Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *17*

Aktualizacja listy :D

CZERWIEC/LIPIEC

1. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
2. Caroool - 3 lipiec SYN
3. ciezarowska- 5 lipiec CÓRA / Alicja / Szpital Zaspa
4. kasiorek555 - 7 lipiec SYN / Gdynia Redłowo
5. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
6. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
7. she_gd - 10 lipiec
8. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
9. aniolqq - 13 lipiec CÓRKA / KLAUDIA / Wojewódzki lub Zaspa
10. annamaria836 - 13 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
11. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
12. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA Natalka
13. bruxa - 20 lipiec SYN
14. aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
15. hania_m - 20 lipiec SYN
16. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
17. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
18. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg
19. dadżi - 24 lipiec , CÓRKA / Zuzanna / Szpital Wojewódzki?
20. magda84 - 27 lipiec SYN / Natan
21. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
22. Tesula - 2 sierpień CÓRKA Julia/ Swissmed
23. agusp - 2 sierpień SYN Mikołajek/ Swissmed
24. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
25. wercia83 - 5 sierpień SYN Michał / Szpital na Zaspie
26. Kejt - 5 sierpień CÓRKA
27. kasisyn - 5 sierpień
28. a_guniek - 10 sierpień
29. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
30. Kasia 0606 - 12 sierpień
31. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
32. gosia_dim_ - 14 sierpień SYN Wiktor / Swissmed
33. milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
34. Umchi - 16 sierpień SYN
35. mamasyna - 17 sierpień
36. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
37. kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
38. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
39. Tamara - 26 sierpień
40. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
41. MissMarple - 27 sierpień CÓRKA Helenka / Kliniczna
42. Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

Rozpakowane:
1. francess - 12 czerwca syn Piotr 4030g 58cm SN
2. arisa6 - 26 czerwca, syn Jaś 3400g 56cm SN

Zapraszam do nwego wątku bo tamten się już długo otwierał.

Arisa6 serdecznie gratuluje lekkiego porodu.Ja też liczę na szybki poród.Podobno przy przy trzecim dziecku wszystko idzie błyskawicznie.Oby... :)
Uczucie mokrości też towarzyszy mi codziennie,szczególnie kiedy się sporo ruszam.I skórcze przepowiadające męczą mnie po kilka razy na dobę.Jedni mówią,że brzuch mam jeszcze wysoko inni,że juz się obniżył.Wiem tylko,że jest mi coraz ciężej,a przede mną jeszcze "podobno" 2 tyg.
No cóż... pożyjemy zobaczymy...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *17*

bruxa, jak to mniej niż podstawę?! musisz dostawać 100% swojej pensji. Oraz o jakie nadwyżki Tobie pomniejszył? Zawsze możesz zadzwonić do ZUSu albo PIPu i dowiedzieć się z takim pracodawcą zrobić...

Witamy się i my :)

Jak codzień ostatnio wstałam dopiero o 11. Fakt że nie chodzę spac szybciej niż 23 :)

Mnie tak jak Carool też w nocy męczyły "skórcze" chociaz bardzien nazwałabym to mocniejszymi bólami miesiączkowymi, no ale jakies tam skorcze byly. No niestety nic sie jeszcze z tego nie rozwinelo.

Ide dzis z znow na spacer moze to troszke przyspieszy dzialania. Brzuszek chyba znow sie mocno obnizyl, a nad ranem chyba kawalek czopa wypadl (ale nie duzy).

Milka wszystkiego najlepszego.

Odnosnie zasilku opiekunczego to my tez planujemy wziasc. Szkoda marnowac urlop skoro nalezy mu sie to bez niczego. Z tego co czytalam na zone moze wziasc 14 dni, a na dziecko przysluguje 60. Z czego w roku nie moze to przekroczyc lacznie 60 dni. No i chyba jest zasada taka, że w przypadku opieki nad dzieckiem maz moze ją zwiasc, ale my w tym czasie nie, ale nie dotyczy sie to dzieci do 2 roku zycia. Czyli my mozemy byc na macierzynskim, a maz moze wziasc opiekuncze na dziecko jesli bylaby taka potrzeba. No i w kwestii opieki nad zona to zwolnienie moze wypisac zarowno ginekolog, jak i lekarz rodzinny i powinien to zrobic bez laski.

A ja ryczę od godziny bo weszłam na swoje konto i mój za***sty pracodawca wypłacił mi pensję w wysokości 113,89 PLN.
Zadzwoniłam do kadr a tam powiedzieli mi, że zwolnienie doszło do nich za późno (nie wiem jakim cudem, ale mniejsza z tym) i wypłacili mi wynagrodzenie za okres od 01.06-14.06, ale pomniejszyli to sobie o nadwyżki wypłacone we wcześniejszym okresie zwolnienia!!!! Podkreślam, że za każdym razem dostawałam MNIEJ niż PODSTAWĘ, więc jak to jest niby możliwe? No i teraz siedzę i ryczę, bo z jednej pensji to my porobimy opłaty i może stówa zostanie... Na cały miesiąc życia...

a u nas nie ma truskawek :( sa tylko w sobote rano na takim "augustowskim" targu... raz mi sie udalo kupic przed biedronka, od pani, ktora miala kilka kobialek, ale juz nidgy wiecej jej tam nie spotkalam... niby miasto turystyczne i powinny byc takie pysznosci do dostania, a tu nic :(

Ja właśnie walcze o ost. koszyk truskawek na rynku ;) zarezerwowałam sobie jeden, zobaczymy czy bedzie na mnie czekal. Sezon i po sezonie ;/ A musze cos zamrozic na zime ;]

aniolqq, w ciazy mozna je jest. co wiecej - powinno sie, bo im wiecej roznych rzeczy jeszcz w ciazy, tym mniejsze prawdopodobienstwo wystapienia alergii na nie u dziecka. wiem, ze na poczatku karmienia trzeba uwazac z owocami - m.in. truskawkami, czeresniami, cytrusami (ze wzgledu na alergie). co do brzoskwin to jest to jeden z pierwszych owocow wprowadzanych dziecku do menu (jablko, gruszka, banan i brzoskwinie sa juz od 4mca) wiec nie wiem, czy mozna je uznac za alergizujace... sliwki i winogrona wzdymaja i moga niezle przeczyscic, wiec tez sie ich unika zaraz po porodzie (niestety zalatwianie "grubszych" potrzeb jest nieco bolesne po porodzie).

Na początku jak karmisz to się nie powinno, bo działają rozdymająco na malucha. Z owoców jeszcze śliwki i winogrona rozdymają. Nie pamiętam czemu ale nie polecali wiśni i soku wiśniowego, a cytrusy i soki cytrusowe moga uczulać. W ciąży nie ma przeciwwskazań, chyba że masz zgagę, to cytrusy mogą ją wzmagać.

dziewczyny czy to prawda że w ciąży nie można jeść owoców jedno pestkowych? (brzoskwinie, nektarynki)? Czy może jak się karmi piersią? Bo mi coś takiego się obiło o uszy, a jak tu nie jeść takich owoców latem?

Muszczek, moja teściowa to jak Twoja mama, sama łaziła w 9 miesiącu w upale po górach z dwóką małych dzieci, więc nie rozumie czemu ja tego nie robię ;P A jak w poprzedniej ciąży nie chciałam jechać pociągiem w ścisku i tłoku w 8 miesiącu, to rzuciła mi tekstem że kobiety rodziły podczas Powstania Warszawskiego i nic im nie było :/

prawde mowiac, nie pamietam ile synkowi sluzyly te najmniejsze bodziaki... mysle, ze do ok. 2mca zycia, nie dluzej. duzo zalezy od firmy, bo bodziaki 56 jednej firmy sa wielkosci 62 innej firmy.

tak jak pisze gosia - doppler pokazuje przeplywy, ilosc natlenionej krwi i tej odtlenowanej, predkosc przeplywow i ewentualne zatory, skrzepy np. w pepowinie lub lozysku. na podstawie tego widac, czy wystarczajaca ilosc natlenionej krwi trafia do malucha pod odpowiednim cisnieniem :)

aguseek - odpisalam na priv :)

Markowa, wiemy jak tęsknisz, ja też marzę tylko o tym, żeby normalnie się wyspać w mojej ulubionej pozycji :) Chociaż dzisiaj akurat mimo zatkanego nosa miałam dobrą noc i nie chciało mi się wstawać. Kopanie mnie jakoś nigdy nie budzi, zresztą jak Mąż w nocy toczy ze mną walki o skrawek kołdry czy o zdjęcie okularów to bronię się dzielnie, ale śpię jak zabita i nic z tego nie pamiętam ;)

Ja też zazdroszczę teściowej :) Moja pewnie też by chętnie pomogła, ale mieszka daleko i pracuje. A moja mama jest zajęta, zresztą bagatelizuje ciążowy stan jak tylko może (ostatnio stwierdziła, że ona to by pojechała na spływ kajakowy w 37. tygodniu ciąży - bo dostaliśmy taką propozycję. Ciekawe, jak wytrzymać w kajaku w jednej pozycji/bez wizyt w toalecie przez kilka godzin, pomijając fakt, że wiosłowanie zupełnie odpada, no i nie daj Boże coś by się zaczęło dziać, a my w lesie.)

Jutro zaczynam 36. tydzień, a moja torba dalej niespakowana :) Jeszcze nawet wszystkiego nie mam. Jutro wizyta, to może mnie lekarz trochę zmobilizuje :p

aguseek, dokładnie na dopplerowskim bada się dotlenienie poprzez obserwację przepływów oraz lekarz widzi, czy dzidzia nie zaczyna oddychać przeponą (u nas tak było w dniu porodu, dlatego dostałam oxy a potem CC bo dziecko się męczyło). Jeśli chodzi o KTG, to ono pokazuje tętno oraz wykazane ruchy dziecka, tzn. przynajmniej u mnie było tak, że przy r******h musiałam wciskać przycisk i patrzyli czy wciśnięcia pokrywaja się z wykresem, ale już w trakcie porodu nie kazali wciskać. W Swissmedzie robią bodajże za 50zł, ale może dałoby się pójść gdzieś na NFZ, tylko nie wiem czy jest potrzebne skierowanie.

milka, zazdroszczę teściowej, moja nie lubi sprzątania i nawet do głowy jej nie przyjdzie zaproponować, ale jeśli bym poprosiła to by się zgodziła, aczkolwiek zapowiedziała że niechętnie ;-)
Markowa, moja córa wyrosła z pierwszych rozmiarów po około 2 miesiącach, ale to wszystko zależało od firmy.
Dziś zaczynam pakować torbę, dla siebie w sumie wszystko mam, a dla malucha nic nie wyprane, bo nie mam gdzie tego potem ułożyć ;/ no i jeszcze odbieram w sobotę od znajomych pożyczone im ubranka.

Byłam wczoraj na kolejnej wizycie u mojej gin z zapytaniem o te wagę maluszka mojego. Lekarka powiedziała że póki co nie mam sie martwić tylko poczekać 2 tygodnie i sprawdzić na kolejnym usg jak mały przybrał. Więc nadal w stresie jednak czekam jak się sytuacja rozwinie.... Oby ten mój mały się wziął za siebie i trochę przybrał :(

Dziewczyny mam pytanie w jaki sposób lekarz ocenia czy dziecko jest dotlenione? Ja miałam ostatnio badanie usg dopplerowskie gdzie lekarz sprawdzał przepływ przez pępowinę, serce i tętnicę mózgu, czy na postawie tego może stwierdzić że jest dobrze dotlenione?

Mnie lekarka nie kazała chodzić na ktg, ale w związku z tą wagą zastanawiam sie czy jednak nie iść gdzieś na to ktg. Powiedzcie mi jakie informacje można uzyskać z ktg? czy tylko tętno dziecka? czy jeszcze jakieś informacje?

wiecie co mam wrażenie że z nerwów osiwieję przez te ostatnie tygodnie ciaży które mi zostały :( czuje się jak na początku ciąży gdzie ciągle była obawa czy ciąża się utrzyma, teraz boję się czy z małym wszystko na pewno jest wszystko ok skoro tak mało przybrał ostatnio, zastanawiam sie co robie źle że tak jest i co jeszcze moge zrobić aby poprawić jego wagę :( marzy mi się aby miał chociaż 3 kg podczas porodu....:(

Witam ja dziś pospałam trochę... mała okopuje mi niemiłosiernie boki jak tylko sie przekręcam więc pozostaje mi pozycja na plecach... nawet nei wiecie jak marze o spaniu na brzusiu.
Tym czasem pogoda zachęca do sprzątania. Wczoraj dokończylłam prasowanie ciuszków więc dziś zabieram się za pranie pościeli, kocyków itp. Muszę się wybrać w końcu do Akpolu by dokończyć listę zakupów bo widmo porodu staje się mi coraz bliższe a ja w coraz większej panice.

I mam pytanie tradycyjnie do aktualnych mam... jak szybko dzieci wyrastają z bodziaków tych najmniejszych?

milka życzę wszystkiego najlepszego i miłego leniuchowania :)
Ja dziś też miałam niespecjalną noc. Budziłam się co chwilę, pies sąsiadów szalał i Hania się budziła, potem mój kot właził do pokoiku małej i stukał drzwiami, więc znów pobudka Hani i mnie, a między pobudkami dziwaczne koszmary... Z tego wszystkiego o 6-tej zjadłam jogurt i kanapki i poszłam spać dalej, a po godzinie miałam straszliwą zgagę. Hania wstała w złym humorze, więc był głośny poranek. Oby do wieczora, podejrzeć maluszka. Oczywiście mam masę pytań do lekarza, całą listę, a jestem ostatnią pacjentką ;-)

tesula i ciezarowska dziękuję bardzo za życzenia :)

A moje plany się posypały :(
Kol. fryzjerka się rozchorowała i nici z dzisiejszej laby u fryzjera.
Chyba zadzwonię do teściowej i przesuniemy z weekendu na dziś akcję WIELKI POŻADEK poremontowy! Zadeklarowała się już wcześniej, więc warto ten fakt wykorzystać. Kolejne okna do mycia a mi zabroniła się za nie zabierać.

no ja mialam niby taki podklad przepuszczajacy powietrze i przepuszczal... ale chyba tylko z nazwy... choc nie byl najtanszej firmy... filipowi zdjelam go po miesiacu, bo pocil sie masakrycznie, oli wogole nie bede kupowac. teraz kupuje 2 nowe materace - kokosowo-piankowe, bez gryki., dla filipa i oli. sami spalismy dlugo na materacu z kokosem i nigdy nie smierdzial ani nie pojawily sie zadne plamy - choc mam bardzo czuly wech :D smierdzi mi nawet ubranko wyprane w loveli, dlatego uzywam dzidziusia :D poza tym chyba najwazniejsze jest zeby materac byl na zeberkowym stelazu a nie stelazu z plyty :)

a co do skakania na materacu - to nie wiem co wy tam robicie :D ale male dziecko potrafi tak skakac, ze cale lozko potrafi skakac razem z nim, mimo ze lozko filipa jest bardzo masywne, z grubych płyt i wazy 30kg! czasem dziwie sie, ze to lozko sie pod nim nie zarwie! ;)

Heh, a ja dzisiaj spałam tak mocno i długo, że jak się przebudziłam kiedy mój mąż wstawał do pracy to nazwał mnie pieszczotliwie "trupkiem" :) bo podobno żeby się przytulić przekręcił mnie na bok i próbował obudzić a ja kompletnie nie reagowałam ;)

Spokojnie :) są specjalne podkłady na siusiającego brzdąca przepuszczające powietrze a zatrzymujące wodę. Sami mamy materac Tempura i żadne skakanie ( a jesteśmy ciężsi od dziecka) nie deformuje materaca. Mały dostanie polskiej firmy, jak będzie starszy to będzie miał Tempura. Mam obok rodzinę speców od materaców więc wiem co mowie ;) Nikogo nie namawiam na kupowanie innych niż kokosowe, ale uczulam że trzeba bardzo na nie uważać (obserwować, wąchać) i nie uchowaj nie kupować po innym dziecku!

Inne tematy z forum

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...