Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *11*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-9-t221819,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-10-t225144,1,16.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec SYN/ Gdynia Redłowo
6. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
7. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
8. she_gd - 10 lipiec
9. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
10. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
11. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
12. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
13 bruxa - 20 lipiec SYN
14 aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
15. hania_m - 20 lipiec SYN
16. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
17. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
18. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA, TOSIA, Szpital Wojewódzki Elbląg
19. magda84 - 27 lipiec SYN
20. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
21. Tesula - 2 sierpień
22. agusp - 3 sierpień SYN Borys/Swissmed
23. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
24. wercia83 - 5 sierpień SYN
25. Kejt - 5 sierpień
26. kasisyn - 5 sierpień
27. a_guniek - 10 sierpień
28. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
29. Kasia 0606 - 12 sierpień
30. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
31. gosia_dim_ - 14 sierpień
32. milka0928 - 14 sierpień
33. Umchi - 16 sierpień SYN
34. mamasyna - 17 sierpień
35. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
36. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA/ Kliniczna
37. Tamara - 26 sierpień
38. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
39. MissMarple - 27 sierpień
40. Maua_mama - 28 sierpnia SYN / Szpital w Wejherowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *11*

Ja mam elastyczny pas z H&M, jeszcze nie używałam w tej ciąży, a w poprzedniej przydawał się głównie po to, żeby chronić nerki zimą i jak miałam podciągająca się koszulkę, żeby nie świecić gołymi plecami. Nie podtrzymywał specjalnie brzucha.

Wooow, dzięki kulka, zamawiam! Bedą dobre, ale fajnie :))) Ja pytałam, Markowa ma zaraziła nas wszystkie spodniami ;)

Ja chyba nie mam brzucha jakoś strasznie opadniętego, a gwarantuję, że mięśni zero :p Też się zastanawiałam, czy pas pomaga, czy tylko ładnie wygląda?

A tak w ogóle to sobie teraz myślę, ja jeszcze nigdy w życiu nie byłam w szpitalu. Tzn. oprócz odwiedzania ludzi.

Markowa? Muszczek?
któraś z Was pytała o długośc nogwaki tych lnianych spodni z allegro. dziś do mnie przyszły. długść to ok. 88 cm od krocza. dla mnie za długie, będę skracać. i w udach są ok, ale w biodrach i pas na brzuch - za duże. brzucho urośnie i będzie ok :)

na czym polega pas ciążowy? myślałam, ze to forma ozdoby, że np jak się dziewczyny mieszczą jeszcze w biodrówki, a nei chcą brzucha na wierzchu nosić. a Tesula piszesz o baku mięsni brzucha i o tym, że przez to brzucho masz nisko. pas ciążowy podtrzymuje brzuch?

ja na klinicznej byłam na oddziale gdzie były same dziewczyny po poronieniu, byłam 5 dni trafiłam na wszystkie zmiany i nie mogę powiedzieć ani złego słowa o położnych ani lekarzach, wszyscy bardzo mili i delikatnie do nas podchodzili w związku ze stratą jaka nas spotkała:(
Nie wiem czy ci sami lekarze są na porodówce, myślę że oni zmieniają oddziały ale nie jestem pewna.
Gdyby nie fakt że właśnie kliniczna kojarzy mi się z łyżeczkowaniem po stracie to nie miałabym nic przeciwko rodzeniu tam.

ja tez mysle, ze 12 zl za 3 pieluszki tetrowe to drogo. ja kupowalam na allegro, jakos po 2 zl, bo te najtansze sa sztywne i slabo wykonczone, ale te za ok 2 zl sa juz na prawde dobrej jakosci. ja kupowalam biale, bez wzorkow. sluza nam do dzisiaj, choc juz sporadycznie :) w sumie mam ich okolo 20 szt plus ok 10 szt pieluszek flanelowych - te drugie sa mieciutkie i idealne do osuszania buzi po kapieli. poczatkowo uzywalam ich takze zamiast recznika :)

Zwykłe białe pieluchy tetrowe kosztują około 2zł za sztukę, ja w hurtowniach dziecięcych za paczkę 10 sztuk płaciłam zawsze poniżej 20zł. Są różne rozmiary tetry, zwykle około 60x80 i 70x80. Droższe są te z obrazkami, ona są sprzedawane na sztuki (ja bym nie zapłaciła więcej niż 3zł ale są sklepy gdzie zapłacisz i 4.50zł). A flanelki to zupełnie inna rozmowa, one kosztują 4.50zł i więcej.

Tesula, też widziałam tę gazetkę z lidla. Myślę, że ten pas warto zobaczyć, ale te pieluchy to jakoś drogo wychodzą. Widziałam na allegro i w sklepie (tylko nei pamietam w jakim :/) nawet za mniej niż 2 zł, białe i z nadrukiem.

Co do szpitali to na szczęście też nie mam zbytnio doświadczenia. Jedyne co to byłam kiedyś na klinicznej jak miałam zapalenie wyrostka i tam badała mnie ginekolog pod kątem ciązy pozamacicznej, była wyjątkowo nie miła. Ale jak dziewczyny piszą wydaje mi się, że wszędzie są ludzie mili i wredni. Zależy od zmiany na jaką się trafi.

Na Allegro są po 2-3,50 (zależy czy chcesz we wzorki czy nie) + przesyłka, więc jeśli np. chcesz tylko 3, to się opłaca, jak więcej, to chyba lepiej z wysyłką. Tak poza Allegro to nie wiem, gdzie jeszcze można kupić pieluchy, po hurtowniach dziecięcych jeszcze nie chodziłam.

Ja na szczęście nie mam jak na razie żadnych doświadczeń z personelem szpitalnym - bo jedynie na ostrym dyżurze byłam w Wejherowie jak sobie rękę złamałam i personel był OK

Z innej beczki - od czwartku w Lidlu są ciuszki dla ciężarnych oraz drobiazgi dla dzidzi.

ja się wybiorę chyba po pas ciążowy, bo mi strasznie brzuch nisko opada (wychodzi brak mięśni brzucha...) i po spodnie bo nie mam w czym chodzić.

Czy 14 zł za 3 pieluchy tetrowe to drogo? Bo też będą a ja sie do tej pory nie orientowalam w cenach akcesoriów dla dzieci

ja w poprzedniej ciazy lezalam w 3 roznych szpitalach. jedna na dziesiec poloznych/pielegniarek byla rzetelna, mila. duzo zalezy od tego na jaka zmiane sie trafi, na jaki humor. ja ogolnie mam b. negatywne zdanie na temat personelu (pielegniarki, lekarze) pod wzgledem podejscia i szacunku do pacjenta.

Kulka leżałam na Klinicznej w 9 tygodniu i z kolei mam inne wrażenia. Położne miłe Pani Doktor bardzo miła. Studenci, ja akurat się zgodziłam ale przy porodzie już bym nie chciała a Pani położna poinformowała mnie że mam prawo odmówić... chyba co osoba to inne spostrzeżenia. Co do SR to też chciałam tam iść, ale teraz już nie wiem.

aguseek poruszyłaś ważny temat i mi sę przypomniało. co zaskakujące w SR w szpitalu na klinicznej nie ma w ogóle w planie zajęć pierwszej pomocy! i niestety nie ma osobnych zjaęć z oddychania. także Twoja SR wdaje się być duuużo lepsza, a taki sam koszt. przeludnienie na zajęciach jest naprawdę problematyczne. po co położna przez tel informuje, ze liczba miejsc ograniczona, a później na zajęciach się okazuje, ze jest 3 razy więcej ludzi niż miało być?
i mam jeszcze jedną refelksję. czy to normalne w szpitalu na klinicznej, ze każdy kto tam pracuje jest niemiły? wcześniej lekarz prowadząca z klinicznej - niemiła, zmieniliśmy lekarza. teraz prowadząca zajęcia - bardzo niemiła. to taka maniera? jeśli każdy kto tam pracuje ma takie podejście, to juz nie jestem taka pewna, ze chcę tam rodzić. mało tego położna nas wczoraj poinformowała, ze to jest spzital uniwersytecki i nawet jeśli odmówimy udziału studentów przy porodzie, to szpital nam odmówi i studenci będą, bo mają takie prawo. cóż: nie mają. nie raz leżałam w szpitalu klinicznym w warszawie (fakt, nie rodziłam), ale za każdym razem szanowano moją decyzję, czy godziłam się na obecność studentów czy nie. więc o co chodzi na klinicznej ??

to ja napiszę dla odmiany o swojej szkole w przychodnie na zaspie (to nie jest w szpitalu). Od zeszłego tygodnia tam chodzę i jestem bardzo zadowolona bo pani położna bardzo fajnie tłumaczy, na zajęciach jest średnio 4-5 par. Program wygląda tak że w poniedziałki ćwiczymy oddychanie około 40 min i powiem wam że to wystarcza w zupełności, we wtorki jest gimnastyka (ja nie mogę chodzić na nią bo jestem po poronieniu) a w środę bądź czwartek konkretne wykłady, w zeszłym tygodniu mieliśmy laktację a w tym mamy pierwszą pomoc. Pani dodatkowo zaproponowała mi że przyjdzie do mnie po porodzie pomimo że ja na morenie w przychodni jestem zapisana. Jeśli chodzi o koszty to ja jestem za darmo tylko za męża się płaci: 50 zł jeśli ma chodzić tylko na ćwiczenia z oddychania albo 100 zł jeśli na wszystkie wykłady. Myślę że to nie jest drogo a zajęcia są bardzo przyjemne czasami zabawnie jest bo pani nie przynudza, nie jest sztywna a dobrze tłumaczy moim zdaniem.

Też chciałam isc do SR na kliniczna, ale ze wzgledu na skracajaca sie szyjke i twardniejacy brzusio, musiałam zrezygnowac.

Ja juz po porannej glukozie, samo picie nie bylo takie złe, ale po 30 min zrobilo mi sie słabo, mroczki przed oczami, jeśli ktoras z was jeszcze nie byla, to niech zabierze ze soba druga osobe. Ja niestety byłam sama.

Cześć :)
kulka07 super, że napisałaś o SR na Klinicznej :), ja się zastanawiam nad tą SR ale po tym co napisałaś to chyba poszukam gdzie indziej. Jeśli nie ma grafiku zajęć to będzie mi ciężko się dopasować z mężem na te zajęcia.
hania_m wszystko będzie dobrze, trzymam kciuki!

dziewczyny, a ja nie na temat. ale moze się komuś przyda.
SR w szpitalu kliniczna wydaje się nam przereklamowana. tłumy ludzi, mała salka (dużo gorsza niż te na zdjęciach, które gdzieś tam udało się nam obejrzeć w necie), duszno, pani położna bardziej niemiła nż miła, traktuje nas jak uczniów (jak sama o nas mówi), przez co z góry. najpierw przez tel informuje, ze na zajęciach moze być 6 par, a potem się okazuje, że na naszych jest.. 16. tylko na zajęciach praktycznych to będzie 6 par. przez tel mówi, że zajęcia od 17:00-19:00, a na miejscu się okazuje, że od 18:15 (czasem od 18:30) do 19:00. telefonicznie informuje, że zajęcia w poniedz i śr, a na spotkaniu mówi, ze jak coś wypadnie to możemy się spodziewać 4 zajęć w tygodniu i że MUSIMY się na to przygotować. a jak ktoś pracuje czy coś? oczywiście planu zajęć nie podała, niewiadomo, kiedy się przytrafią te 4 zajęcia w 1 tygodniu.
póki co dostrzegam jedynie zaletę finansową oraz to, że w ramach zajęć są zajęcia z pediatrą (ale to może wszędzie są?). mam nadzieję, że nauczę się tego samego, co w prywatnej SR, tylko w gorszych warunkach i z niemiłą prowadzącą.
także jeśli ktoś nie ma ciśnienia na tę konkretnie SR to ja jednak odradzam. nam było głupio się wycofać po wpisaniu na listę, ale jesteśmy rozczarowani.
mam nadzieję, że później będzie lepiej!

Markowa, jesteś wreszcie :) Możesz mi powiedzieć, jaka jest długość tych lnianych spodni od kroku? Bo nie wiem, czy nie będą za krótkie na mnie, a na aukcji nie ma takiej informacji :(

Dziewczyny, dziękuję Wam za pomoc! Od jutra zaczynamy intensywnie działać w sprawie poszukiwania pracy, więc próbuje pozytywnie się nastrajać. Mam nadzieję, że będzie dobrze!

Witam leniwie.

My mieliśmy najazd rodziców z Irlandii, moja mama przezywa, że nie będzie mnie widziała jak brzusio już będzie wielgaśny. I my też pełni emocji.

W piątek byliśmy na 3D ale panna Zuzanna wstydliwa jakaś, cały czas się zasłaniała rączką i nie chciała nam buźki pokazać. Poza tym samo badanie megaśnie mnie wymęczyło, już nie umiałam znaleźć dobre pozycji. Plecki wysiadają.

Poza tym Zuzka nieregularnie ale dość mocno daje o sobie znać.
Pozdrawiam.

hania_m napisałam na prv