina/ córka Liliana
07.08 Betti_174
07.08 Harietta /CÓRCIA EMILKA
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
17.08. wisienka84 / SYNEK
20.08. Francess
23.08 KasiOB / SYNEK
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
25.08 E_w_a/ CÓRECZKA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-7-t462341,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz.8

Bezglutek my nie mamy możliwości od razu zdeklarowania się co do długości urlopu, bo ustawa jako taka jeszcze nie weszła, więc najpierw idziemy na pół roku płatnego 100%, a potem będziemy miały możliwość przedłużenia o kolejne pół roku, ale już płatne 60%.

a ja troszkę z innej beczki czy któraś z was w obecnej, albo poprzedniej ciąży miała brązowawe upławy? nie mogę się dodzwonić do mojej pani doktor, czytałam w internecie i już nie wiem czy się bać czy nie, nic mnie nie boli, czuję się dobrze, ale czekam na męża( będzie z pracy koło 13) i chce podjechać na izbę przyjęć na kliniczną :(

Czyli nie mogę złożyć teraz podania o udzielenie mi rocznego urlopu macierzyńskiego i otrzymywać 80% wynagrodzenia tylko na pół roku i 100% a później przedłużyć i otrzymywać 60%?

Wolałabym od razu 80%.

Bezglutek na dzien dzisiejszy nie dostaniesz informacji o rocznym urlopie macierzynskim, z tego wzgledu ze nie ma jeszcze przepisow wykonawczych.. takze nie mozliwe jest zgloszenie tego na dwa tyg przed planowanym porodem.. jesli chodzi o to 100% i 60% to wychodzi to to samo co 80% przez caly rok.

także niestety ale żadna kadrowa, czy ksiegowa tego Ci jeszcze nie potwierdzi bo sama siedze w tej branzy i nawet ZUS nie wie co ma z tym robić - przepisy z etgo co mowili i czytalam mają wejść dopiero w czerwcu i wtedy będzie można cos wiecej nt temat powiedziec ;)

mentorka - ja nie wiem, jak tam w litrach wychodzi.. :/ chyba najlepiej jest wszystkie przygotowane rzeczy do zabrania ułożyć na kupkę i zobaczyć ile tego jest. Ewentualnie idź jeszcze do sklepu z torbami i zobacz na oczy czy te rzeczy mają szansę zmieścić się do 50, czy potrzebujesz 70 :) Pewnie Mąż, jakby co, i tak będzie mógł Ci donieść to i owo, więc się za bardzo nie stresuj :) najważniejsze, to mieć wszystko do porodu i na pierwszą dobę pobytu dla siebie i maluszka.

Bezglutek - ale żeby co uzyskać? przez cały okres trwania rocznego urlopu co uzyskać? nie za bardzo wiem, o co pytasz..

Dziewczyny to teraz trochę pytań dotyczących nowego macierzyńskiego.

Z tego co się zorientowałam to żeby uzyskać przez cały okres trwania rocznego urlopu macierzyńskiego trzeba dwa tygodnie przed planowanym rozwiązaniem złożyć podanie u pracodawcy. Jeżeli zrobi się to po porodzie pierwsze pół roku jest płatne 100%, drugie 60%. Czy któraś z was potwierdzała to u swojego pracodawcy? Moja kadrowa jest na urlopie a trochę mi się spieszy z wiadomych względów :-)))))

Aisak w takim razie wszystkiego najlepszego!! :)

dziewczyny zastanawiam się nad taką torbą do szpitala, myślałam o dwóch sztukach, jednej dla mnie drugiej dla małego http://allegro.pl/torba-treningowa-sportowa-podrozna-outhorn-clover-i3207773202.html
tylko nie mam pojęcia czy rozmiar odpowiedni... te są 70 L a są jeszcze 50 L...

Cześć Dziewczyny!
A ja się pochwalę- mam dzisiaj urodziny :) a mój mąż pojutrze :) chociaż w sumie nie wiem czy jest się czym chwalić, bo to okrągłe urodziny i tym samym wkraczamy w nowe dziesięciolecie- oby było co najmniej tak udane jak te poprzednie...

mTusia- bardzo ładne imię wybrałaś- Milenka, nasza córeczka tez będzie Milenka- po wielu pomysłach wreszcie stanęło na tym imieniu :) a drugie będzie miała po mnie Katarzyna, żeby było sprawiedliwie, bo synek ma po mężu drugie...

A jeśli chodzi o pakowanie się do szpitala, to ja poprzednio miałam cesarkę taką planową i miałam dwie torby. Osobna dla mnie i druga dla dziecka. Leżały w aucie, dopiero jak mały był na świecie, to mąż przyniósł. Rodziłam na Zaspie i tam po porodzie ubierają dzidzię w szpitalne ciuszki i pampersy więc na gwałtu rety nic nie trzeba. Jak czegoś nie miałam to mi mąż dokupował albo mama i przynosili, np: majtki jednorazowe (3szt- uważam wystarczą), dodatkową koszulę, bo wzięłam chyba 2, a strasznie było ciepło... jakieś krakersy czy suchary, wodę, czy cokolwiek było trzeba... Pamiętam że dla małego miałam tyle spakowane, a połowy nie użyłam więc w sumie nie warto za duzo brać, najwyżej rodzina doniesie w razie potrzeby - i tak codziennie ktoś przychodzi, a to tylko 3-4 doby... Podkłady i duże podpaski pielęgniarki przynosiły na bieżąco w każdej ilości, nie wiem jak teraz..? JA ogólnie nie mam spinki że czegoś nie wezmę... Najbardziej się stresuje żeby się poród udał, żeby z Małą wszystko było dobrze, a jak czegoś nie wezmę, to przeżyję :)

a dzisiaj kupiłam takie dwie koszule jak mTusia tylko model Radość (różnica chyba tylko w kolorze) i szlafrok o taki http://allegro.pl/szlafrok-zawiazywany-rozne-kolory-rozm-s-m-i3260737412.html

z praniem i prasowaniem zbliżam się na szczęście ku końcowi :) i już właściwie mamy wszystko oprócz kołyski do sypialni, fotelika z bazą, biustonoszy do karmienia, leżaczka i karuzeli do łóżeczka :) tak więc lista się znacznie skróciła co mnie niezmiernie cieszy :D chociaż to akurat w większości jedne z najdroższych wydatków :D

za koszulami nie przepadam, a słyszałam też że nie koniecznie po szpitalu będą się do czegoś nadawać, więc zakupiłam coś takiego:
http://allegro.pl/komplet-szlafrok-koszula-do-porodu-karmienia-l-i3256702492.html
ten sprzedający miał też same koszule(też kupiłam), ale chwilowo nie ma.

wow Bezglutek, to rzeczywiście jesteś pierwsza w kolejce, trzymam mocno kciuki żeby maluszkowi się nie pospieszyło za bardzo :))) jeny jak to szybko leci :) ja będę miała cesarkę jakoś tydzień przed terminem tak więc pewnie też będę jedną z pierwszych ;))

mój mąż powiedział, że dzisiaj na 100% będę miała złożone mebelki w pokoju Julka :) mhm... właśnie leży na kanapie i chrapie a ani jeden karton nie ruszony :D ach ci faceci :D

a teraz zmykam robić racuchy, bo mnie taka ochota naszła że masakra :D

Cześć dziewczynki,

Jestem po ktg i wizycie u lekarza. Szyjka 19 mm i jestem pierwszą kandydatką do rozpakowania się :-) Muszę leżeć i oszczędzać się bo wytrzymać mam jeszcze dwa tygodnie.

Przestałam już przybierać na wadzę, przytyłam 16 kg i raczej więcej nie będzie bo apetytu nie mam.

Ja koszule mam dwie jedna na ramiączkach i drugą taką rozpinaną na cyckach. Ogólnie już wszystko mam i w przyszłym tygodniu pakuję torbę. Jeszcze nie wiem jak się spakuję, będzie cesarka więc tylko jedną torbę. Mam małą walizeczkę na kółkach i ją zamierzam zabrać.

Trzymajcie kciuki za to aby moja szyjka wytrzymała jak najdłużej :-)))))

hej, ja dziś byłam w Lidlu i kupiłam sobie czarne leginsy, 2x podkoszulki ( czarna i biała ) oraz body niemowlęce z krótkim rękawem :)

aha, jeśli chodzi o koszulki do karmienia, to moim zdaniem lepiej się sprawdzają te, które są na zakładkę tylko, bez takich przodów, jak te felicita.. no bo pod spodem i tak się ma stanik do karmienia (trzyma wkładki laktacyjne, o ile są potrzebne, a po drugie - zalecane są miękkie staniki do spania, dla zdrowia i urody, co by skóra się nie rozciągała i żeby nie było zastojów). więc w tych felicita trzeba najpierw się przedostać do stanika, a potem jeszcze stanik rozpinać i zapinać.. jak dla mnie za dużo zamieszania, świetnie sprawdzały się te kopertowe dekolty :D

Nasz pierworodny ma tylko jedno imię, bo Mąż nie chciał, żeby były dwa. A junior jak będzie miał w ogóle imię to już powinien się cieszyć ;]

A i jeszcze jedno, my oboje z mężem mamy po jednym imieniu i nasza mała też będzie miała jedno - Milena :)

Ja kupiłam koszulki takie :
http://allegro.pl/koszula-ciazowa-dla-karmiacych-felicita-m-i3230735992.html
bardzo fajne, ale ciut droższe niż te za 30 pln, ale ja normanie sypiam bez niczego, mam tylko ze dwie piżamki jak jedziemy w gości, szlafrok mam taki stary cienki letni, którego normalnie nie nosze i pójdzie do wyrzucenia po szpitalu bo w sumie to już dawno powinnam to zrobic bo go nie lubię :(
Mi z wyprawki zostaly staniki do karmienia, ale ja to z tych co zawsze muszą mieć wszystko szybciej, mam zamiar zapakowac się w 2 torby, zobaczymy co mi z tego wyjdzie, tzn. siatka na izbę przyjęć (koszula, szlafrok, klapki i dokumenty a potem wrzucę tu ubrania by mąż zabrał do domu), taka mała na porodówkę i nie za duża walizka na salę, gdzie mam dwie części i moge miec jedną dla siebie a drugą dla małej, no i oczywiście przygotowane w domu rzeczy na wypis. U mnie jest ten problem, że poza jedną torbą sportową małą mamy same walizki, bo nienawidzimy toreb :) Zobaczę jak uda mi się w nią spakować, ale ja nie mam koła poporodwego i nie biorę poduszki do karmienia :)
Co do majtek - to z tego co wiem to te po 5 to są z fizeliny a mi położna odradzała je strasznie, kupiłam więc 4 szt (2x2szt)siateczkowych, niby wielorazowych ale ja je pewnie będę wyrzucać :)
olejek ze słodkich migdałów podobno jest w superharmie, a ja kupowałam na allegro.
Kararainah - ja też masuję, a przynajmniej cos tam naciągam zgodnie z opisem, ale raczej to robię jakoś tak na wyczucie, jak wyjdzie tak wyjdzie ;) ale może coś pomoże :)
Dumelek - nie przejmuj się, ten mój masaż to ze 2-3 razy w tygodniu jak mi się chce i przypomni, bo to naprawde nic przyjemnego :/
A ja dzisiaj pracowicie od rana, odstawiłam samochód na przegląd, zrobiłam lasagne na wieczór bo znajomi przychodza, plus jeszcze 2 sałatki przyszykowałam i inne takie tam pierdołki, skończyłam sernik z musem truskawkoym, wygląda bajecznie, na razie wylizywałam miske, takie słodycze to ja lubię :) jeszcze musze upiec foccacio ale najpierw kąpiel i doprowadzenie się do porządku co by ludzi nie straszyć :)

hej, ja kupiłam ostatnio 1 koszulę w Biedrze i mam jeszcze dwie rozpinane, w których normalnie sypiam, więc nic więcej nie kupuję. Szlafrok, też biorę zwyczajny letni.
Też słyszałam o 3 torbach (a nawet 4, bo jeszcze dla tatuśka kapcie, aparat, woda :) ). Ja muszę poczekać z pakowaniem torby, aż mężuś skończy treningi w czerwcu i łaskawie odstąpi mi swoją sportową - powinna być w sam raz na rzeczy dla maluszka. No, ale ja rodzę prawie 1,5 mca po pierwszych z Nas.

I kolejne pytanie "z innej beczki" - ile potrzeba par majtek jednorazowych. widziałam, że jest ich 5 w paczce - starczy 1 czy brać 2 paczki?

Ja drugie imię muszę dać jakieś takie mega klasyczne, na wypadek, gdyby pierwsze się młodemu nie podobało. Dla dziewczynki mi jakoś łatwiej idzie wymyślanie imion. Na drugie bardzo mi się podoba Jan, ale już pierwszy ma tak na drugie, więc nie wiem, czy nie trochę dziwnie ;)

Torby jeszcze nie pakuję, bo nie mam samej torby. Na razie zaczynam myśleć o kompletowaniu rzeczy do torby, muszę kupić maść na brodawki i inne higieniczne rzeczy, koszule mam, tym razem takie fajne, bawełniane z huppy mam. Poprzednio miałam jakieś ohydne z rynku, ale właśnie nic złego z nimi się nie stało - w sensie żadnych niespieralnych plam itp. Szlafrok mam jakiś uniwersalny, nie pamiętam, żeby bardzo się przydał. W sumie tylko na odwiedziny.

Poprałam za to pierwsza partię ciuszków :)