Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *11*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-9-t221819,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-10-t225144,1,16.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec SYN/ Gdynia Redłowo
6. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
7. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
8. she_gd - 10 lipiec
9. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
10. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
11. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
12. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
13 bruxa - 20 lipiec SYN
14 aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
15. hania_m - 20 lipiec SYN
16. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
17. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
18. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA, TOSIA, Szpital Wojewódzki Elbląg
19. magda84 - 27 lipiec SYN
20. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
21. Tesula - 2 sierpień
22. agusp - 3 sierpień SYN Borys/Swissmed
23. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
24. wercia83 - 5 sierpień SYN
25. Kejt - 5 sierpień
26. kasisyn - 5 sierpień
27. a_guniek - 10 sierpień
28. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
29. Kasia 0606 - 12 sierpień
30. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
31. gosia_dim_ - 14 sierpień
32. milka0928 - 14 sierpień
33. Umchi - 16 sierpień SYN
34. mamasyna - 17 sierpień
35. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
36. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA/ Kliniczna
37. Tamara - 26 sierpień
38. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
39. MissMarple - 27 sierpień
40. Maua_mama - 28 sierpnia SYN / Szpital w Wejherowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *11*

dadżi, mąż może ma na myśli tzw. parasolkę jako spacerówkę?
my kupiliśmy maxi cosi mura 4 3w1, ale i tak wychodzę z założenia, że jak mała będzie miała 3,4 lata to kupimy i parasolkę, bo wygodniejsza w noszeniu :) niby spacerówka maxi cosi jest do 3,5 roku, zgdnie z instrukcją.
natomiast jeśli zdecydujecie się kupić wszystko osobno to weźcie pod uwagę (jeśli macie auto), zeby kupić taką gondolę, którą da się wypiąć ze stelaża i zamontwać fotelik. spore ułatwienie.
swoją drogą to ja akurat lubię, że mój mąż jest zaangażowany i pomaga mi w wyborze różnych rzeczy dla małej i sam z siebie też kupuje.

jestem na stronie Lidla i nie widzę tu artykułów dla ciężąrnych ani dla niemowlaków. to się już skończyło ?

jak tak piszecie o monitorze oddechu to chyba się jednak nie zdecydujemy.

witam Drogie Panie tegoż pochmurnego dnia.
ja sie wczoraj przejełam ta cala wyprawką i tym ze wiekszosc z was ma juz tyle nagromadzone:)
ale torche sie powstrzymuje z tym calym kupowaniem bo moje wspaniełe przyjaciolki zapowiedziały mi ze zorganizują mi baby shower:)
dzisiaj ide po raz kolejny ogladac wozki, i mam taki problem, bo generalnie od poczatkyu chcialam wozek wielofunkcyjny razem ze spacerowką, i kupnem mialam zajac sie ja z mama i moj wspaniały mezczyzna sie do tego nie wpindalał. natomiast teraz cos usłyszal ze te wielofunkcyjne sa do d*** i lepiej kupic osobno głebokli a potem spacerowke i sie kłoci ze mna... i badz tu mądry i tłumacz facetowi, kiedy ktos mu powiedział... dżizys

Markowa wiem, tylko jak sobie pomyślę, że miałabym zrezygnować z truskawek, arbuza, ananasa itp, to mi trochę żal ;), no ale wiadomo zdrowie najważniejsze :)

Witam wszystkie mamy. Oby z pogodą się sprawdziło, dobija mnie to ubieranie się na cebulkę.
Jeśli chodzi o monitor oddechu, to my nie mieliśmy a spośród wielu znajomych tylko jedni i używali go tylko na wyjazdach (ale dziecko miało około 1.5 roku i spało w domku a oni byli z wszystkimi na tarasie). Prawda jest taka, że jak się ma małe mieszkanie, to monitor nie ma większego sensu. Na początku łózeczko stało przy naszym łóżku, tak że do głowy małej miałam 30-40cm a i tak się budziłam i nasłuchiwałam czy oddycha i zaglądałam do niej. Jak była większa (materac był już opuszczony na niższy poziomi), to spała w swoim pokoju przy otwartych drzwiach i też co jakiś czas wstawaliśmy żeby zajrzeć do dziecka. Tak czy inaczej byśmy wstawali :-) Pewnie lepsza byłaby opcja kamerki internetowej z "nasłuchem", wtedy moooże byśmy nie wstawali.

Kasia owoce to też cukry, tylko proste.

Witam piątkowo :)

Widzę, że szaleństwo zakupów trwa :) Ja to jestem na samym końcu z zakupami w stosunku do Was. Na dzień dzisiejszy nie mam nic kupione, wstępnie wybrane mebelki i wózek, ale z zamówieniem jeszcze czekamy.

Wczoraj odebrałam wyniki glukozy po obciążeniu 50mg i niestety wyszło mi 166 :(. Martwię się bo wizyta w poniedziałek ale mam nadzieję, że jak tutaj pisałyście, dopiero po obciążeniu 75 wynik jest wiarygodny. Czekam więc co mi lekarz powie. W sumie nie jem słodyczy, tylko owoce, więc skąd ten wynik? Ach byle do poniedziałku.

Miłego dnia :)

Witam wszystkich:-)
Optymistycznie zaczyna przebijać się słoneczko a na zbliżający się weekend zapowiadają naprawdę ładną pogodę :-)
Ja udaję się do prac przy pokoiku... więc może później uda mi się tu zajrzeć a póki co życzę miłego dzionka :-)

hania_m nam też właśnie się to łóżeczko podoba, napisz mi na priv od jakiego sprzedawcy kupiłaś żebym też nie popełniła tego błędu :( a ogólnie jak oceniasz samo łóżeczko wizualnie?

my monitora oddechu nie kupujemy w szkole rodzenia na pierwszej pomocy nam odradzono, wystarczy dobrze dziecko ułożyć do spania na noc, nie przegrzewać, nie ustawiać łóżeczka blisko kaloryfera. Podobno ta śmierć łóżeczkowa zdarza się do 6 tygodnia od porodu a nie oszukujmy się i tak będziemy wszystkie czuwać nad dzieckiem i spać pewnie z otwartymi oczami ;) Nasi znajomi też nam odradzali że wiele razy włącza się bez sensu i tylko budzi dziecko.

my wózek już wybraliśmy to Easy Walker Qtro zamawiamy pod koniec czerwca bo też trzeba na niego czekać około 3 tygodni:)

Przeprowadziłam wywiad wśród znajomych młodych matek i też mówiły, że monitor to niepotrzebny wydatek... Ale jeszcze się waham. Jak wpadnie jakaś dodatkowa kasa to pewnie kupię.

My kupiliśmy na razie tylko wózek, ale mamy już po rodzince łóżeczko, fotelik, masę ciuszków, pościel, materacyk, poszewki, nawet zasłonki i laktator ;)
Od znajomej znajomych dostałam też taki fajny przewijak z półeczkami i wanienką z odpływem, wszystko w jednym i jestem mega zadowolona, a nie wiedziałam, nawet, że coś takiego istnieje :)

Jestem też trochę spanikowana, bo nie mam teraz kasy na płatną SR, bezpłatne są mega daleko, a ja nie zmotoryzowana i w sumie jestem w czarnej d a tu czasu coraz mniej...

witam piątkowo,
jejku dużo macie dziewczyny, my nie mamy jeszcze nic wszystko zostawiliśmy na maj po świętach :)mam jedynie sporo ubranek właściwie nowych albo mało używanych po dzieciach mojej siostry ale wiadomo że sama też dokupię. U nas nie przejmuję się wydatkami bo rodzina część rzeczy chce kupić np. wózek kupują dziadkowie z obu stron, siostra moja pościel całą i leżaczek, mama moja kocyk, ręczniki, pieluszki. A pewnie ubranka też jakieś pokupują bo nie wytrzymają :) Dla nas zostaje łóżeczko z materacykiem, laktator, parę nowych ubranek, kosmetyki, dla mnie do szpitala i pewnie milion innych rzeczy o których nie pamiętam teraz heheh :) Ale listę mam zamiar robić lada dzień.

kulk07 na stronie lidla na bieżąco uaktualniają co kiedy będzie więc możesz tutaj śledzić:
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index.htm

A, my też mamy chustę, to jeszcze 150zł wydane. Tak dawno kupiłam, że już zapomniałam :p

Ja monitora oddechu raczej nie kupuję, pierwsze słyszę, żeby to było konieczne, spytam jeszcze mamy - jest pediatrą - ale nie wydaje mi się.

Nikita, my w koszta wliczamy wszystko, co musimy kupić dla małej, a sam zestaw mebelków, o którym pisałam wcześniej i wózek to już koszt 5,5 k pln
mamy: poszewka na pościelx2, otulaczek motherhooda, kocyk, hamaczek, kołderka z poduszką, chusa do noszenia, kilka zabawek i kilka sztuk ubranek no i wózek. i już teraz wydaliśmy 4k pln.
a jak widać nie mamy za wiele i jeszcze i tak mnóstwo do kupienia :)

piszecie tak o tym Lidlu, że jak mąż wróci z pracy to mu ukradnę auto i podjadę :) co tam warto kupić? pamiętam, ze pisałyście, że pieluch nie, ale że ręczniczki już tak :) mam nadzieję, że do wieczora coś tam się jeszcze dla mnie ostanie :) nie dochodzi do nas gazetka lidlowa, więc nie wiem, co tam jest konkretnie :) i mam nadzieję, że są arbuzy w lidlu :))) opanowała nas epidemia arbuzowa :)

czy każda z Was kupuje monitor oddechu? w SR pani pediatra powiedziała, ze to obowązek i że każdy powinien go mieć. ale wcześniej spotkaliśmy się z opinią innej pediatry, że jeśli dziecko nie jest wcześniakiem i w rodzinie nie zdazyła się nagła śmierć łóżeczkowa, to, że to niepotrzebny wydatek. i tak się wahamy teraz.

My na razie na dziecięce rzeczy wydaliśmy chyba ze 30-40zł ;) Poza tabletkami dla mnie i lekarzem. Aaa, no chyba, że doliczyć karnisz do pokoju małego, to wyjdzie 100zł.

Dzisiaj mam kupę roboty, jutro od rana u mnie wymiana okien, a w niedzielę goście, więc co się da muszę przygotować dzisiaj. I opróżnić dwa pomieszczenia.

Wczoraj w prognozie pogody mówili, że dziś po południu ma być już ładnie i ciepło, także miłego dnia wszystkim!

Nikita ja też bardoz bym chciała dostać sie do żłobka na Konopnickiej. Ja staram się wysyłać potwierdzenia odrazu na początku miesiąca, niestety ale mało pocieszające jest tempo przesuwania się na liście. Mam nadzieje że po wakacjach ruszy sie to jakoś konkretnie :)

Odnośnie szkoły rodzneia Dobry Początek 250 zł to cena za oboje partnerów, trzeba mieć zaświadczenie i na pierwsze zajęcia przynieść kasiorke.

o masazu krocza słyszałam ale jeszcze o nim nie myslałam, moja kolezanka rodziła ostatnio w wojewódzkm i jej nie nacinali a o masazu nic nie wspominała...

chyba kupie jutro arbuza :)

pozatym zapomniałm isc do lidla... jutro jak nie zapomne to sie udam :)

jakos mnie nie przerazaja wydatki na malucha... troche rzeczy juz mamy choc duzo tez musimy dokupic... za to przeraziła mnie wizja kulki 10 koła...masakra...na co Wy chcecie wydac tyle kasy? ja planuje wydac max 4 koła i to tak max... na razie wydalismy ok. 1400 zł...

i kulka przeraza mnie Twoja szkoła rodzenia... toz to masakra jakas...

zapomniałm do 10 kwietnia do złobków napisac...napisałm dzis...mam nadzieje ze mnie nie skresla z list... ostatnio zaczeło mi zalezec na złobku na konopnickiej...

Kurcze to z tą SR na Klinicznej mam teraz mętlik....na pewno nie mam zamiaru w tłumie uczestniczyć w zajęciach. Zastanawiam sie również nad wynajeciem poloznej.....korzystalyscie lub moze macie namiar na fajna kobitke???

My również kupujemy Tako, w koła można zamówić piankowe lub pompowane. Szczerze powiedziawszy nie za bardzo nas stać na wypasione wersje więc wybrałam praktyczny wózek.

Proces niestety laktacyjny już się u mnie zaczął. Gin powiedział, że ze względu na gruczołowatą budowę piersi będę miała ohoho pokarmu i że trójkę obskoczę. Hmmm więc sprawdziłam na forum i wybrałam elektryczna medelę. Kumpela miała ręczny i powiedziała, że przy nawale ręce odpadają. A jak się nie przyda to allegro rulez.

Poza tym większość mamy z allegro, to staje się uzależniające.
W lidlu kupiłam koszulkę. Markowa lubi kupować M gdy tak naprawdę w normalnych sklepach kupiłaby XL:)

Hej

ja byłam dziś w Lidlu - kupiłam sobie spodnie bo mam tylko legginsy. Bluzeczki też były fajne ale akurat takich ciuchów to mam mnóstwo bo przed ciążą lubiłam chodzic w tunikach

NNT - ogląda ktoś Na Wspólnej? Widziałyście jaki brzuch dorobili tej małolacie co zaciążyła?? Jakaś masakra...

A jeśli chodzi o wózek Tako to mi też się podobał i miałam okazję go użytkować z moim chrześniakiem w środku ale nie kupię go siostra miała go już na reklamacji (używa go od końca czerwca 2010) bo koła się rozwaliły (co prawda naprawili i po ok tygodniu miała z powrotem) bo tak poza tym to ona akurat jest zadowolona