Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *21*

Żeby tradycji stało się zadość, zakładam kolejny wątek, z nadzieją, że się w nim rozpakuje, tzn od niedzieli :):):)

mam nadzieję, że wklejam najbardziej aktualną listę:

LIPIEC

she_gd - 10 lipiec
donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg

SIERPIEŃ
Tesula - 2 sierpień CÓRKA Julia/ Swissmed
Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
Kejt - 5 sierpień CÓRKA
kasisyn - 5 sierpień
a_guniek - 10 sierpień
weronikaxx - 11 sierpień
Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
margola13 - 12 sierpień CÓRKA
gosia_dim_ - 14 sierpień SYN Wiktor / Swissmed
milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
Umchi - 16 sierpień SYN
mamasyna - 17 sierpień
kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
hokasia – 20 sierpień SYN
MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
Tamara - 26 sierpień
MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
MissMarple - 27 sierpień CÓRKA Helenka / Kliniczna
Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

Rozpakowane:
francess - 12 czerwca, syn PIOTR 4030g 58cm SN
lisiusowa - 17 czerwca, syn JAŚ 2490g 53cm CC
arisa6 - 26 czerwca, syn JAŚ 3400g 56cm SN
Marta - 27 czerwca,córka 4250g 54cm CC
Carool - 30 czerwca, syn, 3000g 54cm SN
mona_g - 01 lipiec, syn KUBUŚ 3600g 56cm SN
kulka_07 - 02 lipiec, córka 2700g 53cm SN
młodamamuśka - 05 lipiec, syn BARTOSZ
hania_m - 07 lipiec, syn MATEUSZ 3090g 51cm
monika – 09 lipiec, córka AMELIA 3160g 54 cm SN
annamaria836 – 10 lipiec, córka MARIA 3300g 56cm SN
aguseek - 11 lipiec, syn ADAM 3410g 54cm SN
dzdżi - 14 lipiec, córka ZUZANNA 3310g 54cm SN
Nikita987 - 15 lipca, córka NATALIA 3100g 51cm CC
kasiorek555 - 16 lipiec, syn DAMIAN 2900g 53 cm CC
ciezarowska- 17 lipiec, córka ALICJA 3610 g, 59 cm SN
iiikkkaaa - 18 lipiec, córka NINA 2480g 51cm
Kate - 19 lipiec, syn JAŚ
aniolqq - 20 lipiec, córka PAULINA 3830g 57 cm SN
Kasia0606 - 23 lipiec, syn KRZYŚ 2620g 52cm CC
bruxa - 24 lipiec, syn JAŚ 3480g 56 cm CC
agusp - 27 lipiec, syn MIKOŁAJ 3030g 58 cm SN
wercia83 - 27 lipiec, syn MICHAŁ 3540g 51 cm SN
magda84 - 31 lipiec, syn NATANIEL 3640g 56 cm SN

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=256518&c=1&k=130#fs

miłej nocki dziewczyny! ja wybieram się jutro na ktg :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *21*

Hej

ja jutro idę na "bilans zerowy", zobaczymy jaki klimat panuje w przychodni w Wejherowie, bo jak na razie to patrząc po położnej środowiskowej mam jak najgorsze zdanie na temat NFZ...
Jak będzie kicha to następna wizyta w przychodni Swissmed. Generalnie już od początku bym tam chodziła, ale nie wiem czy pakiet, który ma mój mąż wykupiony obejmuje szczepienia obowiązkowe.

Ja byłam dziś o 13 na zdjęciu szwów - nic dziwnego, że wczoraj położna po obejrzeniu rany stwierdziła, że ona ich nie zdejmie bo dziwne są (ja i tak nie chciałam aby to robiła) bo okazało się, że są rozpuszczalne i tylko supełki trzeba było obciąć:) Pewnie wcześniej takich nie widziała...

Ja tam przez większość ciąży się ostro leniłam, teraz za to zasuwam jak jumbo jet i co ? I nic nie pomaga, także kiepska ta teoria ;)

Kulka dzięx, że napisałaś o Świętokrzyskiej, ja się cały czas zastanawiam gdzie zapisać Małą i to była jedna z moich opcji... Dziewczyny a wie któraś może coś o przychodni Nowy Chełm Wilanowska ??

Aha, w sobotę idę na USG pierwszy raz do dr Gniadka w Invikcie, wiecie coś może na jego temat ?

Jejuu, ja chcę już Moją Małą po tej stronie !! Okropnie jest być na końcu listy !!! Maua mama się nie odzywa, pewnie już urodziła..

trafiłam na taką stronę:
http://www.bebilon.pl/konkursy/twoje_9_miesiecy
może kogoś zainteresuje :)

ciezarowska jakbyś dopisała moją niunie :) tylko że ona kończy dziś 4 tygodnie, w nocy wstaje na jedzenie 1 raz i kupki robi niestety rzadziej :P

Dziewczyny mam pytanie, muszę małej zbadać tarczycę (TSH) kazali w szpitalu, dostałam skierowanie od pediatry i chciałam zrobić w przyszłym tygodniu jak skończy miesiąc, ale dopiero dziś w nocy sobie pomyślałam, że przecież krew pobiera się na czczo, a jak to się ma do maluszków? przecież ja jej nie wytłumaczę że nie dostanie cyca bo idziemy pobrać krew :( czy takie maluszki nie muszą być głodne? Nie wiem czemu nie spytałam o to lekarza :/

I jeszcze dzwoniłam dziś umówić się na USG bioderek do Sieliwończyka i mam pytanie do dziewczyn które robiły u niego usg... trzeba zostawić mu nr tel na poczcie w celu rejestracji? bo 3 razy słuchałam nagrania i za każdym razem coś mi zakłócało i nie słyszałam wszystkiego :( więc zostawiłam swój nr z prośbą o kontakt. Ile czasu trzeba czekać na telefon od niego?

Witam po długim czasie. NAdrobiłam zaległości, pzreczytałam wpisy na forum i uzupełniam post o mój wpis.
Malutka chowa się odpukać dobrze. Karmie piersią. Dziś mała kończy 1 m-c. Kupki są ale mało, zaledwie 1 na 1,5 dnia. Pediatra powiedziała że to ok. Dostała jakieś małe krosteczki na policzkach- ponoc to wysypka hormonalna. Spi w nocy odpukac pieknie, czasem nawet 6-7 godz ;] karmie ją w nocy 2 razy. W dzień ma raczej faze czuwania. mniej spi, więcej zwiedza. Przybiera ładnie na wadze.
Ja sie czuje dobrze. Pozdrawiam wszystkie mamuski i te pani ktore czekaja na swoje pociechy i zycze powodzenia.

My chyba szczepionkę 3w1 będziemy brać + kiedyś pneumokoki, rotawirusy sobie darujemy.

Nikita, ja już znalazłam, robimy chrzciny tutaj:
http://www.swojskismak.pl/gdansk_onas.html
Na forum znalazłam, że dziewczyny polecały, najtańsze menu jest 50zł/osobę - to jest obiad z ciastem. Fajne dania do wyboru. Za 70zł jest jeszcze przystawka i większy wybór, ale nam wystarczy ta podstawowa wersja. Robimy 25.09.

Cześć! Czytam Was od jakiegoś czasu regularnie - sama czekam na poród aktualnie to jest 39 tydz.
Markowa i MamaFilipa - też wiem jak to się dłuży no i zgadzam się ze ta aktywność przereklamowana. Ja chodzę, sprzątam nawet zakupy noszę i nic. Macie jakiekolwiek objawy? Ja niestety zero i rozwarcia też nie mam wg mojego lekarza. No a maluch prawie 4kg...

A my po wizycie u pediatry i przechodzimy całkowicie na MM, mały prawie wcale nie przytył, nie ma nawet swojej wagi urodzeniowej - czułam, że mam mało pokarmu no i się sprawdziło, zagłodziłam swoje dziecko...także od teraz przede wszystkim butla:) Poza tym moja przychodnia - dramat, dawno nie byłam u żadnego lekarza na NFZ i zapomniałam jak to jest - lekarka tak niesympatyczna, że szok (na szczęście zapisałam małego do kogo innego z polecenia, u tej zołzy byłam tylko dziś, bo tamten na urlopie) - obraca tego biednego dzieciaka na wszystkie strony, mały kwiczy wniebogłosy a ta nawet nie zagada do niego, nie pogłaszcze tylko przewala jak worek ziemniaków (już słyszałam o niej wcześniej - pediatra a sama nie ma dzieci:/) - zero podejścia. Wszystkie babki od dzieci w szpitalu były 'ciociami' i traktowały dzieciaczki jak własne - a ta, brak słów. Druga fajna sprawa - przychodnia gdzie przyjmuje pediatra i położna środowiskowa - i brak podjazdu dla wózków:)) No po prostu bomba, wchodzę a tam 12 stopni w górę, no to małego w rękę a drugą tacham na górę wózek...następnym razem pojedziemy w foteliku a nie w gondoli...

Dziewczyny a jak robicie ze szczepionkami? Bo ja chyba zdecyduję się na tą 5w1.

kulka - dobrze, że piszesz zastanawiałam się czy małego nie przepisać akurtat do tej przychodni.. Na co szczepiliście?
My wczoraj też na szczepieniu, ale dostaliśmy opakowania+ulotki od tych szczepionek a Pani była bardzo sympatyczna i dowcipna.

Mi jak byłam mała na pobraniu krwi też jakaś wstrętna baba "próbowała" trafić w żyłe i do tej pory jak idę na pobranie krwi to nie śpię na dzień przed ze stresu :P
Czy one nie wiedzą, że przez nie całe życie można mieć traume ;-)

Dziewczyny wypakowywujcie się szybko i zdrowo :)

kulka - nazwe szczepionki, nr seryjny, firme etc znajdziesz w ksiazeczce zdrowia dziecka oraz na karcie szczepien dostepnej w przychodni - to jest obowiazek, ulotki nie musza dawac (jesli cos by sie dzialo, odpukac w niemalowane, zawsze udajecie sie z ksiazeczka zdrowia, w ktorej wszystko musi byc wpisane).

ale nie zmienia to postaci rzeczy, ze taki babsztyl nie powinien pracowac z dziecmi - ja bym jej to powiedziala prosto w twarz, jakby ktos tak instrumentalnie potraktowal moje dziecko! to tez jej kichany obowiazek poinformowac was o okresie, w jakim dziecko moze miec objawy poszczepienne i jakie z nich powinny was niepokoic i kiedy ewentualnie udac sie do lekarza. co do lekarzy, to wiadomo, 99% z nich ma wszystko w pupie i nie bierze pod uwage, ze w ich glupich rekach jest zdrowie i zycie drugiego czlowieka.

u nas w laboratorium pracuje taka stara baba, ktora powinna trzymac sie z dala od dzieciakow, bo ani nie potrafi wkluc sie za pierwszym i drugim razem, to tez na te dzieciaki krzyczy, wykreca im rece i gada starszne rzeczy :( czasem mialam ochote powiedziec jej, zeby sie opamietala, bo jeszcze bardziej te dzieci denerwuje i stresuje... niestety zawsze jak szlam na comiesieczne badania, to ona musiala jakies dziecko kluc :/ czasem mloda laborantka przychodzila az z laboratorium i wkluwala sie za 1. razem a tamta zolza tylko cos pod nosem gledzila. babon wredny. sama pamietam, jak synek byl w szpitalu jak mial 3mce i jak wazne bylo dla mnie trzymanie go chociaz za raczke czy gladzenie po glowce, zeby czul ze mama jest przy nim... a jakby mi ktos tego zabronil, to sam by dostal po lapach.

my po szczepieniu. wiecie co? naprawdę odradzam przychodnię świętokrzyską w gdańsku. piguła jest tam chamska - uderzyła mnie w rękę, gdy chciałam małą pogłaskać po główce, żeby się nie bała pdczas szczepienia i powiedziała, że mam się nie wtrącać! mąż trzymał małą..
do tego nie zostaliśmy poinformowani, jak dziecko moze się czuć po szczepieniu i co jest normlane, a co nie. mało tego - piguła ubrała rękawiczkę dopiero na moment wkłucia, a tak przygotowywała szczepionki gołymi brudnymi łapskami - jakoś nie zauważyliśmy, zeby je umyłą przed przystąpieniem do pracy. masakra !! nie otrzymaliśmy ulotki informujacej o tym, jakich szczepionek użyto (dziś mi dopiero koleżanka powiedziała, że to obowiązek - każdy pownien dostać taką ulotkę). że nie wspomnę, ze ta pani nie zna słów grzecznościowych. mówi do rodziców w formie rozkazu: położyć dziecko! trzmać dziecko! druga noga! nie wtrącać się! rozebrać dziecko! wyjśc stąd!
do tego lekarze są tam niezbyt kompetentni. 2 pediatrów z tej przychodni zignorowało co im mówiliśmy o małej, dopiero prv udało nam się dowiedzieć, na co choruje nasza córka - ale to juz wiecei, bo Wam pisałam :)
my po tej akcji ze szczepieniem od razu wypisaliśmy małą.

na wzgorzu mi sie calkiem podoba :) pewnie gdybysmy byli z gdanska, to moglibysmy sie skusic... ale my bedziemy chrzcic w gdyni, na obluzu, wiec troche nie w te strone :) ale prawde mowiac, menu i ceny maja na prawde super :)

Nikita, niestety wiem, że becikowe nie starczy, ale pokryje większość kosztów - ja się nastawiam na koszt 60zł/osobę.
Możesz zobaczyć tutaj, jest opcja bez deseru za 60zł i z deserem i trochę większym obiadem za 80zł:
http://www.nawzgorzu.gda.pl/oferta.htm
Mieliśmy tam obiad weselny i byliśmy bardzo zadowoleni. Co zostało to nam spakowali, ładne miejsce.
Ktoś na forum pisał też o siostrach Brygidkach, u nich ceny są (orientacyjnie) od 40 do 80zł. osobę, bo już pisałam i pytałam:
http://brygidki.pl/rezydencja-smaku.html

MamoFilipa, ja też miałam umówione kolejne KTG a pojechałam wcześniej rodzić, czego i Tobie życzę :-)

Młody wisiał mi godzinę na piersiach, teraz ma czkawkę ale nie chce butli, więc chyba się najadł. Zmykam do malucha. P.S. łatwy plan u nas nie wypalił, jak już pisałam, moje dziecko było niekompatybilne ;-)

trzymam kciuki wtedy za szybkie rozwiazanie!

dzisiaj mam ktg, pozniej planuje na poniedzialek i ewentualnie piatek (ktg plus wizyta). zarowno ktg, jak i wyzity lekarskie mam u siebie w klinice, ale moj lekarz jest obecnie na wakacjach, wiec tak czy siak, bede u niego dopiero w przyszly piatek (dzien przed terminem), choc on chcial mnie widziec dopiero po terminie, czyli 3 tyg od ostatniej wizyty, co moim zdaniem jest stosunkowo ZA dlugo. niech sobie gada co chce, przyjade w przyszly piatek ;) choc mam nadzieje, ze zjawie sie tam wczesniej na porod :D

MamoFilipa zgadzam sie co do tyc schodów, mycia okien itp. to chyba dla babek co w ciazy mało aktywny tryb życia prowadziły ;) kiedy teaz do szpitala jedziesz na badania? czy juz dopiero na poród?

u nas łatwy plan sprawdza sie w dzień, w nocy spimy :) tzn. jemy raz ewentualnie dwa jesli mało w dzień zjadła ;) sama sobie to ustala :)

dziewczyny a jak u Was z jezykiem niemowlat? sprawdza sie?

my tez myslimy juz o chrzcie... i z tego co sie orientowałam to becikowe na 23 osoby raczej nie starczy... ;) niestety :(
jak znajdziesz cos sensownego to daj znac... cena za osobe jak ja sie pytałam była zazwyczaj od 90 zł...

ja w przypadku filipa robilam wszystko intuicyjnie jesli chodzi o jego plan dnia, jako pedagog z wyksztalcenia mam awersje do wszelkiego rodzaju "poradnikow"i mysle, ze kazda z nas, kiedy wslucha sie w siebie i swoja intuicje, da sobie rade z unormowaniem dziecka. potrzeba tylko troche systematycznosci. choc jesli ktos czuje sie niepewnie w nowej roli, to zawsze lepiej poczytac a nie poddawac sie :)

my robilismy chrzest w hotelu orbis. mielismy tam obiadokolacje po slubie (zamiast wesela), salka byla slicznie przyozdobiona, jedzenie pyszne, obsluga super. myslelismy, ze na chrzcie tez tak bedzie, ale... po przyjezdzie okazalo sie, ze salki nie ma, bylismy na glownej sali, 10 osob przy 2 okraglych stolach - masakra, jedzenie z karty - niezbyt smaczne i maly wybor :( bylismy bardzo zawiedzeni. jedyny plus, ze nie bylo ludzi. jak przyjedziemy na chrzest, to z pewnoscia zorganizujemy obiad gdzie indziej. zalezy nam na osobnej sali, wiec moze wybierzemy hotel faltom w rumi, bo maja tam wlasnie super salke :)

Czytam teraz o tym Łatwym Planie i się zastanawiam, już się w to bawicie? Krzyś czasem je ładnie co 2,5-3h, ale czasem naprawdę po godzinie jest wyraźnie głodny (i żeby nie było - cierpliwie sprawdzam najpierw wszystkie inne możliwości), czy to może działać na takie małe dzieci? Przecież jak mnie zadziobuje z głodu to mogę go przetrzymać jeszcze 15-30 minut, ale nie 1,5h...

Zaczęliśmy się rozglądać za lokalem na chrzest, chcemy zrobić we wrześniu, gości 23 osoby, więc w domu nie zmieszczę... I żegnaj becikowe ;)