Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *21*

Żeby tradycji stało się zadość, zakładam kolejny wątek, z nadzieją, że się w nim rozpakuje, tzn od niedzieli :):):)

mam nadzieję, że wklejam najbardziej aktualną listę:

LIPIEC

she_gd - 10 lipiec
donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg

SIERPIEŃ
Tesula - 2 sierpień CÓRKA Julia/ Swissmed
Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
Kejt - 5 sierpień CÓRKA
kasisyn - 5 sierpień
a_guniek - 10 sierpień
weronikaxx - 11 sierpień
Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
margola13 - 12 sierpień CÓRKA
gosia_dim_ - 14 sierpień SYN Wiktor / Swissmed
milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
Umchi - 16 sierpień SYN
mamasyna - 17 sierpień
kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
hokasia – 20 sierpień SYN
MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
Tamara - 26 sierpień
MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
MissMarple - 27 sierpień CÓRKA Helenka / Kliniczna
Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

Rozpakowane:
francess - 12 czerwca, syn PIOTR 4030g 58cm SN
lisiusowa - 17 czerwca, syn JAŚ 2490g 53cm CC
arisa6 - 26 czerwca, syn JAŚ 3400g 56cm SN
Marta - 27 czerwca,córka 4250g 54cm CC
Carool - 30 czerwca, syn, 3000g 54cm SN
mona_g - 01 lipiec, syn KUBUŚ 3600g 56cm SN
kulka_07 - 02 lipiec, córka 2700g 53cm SN
młodamamuśka - 05 lipiec, syn BARTOSZ
hania_m - 07 lipiec, syn MATEUSZ 3090g 51cm
monika – 09 lipiec, córka AMELIA 3160g 54 cm SN
annamaria836 – 10 lipiec, córka MARIA 3300g 56cm SN
aguseek - 11 lipiec, syn ADAM 3410g 54cm SN
dzdżi - 14 lipiec, córka ZUZANNA 3310g 54cm SN
Nikita987 - 15 lipca, córka NATALIA 3100g 51cm CC
kasiorek555 - 16 lipiec, syn DAMIAN 2900g 53 cm CC
ciezarowska- 17 lipiec, córka ALICJA 3610 g, 59 cm SN
iiikkkaaa - 18 lipiec, córka NINA 2480g 51cm
Kate - 19 lipiec, syn JAŚ
aniolqq - 20 lipiec, córka PAULINA 3830g 57 cm SN
Kasia0606 - 23 lipiec, syn KRZYŚ 2620g 52cm CC
bruxa - 24 lipiec, syn JAŚ 3480g 56 cm CC
agusp - 27 lipiec, syn MIKOŁAJ 3030g 58 cm SN
wercia83 - 27 lipiec, syn MICHAŁ 3540g 51 cm SN
magda84 - 31 lipiec, syn NATANIEL 3640g 56 cm SN

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=256518&c=1&k=130#fs

miłej nocki dziewczyny! ja wybieram się jutro na ktg :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *21*

A ja ściągam mleko do butelki bo tak mi wygodniej.A Marysia co 3 godz. zjada 150ml i zasypia jak suseł.Bebiko HA mamy w domu na wszelki wypadek,ale narazie jeszcze nie otwarte.

weronikaxx - ale numer, możemy podać sobie ręce:D Moje nan zostało otwarte dziś o 3 rano:) Wisiał na cycku od północy, długo broniłam się przed dokarmianiem, ale dzisiaj się poddałam...no ile można. Też zrobiłam 90ml, wypił 50 i momentalnie zasnął z taką błogą miną, że szok, nie obudził się nawet przy zmianie pieluszki i przespał 5 godzin:O Aż mi się go żal zrobiło, bo z tego wniosek, że chyba nie dojadał i ciągle był głodny...No i mam ten sam dylemat, nie wiem teraz czy w dzień dalej trzymać tylko przy cycku a dokarmiać jedynie na noc czy jak...eh.

otworzylam wczoraj wieczorem nan pro 1 nie wytrzymalam:) dalam malej dawke 90 ml jak zalecana na opakowaniu chwycila szybko cycoksztaltna butelke wypila do konca i marudzi dziubek otwiera no to dalam jej jeszcze cycka dopila i przespala 3 h!! to nasz rekord ale od rana znowu cycek i to juz 5 razy jestem zmeczona i nie wiem czy ona cyckiem sie nie najada, ze jej starcza tak na krotko?

bruxa

za ta kwota jest poród SN lub CC ze znieczuleniem oraz pobyt po porodzie SN 2 doby a po CC 3 doby oraz w 37 tygodniu wizytę kwalifikacyjną a po tej wizycie KTG wg potrzeb (bez limitu ilości, nawet co dwa dni przy ciąży przenoszonej) oraz dodatkowe badania jeśli są konieczne.

Ciążę prowadzi się gdzie indziej

Mam pytanie do Dziewczyn, które rodziły w Swissie - czy za te 5 czy 6 tysiaków macie tam opiekę w trakcie trwania całej ciąży czy tyle płaci się za sam poród a ciąża prowadzona jest zupełnie gdzie indziej?

dziecko ma prawo ulewac do ok. 6mca zycia, bo do tego wieku ksztaltuje sie zwieracz zoladka. jesli ulewa dalej, to dostaje sie skierowanie na usg w celu diagnozy refluksu. dotyczy to normalnych ulewan. wiem, ze ulewania "chlustajace" na na prawde duuuuuze odleglosci sa tylko zlym objawem i stara sie to skorygowac albo zmiana mleka albo dodawaniem zageszczacza.

iiikkkaaa, dzieci ulewają, to nie jest nienormalne póki mieści się w pewnych normach :)

My śpimy w jednym pokoju z Krzysiem, ale on w swoim łóżeczku. Dziś znów przespał prawie 5 godzin, potem już tylko po 2, ale i tak było nieźle :) W każdym razie my wstajemy tylko jak już naprawdę marudzi, wyrodni rodzice :p

ja stosowalam wit d w kapsulkach, jest odpowiednia, odmierzona dawka i mialam pewnosc, ze do buzi dziecka trafia cala dawka (dziecko nie zawsze wypija cale mleko).

U mnie spanie ze mną i z mężem w łóżku odpada całkowicie - ja śpię czujnie, ale on 120 kg jak zaśnie to masakra, tylko chrapie i strasznie się wierci, pod koniec ciąży było czasem tak, że na wyrze 160 cm szerokim dla mnie brakowało miejsca, bo on spał po przekątnej...

Moja mała na MM przesypia w nocy 3 - 4 godziny, więc to nie jest problem wstać i ją nakarmić

no to jestem spokojniejsza.. oficjalnie melduję..małej zdecydowanie przechodzi :) myślę ze od tego płynu nawadniającego nic jej nie będzie tym bardziej że zdarza się jej ulewać,nie wiem tylko jak długo podawać jej ten linex opinie na necie są dobre.. że niby jest na odbudowę flory bakteryjnej w jelitach i działa na kolki i bóle brzuszka..któraś z doświadczonych mam podawała go maleństwom? jeśli tak to jak długo? i jeszcze jedno pytanie jak podajecie witaminę d szkrabom? rozpuszczacie w mleku czy bezpośrednio do dziubka pisklaka ;) u nas mała też śpi z nami ale to przez chorobę bo normalnie przenosiłam ją do jej pokoiku,tylko teraz od jakiś kilku dni budzi się i krzyczy przez sen wcześniej tak nie miała a to taka rozpacz wręcz jest wystarczy ją przytulić i zasypia dalej ale wolę być od razu przy małej niż biegać do pokoju obok ..

Ja mam sliczny pokoik a w nim lozeczku ale mala bywa tam tylko jak w ciagu dnia potrzebuje ja przewinac:) nie wyobrazam sobie wstawac co chwile w nocy ;) mam ja w sypialni spi z nami w lozku.. jak jest daleko to ja nie moge spac, bo jej nie widze a tak to jestem obok jakby sie zakrztusila albo cos..dlatego nie dziwie sie Tesula, ze co chwile zagladasz do pokoiku! A jaka to wygoda jak co chwile trzeba cycka wyciagac to ja przekladam tylko na lewa strone a potem na prawa i tak cala noc=)

Tesula Ty piszesz, że wstajesz w nocy i chodzisz do Julki i że to schizy:) Ja mam Mikołaja całą noc w łóżku a kołyska stoi obok zawalona rupieciami! Raz, że tak wygodniej, bo jak budzi się głodny nie muszę wstawać, dwa, że po prostu jestem chora jak go nie mam przy sobie....On zasypia a ja zamiast spać razem z nim, leżę i się na niego gapię, zostawiam włączoną lampkę na noc żeby go widzieć - to dopiero schizy:)

iiikkkaaa, z doswiadczenia powiem, ze kupka jaka opisujesz jest w 100% prawidlowa. moj taka robil (na bebilonie) az do momentu wprowadzenia stalych pokarmow. zielona kupka ze sluzem byla po nanie, ktory szybko wymienilismy na bebilon. ola tez od samego poczatku bedzie na bebilonie. u nas tez filip po kazdym posilku robil kupke, tak do ok 2mca zycia. pozniej juz coraz zadziej. oczywiscie przez pierwsze 3 tyg jak byl na cycku, to robil takie same kupki z taka sama czestotliwoscia.

Iiikkkaaa

zgodnie z ksiażką i informacją od doświadczonej koleżanki ustaliłam, że kupa o konsystencji serka wiejskiego jest jak najbardziej prawidłowa, ale jutro przychodzi do mnie położna więc jej pokaże i się upewnię w tym zakresie

Malutka wykąpana, zjadła co wydoiłam i grzecznie śpi słuchając BabyBacha:)

Czy Wy też macie takie schizy jak ja? - budzę się co chwilę w nocy i chodzę do niej zaglądać, sprawdzam czy oddycha i czy nie ma temperatury... dzis czułam się przez to jakbym miała kaca - rano mega ból głowy + suszyło mnie tak, ze na dzień dobry wypiłam 1,5l wody... a mąż nie pozwala mi spać u niej w pokoju mówi, że fiksuję

piszecie o kupkach i zwariowałam.. mała robi je po każdym karmieniu i tak jak wspominała jedna z Was sa żółte i o konsystencji tego wiejskiego serka i tak się zastanawiam czy ja ją potrzebnie truję tymi lekami bo może tak powinno być, z tego co czytam to każda kupka to indywidualna sprawa czy po sztucznym czy mleku mamusi. może już jej przeszło i tak już będzie .. sluzu w kupkach już prawie nie ma ..zjada nam coraz więcej więc kupy to rzecz naturalna... może udam się do kontroli by mieć pewność czy ta jej kupa jest właściwa po bebilonie

Agusp :) u mnie to samo mala wlasnie zasnela a od rana na zmiane cycek i marudzenie;) u nas tez spacer pomaga.. dzisiaj bylo nawet 1,5h jak sie dobrze trzesie to jakos spi =)

weronikaxx - czytam o Twoim karmieniu i podpisuję się pod tym dwiema rękami:) U mnie też NAN stoi w pogotowiu, ale jestem twarda i nawet jeszcze nie otworzyłam, a czasem naprawdę mam ochotę olać to karmienie cyckiem:D U mnie o dziwo noce są teraz fajne, bo budzi się tylko dwa razy i śpi po 3godz. za to od rana gdzieś do 17 jest sajgon - tylko cycek i spanie przy cycku:) Mąż wraca z pracy o 18 a mały wtedy uderza w kimę i śpi jak zabity a mój M - no co Ty gadasz, że on cały dzień marudzi, przecież śpi:) Jedyne co działa w ciągu dnia to spacer, karmię, on przysypia, wtedy szybko wrzucam do wózka i na dwór - powietrze i bujanie usypia:)

Weronikaxxx

karmię małą głównie butlą - Tommee Tippee tą cyckoksztaałtną;)
ale czasem przystawiam ją aby sobie possała cyca - nie ma na razie problemu ze ssaniem cyca

Z tego co wyczytałam w książce "Pierwszy rok z życia dziecka" do 2 miesiąca dziecko ssie intuicyjnie i będzie ssało wszystko co mu włozysz do buzi, potem ssanie się zmienia bo dziecko ssie bo chce i wtedy mogą zacząć się problemy z łączeniem cyca i butli

My kupek nie robimy niestety codziennie...

A pampersów 1 poszły nam ok 3-4 te małe paczki, a 2 poszły dwie paczki po 94 szt i zaczynamy już powoli 3 ;-)

Ja karmię małego sztucznie przez butelke i cyckiem - mały oczywiście woli cycunia ... i łapie pierś chętnie, ale faktem jest, że ssie innaczej pierś po butelce znowu drażni mi sutki ;-(

U mnie jedna paczka tych najmniejszych, 90szt. poszła w niecałe 2 tygodnie, średnio trzeba liczyć jakieś 8 sztuk na dobę:)