Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *7*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN?
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec SYN
6. lisiusowa - 8 lipiec SYN?
7. kulka07 - 10 lipiec
8. she_gd - 10 lipiec
9. annamaria836 - 17 lipiec
10. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
11. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA?
12. aguseek - 20 lipiec SYN
13. hania_m - 20 lipiec SYN
14. carmelasoprano - 22 lipiec
15. marta82 - 23 lipiec
16. magda84 - 27 lipiec SYN
17. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
18. Tesula - 2 sierpień
19. agusp - 3 sierpień
20. Muszczek - 4 sierpień
21. wercia83 - 5 sierpień SYNEK
22. Kejt - 5 sierpień
23. a_guniek - 10 sierpień
24. Kasia 0606 - 12 sierpień
25. gosia_dim_ - 14 sierpień
26. Umchi - 16 sierpień
27. mamasyna - 17 sierpień
28. kaska2308 - 18 sierpień
29. MARKOWA - 26 sierpień
30. Tamara - 26 sierpień
31. MamaFilipa - 27 sierpień
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *7*

ja na razie stawiam na Wojewódzki :)
do szkoły rodzenia wybiore sie do takiej gdzie sa polozne z Wojewodzkiego-wiem ze w mama i ja sa i chyba w kolejowym... i chyba gdzies jeszcze ale zapomniała gdzie ;)
musze sie jeszcze ogarnac w tym temacie ;)

Carool rozmawiałasz naszym lekarzem na temat szkół rodzenia??

agus daj znac jak bedziesz po lekarzu :)

mona_g widziałam na żywo delti emu, strasznie nisko jest gondola...nie przeszkadza Ci to???

nooo, bardzo prawdopodobne:) o ile dzieciaki będą takie terminowe hehe:)
a ja dziś mam wizytę, może w końcu dowiem się kto to - ona czy on:)

agusp - to może się spotkamy, mamy te same typy jeśli chodzi o szpital i ten sam termin:))

Hej mamuśki:)

A ja Swissmed albo Wejherowo. Generlanie jestem przygotowana na to żeby zapłacić za poród prywatny, ale z drugiej strony łudzę się, że przyjdzie taki moment, że będzie mi wszystko jedno jak i gdzie. W weekend widziałam się z koleżanką (28 tydzień z bliźniakami) - też miała wcześniej dylematy, a teraz powiedziała, że może urodzić nawet uszami i wisi jej gdzie, byle już się pozbyć tego ciężaru hehehe:)

Ja wybieram Szpital Wojewódzki :D

Na pewno nie kliniczna, nie dość, że szpital jest stary to jeszcze łażą studenci i można trafić na niezłą widownię podczas porodu...

ten fotel kosztuje ok 1000 zł, zależy od materiału, którym jest pokryty, a można go obejrzeć i kupić w Redzie w Meblokontakcie,
W tej wersji Asia 2 fajne jest to, że jest taka duża powierzchnia do spania, jak przyjadą jacyś goście to jest ich gdzie położyć

Ja chciałabym rodzić w Swissmedzie (jeśli info, które otrzymałam od pracodawcy o tym, że pokrywa koszt jest prawdziwe) a jak nie to Wejherowo

ja mam troche inne wrazenie o klinicznej, prawie 3 lata temu moja kolezanka rodzila tam synka /cc/ i lezala w wykupionej salce 1-osobowej i warunki miala prawie takie, jak ja w prywatnej klinice... wygodne lozko sterowane pilotem, wygodny fotel do karmienia, duzy przewijak z wanna, wlasna lazienka (polaczona z drugim pokojem). przyznam szczerze, ze jak bylam ja odwiedzic, to bylam milo zaskoczona... ale przyznaje, na "ogolnej" sali nie bylam... ale mam nadzieje, ze nie lezy na niej kilka kobiet, tylko max 2 :) moja kolezanka miala prowadzona ciaze przez dr bockowskiego, byla po raku szyjki macicy - i praktycznie jej nie miala. ciaze miala poprowadzona idealnie, byla na chodzie do tyg przed porodem, porod bez problemu, obsluga ponoc idealna, mogla sie wyspac w nocy bo synek byl zabrany na oddzial neo.

Kulka nie radzę zwiedzać Klinicznej, leżałam tam 3 dni na oddziale z ciężarnymi i tymi już po. Szpital nie jest zachęcający a pielęgniarki jarają fajki na balkonie. Trafiłam na okna od balkonu i co jakiś czas miałam mało przyjemne aromaty. Jednak lekarze są bardzo mili i obsługa ogólnie ok. Jednak jak miałabym wybierać po wyglądzie to warstwa kurzu na żyrandolu wejściowym skutecznie by mnie zniechęciła.

dzwoniłam jakiś czas temu do SR przy szpitalu klinicznym i pani mi powiedziała, że nie ma skierowań, które sprawiają, że SR jest bezpłatna. nie ma tez znaczenia to, że chce się rodzic na klinicznej (w wawie wówczas taka SR jest bezpłatna). też chodze prywatnie do lekarza, który jest z klinicznej - zapytam sie, czy coś wie w tym temacie :)
wiem, że SR przy szpitalu klinicznym zaczyna sie od 28 tc. i że kosztuje 150 pln (niezależnie czy z partnerem czy bez). to tyle :)
ale może któras z was wie, jak tam jest? mnie skusiło to, że gdzieś w necie przeczytałam, że w ramach SR jest zwiedzanie oddziału - a tam chciałabym rodzi. tylko nie wiem, czy tak jest w rzeczywistości?

Ja chodziłam od 31 t.c. ale dowiadywałam się kilka tygodni wcześniej żeby, zapisać się do konkretnej grupy. Trzeba liczyć mniej więcej 2 miesiące przed terminem, ale w każdej szkole długość kursu jest inna, np. w większości są wykłady a w niekórych też gimnastyka, więc najlepiej pytać w konkretnej szkole. W mojej SR wymagali zaświadczenia od gina o braku przeciwwskazań, chodziło o ćwiczenia przygotowujące do porodu, więc ja miałam pozwolenie ale z zastrzeżeniem że przy rozwarciu nie wolno mi robić części ćwiczeń, położna wiedziała których. Nie chodziłam na gimnastykę, ale uczestniczyłam w typowo "porodowych" ćwiczeniach, czyli rozluźnianie się na piłkach, oddychanie, parcie, współpraca z partenerem.
W wielu szkołach fajne jest to, że wykłady są prowadzone cyklicznie, czyli dołączasz obojętne w którym momencie i po prostu odwiedzasz wszystkie zajęcia.

Ja początkowo chciałam rodzić na Zaspie, ale teraz przychylam się do Wojewódzkiego. Trzy moje koleżanki tam rodziły (dwie naturalnie, jedna cc) i wszystkie bardzo sobie chwalą, a mój mąż pracuje 10 minut piechotą od szpitala, to będzie miał blisko :)

A kiedy trzeba się zapisać do SR?

Ja chodzę prywatnie do Mielcarka. Wiem, że pracuje na Klinicznej na ginekologii. Ale nie wiem jak to się ma jedno do drugiego.

a ty chodzisz do jakiegos lekarza z klinicznej, czy to nie ma nic do rzeczy? jutro zadzwonie na kliniczna i dowiem sie co i jak.

carmelasoprano nie słyszałam nic, żeby trzeba było mieć skierowanie ale wiem, że mój gin takie wystawia i wtedy SR na Klinicznej jest za darmo:) Może warto się zapytać Twojego lekarza czy też daje.

Markowa do SR na Klinicznej trzeba miec jakies specjalne skierowanie, czy chodzi i zaswiadczenie od gina ze nie ma przeciwskazan do uczeszczania na zajeciach?

Dziewczyny, czy słyszałyście cos o wózkach Implast ( eco line)? Byłam dziś w Mama i Ja i wzięłam sobie ulotkę i niestety dopiero w domu ją obejrzałam i tak mi się spodobał, że zaczęłam żalować, że w sklepie go nie poszukałam, bo koniecznie muszę go zobaczyc na żywo! Nastawiona byłam na maxi cosi, ale teraz ten Implast trochę namieszał mi w głowie :)

Myślałyście już może, gdzie będziecie rodzić, w którym szpitalu? Ja w Gdańsku mieszkam dopiero od kilku lat i nie bardzo sie orientuję, który szpital wybrać, a opinie wśród moich koleżanek z pracy są bardzo podzielone.

image

Ja za miesiąc będe pytać lekarza o skierowanie do SR na Kliniczną... także myśle, że jakoś w kwietniu się wybiorę.

tesula, bardzo dobry pomysl! my kupilismy zwykly fotel i teraz zaluje, ze nie rozkladany. przydalby sie jak maly byl chory i jak budzil sie w nocy to musial u mnie zasypiac.

a gdzie i za ile mozna takie łóżeczko kupić?

Inne tematy z forum

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?