Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *7*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN?
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec SYN
6. lisiusowa - 8 lipiec SYN?
7. kulka07 - 10 lipiec
8. she_gd - 10 lipiec
9. annamaria836 - 17 lipiec
10. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
11. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA?
12. aguseek - 20 lipiec SYN
13. hania_m - 20 lipiec SYN
14. carmelasoprano - 22 lipiec
15. marta82 - 23 lipiec
16. magda84 - 27 lipiec SYN
17. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
18. Tesula - 2 sierpień
19. agusp - 3 sierpień
20. Muszczek - 4 sierpień
21. wercia83 - 5 sierpień SYNEK
22. Kejt - 5 sierpień
23. a_guniek - 10 sierpień
24. Kasia 0606 - 12 sierpień
25. gosia_dim_ - 14 sierpień
26. Umchi - 16 sierpień
27. mamasyna - 17 sierpień
28. kaska2308 - 18 sierpień
29. MARKOWA - 26 sierpień
30. Tamara - 26 sierpień
31. MamaFilipa - 27 sierpień
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *7*

Też miałam dylemat czy koła piankowe czy pompowane. Przede wszystki wózki z kołami piankowymi są lżejsze, nie ma ryzyka przebicie dętki i flaka A jak sprawdzają się na chodnikach ciężko mi powiedzieć, bo jeszcze nie testowałam.Niektórzy twierdzą, że wózki na pompowanych kołach są miększe i lepiej amortyzyją, ale myśle że kwestia amortyzacji zależy od amortyzatorów czy wachaczy i jakości polskich chodników :D

Odnośnie monitorów to może i mogą zrobić alarm bez powodu, ale z tego co wiem to zdarza się to dużo rzadziej kiedy są dwie płytki, ponieważ nie ma sytuacji, że dziecko się przekręci i z drugiej strony łóżka nie ma sensora. Znam przypadki gdzie sam alarm spowodował że dziecko wybudziło się z głębiokiego snu i zaczęło spowrotem oddychać.

Ja zastanawiam się nad monitorem z nianią elektorniczną, bo zawsze mogę pójść na chwilę do sąsiadki z zaściany, bez budzenia maleństwa, albo jak pojadę do mojej mamy położyć malucha w innym pokoju i spokojnie pójść posiedzieć w innym, a nie latać co chwila i sprawdzać co się dzieje.

co do monitorów to słyszałam że potrafią się włączać nawet jak wszystko z dzieckiem jest dobrze i robią hałas, tak mi mówili znajomi którzy go mieli ale nie wiem jakiej firmy mieli.

a jakie wózki mają piankowe koła? zawsze myślałam że pompowane są najlepsze, ale chętnie się dowiem co i jak z tymi piankowymi bo nigdy nie słyszałam o takich....

Witam się w nowym wątku. To dziś pospałam... Po śniadaniu wróciłam do łóżka i wstałam przed pierwszą, ale nie był to dobry sen bo od rana sąsiad wierci wiertatrką :/
Spojrzałam na ten "wynalazek" który podesłała agusp. Fajnie gdyby to było skuteczne, oszczędza czasu i nerwów. Na początku faktycznie nie wiedzieliśmy o co dziecku chodzi, ale sprawdzał się schemat "mokro? głodna? przytulić?" Potem nauczyliśmy się, że jeśli w płaczu słychać głoski typu "le/la", to dziecko jest głodne. To ostatnie sprawdzone nie tylko na naszej córce. Przy kolkach też się szybko nauczyliśmy że to zupełnie inny płacz. Natura dała nam instynkty, nie jest tak źle :)

mona_g dzięki za wyjaśnienia odnośnie monitora oddechu :)

Tak, ja chcę wózeczek właśnie koniecznie z kołami piankowymi:) Takie koła są lekkie, dzięki temu wózek lekko się prowadzi a dla dziecka dzięki temu jazda jest cicha i 'miękka' - podobno:P Może niech się wypowiedzą mamy, które mają już jakieś doświadczenie, bo ja jestem laikiem, ale ostatnio coraz bardziej zgłębiam ten temat:)

jejj jak Wy szybko piszecie ;)
któraś z Was pytała o lekarza w madisonie ja tam prowadzę ciążę u doktora Gniadka, lekarz z każdą pierdołą kieruje mnie na kolejne badania, rzetelnie wszystko sprawdza i ogólnie jestem zadowolona tylko do niego są straszne kolejki i bywa zakręcony ( np. je kanapkę w przerwie między badaniem a rozmową, oczywiście pyta o zgodę.. ;] ale jak tu odmówić ?! )
czuję się bardzo w tyle bo ja kompletnie nic nie mam a po Waszych wpisach widzę ,że to już czas powoli się zabierać za zakupy, więc po przeprowadzce w ten weekend zacznę baczniej zaglądać na działy niemowlęce :)

Dziewczyny, odnośnie wózków. Mam pytanie czy słyszałyście coś o kołach piankowych???

Hej

ja już na pewno czuje pierwsze fikołki malucha, najczęściej wieczorkiem gdy położe się na plecach

Jeśli chodzi o wózki to mi się Mutsy nie podobają - boję się, że nie są dosć stabilne

Mi się podoba Espiro GTX oraz wózki Roan i Jedo - przynajmniej z fotek, bo na żywo jeszcze nie byliśmy ogladać

Odnośnie monitora oddechu to ponoć najlepsze są Angelcare do łóżeczka. Tylko nie zdecydowałam który model czy zwykły czy z nianią elektroniczną. Na pewno trzeba patrzeć aby był z dwoma płytkami. Plusem monitorów do łóżeczka jest fakt, że zdecydowanie dłużej można je używać, bo jak dziecko zacznie się kręcić w łóżeczku to ten pieluszkowy może spaść i przyprawić rodziców o zawał :D

A dwie płytki powinny być ze względu na to, że dziecko kręci się po łóżeczku.

To i ja melduję się w nowym wątku.

Taki tu wysyp chłopców,a ja mam nadzieję,że u nas będzie córeczka.Może w końcu na najbliższej wizycie się dowiem.

Ja ruchy maleństwa czuję bardzo sporadycznie,ale częściej czuję jak maluch się wypina po jadnej stronie.Wtedy twardnieje mi brzuch i czuję jak maleństwo się przesuwa.

Jesli chodzi o ubranka to mam powiedzmy 50% w rozmiarze 56-62 resztę dokupię później.I sporo ciuszków,które zostały mi po maluchach w większym rozmiarze.
Łóżeczko też już mam (razem z pościelą i materacem),kołyskę,krzesełko do karmienia i ostatnio kupilśmy wózek Leviroo razem z fotelikiem.
Aha... no i ostatnio kupiliśmy już 2 paczki pampersów Pampers New Born.

A widziałyście coś takiego?

http://www.zabawkowicz.pl/zabawka/323,Tlumacz-placzu-dziecka.html

ale wymyślają...ciekawe na ile się sprawdza

Zajrzałam jeszcze raz do tego artykułu o pierwszych r******h z Twojego Dziecka no i piszą, że spokojnie do 23 tygodnia można sobie na te ruchy czekać, także mamy czas:)

A ja poluję na Mutsy 4rider, też na Allegro, chciałabym kompletny zestaw i chyba nawet coś znalazłam, ale w W-wie. Mąż jedzie w przyszłym tygodniu na jakieś szkolenie, to podeślę go, żeby obejrzał:)

kasiorek555 na jaka posciel sie zdecydowałas? linka poprosze :)
do szpitala trzeba miec specjalna wyprawkę ? nie wystarcza jakies takie zwykłe ciuszki? co to za wyprawka? mozesz dac tez linka?

Ja już też sobie kompletuje różne rzeczy, żeby potem nie mieć dużego wydatku na raz. Lepiej sobie chyba rozłożyć wszystko.
Moge powiedzieć, że już ubranka w 70% mam bo nie kupuje za dużo w razie co się jescze dokupi po urodzeniu- zostało mi jeszcze kupić na alegro taką wyprawe do szpitala na rozmiar 56 i 62 po jednym kaplecie.
Mamy łóżeczko, huśtawke, chodzik,
A teraz własnie przeglądam zestawy pościeli na alegroo i chyba już się zdecydowałam

Ja tez jeszcze nie czuje zadnych ruchow...

Zapisalam sie do szkoly rodzenia na 11 kwietnia, do zpitala w Wejherowie.

ja jeszcze ruchów nie czuję, co prawda czasami też coś mi w środku bulgocze ale nie wiem czy to "to" :)

jeśli chodzi o wózek to zastanawiam się nad mutsy urban rider.

mam też pytanie do dziewczyny, które planują zakup monitora oddechu, czy wybieracie taki do łóżeczka czy taki co można przyczepić do pieluszki?

agusp, nie czuję. Tzn. dwa czy trzy razy miałam wrażenie, że czuję lekkie puknięcie, ale nie jestem pewna, bo to zawsze było jednorazowe i w sporych odstępach czasu, więc obawiam się, że sobie wmawiam :p

ja tez myslałam, ze to jelita :) ale lekarz mi powiedział, ze nie, ze to niunia mi sie tam kreci :) a czegos bardziej konkretnego to ja jeszcze nie czuje, wciaz czekam :) i podobno moge sobie jeszce poczekac ;)

mona_g masz racje ostatnio był taki wysyp chłopaków, ze nie idzie spamietac kto juz wie :) moze niech te co wiedza same dopisza i bedzie gitara :)
poluje na wozek na allegro, ale jakos na razie upowolac nie moge ;) mam nadzieje, ze mi sie poszczesci tak jak Tobie :)

gratuluję córeczki:) i zazdroszczę hehe:)

No takie bulgotanie i przelewanie to ja też czuję, ale nie mam pewności że to właśnie to, wydaje mi się, że to jelita:/ Czekam na coś bardziej konkretnego, żeby w końcu wiedzieć, że to na pewno dziecko...

Być może nie udało mi sie wyłapać wszystkich płci Naszym Maleństw. Jak coś się zmieni to wystarczyć skopiować i wkleić nową listę. Poprawiłam Nikite i Muszczek.

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN?
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec SYN
6. lisiusowa - 8 lipiec SYN?
7. kulka07 - 10 lipiec
8. she_gd - 10 lipiec
9. annamaria836 - 17 lipiec
10. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
11. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA