Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *8*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. kasiorek555 - 7 lipiec SYN
6. lisiusowa - 8 lipiec SYN?
7. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
8. she_gd - 10 lipiec
9. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA
10. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
11. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
12. aguseek - 20 lipiec SYN
13. hania_m - 20 lipiec SYN
14. monika:-) - 21 lipiec
15. carmelasoprano - 22 lipiec
16. marta82 - 23 lipiec
17. magda84 - 27 lipiec SYN
18. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
19. Tesula - 2 sierpień
20. agusp - 3 sierpień SYN
21. Muszczek - 4 sierpień SYN
22. wercia83 - 5 sierpień SYN
23. Kejt - 5 sierpień
24. a_guniek - 10 sierpień
25. Kasia 0606 - 12 sierpień
26. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
27. gosia_dim_ - 14 sierpień
28. Umchi - 16 sierpień SYN
29. mamasyna - 17 sierpień
30. kaska2308 - 18 sierpień
31. MARKOWA - 26 sierpień
32. Tamara - 26 sierpień
33. MamaFilipa - 27 sierpień
34. MissMarple - 27 sierpnia

Witam poniedziałkowo w nowym wątku :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *8*

aha :)
Wszystkiego najlepszego w dniu Naszego Święta Dziewczyny!! :) Samych miłych niespodzianek dzisiejszego dnia życzę ;)

MamoFilipa, robiłam już wszystkie badania typu toxoplazmoza, cytomegalia, wirusowe zapalenie wątroby typu b czy c, przeciwciała tarczycy itp. Były one płatne i dałam 277 zł... A takich podstawowych badań jak krew i mocz nie robiłam. Dlatego właśnie się dziwię mojemu ginekologowi, że nie dał do tej pory skierowania :(
na szczęście zrobiłam już to i wyniki wezmę do niego na wizytę 17 marca.
W moich okolicach (Władysławowo, Puck) on jest bardzo dobrym i polecanym lekarzem ;)
Od razu przepraszam, ale nie czytałam wszystkich postów z tego już 8 częściowego tematu :) trochę się naprodukowałyście :) będę leciała od teraz na bieżąco ;)

Co do ubrań ciążowych - na razie mam dzinsy z H&M, dwie tuniki z allegro, jedną szerszą bluzkę z New Yorkera i... to tyle :)
jakieś tam spodnie dostałam od szwagierki, ale są mi jeszcze za duże.
Stanik - na razie tylko o 1 rozmiar większy potrzebuję.

Czy jest na forum ktoś z okolic Władysławowo, Puck?

Ja też uważam że nie ma co wydać koszmarnej kasty teraz na staniki. Najlepsze są bawełniane, bo o tak mamy wrażliwą skórę, więc po co jakieś tasiemki czy koronki bo mogą poprostu "gryźć".

Ja byłam zadowolona ze stanika Triumpha (niecałe 100zł) i wysłałam męża po identyczny niedługo po porodzie, a poprzedni kupiłam chyba 2-3 tygodnie przed porodem. On się trochę rozciąga na biuście, dopasowuje się, ale wygląda jak... z głębokiej komuny, zero koronek, wzorków, niby nie obciera nigdzie ale jest brzydki ;-) Ma fajną cechę, że po odpięciu miseczki pierś jest nadal podtrzymywana a nie zwisa, jak np. w Allesie. No ale o karmnikach będziemy rozmawiać pewnie w okolicach maja, póki co trwają polowania na ciążowe.
Co do eozyno....coś tam-ów też miałam poniżej normy, w obydwu ciążach, ale lekarz nie kazał się przejmować. Jutro idę dać sobie wyssać krew, w czwartek wizyta. Teściowa już wypytywała czy będzie usg bo ona chce znać płeć.

kulka, ja w 9mcu kupilam sobie biustonosz do karmienia triumpha (jakies 100zł) - rozmiar wiekszy niz mialam w 9mcu. na drugi dzien karmienia-polecialam do sklepu po wiekszy. po kolejnych 2 dniach po jeszcze wiekszy!!! az w koncu zal mi bylo kasy na kolejne z triumpha i kupilam najwieksze dostepne biustonosze canpolu - moze nie wygladaja najladniej, ale dla mnie okazaly sie najwygodniejsze. material tez mi bardziej odpowiadal-naturalna bawelna (w przeciwienstwie do trumpha-material taki jakby z lycra). jak bedziecie kupowaly te staniki do karmienia, to kupujcie conajniej 2-3 rozmiary wieksze-wiem, ze trudno w to uwierzyc, ale to PRAWDA!!! :) szczegolnie w trakcie nawalu mlecznego. do tego zmiescic sie jeszcze musi wkladka laktacyjna-od takie tam praktyczne rady ;)

zaraz tam leniuchu :)

dziewczyny, gdzie kupujecie biustonosze? głupio mi wydać 200 pln na taki, który później może mi sę nie przydac, a piersi wciąż i wciąż mi rosną.

Pojechałam dzisiaj na połówkowe, wszystko z małym dobrze :) Waży 373 gramy, zrobiliśmy też obraz 3d super wrażenia :) jejku tak fajnie widać jego buźkę :) Ja się uspokoiłam że z małym wszystko ok :)

Kulka ty leniuchu :D

Ja badania morfologie mam praktycznie co wizytę, a mocz co drugią. Mi wyszła anamia, to dostałam nakaz wprowadzenia diety np picie soku z buraków, marchwi itp. No i Biofer z wit. C. No ale teraz mi cukier skoczył od tych buraków i soczki musiałam odstawić :D

dzieeń doby :)

naprodukowałam się, net mi padł, już mi się nie chcę znowu pisać :)

hej monika - ja juz na poczatku istnienia mam licpwo-spierpionych podawalam jakie sa obowiazkowe badania na kazdej wizycie. twoj ginekolog - nie chce tutaj nikogo oceniac - ale bardzo olewa swoja robote albo za bardzo chce oszczedzac punkty z nfz. takie badania powinny byc zlecone juz na samym poczatku ciazy, teraz czas na bardziej zaawansowane!!! (m.in. hiv, hcv, hbs, rozyczka, toxo, I odczyn coombsa jesli masz grupe Rh-). musisz bardziej pilnowac swojego lekarza, dla dobra dziecka.

co do liczby eozynocytow - to jest parametr dotyczacy chyba rodzaju leukocytow. nie jest to wazny parametr a tak niewielkie odchylenie pozostanie nawet niezauwazone przez lekarza. ja tez mam zawsze zanizona liczbe chyba monocytow i moja mama, jako diagnosta laboratoryjny, nigdy nie zwracala na to uwagi ;)

z tymi rozstepami na brzuchu to niestety prawda, u wiekszosci wychodza dopiero jak opada brzuch, czyli po 36tc - ja tak mialam niestety :( a jesli chodzi o piersi, to u mnie wiekszosc wyszla dopiero po nawale mlecznym. jak juz pisalam, piersi mialam jak pamela anderson (juz pomijam fakt, ze nie moglam ich dotknac bo nieeeco bolaly) ale po tych pieknych chwilach posiadania biusto conajmniej w rozmiarze e lub f pozostaly niezle rozstepy. na szczescie biust nie zmniejszyl mi sie do rozmiaru sprzed ciazy :) wiec to wynagradza te kilkanascie paskow od spodu i po boku ;)

Tesula, dziękuję za linka.

Monika:) witamy. tak spojrzałam na Twój suwaczek i patrze że Ty 21 lipiec i 20 tydzień, a potem do mnie doszło że ja jeszcze dalej i coraz bliżej porodu

Co do rozstępów to póki co tylko na piersiach. A na brzuchu to podobno i tak jak mają wyjść, to wychodzą pod koniec ciąży, cóż taki urok :]

Pozdrawiam cieplutko :)

ja też dziś zapracowana i końca nie widać.
Jeśli chodzi o badania to ja 3 razy morfologia +3 razy badanie ogólne moczu + dodatkowe badania z karty ciąży.

Od kiedy czujecie pierwsze ruchy dziecka? Ja na krótko przed 18 tygodniem czułam słabiutkie ruchy, myślałam najpierw, że to moje kiszki w brzuchu robią, albo coś w tym stylu, ale szybko stawało się to częstsze i silniejsze. Teraz jest prawie 20 tydzień i jestem pewna że to ruchy mojej dzidzi. Czuję je narazie tylko ja, bo jak tatuś przyłoży dłoń do brzucha, to mówi, że czuje tylko mój puls :)
A jak tam u was?

melduję się:) i do roboty wracam - niestety...:(

kaska2308 - ja w ostatnich badaniach miałam eozynocytów 0,053 byłam u lekarza i myślę, że możesz być spokojna bo lekarz moje ogólne badania uznał za bardzo dobre niektóre wartości w ciązy podobno mogą się wahać.
U mnie co najważniejsze cukrzycy ciązowej brak i anemi też :)

monika:-) - możesz zawsze takie badania sobie sama zrobić krew i mocz to raptem koszt ok 20zł a będziesz spokojniejsza dziwne, że w pierwszym trymestrze nie miałaś robionych..
Ja badania ogólne miałam wykonywane 3 razy.

My jesteśmy 5kg do przodu jeszcze w swoje ubrania się o dziwo mieszczę prawie wszystkie tylko ze spodni zrezygnowałam bo mały się buntował poszło mi w brzuszek i cycki.
A najgorsze jest to, że jak nigdy smakuje mi słodkie..
My już dziś po spacerku i się lenimy, luby bedzie dopiero na weekend..:(

To była moja druga morfologia zlecona przez gina (mocz robiłam tylko raz ok 7-8tyg). Drugą miałam robić dopiero za miesiąc ale ze wzgledu na to, że dużo wymiotowałam i jeszcze nie przytyłam ani kg kazał mi zrobić ją teraz i dodatkowo jeszcze elektrolity we krwi. oprócz zwykłej morfologi robiłam antygen HBS, hormony tarczycy, przeciwciała cytomegalii, WR, przeciwciała toxoplazmozy - wyszły dodatnie więc gin kazał mi jeszcze zrobić awidność toxo, żeby sprawdzić czy już ją przeszłam, czy jestem w trakcie choroby.

ja dopiero teraz zrobilam zelazo pierwszy raz- 20 tydzien i dobry wyniak, al u wielu kolezanek w ciazy ciagle cos jest nie tak z zelazem.

Ja robiłam morfologię i mocz 2 marca (w 18 tygodniu - pierwszy raz w ciąży!) i skierowanie dostałam nie od ginekologa, tylko od lekarza rodzinnego, przy okazji przeziębienia kazała zrobić i koniecznie na żelazo.
Dziś odbieram wyniki, zobaczę jak będzie u mnie...
Czy to normalne, że ginekolog jeszcze do tej pory nie skierował mnie na badania krwi i moczu? Myślałam, że to podstawowe badania i robi się je conajmniej 3 razy w ciąży. Jak jest u Was, dziewczyny?
I jeszcze co do żelaza, czy którejś z was wyszły złe wyniki żelaza i jakie dostałyście zalecenia w związku z tym? Bo moja mama ostatnio zauważyła, że białka oczu mam zabarwione na niebiesko, w necie wyczytałam, że to objaw obserwowany w niedokrwistości z niedoboru żelaza... wystraszyłam się i teraz tym bardziej czekam na te wyniki... :(

Dziewczyny, mam do was pytanko, czy którejś w morfologi wyszła za mała liczba eozynocytów? bo mi wyszło 0,088 a norma zaczyna się od 0,100. Szukałam w necie i nie dowiedziałam się niczego konkretnego i nie wiem czy mam zawracać głowę mojemu lekarzowi (bo wizytę mam dopiero 25). Resztę parametrów w morfologii mam ok.

Witam sie w 8 :)
no i nowa mauske witam-Monikę :)

mnie mega swedza piersi i czesto brzuch ale u mnie cycki sa duzo gorsze...gggrr az sie złoszcze jak sobie pomysle, a podobno swedza bo rosna-skóra sie rozciąga itp...

Kurtki ani plaszcza na zme tez nie bede kupowac, ale wiosenny plaszczyk i jakas kurtke za to powinnam kupic bo w swoje raczej nie wejde...

mona_g zdrowka zycze!

Inne tematy z forum

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...