Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *8*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec SYN
6. lisiusowa - 8 lipiec SYN?
7. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
8. she_gd - 10 lipiec
9. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA
10. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
11. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
12. aguseek - 20 lipiec SYN
13. hania_m - 20 lipiec SYN
14. monika:-) - 21 lipiec
15. carmelasoprano - 22 lipiec
16. marta82 - 23 lipiec
17. magda84 - 27 lipiec SYN
18. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
19. Tesula - 2 sierpień
20. agusp - 3 sierpień SYN
21. Muszczek - 4 sierpień SYN
22. wercia83 - 5 sierpień SYN
23. Kejt - 5 sierpień
24. a_guniek - 10 sierpień
25. Kasia 0606 - 12 sierpień
26. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
27. gosia_dim_ - 14 sierpień
28. Umchi - 16 sierpień SYN
29. mamasyna - 17 sierpień
30. kaska2308 - 18 sierpień
31. MARKOWA - 26 sierpień
32. Tamara - 26 sierpień
33. MamaFilipa - 27 sierpień
34. MissMarple - 27 sierpnia

Witam poniedziałkowo w nowym wątku :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *8*

Ja tam zamierzam siedzieć w domu :) Już się trochę rozleniwiłam i jakoś mnie specjalnie do roboty nie ciągnie, a mojemu Mężowi taki układ się podoba, ja się zajmuję domem i niedługo dzieckiem, a on zarabia. Może sobie kiedyś popracuję trochę, ale na pewno nie na cały etat :p Do żłobka nie oddałabym dziecka, gdybym nie była naprawdę zmuszona - a nie jestem. Na babcie też nie ma co liczyć, bo obie pracujące, w tym jedna mieszka daleko od Gdańska. Także ja się nastawiam na bycie kurą domową :)

MamaFilipa - wiem i wierzę Ci na słowo:) Może źle to sformułowałam - nie obawiam się zanudzenia tylko tego że odechciałoby mi się już na stałe pracować i chciałabym zosytać w domu do końca życia hehe:) W sumie może to nie byłoby takie złe:D

A do żłobka też sobie nie wyobrażam oddać takiego maleństwa, chyba bym się zapłakała....ale rozumiem, że są sytuacje, że po prostu nie ma innego wyjścia, dobrze, że żłobki w ogóle są, szkoda że takie oblegane. Niani też bym się bała, nie dałabym małego nawet teściówce:P Do nikogo nie mam takiego zaufania jak do własnej mamy:)
Ta ciąża generalnie przewróciła nam życie do góry nogami, dopiero rok jesteśmy na nowym mieszkaniu a teraz podjęliśmy decyzję o budowie domku, trochę dalej - obok rodziców (w sumie podchodziliśmy do tematu już w poprzednich latach, ale zawsze kończyło się na niczym - jakoś nie zakładałam, że za chwilę będę w ciąży), teraz dostaliśmy kopa - po pierwsze będzie na miejscu opieka dla małego, po drugie mamy 2 koty - nie wyobrażam sobie wychowywania malucha z dwoma kotami w mieszkaniu....wszędzie te kłaki i żwirek:/ Zrobimy im ocieplane budki w ogródku i będą musiały się wyprowadzić...znając życie i tak będą się pchać do domu bo tyłki im będą marznąć, ale mieszkając w domku zawsze jakoś można to rozwiązać..w bloku na 2 piętrze nie ma szans, nie mają nawet gdzie wyjść - tylko chodzą i świnią:P

agusp, z malym dzieckiem sie nie "zasiedzisz", na prawde nie ma czasu na nude, ba, nawet bedzie ci brakowac czasem czasu dla siebie :P

hej:)

Głowa mnie dzisiaj boli tak potwornie, że nie wyrabiam:( Siedzę w pracy od godziny i niczego jeszcze nie ruszyłam, nie mam siły...może coś z pogodą, może to w końcu zapowiedź prawdziwej wiosny, tym się pocieszam...
U nas jeśli chodzi o opiekę nad maluchem - ja zamierzam wrócić szybko do pracy, powrót wypadnie mi gdzieś na kwiecień 2012 (kurcze jak to brzmi hehe), na szczęście mam tyle zaległego urlopu, że przedłużę sobie z automatu macierzyński o całe 2 miesiące:) Wrócić chcę szybko, bo boję się 'zasiedzenia', za dobrze siebie znam - jak się rozleniwię to już w ogóle odechce mi się pracować:P Poza tym pracuję w takiej firmie, że powrót już nawet po roku przerwy to jak przyjście do nowej firmy...rotacja na maksa:) No więc ja po pół roku wracam a malucha oddajemy pod opiekę mojej mamy, na szczęście mama nie pracuje, jest blisko, będzie mogła się nim zająć no i już nie może się doczekać:)

Mona, miejsce 242 mam w żłobku nr 9 "Guliwer".
Nic, trzeba mieć nadzieję, że się jakimś cudem uda, a jak nie to będzie trzeba inaczej kombinować, nie wiem jeszcze jak, ale w końcu "potrzeba matką wynalazku" :)

Energetycznego poranka Wszystkim !!!

image

ja tez nie wyobrazam sobie oddac synka do zlobka, i mowie to zarowno jako mama, jak i pedagog przedszkolny :)

choc rozumiem to, jesli ktos musi podjac taka decyzje ze wzgledu na finanse :)

ja raczej nie będę dziecka do żłobka dawać, mam nadzieje że jakoś uda nam się zorganizować opiekę na małym ale muszę się nad tym zastanowić ....

My tym razem chyba odpuścimy państwowy żłobek, poślemy prywatnie tam gdzie Hanię, parę miesięcy pochodzą razem, a Hania potem przejdzie do przedszkola (na które też będzie wielkie polowanie). Po doświadczeniach z Hanią, gdzie na początku ciąży było 270 miejsce a po urodzeniu 260, a jak mała miałaby pójść to niewiele lepiej – szkoda nerwów. Chociaż wiadomo, byłoby o wiele taniej.

A ja niestety nigdzie się nie zapisałam do żłobka:( Nie moge znaleźć żadnych informacji o żłobkach na terenie Wejherowa lub Redy, w necie nic nie ma, najwyżej jakieś kluby malucha:(((

Dziewczyny to gdzie Wy się zapisałyście że jesteście 217 i 240. Moja najlepsza pozycja to 285. No ale ja byłam wybredna i zapisałam się do tych do których mi wygodniej tzn. 2xGdańsk Głowny, 2xWrzeszcz i jedno na zaspie.

Mam nadzieje że się uda. I tak mam długi skorkowany dojazd do pracy, więc nie będę komplikować go błądzeniem po mieście w korkach. Koleżanka jak wracała do pracy miała już iść na urlop wychowawczy bo maluch był jeszcze 50 w kolejce po czym okazało się że parę miejsc się zwolniło, a te dzieci jeszcze albo się nieurodziły, albo było za wcześnie żeby je puścić.

Także kochane mamy szanse, może nasze maluchy będą razem chodzić do żłobka :D

to u mnie najlepsza pozycja to 217, a najgorsza to 407...

masz fajny energetyczny suwaczek!!!

Nikita, zapisałam Małego do wszystkich i modlę się, żeby choć w jakimkolwiek znalazło się dla nas miejsce, a z dojazdem to już jakoś sobie będę kombinować później. Najwcześniej jestem 242, a najpóźniej coś grubo po 400-ce.

image

No chudzina ze mnie patologiczna, na to nic poradzić nie mogę ;( Dlatego tak nie mogę się doczekać tych "krągłości" !!

Dzięki Wam Dziewczyny za słowa otuchy i Tobie Gosiu za sugestie specyfików do prania. Wszystkim Mamom i Bąbelkom - dobrej nocy :)

image

co do żłobka to my zapisywalismy sie pod koniec stycznia i słabo to sie przesuwa.... a na ktorych złobkach Ci zalezy?? w jednych jest wieksze obłozenie w drugich mniejsze...

mona_ dobrze, ze lepiej sie juz czujesz!

i racja u chudych podobno słabiej widac brzuszek...

MissMarple - ty się nie martw tym brzuszkiem, jeszcze zdąży Ci się znudzić taki odstający :D Zresztą po Twoich wymiarach sądzę że chudzinka z Ciebie. Ponoć u wysokich kobiet brzuszki mogą być mniejsze bo maluchy mają gdzie się rozepchać. JA jestem już w 24 tygodniu ciąży i naprawdę brzuszek niewiele odstaje, co prawda już 6 kilo na plusie, ale mój mąż się śmieje, że to wszystko w biuście.

Odnośnie żłobka to ja zapisywałam Bąbla na początku stycznia do żłobków. Jesteśmy w okolicach miejsca 300. Póki co przesuwa to się nie wiele. Pewnie największy przeskok będzie we wrześniu, jak część dzieci przeskoczy do przedszkoli. Narazie tak się tym nie przejmuje, no ale kolejka długa, mam nadzieje, że uda mi się dostać. I tak jestem zła na siebie, że nie zapisałam się odrazu jak dowiedziałam się o ciąży, bo byłabym dwa miesiące do przodu :(

Carool -w sumie kobitka ma racje, teraz to brzucha prawie nie ma, więc napewno inaczej sie będzie ćwiczyć. U mnie w takim razie wychodzi że pójdę z początkiem maja, 28 tydz. wypada akurat w połowie kwietnia, no i mój mężuś będzie mógł ze mną chodzić. To może umawiamy się razem :D ?

W przyszłym tygodniu idę na glukozę 75g, mam nadzieje, że jednak nie mam cukrzycy i wszystko będzie dobrze :)

Mi ostatnio udało się posortować ciuszki według rozmiarów. Narazie mam dosłownie pare sztuk na 56, wydaje mi się, że wystarczającą ilość na 62 (no może z 3 pajace muszę dokupić, ale nie rozpędzam się bo lato ma być upalne więc mogę ich nawet nie użyć), no i już trochę ciuszków 68 i 74 :D

Wczorajsze zatyczki z cebuli pomogły i dzisiaj wreszcie katar zelżał, ale idę jutro do rodzinnego bo mi się mój kaszel nie podoba.

Miłego wieczoru, ja już czekam na YCD :D

ja byłam dzis na glukozie, mi tam smakowało :) moze pyszne nie bylo ale spoko da sie wypic :)

Umchi łacze sie z Toba w bólu tycia :(

ciuszków troche tez juz mamy :)

U mnie brzuszek już jest, ale tylko dlatego , że zmieniłam spodnie na ciążowe. Przed ciążą preferowałam takie o wyższym stanie, niestety cisnęły mnie w brzuch i chodziłam wiecznie rozpięta w pasie. Więc zmieniłam na ciążowe i teraz to widać:) Na wadze jedynie kilogram do przodu. Dodm, że nie należę do tych szczupłych bo przy wzroście 175 ważyłam 78kg.

Ja od jakiegoś tygodnia czuje juz delikatne ruchy Maluszka :) na początku nie byłam pewna czy to on ale teraz nie mam juz wątpliwości :) W pierwszej ciąży pierwszy raz poczułam ruchy ok 17 tygodnia, w drugiej podobno można wyczuc je wcześniej.

a ruchów też jeszcze nie czuję, niestety ;-(

Ja wczoraj zakupiłam kolejne 4 sztuki body, udało mi się wyrwać na końcówce przecen ;-) po 10 zł każde.

Co do wagi, chcialabym mieć takie zmartwienia jak Wy, że nie tyję, ja od początku ciąży przytyłam już 6 kg, a zaczynalam z lekką nadawgą, więc już teraz czuję się jak słoń, a to nawet jeszcze nie połowa. Przez ostatnie 2 miesiące nie będę chyba z domu wychodzić;-)

Inne tematy z forum

Pomocy! Jaka pralka najlepsza? (222 odpowiedzi)

Witam. Dziewczyny doradzcie jaka pralke wybrac? Obecnie mam whirpoola ktora ma 4 lata i była juz...

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?