Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *22*

Nowy wątek, w którym sierpniowe dwupaki mają się obowiązkowo rozpakować :)

LIPIEC
she_gd - 10 lipiec
PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
kasisyn - 5 sierpień
Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
margola13 - 12 sierpień CÓRKA
Umchi - 16 sierpień SYN
mamasyna - 17 sierpień
kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
hokasia – 20 sierpień SYN
MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
Tamara - 26 sierpień
MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewski Białystok
MissMarple - 27 sierpień CÓRKA Helenka / Kliniczna
Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

Rozpakowane:
francess - 12 czerwca, syn PIOTR 4030g 58cm SN
lisiusowa - 17 czerwca, syn JAŚ 2490g 53cm CC
arisa6 - 26 czerwca, syn JAŚ 3400g 56cm SN
Marta - 27 czerwca,córka 4250g 54cm CC
Carool - 30 czerwca, syn, 3000g 54cm SN
mona_g - 01 lipiec, syn KUBUŚ 3600g 56cm SN
kulka_07 - 02 lipiec, córka 2700g 53cm SN
młodamamuśka - 05 lipiec, syn BARTOSZ
hania_m - 07 lipiec, syn MATEUSZ 3090g 51cm
monika – 09 lipiec, córka AMELIA 3160g 54 cm SN
annamaria836 – 10 lipiec, córka MARIA 3300g 56cm SN
aguseek - 11 lipiec, syn ADAM 3410g 54cm SN
dzdżi - 14 lipiec, córka ZUZANNA 3310g 54cm SN
Nikita987 - 15 lipca, córka NATALIA 3100g 51cm CC
kasiorek555 - 16 lipiec, syn DAMIAN 2900g 53 cm CC
ciezarowska- 17 lipiec, córka ALICJA 3610 g, 59 cm SN
iiikkkaaa - 18 lipiec, córka NINA 2480g 51cm SN
Kate - 19 lipiec, syn JAŚ
aniolqq - 20 lipiec, córka PAULINA 3830g 57 cm SN
donniczka- 21 lipiec, córka IGA 3160g, 53cm, CC
Kasia0606 - 23 lipiec, syn KRZYŚ 2620g 52cm CC
bruxa - 24 lipiec, syn JAŚ 3480g 56 cm CC
agusp - 27 lipiec, syn MIKOŁAJ 3030g 58 cm SN
wercia83 - 27 lipiec, syn MICHAŁ 3540g 51 cm SN
mata82 - 29 lipiec, córka ANTONINA MARIA 3840g 55cm SN
magda84 - 31 lipiec, syn NATANIEL 3640g 56 cm SN
Muszczek - 03 sierpień, syn KRZYŚ 4270g 61cm SN
weronikaxx - 03 sierpień, córka LENKA 3340g 55 cm SN
milka0928 - 08 sierpień, córka KLAUDYNKA 2860g 55cm SN
Tesula - 09 sierpień, córka JULIA 4000g 57cm CC
Kejt - 09 sierpień, córka LENA 4130g 58 cm SN
a_guniek - 10 sierpień, synek MARCEL
gosia_dim_ - 11 sierpień, syn WIKTOR 3515g 58cm SN
Mimi - 11 sierpień, córka POLA 4150g 55 cm SN
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *22*

MissMarple gratulacje!!!=)))
A z karmieniem kazda z nas ma rozterki i nie tylko na poczatku ale z czasem jeszcze wiecej nie przejumuj sie!!! Pokarm na pewno masz wartosciowy odpowiedni dla swojej malutkiej!:) Moja tez wisiala ciagle na cycku i robi to dalej nieustannie taki jej urok:)

LIPIEC
she_gd - 10 lipiec
PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
kasisyn - 5 sierpień
Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
margola13 - 12 sierpień CÓRKA
mamasyna - 17 sierpień
kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
hokasia – 20 sierpień SYN
MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
Tamara - 26 sierpień
MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewski Białystok
Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

Rozpakowane:
francess - 12 czerwca, syn PIOTR 4030g 58cm SN
lisiusowa - 17 czerwca, syn JAŚ 2490g 53cm CC
arisa6 - 26 czerwca, syn JAŚ 3400g 56cm SN
Marta - 27 czerwca,córka 4250g 54cm CC
Carool - 30 czerwca, syn, 3000g 54cm SN
mona_g - 01 lipiec, syn KUBUŚ 3600g 56cm SN
kulka_07 - 02 lipiec, córka 2700g 53cm SN
młodamamuśka - 05 lipiec, syn BARTOSZ
hania_m - 07 lipiec, syn MATEUSZ 3090g 51cm
monika – 09 lipiec, córka AMELIA 3160g 54 cm SN
annamaria836 – 10 lipiec, córka MARIA 3300g 56cm SN
aguseek - 11 lipiec, syn ADAM 3410g 54cm SN
dzdżi - 14 lipiec, córka ZUZANNA 3310g 54cm SN
Nikita987 - 15 lipca, córka NATALIA 3100g 51cm CC
kasiorek555 - 16 lipiec, syn DAMIAN 2900g 53 cm CC
ciezarowska- 17 lipiec, córka ALICJA 3610 g, 59 cm SN
iiikkkaaa - 18 lipiec, córka NINA 2480g 51cm SN
Kate - 19 lipiec, syn JAŚ
aniolqq - 20 lipiec, córka PAULINA 3830g 57 cm SN
donniczka- 21 lipiec, córka IGA 3160g, 53cm, CC
Kasia0606 - 23 lipiec, syn KRZYŚ 2620g 52cm CC
bruxa - 24 lipiec, syn JAŚ 3480g 56 cm CC
agusp - 27 lipiec, syn MIKOŁAJ 3030g 58 cm SN
wercia83 - 27 lipiec, syn MICHAŁ 3540g 51 cm SN
mata82 - 29 lipiec, córka ANTONINA MARIA 3840g 55cm SN
magda84 - 31 lipiec, syn NATANIEL 3640g 56 cm SN
Muszczek - 03 sierpień, syn KRZYŚ 4270g 61cm SN
weronikaxx - 03 sierpień, córka LENKA 3340g 55 cm SN
milka0928 - 08 sierpień, córka KLAUDYNKA 2860g 55cm SN
Tesula - 09 sierpień, córka JULIA 4000g 57cm CC
Kejt - 09 sierpień, córka LENA 4130g 58 cm SN
a_guniek - 10 sierpień, syn MARCEL
gosia_dim_ - 11 sierpień, syn WIKTOR 3515g 58cm SN
Mimi - 11 sierpień, córka POLA 4150g 55 cm SN
umchi1 - 13 sierpień, syn Dominik 4060g 59cm SN
MissMarple - 20 sierpnia, córka HELENKA, 3280g i 56cm, SN

Kochane Dziewczyny, URODZIŁAM !!
W sobotę 20 sierpnia o 13:25 w Szpitalu Wojewódzkim. Poród miałam kilkunastogodzinny, koszmarny, dlatego nie będę go opisywać. Na Kliniczną mnie nie przyjęli z powodu tego co zwykle - brak miejsc. Ale nie żałuję, opieka w Wojewódzkim była na naprawdę porządnym poziomie, zarówno na porodówce jak i na położnictwie. Wiadomo, że zdarzają się przykre sytuacje, ale ogólnie bardzo duży plus dla lekarzy z Wojewódzkiego. Także dziewczyny jak was będą odsyłać z Klinicznej to naprawdę się nie przejmujcie !!!

Moja Malutka jest cudna, ma śliczne czarne włoski. Ja walczę z laktacją, brodawki strasznie mnie bolą, Malutka co chwila chce jeść i boję się, że mój pokarm nie jest jeszcze zbyt wartościowy, ale nie poddajemy się. Martwię się brakiem kupki od 2 dni... Powiedzcie ile dni może być bez kupki ???

Powodzenia jeszcze nierozpakowanym !!

To prawda w przychodni Wilanowskiej przyjmują do 9 na 100%, a może i nawet do godziny 10, ale za to ręki nie dam uciąć ;p

bo przychodnia na świetorzyskiej to porażka... kolejny raz potwierdza sie to co mowia inni...Kulka tak na przyszłosc to na rogalinskiej jest chyba dłuzej laboratorium ale głowy nie dam...

Dziewczyny jecie jakies witaminy dla karmiacych??

mąż już zawióżł. badnia ogólne+krew utajona to bodajże 36 pln, także luz blues. jest po prostu daleko, a mamy 1 auto :) stąd rozterki. nie wiem, kiedy badją próbki - wyniki mają być jutro po 9:00 rano.

tyle, ze pewnie probki i tak laduja w lodowce i dopiero z rana sa nastawiane... no ale skoro bruss przyjmuje w takich godzinach, to czemu tam nie zawieziesz? badanie kału chyba nie jest takie drogie? a moze bruss honoruje skierowanie akurat z twojej przychodni? moze warto sprobowac? :)

MamaFilipa to zależy od laboratorium. laboratorium Brussa w MSWiA przyjmuje (i pobiera) próbki do 17:00, a w sobo do 12:30 :)

o, tesula, dzieki za zwrocenie uwagi :) jakas taka zakrecona jestem, to moze dlatego mi sie pomylilyscie :) zmykam prasowac, choc w taki upalny dzien to nielada wyzwanie :)

MamoFilipa

Twój post chyba był do Kulki:) My nie mamy (na szczęście) żadnych problemów a kupką (dziś jak przewijałam to 3 pieluchy poszły bo małej się akurat zebrało...)

Ja na zakupy to najwyżej spożywcze moge się udac, do wagi sprzed ciaży 12 kg... po domu latam w koszuli nocnej, więc nie mam problemu w co się ubrać... a na spacerki ubieram ciążowe ciuchy, te które na koniec ciąży już były za małe...

Ja mam skierowanie na USG bioderek na 27.09 (wystawionie nawet na konkretną godzinę), ale mała będzie miała wtedy już 7 tygodni, a neonatolog w szpitalu powiedziała, że 4-5 tydzień i dlatego będziemy robili w Swissmedzie (mąż dopisał małą do swojego pakietu w Enelmedzie) musimy się też wybrać do okulisty, bo malutkiej strasznie ropieje jedno oczko

A teraz idziemy na krótki spacerek, bo psiaka muszę wyprowadzić, on ostatnio taki biedny jest:(( nikt się z nim nie bawi...

U mnie też wczoraj była delegacja z pracy i dostaliśmy bon do SMYKA na 5 stówek:D

A moje dziecko dzisiaj śpi jak zabite, może burza tak na niego działa:) W nocy tylko nie chciał spać między 4 a 5, więc zapaliłam światło i zrobiłam mu sesję zdjęciową hehe
Ja też chcę na zakupy...oczywiście z bąblem - niech się przyzwyczaja, że matka będzie go ciągać po galeriach;) Ale czekam, muszę jeszcze najpierw trochę schudnąć, do wagi sprzed ciąży jeszcze tylko 2kg, ale chciałabym pozbyć się za jednym zamachem 5.Teraz trochę się głodzę, bo nie karmię, więc jadę tylko na jabłkach i serkach wiejskich i leci ta waga jak szalona, już we wszystko sprzed ciąży się mieszczę:D

a my dziś kończymy 5 tygodni :) Jesteśmy po wizycie kontrolnej u pediatry. Waga w porządku, Mała waży 4360 :) mały klocek się robi :P Kupki raz na 5-6 dni - norma, nie przejmować się, to się nie przejmuje. Dużo pije, pokarm póki co jest, mała nie płacze z głodu i nawet nie płacze że głodna bo mama pilnuje godzin, i co 2 przystawia :)

A dziś myślałam że padnę ze śmiechu przy karmieniu - nakarmiłam mała (przez osłonki oczywiście) ale mała dalej otwierała buzie, to dałam jej samą pierś a ona panika i odruch wymiotny... ja się zastanawiam ocb? nie smakuje? obrzydza? bo co miałam sobie pomyśleć, a ona po prostu była najedzona i w sumie nie wiem czemu otwierała dziubaska :P

Wczoraj odwiedziły mnie koleżki z pracy :) dobrze posiedzieć w towarzystwie dobrych znajomych i pożartować :) Dostaliśmy od CIOTEK matę edukacyjną, ale to chyba my (stare baby) miałyśmy z niej większą radochę przy składaniu, niż Paulinka :P

Krzyś niestety też jakoś mniej śpi ostatnio, teraz właśnie go położyłam, ale do tej pory spędził dziś sam aż kwadrans :p
Też nie bardzo mam w czym karmić, chociaż z drugiej strony moje ciuchy idą do prania w takim samym tempie, jak Krzysiowe - co ubiorę, to mi orzyga, więc nie wiem, ile bym musiała tego nakupować ;)

Ze spaceru to chyba i tak dziś nic nie wyjdzie.

My tez konczymy dzis 3 tygodnie:):) narazie siedzimy w domku bo opona w wozku nawalila kupilam nowa na allegro i maz zawiozl do wulkanizacji maja do wieczora zrobic to mam plan przejechac sie do mamy do Orlowa dac jej mala niech jezdzi a ja na jakis maly shoppping do klifu:) brak bluzek do karmienia z guziaczkami jakies by mi sie przydaly bo tak to ciagle podwijam zwykle i swiece tym rozlazlym brzuchem po oczach wszystkim:D a poza tym w spodnie z przed ciazy sie nie mieszcze... przydalyby sie jakies nowki sztuki:D co by ładnie na spacerkach wygladac...
nasze dziecko jest kochane ale tak malo spi...=((

co do bioderek, to mnie lekarz zarowno w poradni, jak i neonatolog informowali, ze wlasnie odchodzi sie od poznego sprawdzania biodrek. powinno sie robic 2, jedno zaraz po urodzeniu (juz wtedy widac dysplazje i mozna wdrozyc odpowiednie postepowanie) i drugie okolo 4-5mca zeby upewnic sie, ze jadra kostnienia pojawily sie (pojawiaja sie naturalnie zwykle ok 4mca). dodam, ze wszystkie badania mam w pakiecie, wiec nikt mnie nie mial ochoty naciagac :)

u nas w laboratorium przyjamuja material od 7.30 do 10.30, to sie wydaje logiczne, bo pozniej wszystkie probki laduja w maszynach. z doswiadczenia wiem - moja mam pracuje w laboratorium i banku krwi - popoludniami nie nastawia sie badan, ktore nie sa "na cito", czyli pilne. tesula, jak moj maly mial salmonelle i raz na miesiac obowiazkowe badanie kalu (posiew i zwykle) to pani z sanepidu mowila, ze spokojnie wieczorna kupka przechowana do rana w lodowce nadaje sie do badania, zarowno pobrana "normalnie" jak i do posiewu. wiec upoluj jakas kupke popoludniowa lub nocna, wstaw do lodowki i z rana wyslij meza z ta probka do laboratorium :)

A my kończymy dziś 4 tygodnie:D I Miki tradycyjnie, jak co tydzień, o 7:40 krzyczy wniebogłosy (śmiejemy się, że świętuje rocznicę, bo o tej godzinie się urodził;))

Gosia serio....? Kurcze ja dostałam skierowanie od razu, na pierwszej wizycie i kazali dzwonić i jak najszybciej się umówić, bo są kolejki a im szybciej tym lepiej - i bądź tu człowieku mądry....:/ Co lekarz to inna teoria.

jaka jestem wściekła! ta cała przychodnia świętkrzyska to jest żart! od kilku dni próbujemy oddać kał małej do badania. i co? nie możemy! dlaczego? bo przyjmują TYLKO od 7:00 do 8:15! a trudno naszemu dziecku wpasować się jakoś w te godziny.. robi kupę raz na 2 dni. i zawsze akurat zrobi po 9:00 a taka co leży w lodówce 48 godz to niezbyt się nadaje do badania. zowu robimy badania prywatnie. dzwonię, proszę, żeby przyjęli, a oni, że nie i koniec. żenada. jak tak można? jakoś inne laboratoria przyjmują nawet do 17:00, ba! wystarczyłoby nam chociaż do 12:00.. eh.

Witam.
Dziś byliśmy na pierwszej wizycie u pediatry, mały waży już 4kg, jest zdrowy i silny. Trochę się zdziwiłam, że skierowanie na USG bioderek dostaniemy dopiero na następnej wizycie przy szczepieniach, ale pani doktor mówi, że opublikowano nowe badania naukowe według których jest sens robić USG dopiero jak dziecko ma 4 miesiące.

Witam ;)
Malutka grzecznie leży w łóżeczku , więc korzystam z chwili i naskrobię coś ;P
Otóż czujemy się dobrze, tylko nie pokoi mnie wysypka małej na klatce piersiowej, ale z tego co poznaję to potówki, więc mąka ziemniaczana idzie w ruch, a jak nie pomoże to krochmal ;]
Na buzi wysypka hormonalna prawie cała zeszła.
Za tydz. wybieramy się na szczepienia- ech... to będzie przeżycie.
Któraś z was pisała o bolących brodawkach. Ja napiszę ze swojej praktyki: jak zaczęłam przystawiać moją malutką , to też miałam ten problem, ale panie od laktacji w szpitalu doradziły mi maść Mustela i problem minął. Posmarowałam 3 razy. Fakt to, że przy przystawianiu czasem maluch złapie boleśnie jest skutkiem złego przystawiania, bądź złego chwycenia przez dziecko piersi-tak mi tłumaczyły też te panie. Zaczełam stosować technikę- poduszka, na to pielucha i mała na boczku przylegając do mojego ciała- łapała wtedy bezkonfliktowo i bez boleśnie. Teraz to sama łapie jak chce. Odruch wyuczony u niej ;) Głowa do góry, współpraca musi być ;)
Pozdrawiam wszystkie kobitki i trzymam kciuki za przyszłe mamusie :)