Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *7*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN?
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec SYN
6. lisiusowa - 8 lipiec SYN?
7. kulka07 - 10 lipiec
8. she_gd - 10 lipiec
9. annamaria836 - 17 lipiec
10. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
11. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA?
12. aguseek - 20 lipiec SYN
13. hania_m - 20 lipiec SYN
14. carmelasoprano - 22 lipiec
15. marta82 - 23 lipiec
16. magda84 - 27 lipiec SYN
17. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
18. Tesula - 2 sierpień
19. agusp - 3 sierpień
20. Muszczek - 4 sierpień
21. wercia83 - 5 sierpień SYNEK
22. Kejt - 5 sierpień
23. a_guniek - 10 sierpień
24. Kasia 0606 - 12 sierpień
25. gosia_dim_ - 14 sierpień
26. Umchi - 16 sierpień
27. mamasyna - 17 sierpień
28. kaska2308 - 18 sierpień
29. MARKOWA - 26 sierpień
30. Tamara - 26 sierpień
31. MamaFilipa - 27 sierpień
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *7*

ile kosztuje porod w swissmedzie, bo nie moge odszukac w cenniku.

U mnie też najprawdopodobniej chłopiec :) ale wpiszę się po następnej wizycie, mam nadzieję że przypuszczenia sie potwierdzą :)

oj ja tez mam taka nadzieje, tak malo tu dziewczynek, ze dla mnie i tesuli powinno dla rownowagi starczyc :) no ale my upewnimy sie w przypuszczeniach za poltora tygodnia :)

agusp gratuluje synka, mam nadzieje ze u mnie dla rownowagi bedzie dziewucha:))

dopisałam:)

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN?
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec SYN
6. lisiusowa - 8 lipiec SYN?
7. kulka07 - 10 lipiec
8. she_gd - 10 lipiec
9. annamaria836 - 17 lipiec
10. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
11. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
12. aguseek - 20 lipiec SYN
13. hania_m - 20 lipiec SYN
14. carmelasoprano - 22 lipiec
15. marta82 - 23 lipiec
16. magda84 - 27 lipiec SYN
17. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
18. Tesula - 2 sierpień
19. agusp - 3 sierpień SYN
20. Muszczek - 4 sierpień SYN
21. wercia83 - 5 sierpień SYN
22. Kejt - 5 sierpień
23. a_guniek - 10 sierpień
24. Kasia 0606 - 12 sierpień
25. gosia_dim_ - 14 sierpień
26. Umchi - 16 sierpień
27. mamasyna - 17 sierpień
28. kaska2308 - 18 sierpień
29. MARKOWA - 26 sierpień
30. Tamara - 26 sierpień
31. MamaFilipa - 27 sierpień

Dziewczyny jestem po wizycie - możemy dopisać kolejnego kawalera do listy:))
Normalnie mamy wysyp chłopaków:D

Też myśleliśmy o Swissmedzie, ale mają w sumie jeden olbrzymi minus dla Nas poza cena ;-), że jak (odpukać oczywiście) z bąblem będzie coś nie tak to i tak zabierają dziecko do szpitala publicznego a każda minuta może się przecież liczyć..ale jak jest wszystko dobrze to wierzę, że można osiągnać tam komfort psychiczny:)

Ja chcę rodzić znów w Swissmedzie, o ile zbierzemy do sierpnia kasę. Nie mam porównania, bo nie byłam na innych porodówkach tylko znam opowieści przyjaciółek z gdańskich szpitali i z Pucka, ale Swissmed mogę polecić, zarówno SR jak i oddział. Co mi trochę nie pasowało to niespójna wizja pielęgniarek dotycząca karmienia.

Ja też głównie z powodu położnych wybrałam tą szkołę rodzenia - ponieważ druga szkoła rodzenia położnych z Wojewódzkiego nie ma, rewelacyjnych opini.
Polecały mi ją koleżanki i jest "na liście" polecanych szkół rodzenia przez mojego lekarza prowadzącego.

Jutro postanowiłam iść na badania w tym tą pyszniutką glukozę:)

Ja w zeszlej ciąży chodziłam na SR na kliniczną, zajęcia można było zacząć od ok 26tc. Trwały 2 miesiące, każdy miesiąc kosztował 50 zł więc za całość wychodziła stówka więc chyba juz podrożało. Do grupy można było dołączyć w dowolnej chwli bo zajęcia odbywały się cyklicznie. Podczas jednych zajęć poszliśmy zwiedzić salę porodową, jak przyjechałam rodzić to nie czułam się już tam tak nieswojo :)

Co do porodu to ja mam zamiar ponownie rodzić na klinicznej. Wszystkie 4 sale porodowe są wyremontowane, na położne też nie mam powodów żeby narzekać, jedynie lekarka która nie przyjmowała była średnio przyjemna, ale na szczęście szybko zmienił się dyżur :)

Trafiłam na porodówkę z łazienką więc mogłam sobie wchodzić pod prysznic kiedy chciałam, lekarz przyniósł mi piłkę. Bez problemu robią znieczulenie (ja akurat nie korzystałam, ale zaproponowano mi taką możliwość niedługo po przyjęciu na porodówkę).

Po porodzie, mimo, że była już pora kolacji położna przyniosła mi ciepły obiad -ogólnie jedzenie średnie, ale tamten obiad, po takim wysiłku, był dla mnie najpyszniejszy na świecie :)

po porodzie byłam w 2-osobowej sali o podwyższonym standardzie więc też nie mam na co narzekać. Nie wiem niestety jak wygląda to na sali wieloosobowej.

Wracając do SR to bardzo mi się przydała, wykorzystałam chyba wszystkie możliwe porady prowadzącej, ćwiczenia, oddechy itd a położna po porodzie powiedziała, że jeśli każda pacjentka była przygotowana do porodu tak jak ja położne nie były by w ogóle potrzebne :)

studenci owszem są, ale jak przyszły do mnie na porodówkę 2 studentki to lekarz je przedstawił i zapytał mnie o zgodę. Pozwoliłam im tam być, wychodzę z załozenia, że na kimś muszą się uczyć, a jak zaczęłam mieć bóle to było mi wszystko jedno kto jest w sali. zresztą dziewczyny w trakcie rozwijania się akcji porodowej jeszcze kilka razy pytały czy mogła nadal tam być więc w każdej chwili mogłam je wyprosić. Zresztą, trochę z nimi pogadałam i mogłam się oderwać chwilowo od tego co się działo. Do tego podawały mi wodę, wycierały czoło, przykładały ktg więc ja obecność studentek bardzo miło wspominam :)

ale się rozpisałam...

nie do konca tak jest z kliniczna i studentami. zawsze jak jestes przyjmowana do szpitala klinicznego, to podpisujesz osobny kwitek na ktorym wyrazasz lub nie wyrazasz zgodny na obecnosc studentow przy wykonywanych przy tobie zabiegach. ja jak bylam w pierwszej ciazy w szpitalu klinicznym w bialymstoku nie podpisalam tej zgodny i zaden student nie mial prawa wstepu nawet do gabinetu lekarskiego, w ktorym bylam badana. takie prawo ma kazdy pacjent. obchod to co innego, bo studenci maja dostep do informacji o tobie etc, ale nic, co wiaze sie z intymnoscia, nie moze byc zrobione bez twojej zgody :)

ooo, ale fajnie że o tym napisałaś, już oglądam, mam co robić w pracy:D

Nikita ja wybieram się do SR Dobry Początek w Mama i Ja ponieważ prowadzą ją położne ze Szpitala Wojewódzkiego. Z opini które poznałam szkołą ta jest zdecydowanie lepsza niż ta przyszpitalna i bardzo wiele kobitek ją chwali. Zresztą nawet dr Skrzypek mi ją polecała.

Nie znam najbliższego terminu rozpoczęcia. NA ich stronie było napisane że kurs trwa miesiąc i zajęcia są dwa razy w tygodniu. Moja druga połowa właśnie wyjeżdza, a że chcemy chodzić razem to jak wróci to zaczniemy szkołę pewnie koniec kwietnia.

Apropos wózka myślę że jest to kwestia przyzwyczajenia. Wiem, że w mama i ja jest chyba ostatni za 999 zł. Tylko jeśli się zdecydujesz to kupuj odrazu z adapterami do fotelika, no chyba że wybierzesz Navigatinon Cadet, no ale ten jest już troszkę droższy i nieco cięższy bo ma koła pompowane z tyłu.

A dziewczyny znalazłam na YouTube filmik w częściach "Co nieco o rozwoju dziecka" Zawitkowskiego. Wczoraj obejrzałam kilka części i dla początkujących mamusiek może się przydać, naprawdę fajnie pokazane jak zajmować się niemowlaczkiem.

:)

a powiedzcie czemu do tej szkoły w mama i ja chcecie isc?

A zapomniałam dodać, że idę pod koniec tygodnia do lekarza :)

Caroool pod koniec marca masz wizyte??
ja ide 14 marca to sie chyba szybciej podpytam ;)

mona_g jakos tak spacerówka nisko mi nie przeszkadza ale gondola tak troche dziwnie wyglada...moze to kwestia przyzwyczajenia :)
fotelik w akpolu pani wpinała nam bez adapterów, a gondole z adapterami :)

Ja chciałam troszkę wcześniej bo się boję, że jak będę taki duuuża to źle mi będzie z dojazdem ;-)

No ale ukochany musi wyjechać a chce żeby niektóre lekcje zaliczył.

Mona_g a ty znasz konkretny termin kiedy się zaczyna następny kurs?
Jak nie to ja zadzwonię dziś i zapytam.

Szkoła SR w Mama i Ja obejmuję 10 lekcji za 250zł ( i mi się wydawało ze to jedna lekcja w tyg).

O Carool to super. Ja nie chciałam jeszcze zaczynać. Zresztą trochę wcześnie. U nich szkoła trwa chyba tylko miesiąc.

Wojewódzki w Lipcu będzie bardzo oblegany hehe:)

Nikita987 - rozmawiałam, ale bez jakiś większych szczegółów zależy co Cię interesuję?:)
Pod koniec mam wizytę i wrazie co mogę podpytać.

Ja miałam zacząć SR już teraz w czwartek, ale chyba niestety będę musiała jednak przełożyć.. Muszę zadzwonić i zapytać kiedy rusza kolejny kurs w Mama i Ja.

Nikita daj znać jak będziesz się wybierać do szkoły rodzenia. Wiem, że Carool też wybiera się do Wojewódzkiego, więc może wszystkie spotkamy się w Dobrym Początku przy Mama i Ja.

Odnośnie Delti Emu to do wózka są specjalne adaptery podwyższające gondolę i fotelik o jakieś ponad 10 cm. Wtedy już nie jest tak nisko. Jest ok :D Plus tej wysokości jest w spacerówce, dziecko będzie mogło samo wsiadać jak będzie starsze :D

Inne tematy z forum

macierzyński a likwidacja firmy (4 odpowiedzi)

Witam, Mam nadzieję, że jakaś obeznana osoba w kwestiach pracowniczo-zusowskich wesprze mnie...

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

Wybór auta :) (83 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...