Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *16*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-9-t221819,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-10-t225144,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-11-t227447,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-12-t232368,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-13-t235896,1,160.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-14-t239540,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011r-15-t243409,1,16.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. ciezarowska- 5 lipiec CÓRA / Alicja / Szpital Zaspa
6. kasiorek555 - 7 lipiec SYN / Gdynia Redłowo
7. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
8. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
9. she_gd - 10 lipiec
10. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
11. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
12. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA Natalka
13 bruxa - 20 lipiec SYN
14 aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
15. hania_m - 20 lipiec SYN
16. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
17. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
18. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg
19. dadżi - 24 lipiec , CÓRKA / Zuzanna / Szpital Wojewódzki?
20. magda84 - 27 lipiec SYN / Natan
21. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA
22. annamaria836 - 28 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo

SIERPIEŃ
23. Tesula - 2 sierpień CÓRKA Julia/ Swissmed
24. agusp - 2 sierpień SYN Mikołajek/ Swissmed
25. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
26. wercia83 - 5 sierpień SYN Michał / Szpital na Zaspie
27. Kejt - 5 sierpień CÓRKA
28. kasisyn - 5 sierpień
29. a_guniek - 10 sierpień
30. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
31. Kasia 0606 - 12 sierpień
32. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
33. gosia_dim_ - 14 sierpień SYN Wiktor / Swissmed
34. milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
35. Umchi - 16 sierpień SYN
36. mamasyna - 17 sierpień
37. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
38. kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
39. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
40. Tamara - 26 sierpień
41. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
42. MissMarple - 27 sierpień CÓRKA Helenka / Kliniczna
43. Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

Tym razem ja zakładam nowy wątek bo wg mojego lekarza termin porodu przesunął mi się na 28 lipca.
Jak urodzę wcześniej to zrobię mu niespodziankę...

Wszystkim mamusiom życzę spokojnej nocy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *16*

miss marple, ja przytylam niecale 4kg ale brzuchol mam ogromny a mala jest wielkosciowo co do dnia (oprocz nog, ktore ma na 2 tyg wiecej), takze wielkosc brzucha czy ilosc kg nie ma przelozenia na wage dziecka, to tylko kwestia ulozenia malucha, takze wzgledem narzadow wewnetrznych mamy :)

Farida czy "nasza" gin zawsze podaje Ci wagę dziecka na podstawie tego co widzi na USG ?? Bo mi tylko na sekundę przykłada i sprawdza czy serduszko bije.

Martwię się teraz trochę, ja przytyłam jak na razie tylko 6 kg, no i brzuch mam bardzo mały, czy ten Maluch tam rośnie czy nie..echhh, chyba nie przestanę się zamartwiać w tej ciąży. Rozstępów jeszcze nie mam, za to siwych włosów przybywa w zastraszającym tempie :(

farida - jejku, pierwszy raz spotykam sie z tym, zeby ktos chodzil na wizyty w tak poznych godzinach wieczornych :) w mojej klinice przyjmuja ostatnia pacjentke chyba o 20, a i to wydawalo mi sie dosc pozna godzina :)

choc prawde mowiac, nie spotkalam sie takze z tym, zeby wywolywac wczesniej porod ze wzgledu na wielkosc dziecka :) myslalam, ze wtedy po prostu robi sie pomiar miednicy i jesli wychodzi, ze dziecko jest za duze, to robi sie cesarke :) no ale czlowiek uczy sie przez cale zycie :) ja tez witaminy biore co 2 dni, w sumie jem praktycznie tylko owoce i warzywa, troche wedliny i sera i ciemne pieczywo, wiec naturalne witaminy wchodza same. a i wyniki krwi mam calkiem dobre :)

jakis czas temu patrzac na te z was, ktore w suwaczkach mialy 30 tydzien, starsznie zazdroscilam, ze juz zostalo wam tylko kilka tygodni, wydawalo mi sie, ze to malo i ze juz jestescie na finiszu... a ja teraz bedac w tym 30 tygodniu wcale nie czuje zblizajacej sie mety... musze wytrzymac jeszcze 8 tygodni i powoli zaczyna mi sie dluzyc, wydaja mi sie taaaak dlugie, ze hej, jakbym conajmniej jeszcze polowe ciazy miala przed soba :)

Witajcie Mamusie :)

Wczoraj z gabinetu wychodziłam o 0:22 koszmar, cały dzień na nogach plus ta wizyta. Młody tak mnie pokopał że aż jęczałam z bólu, uczucie takie jakby mi wnętrzności wychodziły przez skórę.
Okazało się że jest duży i max. do 36 tc czekamy jak tak przez 3 tygodnie będzie dalej rósł. Gin. twierdzi że bez sensu przetrzymywać go i trzeba wywołać poród. Mało jem bo zgaga obrzydza mi wszystko, witaminy biorę co 3 dni bo zapominam o nich ;) a skąd ten wielkolud.

Trzymam kciuki za mamy przebywające na patologi.

ja tez mam fotelik maxi cosi cabrio fix i ten pas zwisający można zahaczyć pod tapicerką z przody i wtedy zostaje taka pętelka do regulacji pasów. Mi akurat to nie przeszkadza, że kawałek pasa sobie wisi z przodu.

dokładnie jak pisze tesula, im więcej, tym lepiej i mniejsze ryzyko jakiegokolwiek zakażenia.

juz nie pamietam, ktora z was pytala o fotelik maxi cosi cabrio fix - w kazdym foteliku, nawet po zapieciu pasow na dziecku, zostaje sporo luznego pasa, tego w nogach, on po prostu sobie dynda, moza schowac go pod tapicerke, ale z praktyki wiem, ze jak jest luzno zwisajacy, to duzo sprawniej idzie regulacja pasow w trakcie zapinania i wypinania malucha :)

nie wiem czy wam pisalam, ale nasza przeprowadzka odbedzie sie... w sierpniu :D znajomi zostawia nam klucz juz 8 sierpnia i mozemy sobie wszystko znosic, tzn moj maz bedzie znosil ;) ja zamierzam sobie wejsc do mieszkania i wszystko rozkladac dopiero po tygodniu, czyli od 14 sierpnia, zeby przy okazji miec okazje do zapraszania oli na swiat ;)

Cześć :-)

Jeśli chodzi u mnie o sen to chodzę spać różnie ale między 22-24 a jak się ze znajomymi spotkamy to nie mam problemu z posiedzeniem dłużej. W nocy wstaję raz ale też nie zawsze i budzę się ok 8-9 :-) Choć jak przewracam się z boku na bok to się przebudzam.

Zgaga mnie nie dopadła jak na razie może dlatego że mój brzuszek od początku jest stosunkowo nisko więc mała raczej męczy pęcherz nie żołądek :-)

Rozstępów jak na razie też się nie dorobiłam może dlatego ze mam do tej pory 6kg na plusie ale z kolei skutkuje to bolesnym naciąganiem się skóry :-( i koniecznością wiecznego natłuszczania bo nie znam innego sposobu na ulżenie sobie. Mam nadzieję że nie wpłynie to na zbyt mały przyrost wagi dziecka (na ostatniej wizycie mała miała dobra wagę).

WR miałam już robione dwa razy, pierwszy na początku a drugi na ostatnią wizytę czyli w 30tc.

Marta

Lactobactillus to są bakterie kwasu mlekowego, czyli prawidłowe bakterie zasiedlające drogi rodne i te mają prawo a nawet muszą być:)

Hej

u mnie dzisiaj trochę spokojniejszy dzień - mała się wierci, ale już mnie tak nie uciska w dole miednicy, za to wróciła zgaga, czyli znów obrywa żołądek;) Chyba też sobie muszę to rennie kupić bo migdały już nie pomagają:( a zimnego mleka nie lubię.

Ja wstaję zazwyczaj koło 9 - 10 idę spać ok 23, w ciągu dnia drzemka - ze dwie godzinki.

Dziś przychodzą znajomi, stwierdziłam że fajnie się będzie spotkać jeszcze zanim sie dzidzia urodzi.

jaka Ci bakreria wyszła? mi wyhodowali lactobacillus spp. napisane jest wzrost (+++). potem są jakieś 4, których nie wyhodowano. lekarz przykleił mi wymaz do karty ciązy i powiedział, że mam dowód, że niczego ze sobą nie przyniosłam:) a jak odebrałam wynik, to już się martwiłam, że będzie potrzebny antybiotyk.

Witam mamy. Ja dziś też jestem nieprzytomna i ogólnie coraz trudniej mi wstać rano. Potrafię ześć śniadanie i pójść dalej spać.
Haniu_m fajnie że mąż ma rozmowę o pracę, pamiętam jak pisałaś o przebojach w poprzednim miejscu pracy. Musi być dobrze.
Jeśli chodzi o WR, mój gin zlecił to badanie na samym początku ciąży, w LuxMedzie płaciłam 19zł (Odczyn VDRL - próba Wassermana). Z tego co pamiętam, wynik badania oddaje Ci internista lub gin (nie jestem pewna czy na pewno chodzi o to badanie), więc w Luxie od razu na zapas zamawiasz wizytę w celu odbioru wyniku – chodzi o to, że w razie pozytywnego wyniku od razu są podejmowane odpowiednie działania.
Jeśli chodzi o wymaz, to ja sama jestem zakręcona :( Mój gin niby najpierw mówił że zrobimy pod koniec ciąży, a ostatnio jak pytałam to powiedział że pobierze cytologię na kolejnej wizycie i jak coś wyjdzie to przeleczymy. A według niego nie ma sensu żeby on pobierał mi wymaz, bo wszystkie szpitale i tak pobierają każdej pacjentce wymaz przed porodem, żeby nie było problemu kto kogo zaraził. Tylko wtedy nie ma czasu na ewentualne leczenie, poza tym wymaz jest też z odbytu a cytologia przecież nie. W Swissmedzie i tak musisz mieć to badanie zrobione jeśli chodzisz wcześniej na kwalifikację, robi się u nich (2 lata temu koszt 50zł) albo przynosi wynik, a przed samym porodem i tak pobierają. Pamiętam że w szpitalu wojewódzkim nikt koleżance nie pobierał a potem wmawiali jej że dziecko złapało różne świństwa od niej przy porodzie (a miała CC nie SN), tymczasem inne dzieci urodzone tego dnia miały te same bakterie.

Aguseek, dzieki! Mam nadzieje, ze dzisiaj uda mi sie wszystko ustalic. Najgorzej, ze za chwile wyjezdzam z Gdanska, wiec na miejscu nic tu nie zdzialam. Mam nadzieje, ze w razie czego do poniedzialku moge z tym zaczekac, chociaz wiadomo, ze teraz najlepiej by bylo wziac te antybiotyki jak najszybciej:/

aguseek, mnie w poprzedniej ciazy renni ratowalo - jest w pelni bezpieczny dla dziecka i na prawde szybko pomaga. ale niestety, szczegolnie w nocy, gdy przebywa sie sporo w pozycji lezacej, trzeba go brac troche wiecej ;)

MamaFilipa, dzieki za odpowiedź:) na moim wyniku sa wypisane trzy jakies nazwy, z czego jedna jest dodatnia, dwie ujemne. No i musialam doplacic za to, ze sa bakterie. Nazw antybiotykow jest tu mnostwo, wiec pojde z tym do apteki. No tylko sie tak zastanawiam- skoro potrzebuje recepty, dlaczego lekarz nie wezwal mnie do siebie, mam czekac do kolejnej wizyty? Musze chyba tam dzisiaj zadzwonic.

monika, co do podejrzenia hipotrofii u plodu, to obserwacja polega na: codziennym kilkukrotnym ktg (bodajze 3 razy dziennie), wykonaniu conajmniej 2 usg z przepływami (zeby wykluczyc np wade serduszka i innych narzadow, zeby zobaczyc czy sa prawidlowe przeplywy w pepowinie, lozysku i serduszku dziecka), bedziesz tez miec wykonany komplet badan, czy np nie masz jakiejs utajonej infekcji etc. lekarz z pewnoscia ma racje, lepiej dmuchac na zimne, bo jesli odchylenia we wzroscie plodu wieksze niz 2 tygodnie moga, ale NIE musza, byc zwiastunem jakiegos problemu zdrowotnego. moze byc tak, ze twoj lekarz moze nie byc dobry w robieniu pomiarow i robi je np. niedokladnie, albo pod zlym katem...i moze sie okazac, ze jednak wszystko jest ok :)

haniu mi się wydaje że powinnaś dostać receptę na ten antybiotyk na bakterie. Mi ostatnio również powróciły bakterie i było wiele leków napisanych na które bakteria jest wrażliwa czy obojętna i na podstawie tego ginka dobrała mi lekarstwo ale wypisała receptę . Jakoś nie chce mi się wierzyć że w aptece ktoś ci dobierze i tak po prostu sprzeda lek, no ale może się mylę....

wzięłam póki co sodę z wodą i mam nadzieję że przejdzie ta zgaga ale kupię sobie chyba też renni skoro pomaga tak szybko :)

hania_m, z tego co kojarze, to nie robi sie specjalnego wymazu "na paciorkowiec", bo wymaz/posiew polega na tym, ze obserwuje sie jaka bakteria ewentualnie wyrosnie, moze byc to paciorkowiec, gronkowiec, e.coli lub grzyby. co wyrosnie na pozywce, to jest. to jest posiew/wymaz. na kartce/wyniku powinnas miec napisane jaka to jest bakteria /po lacinie/, czasem za dodatkowa oplata wykonany jest takze antybiogram, czyli od razu sprawdza sie, na jaka grupe antybiotykow wrazliwa jest wykryta bakteria. byc moze pani w laboratorium odczytala "wymaz" jako "tzw czystosc pochwy", w ktorej jedynie okresla sie stopien jej czystosci (ile jest poizytywnych bakterii, czy sa wogole jakies zle, czy sa grzyby etc), to badanie jes duzo tansze i takie ogolne... wiec zapewne laborantka zle to odczytala, nie zrozumiala intencji etc. ale na wszelki wypadek sprawdz czy na wyniku nie ma napisanego rodzaju bakterii - tyle ze jak mowie, po lacinie :)

co do antybiotyku to wez ten, na ktory bakteria jest najbardziej podatna lub najmniej oporona /bedzie napisane albo tak, albo tak/ jesli bedziesz miec problem, mozszesz isc do apteki i farmaceuta tez ci poradzi bo tez sie na tym zna... tyle ze jest maly problem - kazdy antybiotyk jest na recepte, wiec tak czy siak, musisz isc do lekarza :)

wr, z tego co kojarze, robi sie zwykle na poczatku ciazy zeby wykluczyc kile, rzezaczke etc, bo one sa grozne dla dziecka, szczegolnie na poczatku ciazy.

a jeszcze mi sie tak przypomnialo- robilam badanie na paciorkowca, zanioslam wymaz do laboratorium i mowie ze to na paciorkowca, pani z kolei mi powiedziala, ze na probce jest tylko napisane wymaz z pochwy ( tak tez napisala) no i wyniki odebralam wczoraj, okazuje sie ze mam bakterie, ale o paciorkowcu nic nie napisane. No i w sumie nie wiem czy ta bakteria to ten paciorkowiec, czy to zupelnie co innego. Napisalam do mojej gin, odpisala mi ze mam wziac antybiotyk wskazany w wyniku wymazu :/ ale tam jest chyba z 15 nazw, to ktory ja mam kupic? pani w aptece bedzie wiedziala?

A czy robilyscie juz badanie WR? Ile kosztuje, ktor sie moze orientuje?

Ja też na zgage biorę rennie i jak na razie jest to moj ukochany lek w ciąży, bo od razu pomaga i mozna go brac bez obaw :):) Dodatkowo gdzies wyczytalam, ze zawiera duzo wapnia, a wiec w tym ostatnim trymestrze jak znalazł :):)

My dziś ostatni raz jedziemy na wycieczke do rodzicow na weekend jeszcze w "dwupaku" :) Czekam tylko aż mąż wróci z rozmowy o pracę i ruszamy :):)!! Oczywiscie torbe do szpitala pakuje do samochodu, tak w razie czego...

Udanego weekendu mamuski i brzuszki, mam nadzieje, ze znajde czas na czytanie forum.

mi moja ginka powiedziala ze spokojnie na zgage moge brac rennie, ale nie zdazyłam, bo jak na razie od 3 dni mam spokój, bo atakowala mnie zgaga w nocy:/

Inne tematy z forum

Trening siłowy w ciąży (6 odpowiedzi)

Witajcie. Jestem w 9 tygodniu pierwszej ciąży. Do tej pory ostro trenowałam - treningi siłowe -...

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...