Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz.8

aktualna lista:

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza / CÓRECZKA :) Hania
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka/ CÓRECZKA
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
05.08. Paulina/ córka Liliana
07.08 Betti_174
07.08 Harietta /CÓRCIA EMILKA
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
17.08. wisienka84 / SYNEK
20.08. Francess
23.08 KasiOB / SYNEK
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
25.08 E_w_a/ CÓRECZKA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-7-t462341,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 cz.8

Ananao dzięki za info :) ja będę mieć cesarkę więc trzecia torba chyba odpada ;)) ale w takim razie dwie sobie sprawie tylko muszę czegoś poszukać w odpowiednim rozmiarze ;))

Kamyczek, my nie planujemy drugiego imienia :)

Dziewczyny wiem, że niektóre z Was mają jeszcze problem z pierwszym ale... myślałyście o drugim imieniu? :) czy w ogóle w tych czasach jeszcze nadaje się drugie imię? ja mam, ale nigdy z niego nie korzystałam... jest bo jest i zastanawiam się czy córeczce nadać też drugie....

zgadza saie :) najlepiej miec jeszcze 3 torby :)

jedna dla maluszka, druga na porodowke - bo tam w sumie tylko jakas kanapke wode , klapki szlafrok czy koszule no i trzecia torbe gdzie bedzie reszta podklady, sztucce, podpaski, plyn do higieny itp

tak przynajmniej zalecala nam polozna - bo na sale porodowa nie potrzeba CI np laktatora :)

Ja bym chciała tak za 2 tygodnie mieć spakowaną torbę do szpitala, tylko zastanawiam się mocno W CO się spakować :) jedyne co mam to wielka torba podróżna na kółkach, wyglądałabym z nią komicznie :) słyszałam że dobrze mieć oddzielną torbę dla siebie i maluszka...

Jeżeli chodzi o sesję z brzuchem, to zdecydowałam się zaufać młodej pasjonatce fotografii Karolinie. Szybko i sprawnie - 30 minut w niedzielę, a pamiątka będzie na całe życie. Naprawdę polecam, jestem mega zadowolona.

Kilka zdjęć tutaj https://www.facebook.com/kanilorphotography

I też idę na kontakt festiwal, ale jestem trochę zagubiona, muszę posiedzieć nad programem i podumać na co chcę iść.

Dziewczyny myslicie o tym zeby sie juz pakowac? A moze juz macie spakowane torby?
I mowicie ze cwiczycie, kurcze to tylko ja taka leniwa jestem heh :]

ja z racji ze nie lubie chodzic ani spac w koszulach na pewno kupie jakas byle jaka..

a wczoraj zrobilam ciacho - ten sernik z musem truskawkowym - troche zmodyfikowalam bo nie mamy piekarnika i zrobilam z sernikiem na zimnno... dziewczyny jak lubicie truskawki to na prawde polecam... maż sie zajadal... zreszta ja rowniez :D

wisienka84-Ja mam koszule zwykłe z hali targowej kupione po 30-35zł bo ich nie cierpię i po szpitalu już ich zapewne dużo razy nie założę,ale jak kto lubi materiałowo są ekstra więc nie szaleje z kupowaniem takich rzeczy które się nie przydadzą później,a jeśli chodzi o szlafrok to polecam Ci zwykły cienki bawełniany. Ja pierwsze dziecko rodziłam na koniec marca i też wzięłam sobie puchaty żałowałam jak nic,bo na oddziale jest tak gorąco,że nie idzie wytrzymać i teraz kupiłam cieniutki bawełniany. Jeśli chodzi o zabrudzenia,krew to nie wiem jak inne dziewczyny,ale z mojego punktu widzenia nie było jakiś "akcji" cieknięcia po nogach,poplamionych szlafroków czy koszul to nie jest tak wszystko "okropnie" jak się wydaję w rozmowach i opowiadaniach ja po pierwszym dniu używałam już normalnych podpasek tych długich na noc nie chodziłam w podkładach,na pewno każdy krwawi inaczej,ale nie jest to aż takie straszne,żeby kupować czy brać stare przenoszone koszulki itp bo to się na prawdę nie niszczy i spiera wszystko w razie co;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

hej :) melduję się po długim czasie.
Byliśmy w środę na USG i synek waży 1200 g, więc bardzo ładnie przybiera - na ostatnim badaniu w 22 tygodniu miał 400 g, a teraz jest 28 tydzień. Sprawdzaliśmy nerki, serduszko, przepływy w pępowinie i wiele innych rzeczy i wszystko póki co jest dobrze, także bardzo się cieszę :)
Czy możecie podać jakąś aptekę, w której udało wam się kupić olejek do masażu krocza? Bo u mnie na osiedlu niestety nie ma, a nie chcę jeździć po całym mieście i szukać.
Powoli kończymy remont, właśnie dzisiaj zamierzam wprowadzić się do nowej kuchni :D, a jutro upiekę jakieś ciasto w nowym piekarniku, bo stary był bardzo kiepski, przez co rzadko mogłam poszaleć z wypiekami. Mam straszną ochotę na ciasto drożdżowe z kruszonką :)
Aha, jeszcze jedno - rozglądam się powoli za koszulami do porodu/karmienia - macie jakiś sprawdzony sklep/ew. sprzedawcę z allegro? No i szlafrok do szpitala - to chyba trzeba jakiś taki nieco gorszy mieć? Bo mam jeden ukochany puchaty biały, ale boję się, że się zabrudzi, w końcu krwawienia itp. Ach, dobrze, że jest to forum, bo przy pierwszym dziecku to tylu rzeczy się nie wie :)
Pozdrawiam

mTusia ja masuję, ćwiczę, ale czy to coś da nie mam pojęcia. Ale chcę mieć świadomość że zrobiłam wszystko by było łatwiej. Nie mam też pojęcia czy dobrze, ale to już inna sprawa :)
od czasu do czasu podglądam forum mam majowo- czerwcowych, powoli się rozpakowują, jeszcze dobry miesiąc i może u nas będzie się coś działo :)
miłego dnia, oby było cieplej niż wczoraj

Dziewczyny, a tak z innej beczki, masujecie sobie krocze ? Ja coś tam ćwiczę kilka razy w tygodniu, a przynajmniej staram się, ciekawe czy to coś da, pewnie nie, a zbyt przyjemne nie jest :( Ale zaszkodzić chyba nie zaszkodzi :)
Ja dzisiaj po wynikach krwi i moczu, w miarę ok, odstawiłam tabsy, bo mnie te zaparcia męczyły (zawsze mam, ale z taką ilością żelaza to już było przegięcie) i nie dawałam rady, i okazuje sie, że hemoglobine i erytrocyty mam w końcu w normie, hematokryt jest lekko poniżej ale i tak wzrósł, tylko płytki krwi mi spadły :( Reszta wsio ok, także ja za witaminki już podziękuję :) Jem mnóstwo owoców i warzyw, może wrócę po porodzie do nich, ale wtedy już mała nie będzie uciskać jelit to może jakoś się da :) Spokojnej nocy :)

o widzisz to może się już sprzedało to duże zamówienie. Kupowałam w Gdańsku. Ja mam kolor 535, taki jasno szary z białymi lamówkami i białym stelażem:). A gondola jest zwykła, cała z materiału łącznie z pokrowcem :)

mentorka-dzięki za informacje ;) a jaki masz kolor?bylam ostatnio w Mam i ja w Gdyni i jesli chodzi o wybor kolorów z serii VIP Xl to byl jeden, moze dwa modele, ale niestety ten co sobie upatrzyłam to nie bylo. Kupowałaś w Gdyni czy w Gdańsku?I mam jeszcze pytanie odnośnie pokrowca na gondole masz ten z materiału czy ten ze skory/ecoskory?

kasiula1986 a mój mężuś w poniedziałek :)

KasiOB, wysłałam im pytanie z info o warsztatach - zobaczymy co odpiszą.

My od jutra bierzemy się za cekolowanie oraz malowanie pokoiku dla malutkiej. A dziś musieliśmy nowy kran nad wannę kupić bo stary był już za stary i rozwalony.

Mój mężusio ma jutro urodzinki i robię babeczki waniliowe oraz czekoladowe Dr.Oetkera ( z pisakiem ) - zobaczymy jak wyjdą =)

aaa no i nie wierz jak Ci powiedzą że czeka się 8-10 tygodni, bo jeden facet się przyznał że to jest ściema (z winy Hartana bo mają opóźnienia) i czeka się w rzeczywistości średnio właśnie ok 14 tygodni ...

my mieliśmy szczęście bo w Mama i Ja właśnie czekali na dostawę kilkudziesięciu wózków Hartan i zarezerwowałam jeden w wybranym kolorze zanim jeszcze do nich przyszły a czekałam może z 2 tygodnie

Arabelka, my mamy wózek Hartan Vip XL :) wózek jest świetny, bardzo lekki i łatwo się składa co było u nas bardzo ważne. Niestety czeka się na niego baaaardzo długo, nawet do 14 tygodni :/ Najtaniej jest w bobowózki, tylko musisz zobaczyć co mają aktualnie na magazynie. Wiem, że niedawno była dostawa do Mama i Ja bo sami tam kupiliśmy. Tylko uważaj bo przez to, że tak długo się na nie czeka to jak coś mają na magazynie to się szybko rozchodzi :)

Cześć Dziewczyny!

Jestem z wątku mam wrześniowo-październikowych i termin mam na początku września,będę miała Synka.Podczytuje Was, bo piszecie dużo ciekawych informacji :)

Dopiero zaczynam powoli kupować rzeczy dla dzidziusiai na wieksze zakupy wybieram sie pod koniec czerwca. Ale jestem na etapie rozglądania sie za wózkiem i upatrzyłam sobie taki wózek, na który długo sie czeka i właściwie to musiałabym go juz zamówić :) A mianowicie Hartan VIP XL lub Hartan Racer GT. Czy któraś z Was wybrała moze ten wózek i moze doradzić, który model wybrac :)? I gdzie najlepiej go zamówić i na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze modelu?

Z góry dzięki za pomoc :)

Pozdrawiam

panno to jak jak ja dwa tygodnie temu na wizycie miałam dwa kilo mniej dziś się nie wazylam bo waga zepsuta była.
A jeśli chodzi o "Zenka"tak go nazywam na złość mężowi bo też nie możemy się dogadać;)) to pół kilo więcej przez dwa tyg czyli waży ok 2300 więc ładnie,wyniki krwi i moczu bardzo dobre więc waga swoją nie muszę się przejmować bo mały ładnie przybrał i wyniki bardzo dobre,szyjka już miękka,ale zamknięta mam się oszczędzać,żeby do 38tygodnia dotrwać.

z tego co mi mówili, to pępowina jest najgroźniejsza jak już dziecko jest "duże" (ostatnie tygodnie, albo po terminie). Mój chrześniak był 2 tyg po terminie i też się biedactwo w pępowinę zaplątał i musieli go lampami rozgrzewać. "Naszym maluszkom" nie powinna jeszcze zagrażać, no ale obserwować trzeba... NA PEWNO BĘDZIE DOBRZE!!!

Po USG nasz Ramzes III Stefan II Batory (wersja robocza imienia, bo nie możemy dojść do porozumienia) ma 996gr i 25 cm - podobno waga w sam raz, ale trochę jest "za długi" - mąż się cieszy, że Ramzesik będzie koszykarzem :)

ale mi narobiłyście smaku tymi muffinkami... z rabarbarem robię tylko zwyczajny kruchy placek (jeśli któraś chce przepis), ale muffinki i zupa rabarbarowa brzmią zabójczo dobrze!!! a ja już też 12 kg do przodu, a dziś równo 3m-ce do terminu...

tak z innej beczki, czy któraś z Was wie czy "Mamo nadchodzę" w ogóle się odbędzie?! zero info na ich stornie i fb...