Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *11*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-9-t221819,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-10-t225144,1,16.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec SYN/ Gdynia Redłowo
6. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
7. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
8. she_gd - 10 lipiec
9. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
10. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
11. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
12. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
13 bruxa - 20 lipiec SYN
14 aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
15. hania_m - 20 lipiec SYN
16. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
17. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
18. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA, TOSIA, Szpital Wojewódzki Elbląg
19. magda84 - 27 lipiec SYN
20. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
21. Tesula - 2 sierpień
22. agusp - 3 sierpień SYN Borys/Swissmed
23. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
24. wercia83 - 5 sierpień SYN
25. Kejt - 5 sierpień
26. kasisyn - 5 sierpień
27. a_guniek - 10 sierpień
28. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
29. Kasia 0606 - 12 sierpień
30. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
31. gosia_dim_ - 14 sierpień
32. milka0928 - 14 sierpień
33. Umchi - 16 sierpień SYN
34. mamasyna - 17 sierpień
35. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
36. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA/ Kliniczna
37. Tamara - 26 sierpień
38. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
39. MissMarple - 27 sierpień
40. Maua_mama - 28 sierpnia SYN / Szpital w Wejherowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *11*

Cześć Dziewczyny :-)
Widzę że szał zakupów u Was trwa bo ja na razie głównie na etapie oglądania też większości na allegro. Na razie kupiłam garstkę rzeczy które gdzieś przy okazji bardzo mi się spodobały. Dużo rzeczy mam upatrzonych.

Co do wózka to bardzo długo się zastanawiałam i mam swój typ ale muszę jeszcze podjechać go na żywo zobaczyć a zamówię gdzieś maj/czerwiec.

Z zakupami czekam bo właśnie przystąpiliśmy do przygotowania pokoiku dla małej. Pewnie w maju rozpocznę intensywne zakupowanie.

Ciuszków dużo mam od siostry dokupuję tylko to czego mi brakuje albo co mi się baaaaaaaaardzo spodoba :-) Zaglądam również w tej sprawie do secondhandów bo mają super rzeczy.

Laktatora na razie nie kupuję bo może nie być potrzebny.

Mnie od początku tak zwięło na spisywanie i przynajmniej wiem, że wydałam już 1200 zł, specjalnie tego nie odczułam a mam już naprawdę sporo rzeczy :D

Odnośnie laktatora to ja nie chciałam kupować, ale spotkałam sie z koleżanką, która mi mówiła jak to ją nawał pokarmu złapał w domu i nie wiedziała co z robić z cyckami to tak ją bolały i mąz musiał biegać do apteki. Więc ja odkupiłam prawie nie używany laktator ręczny Avent Asis za jakieś śmieszne 20 zł. Ponoć jest super, i ma tę przewagę nad elektrycznym że mniej kosztuje i sama sobie regulujesz moc ssania, jak szybko ręką pomachasz to można szybciej mleczko ściągnąć niż elektrycznym.

A po drugie stwierdziłam, że nie będę mieć przynajmniej problemu jak będę chciała wyrwać sie na chwile z domu i malucha zostawić z tatą czy dziadkami, zawsze można ściągnąć mleczko mamy i podać maleństwu :)

Ja już jestem na zaawansowanym etapie zakupowym, u nas też głównie króluje allegro :)

Ostatnio zamówiłam pościel ( powłoczki na kołdrę i podusię i ochraniacz na łóżeczko) i dwie zabawki. I o ile ta pościel jest rewelacyjna, to przyszło dzisiaj łóżeczko z materacykiem, firmy Klupś Safari z żyrafką. Jak rozpakowaliśmy w kartonu to zabraliśmy się za skłądanie( wiem, że to za wcześnie, ale nie mogłabym patrzeć, jak stoi w tym kartonie, poza tym musi troche się wywietrzyć z tej nowości). Część elementów była popękana, miała rysy i inne wady, które oczywiście nie mają wpływu na użytkowanie, ale wiadomo- jak kupujecie coś nowego, to spodziewacie się, że będzie super nowe. Porobiłam zdjęcia i wysłałam do sprzedającego, zobaczymy jak się do tego odniesie. Pewnie mi napiszą, że miałam po prostu pecha, bo łóżeczka leżą na magazynie spakowane w kartony i nie mają na to wpływu.

Jeśli chodzi o laktator, to ja już mam, ręczny AVENTU.

Teraz jak tak czytam Wasze wpisy, to zaczynam żałować, że nie spisywałam co ile kosztowało, miałabym rozeznanie na koniec.

Odnośnie wózka- my mamy dwa typy X- lander oraz Maxi Cosi Mura 4. Co sądzicie?

My z grubszych rzeczy to musimy kupić łóżko dla Hani, żeby łóżeczko było dla dzidziusia. Bo bez sensu kupować kolejne łóżeczko, skoro i tak zaraz trzeba będzie zmienić Hance na większe.

Ja też chciałam skrętne koła, a teraz po zastanowieniu wybieram między dwoma wózkami, z których żadnej nie ma takiej opcji. Może to jest wyjście :)

Ale szalejecie z zakupami, my nadal mamy niewiele i jakoś dziwnie się zaczynam z tym czuć :p Trzeba będzie wreszcie zacząć kupować jakieś konkrety...

Teraz dałyście mi do myślenia :( Chciałąm zakupić wózek z przednimi obracanymi kołami, ale x-lander drogi a Tako wydawał się jego uboższą wersja ;/ Jak widać chyba wadliwą . Ech.. i co ja mam teraz zrobic ?

Oczywiście, porównanie z wózkami innych firm zrobisz w MAMA i JA, zapomniałam dopisać, że musiałąbyś się przejechać kawałek dalej do Oliwy.

francess, ja się wstrzymałam z laktatorem, bo przed porodem nie wiedziałam czy będę miała pokarm jaki laktator by mi odpowiadał, a sprawdzić można dopiero mając pokarm albo chcąc pobudzić laktację. Okazało sie, że potrzebuję, pożyczyłam od koleżanki elektryczny Medeli i kupiłam taki sam, bo bardzo mi pasował.
Jeśli chodzi o wózek, ja mam podobny model Emmaljungi, Edge Duo Combi, to jest trochę droższa odmiana Smarta. Posłużył Hani głównie jako gondola, spacerówka ledwo przez kilka tygodni bo mała uwielbia chodzić. Drugi maluch też będzie jeździć Emmą. Za tą cenę to niezła oferta (w dodatku masz w tym fotelik i torbę). Na Twoim miejscu podjechałabym do sklepu Emmaljungi w Oliwie i obejrzała wózek "na żywo", porównała cenę i pojeździła chwilę po sklepie porównując z wózkami innych firm. Nasz wózek jest ciężki, nie każemu to odpowiada.

Ale dziś ponuro :(

Ja też rzuciłam się w wir allegrowych zakupów, już przyszła 3 paczka z 4, ta najważniejsza, z łóżeczkiem :D
z grubych rzeczy został materac do łóżeczka, fotelik samochodowy i wózek, ale ze względu na gwarancję z tymi ostatnimi czekamy... Tyle, że też ostatnio naczytałam się o przedwczesnych porodach no i nie wiem, czy w sumie czekać czy nie :|

Caroool, ja też się zastanawiam nad zakupem laktatora, tym bardziej, że położna ze szkoły rodzenia proponuje za niższą cenę. Ale znajomi mówią, żeby zaczekać, że kupić można zawsze. Nie wiem, a jak Wy robicie?

A, i byłam dziś w lidlu - odzież ciążowa całkiem fajna :) ale te śpiworki dziecięce cienkie i jakoś mnie nie przekonały, ręczniczki całkiem.

Czy któraś zdecydowała się może na wózek emmaljunga? znalazłam tani, choć bez wyboru koloru: http://www.tosia.pl/sklep/product/p/130/emmaljunga,smart,duo,combi.asp# co o tym myślicie?

Miłego popołudnia!

A co się z nim dzieje? Czytałam na forum i opinie miał ok.

ciezarowska - blagam, nie kupuj tako! mnie poczatkowo takze bardzo sie podobal, ale jak tylko zaczelam go uzytkowac... a szczegolnie wersje spacerowa, to sprzedalam go tak szybko jak to bylo tylko mozliwe i kupilam inny, bardziej praktyczny w obsludze wozek ;)

Hej

a ja dla dzidzi mam tylko jedne spodenki i to pewnie będą dobre jak będzie miała z pół roku - kupowałam prezent dla koleżanki która urodziła i strasznie mi się spodobały to je kupiłam, chociaż nie wiedziałam że będzie dziewczyna - stwierdziłam że jak będzie chłopak to komuś oddam.

Po świętach zabieramy się za generalny remont mieszkania - mąż będzie remontował a ja będę jeździć po sklepach jak czegoś zabraknie.

Ja wczoraj wydałam na necie 300 PLN na mojego pieska - karma, przekąski, zabawka i nowe wyrko bo nie doceniliśmy rozmiaru dorosłego pieska kupując pierwsze...

Widziałyście - znów jest weekend za pół ceny:

http://www.gdansk.pl/rozsmakujsie

mona_g ale mnie wyręczyłaś zbieram się do tego telefonu od rana ;-)
wiesz może czy opłata dotyczy mamy i taty czy coś się dopłaca?
I trzeba mieć zaświadczenie i kasę oczywiście na pierwsze zajęcia:)

Nam w sumie też zostały takie pierdółki więc już się uspokoiłam z zakupowym szaleństwem ;-) Kupujecie laktator wcześniej?
Nawet lidla dziś odpuściłam, kupiłyście cos dziewczyny?

Ja mam zamiar rzeczy potrzebne do mycia kikuta, czy tez kapieli zakupić w 9 m-cu albo calkiem po wyjsciu ze szpitala ;) My ze wzgledu na to, że rzeczy dostaliśmy od kuzynki, (wanienke , bujawkę, spiworek itp.) Zdecydowaliśmy , że wózek kupimy nowy. Jakis niedrogi, ale sprawdzony. Do tej pory allegro było naszym przyjacielem i to co mamy to z tamtad właśnie.
Troszke się spiełam z zakupem, ale to tylko dlatego, że m-c temu podsłuchałam czekając w kolejce na wizyte gin. , dwie kobitki, które wspominały jak to urodziły poprzednie dzieci w 32 tyg badź 36 ;o Więc oczy na zewnętrznych miałam i pomyślałam, trza ruszyć z kopyta i od tak został nam wózek... ech...Nie licze wydatków, bo nie chce oszaleć. Generalnie cały czas wyszukiwałam rzeczy do licytacji, bądź z SUPER OKAZJI ;P

Z dzieciowych zakupów zostały mi już pierdoły.

Materac do łóżeczka, z 10 pieluszek tetrowych, 2 flanelowe na ceratce, 3 flanelowe zwykłe, cienki kocyk, termometr, gaziki, waciki, linoderm do pupy, frida, 3 szt. niedrapek, krem nivea do buźki, spirytus do kikuta, sól fizjologiczna do przemywania oczek, moskitiera i folia przeciwdeszczowa do wózka, łóżeczko turystyczne (ale to na spokojnie po porodzie aby było na wyjazdy), karuzela do łóżeczka.

No i rzeczy dla siebie bo nic nie kupowałam jeszcze :)

ojej to ja widze daleko w polu z kupowaniem.. ciagle mi sie wydaje ze jeszcze tyle czasu... oczywiscie ciagle szukam, szperam ogladam i czytam, ale chyba czas zaczac gromadzic to wszystsko:)

http://ekomama.pl/ poczytajcie sobie :)

Witam,
u nas piękne słoneczko za oknem i wiosenne powietrze pachnie :D

Młody mnie ostatnio nastraszył, bo bardzo zaczęła puchnąć mi jedna stopa, na szcześćie po badaniach okazało się, że to jego wina i gdzieś się tak umieścił, że tylko jedna mi puchnie :)

Odnośnie wyprawki, ja od początku spisuję sobie wszystkie najdrobniejsze wydatki, więc przynajmniej mam nad tym kontrole.Nie szaleję z kupowaniem wszystkiego nowego, allegro raczej króluje :)

A Carool dzwoniłam do Naszej szkoły rodzenia. Nowy kurs zaczyna się 5 maja o 16.30 - cena 250 zł, trwa miesiąc, zajęcia poniedziałki i czwartki 16.30. Nie trzeba się zapisywać, trza sie pojawić na zajęciach :)

Dzień dobry ;)
Jak miło zacząć dzień ze słońcem ;) Wczoraj byłam na bad. usg. Słyszałam pierwszy raz serduszko malutkiej i aż sie popłakałam. Tak mocno stukało, tak szybko... piękne przeżycie ;) Jestem w29 tyg. ciąży, mała waży 1.3 kg i ma się dobrze ;D
Z zakupów został nam tylko wózek i kupujemy go w Akpolu. Model wybraliśmy Tako, albo Seka. W zależności jakie kolory będą dostępne. Nietsty czeka się na niego do 3 tyg. Ale to nic jak kupować nową brykę to trza poczekać aż ją wyszykują ;)
Pozdrawiam i życzę wszystkim mamom miłego czwartku ;D

Co do zakupów :) Wybrałyście już wózek i kiedy go kupujecie?

MamaFilipa co do wydatków to masz rację. jak wszystko podsumowałam to nam wychodzi ok. 10 000 zł. o mamo! a tu jeszcze trzeba odłożyć na wychowawczy.

co do nacinania krocza, to podobno na klinicznej jest tak, ze możesz kategorycznie zażądac nienacinania. i dlatego sugerują masaż krocza, żeby nie rozerwało itd. ja znam kilka brzydkich przypadków pęknięcia tak strasznego, że zakończonego niemożliwością robienia większego kroku czy niewstrzymywaniem moczu na stałe. brr. boję się takich historii :)
też staram się ćwiczyć mięsnie Kegla, choć przyznam, ze zdarza mi się o tym zapominać.