Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *11*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-9-t221819,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-10-t225144,1,16.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec SYN/ Gdynia Redłowo
6. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
7. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
8. she_gd - 10 lipiec
9. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
10. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
11. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
12. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
13 bruxa - 20 lipiec SYN
14 aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
15. hania_m - 20 lipiec SYN
16. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
17. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
18. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA, TOSIA, Szpital Wojewódzki Elbląg
19. magda84 - 27 lipiec SYN
20. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
21. Tesula - 2 sierpień
22. agusp - 3 sierpień SYN Borys/Swissmed
23. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
24. wercia83 - 5 sierpień SYN
25. Kejt - 5 sierpień
26. kasisyn - 5 sierpień
27. a_guniek - 10 sierpień
28. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
29. Kasia 0606 - 12 sierpień
30. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
31. gosia_dim_ - 14 sierpień
32. milka0928 - 14 sierpień
33. Umchi - 16 sierpień SYN
34. mamasyna - 17 sierpień
35. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
36. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA/ Kliniczna
37. Tamara - 26 sierpień
38. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
39. MissMarple - 27 sierpień
40. Maua_mama - 28 sierpnia SYN / Szpital w Wejherowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *11*

Założyłam nowy wątek: http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=232368&c=1&k=160

MamoFilipa jak zwykle można na Ciebie liczc - dziękuję za wyjaśnienie.

markowa, nasze dziewczyny waza tyle samo :)

milka - to ze przed testem glukozy sa swieta to nic, bo jesli nie masz cukrzycy, to twoj organizm spokojnie poradzi sobie ze slodkosciami i innymi potrawami o wysokim wskazniku glikemicznym. wazne zeby byc na czczo, bo po kilku godzinach niejedzenia, spokojnie twoj zdrowy organizm poradzi sobie z cukrem :) to nie jest tak, ze po swietach utrzymuje sie nam zwiekszony poziom cukru we krwi przez dzien, dwa czy wiecej ;) ja robie test dopiero w 27 tygodniu. moj gin uwaza, ze wtedy wynik jest najbardziej miarodajny, bo czasem cukrzyca ujawnia sie dopiero pod koniec 6mca... ale co lekarz to obyczaj... nie mam jakos specjalnie zdania na ten temat :)

My też już po wizycie:) Nasz "Maluch" waży 920 g :):) Ogólnie to wszystko dobrze, szyjka ok, cisnienie tez. Na kolejna wizyte ( 16.05) mam zrobić krew, mocz i toksoplazmoze. No i mogę sobie witaminy zmienić, bo po tych co biorę ciągle mi niedobrze. I dzisiaj straszna zgaga mnie męczy :(

Oczywiiście w oczekiwaniu do lekarza zaszłam do C&A i kupiłam dwie koszulki i przytulankę dla synusia :)

hmmm My po wizycie. dzidzia ułożona poprzecznie waży 400 gram. Co prawda mam na siebie uważać bo ujście szyjki nie za fajne ale szyjka długa więc się nie martwimy. Na pewno dziołcha. I łożysko ułożone blisko brzucha więc będę słabiej odczuwała kopniaczki:(
Ciągle bakterie się mnie trzymają więc znowu na globulkach. a następna wizyta już za 3 tygodnie i na wolne w końcu. I też będe uskuteczniać wylegiwanie na balkonie. Ułożenie płn zachód więc zapraszam na rozkoszowanie się popołudniowym słoneczkiem...

Witam w poniedzialkowe, słoneczne popołudnie :)

Dziś wraz z koleżanką również "cięzarówką sierpniową" zaliczyłyśmy długi spacerek po Skwerku i Bulwarze - ale slońce pięknie grzało +20' Niestety taką pogodę zapowiadają tylko do środy :(

Obciązenie glukozą mamy dopiero za tydz. - niestety tuż po świętach.

Pozdrawiam

a ja dziś odebrałam wyniki krwi i też nie mam cukrzycy. z tej okazji kupiłam i skonsumowałam 20 kokosanek :D

coś widzę że ściema z tym, że jak dziewczynka to ciągnie na słodkie, a jak chłopak to słone.
Mamy dziewczynek jedzą ogórki małosolne :P

ja natomiast polecam dzidziusia - jak dla mnie ma piekny dzieciecy zapach :) przed porodem, pierwsze pranie zrobilam w loveli - dla mnie odpadl, bo wyprane rzeczy byly zupelnie pozbawione zapachu... drugi raz wypralam wszystko w dzidziusiu i juz przy nim zostalam. maly nie mial zadnych problemow ze skora, zadnych zaczerwienien czy krostek. mysle, ze nie ma zadnej roznicy miedzy jelpem, lovela czy dzidziusiem, wszytskie maja takie same atesty, tylko kwestia gustu dot. zapachu :) ciezszych plam zaden nie spierze do konca, zatem mydelko do odplamiania sie przyda. jak sie boicie proszkow, to albo zostaje plyn do prania lub podwojne plukanie :)

Witam mamusie :-)
Ogórki małosolne się trawią :-) pycha :-)

Co do prania to ja wszystkie rzeczy najpierw piorę w normalnym a jak będę wszystko szykować to wypiorę jeszcze raz w dziecięcym (wybiorę pomiędzy jelpem a lovela) i dopiero poprasuję.

Spacerek mam już dziś za sobą :-) teraz wracam do prac domowych :-(

Miłego dnia :-)

A do mnie właśnie dotarły lniane spodnie :) Są super, takie długaśne jak uwielbiam :) I ławka też dotarła dzisiaj, jak tylko Mąż wróci z pracy to go pogonię do skręcania :) I też będę się wylegiwać na balkonie. Ale mam super dzień :)

Jaki leniwy dzień dzisiaj :) Pogoda piękna idę się zaraz wylegiwać na balkon :)

Nasz maluch ostatnio się kręci po całym brzuszku, i wyrastają górki i dolinki :) Wiecie co, już nie moge się doczekać. Wczoraj moja psiapsiuła z liceum urodziła śliczną córeczkę :)

Ja narazie nie mogę wziąść się za przygotowania bo czekamy najpierw na zamówione komody :) Ale spoko jeszcze jest czas :D

My dzisiaj też po wizycie :)
Wszystko ok. tylko maluch jak narazie ułożony posladkowo, ale ponoć ma jeszcze czas się pokręcić.

Ogórki małosolne ostatnio widziałam na morenie w ABC.. chyba za 35zł za kg.

Proszek i płyn kupiłam lovelę (a próbki wysyłaja ostatnio wklejałam linka do tej strony powinna być w tym wątku). Ale koleżanki na te pierwsze 3 miesiące kazały mi jedak zakupić Jepa. Bo ja już powoli myślę o praniu już chciałabym mieć wszystko gotowe :D

przy zakazeniu paciorkowcem, antybiotyk dostaje i mama i dziecko na 100%. ostatni posiew nalezy zrobic, tak jak pisala kulka, w 8-9 mcu, nie wczesniej, bo po wyleczeniu moze byc nawrot zakazenia. jesli obecne zakazenie jest spowodowane paciorkowcami (a wyjdzie to na tzw. czystosci pochwy robionej przez gin) to trzeba je wyleczyc, bo sa one grozne dla dziecka. mimo wszystko i tak ostatni posiew robi sie kolo 37tygodnia.

pilnujcie zeby waszym dzieciom, chwile po urodzeniu, posmarowali oczy specjalna mascia, ktora zapobiega zakazeniom oczu bakteriami z pochwy mamy. w wiekszosci szpitali to standard, ale wart na to zwrocic uwage :)

iiikkkaaa,
to nieprawda, że przy wykryciu paciorkowców z grupy B od razu kierują na cc. w rzeczywistości posiew taki powinno się wykonac między 32 a 37 tc (dlatego, że paciorkowce uwidaczniają się jakby sinusoidą: są, a potem ich nie ma i znowu są i dlatego w tym czasie, zeby najlepiej sprawdzic możliwośc zarażenia malucha przy porodzie). pozytywny wynik oznacza, że podczas porodu kobiecie podaje sie antybiotyk (3 dawki jeśli dobrze pamiętam). to chroni dziecko przed zarażeniem. później, po porodzie jest też ciąg dalszy leczenia. dokładniej powinnas się wszystkiego dowiedziec na SR :)
u mojej koleżanki nie zdążyli zrobic posiewu w tym kierunku - rodziła przedwczesnie SN i po prostu podali jej antybiotyk "na wszelki wypadek"
kolejna sprawa: połozna. mi też bardzo zależało na tym, żeby miec własna połózną. w wawie to zjawisko normalnie. w 3city niestety nie ma takiej możliwości. szpitale tłumaczą się kodeksem pracy. jak powiedziała mi pewna płożna: "może pani miec położna swoją przy porodzie, ale wówczas nie może byc męża (tutaj tylko 1 os. tow. może by przy porodzie), poza tym ta położna nie może się wtrącac w pracę położnej ze spzitala, w której pani rodzi."
ale jeśli uda ci się to jakoś przeskoczyc - daj mi znac, z chęcia wykorzystam Twoje doświadczenie :)

Witam dziewczyny :)
dawno mnie tu nie było ale zbyt wiele się działo. .
po pierwsze wybieram się do szkoły rodzenia na nowym horyzoncie 280zł a pod noskiem 11 spotkań i z opinii wynika ,że całkiem spoko,zajęcia zaczynają się 17 maja i mamy zamiar je rozpocząć :)
co do innych istotnych rzeczy mam pytanie.. mam infekcje,biorę leki dopochwowe, zawsze miałam problemy z nadrzerką nigdy jakoś bardziej (w sensie wypalania) się za to nie brałam.. lekarz robił cytologie wychodzi -zapalenie i teraz za dwa tyg po lekach chce zrobić jakieś badania na paciorkowce i inne żyjątka słyszałam ze pozytywne wyniki ich obecności dyskwalifikują poród naturalny! słyszałyście coś o tym? dziecko od razu może się zarazić i by tego uniknąć kierują na CC! dajcie znać jeśli coś wiecie..
bo aktualnie szukam sobie położnej z nastawieniem ,że przyda się do naturalnego porodu!

co do wagi jest 4,5 kg na plusie,ale to przez to że schudłam na początku całe 3! w czwartek będziemy mieć już montowaną kuchnię więc dopiero naprawdę przytulę się do gotowania,jedzenia i kulania się z pełnym brzuszkiem:)

ja korzystalam z sudocremu przez pierwsze 3 mce zycia, pozniej zmienilam na alantan masc (lanolina) i tylko na wieczor. filip nigdy sie nie odparzal, tylko raz jak mial biegunke, ale sudocrem tylko pogarszal sprawe i za rada pielegniarek, zmienilam wlasnie na alantan i... po 2-3 zastosowaniach juz nie bylo problemu z odparzeniem. co wiecej, takich preparatow trzeba uzywac jak najmniej, zeby nie przyzwyczaic skory do tego, ze ciagle jest chroniona, bo pozniej, jak dziecko jest starsze i samo nie do konca dobrze sie podetrze, to od razu bedzie miec odparzenia.

my u lekarza bylismy w piatek, mala ma wszystkie wyniki w normie, wazy juz prawie 400g i jest mega ruchliwa... urzadzila sobie u mnie w brzuchu sale gimnastyczna :) w porownianiu do mojego synka to istotka z adhd :D ale mnie to cieszy, uwielbiam te ruchy, kopania, wypinania, moge nawet w nocy przez to nie spac, jestem chyba od tego uzalezniona :D

My też do lekarza dzisiaj:)

Witam po weekendzie :)

MY już mamy nowe piękne okna, do wymiany jeszcze tylko największe - w salonie, ale to może w przyszłym roku. U mnie na Morenie same biedne warzywniaki, chyba że o jakimś nie wiem, więc chyba jeszcze sobie poczekam na ogórki małosolne :( Na razie na pocieszenie sałatka z tuńczykiem :)

My wizytę mamy dopiero w maju, za to w tym tygodniu idę na glukozę.

hhahahha to dzisiaj jakis dzień odwiedzin u lekarza :-) Ja uwielbiam takie wizyty bo moge chociaż przez chwile popatrzeć na tego brzdąca.

Ja też idę dzisiaj do lekarza:):)!!