Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *22*

Nowy wątek, w którym sierpniowe dwupaki mają się obowiązkowo rozpakować :)

LIPIEC
she_gd - 10 lipiec
PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
kasisyn - 5 sierpień
Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
margola13 - 12 sierpień CÓRKA
Umchi - 16 sierpień SYN
mamasyna - 17 sierpień
kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
hokasia – 20 sierpień SYN
MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
Tamara - 26 sierpień
MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewski Białystok
MissMarple - 27 sierpień CÓRKA Helenka / Kliniczna
Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

Rozpakowane:
francess - 12 czerwca, syn PIOTR 4030g 58cm SN
lisiusowa - 17 czerwca, syn JAŚ 2490g 53cm CC
arisa6 - 26 czerwca, syn JAŚ 3400g 56cm SN
Marta - 27 czerwca,córka 4250g 54cm CC
Carool - 30 czerwca, syn, 3000g 54cm SN
mona_g - 01 lipiec, syn KUBUŚ 3600g 56cm SN
kulka_07 - 02 lipiec, córka 2700g 53cm SN
młodamamuśka - 05 lipiec, syn BARTOSZ
hania_m - 07 lipiec, syn MATEUSZ 3090g 51cm
monika – 09 lipiec, córka AMELIA 3160g 54 cm SN
annamaria836 – 10 lipiec, córka MARIA 3300g 56cm SN
aguseek - 11 lipiec, syn ADAM 3410g 54cm SN
dzdżi - 14 lipiec, córka ZUZANNA 3310g 54cm SN
Nikita987 - 15 lipca, córka NATALIA 3100g 51cm CC
kasiorek555 - 16 lipiec, syn DAMIAN 2900g 53 cm CC
ciezarowska- 17 lipiec, córka ALICJA 3610 g, 59 cm SN
iiikkkaaa - 18 lipiec, córka NINA 2480g 51cm SN
Kate - 19 lipiec, syn JAŚ
aniolqq - 20 lipiec, córka PAULINA 3830g 57 cm SN
donniczka- 21 lipiec, córka IGA 3160g, 53cm, CC
Kasia0606 - 23 lipiec, syn KRZYŚ 2620g 52cm CC
bruxa - 24 lipiec, syn JAŚ 3480g 56 cm CC
agusp - 27 lipiec, syn MIKOŁAJ 3030g 58 cm SN
wercia83 - 27 lipiec, syn MICHAŁ 3540g 51 cm SN
mata82 - 29 lipiec, córka ANTONINA MARIA 3840g 55cm SN
magda84 - 31 lipiec, syn NATANIEL 3640g 56 cm SN
Muszczek - 03 sierpień, syn KRZYŚ 4270g 61cm SN
weronikaxx - 03 sierpień, córka LENKA 3340g 55 cm SN
milka0928 - 08 sierpień, córka KLAUDYNKA 2860g 55cm SN
Tesula - 09 sierpień, córka JULIA 4000g 57cm CC
Kejt - 09 sierpień, córka LENA 4130g 58 cm SN
a_guniek - 10 sierpień, synek MARCEL
gosia_dim_ - 11 sierpień, syn WIKTOR 3515g 58cm SN
Mimi - 11 sierpień, córka POLA 4150g 55 cm SN
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *22*

I znowu zarwana noc, bo moje biedne dziecko nie moze się załatwić... :/ JUż całą dobę nie zrobił kupki i bardzo się męczy.
A po Delicol się przejadę, może da coś więcej niż Esputicon...

Mam pytanie do dziewczyn, które rodziły na Klinicznej - niedawno doczytałam w karcie, że miałam po 5 dniach odebrać wyniki posiewu... Czego oczywiście nie zrobiłam. Czy ktoś odbierał swój wynik? Bo tak się zastanawiam czy to jest badanie na tego paciorkowca czy na coś więcej.

Coś mi się wydaje, że Markowa i MamaFilipa już rozpakowane :)

Gosia super brzdąc:) Rany jakie fajne mamy te dzieci:D
A mój przytył pół kilo w tydzień!!!! Jak przeszliśmy na butlę, musiał biedak nadrobić ten czas, kiedy go matka głodziła na cycku:P Ale i tak póki co jest jeszcze drobniutki, skończył miesiąc i pewnie jeszcze nie ma nawet tych 4kg.
Dzięki za info o Mopsie:)

Tesula i Gosia_dim słodkie te wasze maluszki.Zresztą jak wszystkie dzieciaki.
Tesula Julia waży tyle samo co po urodzeniu?Nic Ci nie przytyła przez 3 tygodnie?

Nie ma sprawy, miłego czytania :)

Witam mamy. Ciekawe, co u Marków i MamyFilipa?

agusp wniosek składa się w MOPSie, w Gdańsku na ulicy Powstańców Warszawskich. My też czekamy na PESEL i na wizytę u gina. Na szczęście kasa z ubezpieczenia grupowego przyszła wczoraj, będzie na szczepionki. A jeśli chodzi o szczepionki, to my planujemy 6w1 i rota, nie wiem czy od początku podamy penumokoki żeby nie obciążać małego organizmu, ale może ze względu na to że Hania jest w żłobku trzeba będzie podać od razu. Nie pomogę z wypłatami z ZUSu, możesz do nich przedzwonić albo do kadr u swojego pracodawcy.

tesula, mała jest fajniutka :-) Wiktor na bilansie też ważył 4kg, przybrał prawie pół kilo w niecałe 2 tygodnie :-) A tu fotka z wczorajszego spaceru, pierwszego w wózeczku na dworze:
image
Nie wiem czy dzisiaj uda się wyjść aż na godzinę, taki chłód i wiatr... zobaczymy.

Kochana, jeszcze raz dziękuję za książeczkę :) Pozdrawiam

Hej mamuśki:)

Tesula boska ta Twoja mała:) I widzę, że mamy identyczny rożek/kołderkę - ten sam wzór;)

A gdzie się składa wniosek o becikowe tak w ogóle? Zaświadczenie od ginki już dawno mam, koleżanka dla mnie wzięła, bo chodzi do tej samej lekarki, ale ciągle czekamy na pesel...dzisiaj mąż miał podjechać sprawdzić czy już nadali - ale się grzebią:/ I może wiecie też kiedy ZUS wypłaca macierzyński (w jakiś konkretny dzień w miesiącu?). Jutro ostatni dzień sierpnia i nic mi za sierpień nie wpłynęło:( Jeśli za późno dostarczyłam papiery do kadr, to co teraz, będę czekać do końca września (bo coś mi się obiło o uszy, że wypłacają na koniec miesiąca)? Masakra:/

na rota oczywiście Rotarix (bo c jest koło x :P)

Muszczek ja karmię przez kapturki, więc po prostu wyciągam :) chociaż czasami mocno zasysa i śpi :P no i oczywiście palec do kącika, u nas się sprawdza.

Tesula córcia super, taka uśmiechnięta :) moja takie miny strzela... jakby była zła albo miała focha. A czasami jak patrzy na mnie to mam wrażenie że myśli "Jaką ja mam głupią matkę" :P

Ciezarowska ja szczepie u siebie w przychodni (Stogi). u nas też hexa 6w1 kosztuje 190 zł, ta 5w1 jest za 130 (ale nie wiem jaka bo lekarka zapisała mi jak kura pazurem), Z kolei rota - Rotaric (2 dawki) po 300 i pneumo: Synflorix za 200 lub Prevenar za 260 (każda) (heh mam nadzieje że dobrze napisałam te nazwy).

A dziś pierwsza wizyta po połogu i w końcu zaświadczenie do becikowego.

Ja szczepiłam w swojej przechodni szczepionka hexa 6x1 za 190 zl. Rotawirusy i pneumokoki bede szczepic kolejnym razem i jedna dawa jednego i drugiego kosztuje 310 zl. Takze zegnaj becikowe:-) O ile zdarze w ogole zlozyc wniosek:)

Hej.
Dziewczyny podpowiedzcie proszę, gdzie najlepiej i najtaniej szczepić dziecko?
Ja mam mętlik w głowie ;/
Help me!!
Pozdrawiam.

My też ostatnio bierzemy kropelki Delicol i chyba zrobił się trochę mniej marudny, za to bardziej głodny, to możliwe? Poza tym przedwczoraj się do mnie uśmiechnął pierwszy raz tak naprawdę, popłakałam się :) A wczoraj przewrócił się z plecków na brzuszek, nie za wcześnie? Tylko rączki spod brzuszka już nie umiał wyciągnąć :p

Co do pieluszek to my właśnie przechodzimy na Rossmanowe nr 3, dwójki już były trochę ciasne, miał bardzo odciśnięte. Nie wiem ile Krzyś waży bo na samo ważenie szkoda mi jechać do przychodni, zobaczymy za dwa tygodnie, ale my startowaliśmy z 4kg. No i jedynek w ogóle nie kupowałam nawet.

Mimi, wysłałam Ci książkę. Dzisiaj wreszcie skończyłam czytać :)

bruxa, nie jestem specjalistką od nietolerancji laktozy :) nie mam pojęcia, jak jest u Ciebie, ponieważ Anielka miała inne objawy.

tesula, 4 kg, wow! my tyle osiągneliśmy w 4 tygodniu :))) Anielka teraz waży 4600 i jakoś przyciasnawe się nam wydają. za to pampers premium care 2 są za duże :)
aha i nie wiem, czy jest jakiś ddl na ukazanie się nietolerancji laktozy. nam lekarz powiedział, ze ewidentnie mała ma ją od urodzenia. ja zanim Anielce wykryli to myliłam alergię na białko krowie z nietolerancją laktozy :) myślałam, że to jest to samo :)) pamiętam, jak gosia_dim się pytała, czy mamy stwierdozną nietlerancję i odpowiedziałam, że tak, bo mieliśmy stwierdzną alergię na biako krowie heh. ot, taki człowiek głupi :)

Hello :) Mała śpi, a mama zamiast odpoczywać nadrabia zaległości na forum ;) Nasza Mała też ma problemy z gazami i położna poleciła nam Windi (to takie rurki, które wkłada się w odbyt i pomagają maleństwom oddać gazy, a czasem i coś więcej). Co do kropelek to sama się zastanawiam jakie wybrać, więc z chęcią dowiem się co polecacie :) Na laktację najlepsza herbatka "Bocianek", bo w przeciwieństwie do innych zawiera kozieradkę, a to niby jest ten cudowny składnik. Szczepicie maleństwa na rotawirusy i pneumokoki? A smoczka nasza Niunia załapała dopiero 4 firmy, a mianowicie MAM, bo wcześniejszych nie chciała nawet utrzymać w buziulce przez kilka sekund, a MAM uwielbia na równi z moim palcem ;) A na koniec wielka prośba do którejś z Was, która posiada książkę w pdf "Język niemowląt" (czy jakoś tak). Bardzo proszę o przesłanie mi jej na adres: monita@wp.pl. Z góry dziękuję, pozdrawiam serdecznie

My też juz na dwójkach jedziemy:)

Jedynki się wyczerpały a dwójek mam zapas bo nakupiłam w promocji w Realu:)

Dziewczyny, czy ta nietolerancja laktozy to ujawnia się w jakimś konkretnym czasie? Czy jest jakiś deadline kiedy można ją wykluczyć i mieć pewność że się już nie pojawi?

Dziewczyny które używają Pampers active baby 1 , zostało mi około 45 sztuk bo już przeszliśmy na 2 może komuś się przyda a ja bym chętnie oddała za 2 paczki chusteczek Nivea do pupy :) Za paczkę 43 sztuk płaciliśmy 25 zł a 2 paczki chusteczek około 14 zł kosztują więc się opłaca. Odbiór oczywiście osobisty bo bez sensu płacić za wysyłkę :)

my jutro mamy ciężki dzień, znowu kłócie maluszka na bilirubinę i potem usg brzuszka i mózgowia żeby sprawdzić czemu ta żółtaczka tak długo jest :(
Poza tym ok z małym w zeszłym tygodniu ważył 5140 gram :)

Kulka, ale mój Jasiek nie wymiotuje a odkąd zaczęły się te płacze i problemy to kupki też nie może zrobić... Dzisiaj znowu męczy się cały dzień, a kupka ostatnia była nad ranem... Czy to może być mimo to wina laktozy?

nie wiem ile teraz... w zeszły czwartek na bilansie "0" ważyła 4 kg

tesula, cudna mała! i taka duża się wydaje. ile waży ?

A co do karmienia i dokarmiania, to dla mojej nie ma zanaczenia co trafia do jej buzi - byle coś leciało;) Ja karmię trochę cycem, a poza tym ściągam i jej daję + Bebilon, mam buteli Tommee Tippee i się sprawdzają

Cycki mnie nawet od laktatora bolą, a jak ona jest głodna się przyssie to normalnie wyję... dlatego cycek to coś w rodzaju "czasoumilacza" po jedzeniu jak już nie ssie tak łapczywie...

Ale dziś sukces - udało mi się 130 ml na raz wydoić!!!