Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *11*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-9-t221819,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-10-t225144,1,16.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec SYN/ Gdynia Redłowo
6. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
7. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
8. she_gd - 10 lipiec
9. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
10. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
11. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
12. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
13 bruxa - 20 lipiec SYN
14 aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
15. hania_m - 20 lipiec SYN
16. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
17. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
18. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA, TOSIA, Szpital Wojewódzki Elbląg
19. magda84 - 27 lipiec SYN
20. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
21. Tesula - 2 sierpień
22. agusp - 3 sierpień SYN Borys/Swissmed
23. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
24. wercia83 - 5 sierpień SYN
25. Kejt - 5 sierpień
26. kasisyn - 5 sierpień
27. a_guniek - 10 sierpień
28. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
29. Kasia 0606 - 12 sierpień
30. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
31. gosia_dim_ - 14 sierpień
32. milka0928 - 14 sierpień
33. Umchi - 16 sierpień SYN
34. mamasyna - 17 sierpień
35. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
36. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA/ Kliniczna
37. Tamara - 26 sierpień
38. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
39. MissMarple - 27 sierpień
40. Maua_mama - 28 sierpnia SYN / Szpital w Wejherowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *11*

dziewczyny, pierwszy raz w tej ciazy pospalam sobie po poludniu razem z synkiem!!! 2 godziny drzemki w sloneczku :) bajka :) chyba musze czesciej tak robic :)

Kulka, póki co jestem zarejestrowana w Baltimedzie obok ale też będe chciała zarejestrować Maluszka na Świętokrzyską z powodu nocnych dyżurów:) Jak znajdziesz jakąś fajną lekarkę to daj znać.

U nas pani miała zadzwonić a zrobiła nalot, tylko miała pecha bo jak karmiłam małą to nikomu nie otwierałam, więc znalazłam w skrzynce karteczkę że mnie nie było i że mam przedzwonić. Dzięki temu umówiłam się na drugi dzień na konkretną godzinę. Ale w sumie, może być nalot, koszula nocna takiej pani nie zawstydzi, a i mama nie musi się specjalnie przygotowywać.

aguseek ja od początku ciąży używam Elasti-q i jestem bardzo zadowolona. rozstępów póki co brak.

Muszczek, wybrany przez nas zestaw to koszt ok. 2500 pln.

a co do spodni dresowych, to ja sobie kupiłam w Decathlonie, 3/4. od początku ciąży je mam i jestem bardzo zadowolona. mają nawet taki pas, któy może być albo na brzuch, albo pod. na początku rozmiar xl był za duży w pasie na mnie, ale teraz już jest ok. ćwiczę w tych spodniach, łażę po domu i naprawdę są bardzo wygodne :)

mam pytanie co do tej położnej. ja jestem zapisana do prywatnej przychodni, ale małą będziemy chcieli do państwowej. wciągnięcie małej w medicoverze pode mnie to miesięczny dodatkowy koszt 300 pln. jak będzie chorowita to się opłaci, ale tak to nie widzę potrzeby.
czy któraś z Was chodzi do przychodni świętokrzyskiej ? możecie polecić jakiegoś pediatrę stamtąd?

właśnie zastanawiałam się czy to jest na zasadzie umówienia się czy "nalot" hehe widzę że różnie bywa, no cóż muszę się dowiedzieć :)

dziewczyny znacie jakiś dobry krem na rozstępy na piersiach? chyba to świństwo mi się pojawiło na piersiach, na brzuchu póki co nic ale moje skarby biedne już mają....:(

nic nie zalatwiasz... szpital, w dniu wypisu, daje ci dokumenty (karte szczepien i zgloszenie do przychodni) i albo sam je wysyla albo daje je tobie i ty masz obowiazek zaniesc ja do przychodni zaraz po powrocie do domu (albo maz). na tym sie konczy twpja rola. przychodnia dostajac zgloszenie wysyla polozna i pediatre (dostaja za to kase z nfz). to jest obowiazek przychodni wyslac do ciebie i polozna i pediatre, musza to potwierdzic w ksiazeczce zdrowia.

oczywiscie jesli chcesz zeby polozna czesciej do ciebie przychodzila, wtedy musisz sie z nia umawiac juz indywidualnie. chyba przez pierwszy miesiac ilosc wizyt z nfz to kilka.

polozne/pediatrzy przed przyjsciem czasem dzwonia i umawiaja sie na godziny, czasem robia "nalot", bo i tak przez pierwsze 14 dni raczej nigdzie z dzieckiem sie nie wychodzi. ja mialam "nalot" w poniedzialek (a wyszlam z kliniki w niedziele), za to moja koleszanka miala zapowiedziana wizite - tutaj zalezy to od organizacji przychodni.

czyli jak to się załatwia bo ja już nie rozumiem....
jak mały się urodzi to idzie się do przychodni i zapisuje się dziecko tak? i wtedy ustala się termin wizyt położnych? muszę tej mojej się zapytać jak mam się z nią umówić :)

od 2010 roku sa obowiazkowe, nawet w nowych ksiazeczkach zdrowia sa na nich miejsce - 2 wizyty poloznej i 1 wizyta pediatry. wprowadzili je po to, zeby matka nie musiala gnac z dzieckiem do przychodni, jesli nie ma takiej potrzeby. powiedzmy sobie szczerze, ze jest to wygodniejsze. ja z pewnoscia nie poszlabym z tygodniowym czy dwutygodniowym dzieckiem do przychodni tak 'bez sensu' zeby sie "tylko zameldowac". te wizyty musza odbyc sie w konkretnych terminach dlatego nie obowiazuje tu "zapisywanie sie", bo nawet nie wiemy kiedy dokladnie urodzi sie dziecko... to sa zreszta wytyczne dot. opieki okoloporodowej i porodowej, mozna je znalezc na stronie ministerstwa nawet, wiec nie dajcie sie "splawic" :)

P.S. Pediatra też nas nie odwiedził, musieliśmy się telefonicznie umówić na wizytę w przychodni, gdzie pani doktor zbadała małą, poopowiadała o szczepieniach i spotkaliśmy się z nią na szczepieniach jak mała skończyła 6 tygodni. Nota bene, nie zauważyła u małej pleśniawek, które wypatrzyła pani w poradni laktacyjnej. A pleśniawki wzięły się stąd, że po CC podali mi antybiotyk ale probiotyku już nie. Uczulam na to dziewczyny które będa miały CC – ciśnijcie lekarzy o probiotyk dla siebie i najlepiej też dla dziecka. No ale już nie straszę, może po prostu miałam pecha ;-)

Muszczek, ja w ciąży z Hanią kupiłam spodnie dresowe ciążowe w C&A (jakoś w okolicy 28-30t.c.) z tym że używałam ich dopiero w ostatnich 3-4 tygodniach ciąży bo miały ogromny "wór" na brzuch.

Jeśli chodzi o wizyty patronażowe, to nie wiem czy coś się zmieniło od 2009 roku, ale wtedy były one opcjonalne, tzn. jeśli mama wyraziła chęć. U nas (Przychodnia Kartuska) odbyło się to tak, że mąż zgłosił Hanię do przychodni (innej niż nasze), a tam powiedzieli że przed zapisem do pediatry musi przyjść do nas do domu położna. Przyszła raz, głównie po to żeby wypisać papierki w książeczce RUM i obejrzeć dziecko, ogólnie nie przyłożyła się do tego co robi i nie było mowy o drugiej wizycie (ech, nacierpiałam się bo karmienie bolało a pani stwierdziła że tak ma być i nie wypatrzyła że załapałam od małej grzybicę, a w poradni laktacyjnej kilka dni później dostrzegli to od razu). Jak chciałam zamówić wizytę patronażową w przychodni MSWiA gdzie jestem zapisana to stwierdzili że powinnam zgłosić się przed porodem bo teraz to mają napięte terminy ;-) Może każda przychodnia robi to po swojemu? Nie martwcie się na zapas, wypytajcie znajomych które niedawno rodziły, na pewno będą w stanie kogoś polecić.
Miłego dnia. P.S. Glukoza nie była taka straszna, nawet nie byłam bardzo głodna przez kolejną godzinę.

dziewczyny, wy nie martwcie sie o polozna po porodzie - ona przysluguje KAZDEJ z nas, za darmo, z NFZ, zwykle jest z naszej przychodni (rejonowej), ma obowiazkowe 2 wizyty patronazowe w domu (w ok. 2 dniu po powrocie ze szpitala i po ok 2-3 tygodniach) plus macie tez prawo przychodzic do niej, do przychodni, po wszelkiego rodzaju porady. jesli macie zaprzyjazniona polozna, jak np aguseek ze swojej szkoly rodzenia, ktora ma podpisany kontrakt z NFZ, to wtedy rezygnujecie z opieki rejonowej poloznej, a przychodzi do was ta zaprzyjaziona. te wizyty patronazowe sa obowiazkowe, nie mozna z nich zrezygnowac, sa wpisywane do ksiazeczki zdrowia dziecka. mnie akurat nie odpowiadal ich charakter (ba, nawet o nich nie wiedzialam), nic nowego mi nie powiedziala i probowala wciasnac starodawne metody etc (jednym uchem wposcilam, innym wyposcilam). ale moja kolezanka trafila na super polozna i te 2 wizyty patronazowe bardzo jej pomogly :) podobnie, po ok 1-2tygodniach musi was odwiedzic lekarz pediatra z przychodni rejonowej, tez na tzw. wizyte patronazowa, wtedy poinformuje was o szczepieniach, ich rodzajach, plusach i minusach. zarowno polozna, jak i pediatra, badaja dziecko. polozna moze zbadac takze was, jesli tylko chcecie (sprawdzic stan ewentualnych szwow, obkurczanie macicy i takie tam;) - jesli macie wiecej pytan 'administracyjnych' chetnie wam opowiem co i jak :) teraz lub pozniej :)

co do pakowania tej torby, to na prawde spakujcie ja wtedy, kiedy dziecko juz bedzie duze. na wyjazdach i tak macie pizame i kosmetyki, czyli wszystko co jest wam njbardziej potrzebne do ewentualnego lezenia w szpitalu. ubranka, pieluchy i kosmetyki dla dziecka i tak nie przydadza sie w szpitalu wczesniej niz w 36tygodniu. ale za to ZAWSZE powinnyscie nosic przy sobie karte ciazy wraz z aktualnym dowodem ubezpieczenia, w torebce, nawet jak idziecie tylko po zakupy :)

A, do wysokich dziewczyn: ratunku, chcę sobie kupić jakieś dresowe spodnie, skąd wziąć takie na 180cm?! I jakieś XL, a nie mój ulubiony "rozmiar uniwersalny" :p

Cześć :)
U nas kącik dla dziecka będzie w naszej sypialni, chcemy kupić łóżeczko, komodę +przewijak no i może jeszcze coś, jak się zmieści. Ściany malowaliśmy niedawno więc nie musimy odświeżać. Zakupy planujemy jednak zacząć tak na przełomie czerwca i lipca.
Kulka bardzo ładne te mebelki :)
Aguseek super, że dzidzia ładnie rośnie :)
Ja jeszcze nie wybrałam szkoły rodzenia, 18 kwietnia idę na wizytę kontrolną i wtedy porozmawiam co i jak.
Tak ładnie za oknem, aż żal w pracy siedzieć ;)
Pozdrawiam :)

kulka, pięęękne meble... Ile za taki komplet?

aguseek, no to super :) Dla mnie na Zaspę za daleko. A torbę pewnie koło 35. tygodnia spakuję.

Witajcie,
U nas wszystko dobrze po wizycie na usg maluch rośnie ładnie :) To jedyny pozytyw mojej wizyty bo zmieniam lekarza prowadzącego...:( nie dogadam się z tą kobietą i nie chcę się denerwować już ;(

Wczoraj tak jak wspominałam byłam pierwszy raz w szkole rodzenia:) Wyszło dość spontanicznie bo zadzwonili do nas znajomi czy nie chcemy z nimi chodzić do przychodni na Zaspie na NFZ za darmo (to nie jest w szpitalu na zaspie żebyście nie myliły:) )Miałam chodzić do prywatnej ale skoro za darmo (za darmo ja płace tylko za męża) to stwierdziłam że zobaczymy, zawsze można zrezygnować. Ale wiecie co było super:) Pani położna od razu pytała się mnie czy będę chciała opiekę po porodzie również na NFZ i się zgodziłam, super bo się martwiłam skąd wezmę położną prywatnie...a tu jej nic nie muszę płacić bo to na NFZ.
Na wczorajszych zajęciach dostałam mnóstwo próbek i ćwiczyliśmy oddychanie w skurczach, bardzo fajny system ciekawe czy będę pamiętać w czasie porodu ale pani mówiła że często będziemy to ćwiczyć. Siedziałyśmy na wielkich piłkach a tatusiowie z tyłu trzymali nam brzuszki:)
Na niektóre zajęcia można przychodzić z mężem i on nie jest refundowany za cały kurs za męża płaci się 100 zł a nas nic.
Moja prywatna szkoła do której zamierzałam iść to by wyszło około 400 zł razem z mężem więc różnica jest a podejrzewam że wiadomości te same :) Widać że pani jest bardzo zaangażowana i mówiła że zależy jej żeby dobrze umieć karmić dzieci....
Ja ze względu na przebyte poronienie nie mogę wykonywać niektórych ćwiczeń rozciągających. Więc zawsze trzeba w szkole położnej to powiedzieć że przeszło się poronienie bo ona mówi co można a co nie. Teraz w czwartek mam laktację, zajęcia bez męża:) W sumie jest 18 spotkań trwają godzinę.

Ja jeszcze nie myślałam kiedy się pakuje torbę, myślę że około 35-37 tc. ale nie mam pojęcia powiem wam....

My wynajmujemy mieszkanie, ale w sypialni możemy odmalować ściany i przemeblować je więc tym się zajmiemy jakoś w maju. Nad łóżeczko chcę kupić takie naklejki na ścianę (bo nie mogę malować wzorków wiadomo) są fajne motywy na allegro :)

To tyle sory za długi post...

dziewczyny słońce !! :))

u nas akurat dziś tapetowanie sypialni. pomalowana była kilka mcy temu, ale kolor ciemny i rozjaśniamy tapetą. ogólnie u nas nie będzie żadnych motywów dziecięcych. mała będzie z nami w sypialni. z czasem liczymy raczej na zakup większego mieszkania. wtedy sama sobie wybierze, jak by chciała, żeby wyglądał jej pokój. oczywiście z naszą pomocą :p nie zniesiemy żadnych koników pony itp ..
a co do mebli, to my zamawiamy zestaw nostalgia drewnostylu: komoda z szufladami, łóżeczko z szufladą i skrzynia na zabawki. z wawy ściągamy, w 3city niestety niedostępne. drogie, ale mam nadzieję, że warto :) http://www.drewnostyl.eu/?page=oferta&id=8

No my ścian malować od nowa nie będziemy, bo półtora roku temu były malowane, jak się wprowadzaliśmy, ale siostra właśnie obrazki domaluje, no i musimy kupić łóżeczko, przewijak, jakąś komodę na ciuszki. No i dywan/wykładzinę, bo w tej chwili jest parkiet. Pokój będzie od początku osobny, bo do sypialni łóżeczko by się nie zmieściło, to my się przeniesiemy do Krzysia na pierwsze miesiące :)

Zapowiadali dziś brzydki dzień, a tu proszę, słońce świeci :)

My też będziemy tylko odświeżać pokoik czyli malować ściany i dywanik musimy kupić. Łóżeczko, wózek, nosidełko już mamy :-)

Ja nawet nie myślałam o tym, żeby pakować torbę na majówkę. W sumie będę na początku 8 miesiąca, ale myśle że to za wcześnie. Zresztą nie wiem, czy będę miała wszystko przygotowane i pewnie jak bym ją spakowała to jeszcze z 10 razy bym sprawszała czy mam wszystko :D Czyli bez sensu.

Zresztą na majówce najważniejsze rzeczy będę miała. Czyli Siebie + brzuszek + piżame i kosmetyki. Resztę zawsze mężuś dowiezie :D