Mamusie lipiec-sierpień-wrzesień 2011r. *5*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html

Lista lipiec/sierpień/wrzesień:

1. arisa6 - 21 czerwiec
2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
5. kasiorek555 - 7 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
8. she_gd - 10 lipiec
9. annamaria836 - 17 lipiec
10. PysiaKrzysia – 19 lipiec
11. Nikita987 - 19 lipiec
12.aguseek- 20 lipiec
13. carmelasoprano– 22 lipiec
14. marta82 - 23 lipiec
15. magda84 - 27 lipiec
16. Tesula- 2 sierpień
17. agusp - 3 sierpień
18. Muszczek - 4 sierpnia
19. wercia83 - 5 sierpień
20. Kejt - 5 sierpień
21. gosia_dim – 14 sierpień
22. Umchi - 16 sierpień
23. mamasyna - 17 sierpień
24. kaska2308 - 18 sierpnia
25. MARKOWA - 26 sierpień
26. Tamara - 26 sierpnia
27. MamaFilipa - 27 sierpień
28. mamasandry - 5 wrzesień
29. gosiunia1108 - 7 wrzesień
30. sałatka - 8 wrzesień
31. czarna84 - 8 wrzesień
32. pomorzankaanka - 22 września
33. Jumelka - 24 września
34. pieczenienatalia - 27 wrzesień

Ale nas dużo:) Miłego weekendu wszystkim mamusiom:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec-sierpień-wrzesień 2011r. *5*

Witam w deszczowy poniedziałek

Wczoraj bylo tak slicznie, a dzis znów pada...

Ja zapisałam się na to spotkanie z Jonhsona na 10

Nie mam żadnego doświadczenia z niemowlakami - nigdy nawet takiego maluszka nie trzymałam na rękach więc może dowiem się czegoś pożytecznego a i tak nie mam nic lepszego do roboty tylko siedzę całe dnie w domu

Poza tym na takich spotkaniach zazwyczaj rozdają kosmetyki za free;)

witam sie z rańca :)

i oswiadczam, ze nic mne dzis ne boli :) oł je :) ani głowa ani nie mecza mne wymioty ani nudnosci, dzen zapowiada sie bosko :)

a jak u Was dziewczyny?

podbijam wątek, bo niektóre z nas wciąż pisza w wątku nr 4 :) a przeciez mamy juz 5 ;)

buziaki i miłego dnia dla wszystkich :)

Nikita987 - to spotkanko brzmi interesująco. i jakbyśmy się np. zebrały w kilka to mogłybyśmy się lepiej poznac :)
także, czy któraś z Was się moze wybiera? :)

PomorzankaAnka bardzo mi przykro:(
Kurcze nie bylo mnie jeden dzien a tu tyle zdazylyscie napisac:)
no wlasnie ja tez zastanawialam sie o co chodzi z tym polowkowym usg w pierwszej ciazy chodzilam do lekarza ktory zreszta nic nie mowil i wszystko trzeba bylo sila od niego wyciagac wiec nawet nie wiedzialam o czyms takim jak przeziernosc. ale teraz juz wszystko wiem na szczescie:)
A mnie od 3 dni kregoslup boli i biodra:( kurcze czasmi wytrzymac nie moge a ze mialam kilka razy rwe kulszowa to dokucza mi czasem strasznie...:(

Dzięki :)

Muszczek - proszę :)

http://www.nucleagena.pl/file/rekomendacjaopiekaprzedporodowa.pdf

MamaFilipa, a możesz podać dokładnie gdzie te wytyczne nt. badań? Bo ja jakoś znaleźć nie mogę :(

Nadawałabys sie na Akademię... nie ma co ;) Dzięki wielkie za informację. Fajnie, że cos takiego wprowadzili, bo rzeczywiście lepiej wiedzieć wczesniej niz zamartwiac sie po porodzie.

salatka, nie, lekarzem nie jestem, ale mam juz jedna szczesliwa ciaze za soba i troche doswiadczenia. a ze ciaze mialam zagrozona, to duzo czytalam na ten temat. no i chetnie sie ta wiedza z wami podziele :)

swoja droga bardzo chcialam zostac lekarzem i ciagle pluje sobie w twarz, ze jednak sie nie zmobilizowalam by pojsc na akademie i nadrabiam sobie "samouctwem". teraz w erze ksiazek w formacie pdf czy artykulow zamieszczanych na stronach akademii medycznych mozna sie duzo dowiedziec ze sprawdzonych zrodel.

duzo nowych wytycznych/obowiazkowych badan etc znajdziecie tez na stronie Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego - tam sa wymogi dot. prowadzenia ciazy i standardow opieki nad kobieta ciazarna i w trakcie porodu w polsce. warto znac swoje prawa :)

obowiazkowe usg polowkowe chyba wprowadzono na przestrzeni ostatnich 2 lat, zeby zapobiegac takim sytuacjom, ze np. rodzice dowiaduja sie, ze dziecko urodzilo sie z jedna nerka po kilku latach, no i sparwdza sie glownie wady serca, zeby moc zareagowac jak najszybciej, czasem nawet jeszcze w okresie prenatalnym. no i ostatnio zrobiono etz duzo badan z zakresu wczesnego wykrywania chorob genetycznych u plodow (m.in. zesp. downa, turnera czy pateau) a oba usg, te w 11-13 i 18-24 sa tez przeprowadzane pod tym katem. pewnie dlatego jak bylas wczesniej w ciazy lekarz ci o tym nie mowil, bo to bylo zanim wprowadzono obowiazek tych badan. teraz pewnie powie ci w polowie ciazy, ze masz przyjsc na dodatkowe usg, to polowkowe, a jak nie, to zawsze mozesz dodatkowo wybrac sie do specjalisty w tej dziedzinie :)

pomorzakaAnka trzymaj sie tam!

MamaFilipa dzeki za szczegółowy opis :)

Pomorzanka Anka, wiem przez co przechodzisz. Pozytywne jest to, że organizm sam się oczyszcza, że nie musisz pójść na zabieg czyszczenia macicy (a tez miałam poronienie wraz z krwią, bardzo obfite i tyle). Trzymaj się dzielnie. Tak jak piszą dziewczyny - jak się tylko pozbierasz zabierajcie się do ostro do pracy, takiej przyjemnej :)

MamaFilipa, mój gin nie mówił mi nigdy, że jest coś takiego jak połówkowe, za każdym razem dokładnie ogląda maleństwo, ale nie wiedziałam, że aż na tyle rzeczy zwraca uwagę, bardzo się cieszę. Dziękuje Ci bardzo za wyczerpującą odpowiedź :) Chyba jesteś lekarzem, co? :)))

Melduję się w nowym wątku.
PomorzankaAnka: przykro mi. Parszywy świat, że też kobiety muszą tyle cierpieć... Ale może jest jeszcze iskierka nadziei. Koleżanka miała obfity okres ale miała też objawy ciążowe, test pokazał 2 kreski a na USG była fasolka; po luteinie udało się utrzymać ciążę i aktualnie maluch ma ponad rok. Trzymam kciuki.

pomorzankaAnka uściski, bardzo nam przykro, zaciskamy kciuki za szybkie i bezproblemowe 2 kreski :* trzymaj sie kochana.

pomorzankaAnka, 3maj sie cieplo i pamietaj, ze za kilka miesiecy z pewnoscia zobaczysz 2kreseczki i zostaniesz mama. ja pozbieralam sie czybko dzieki mojemu mezowi i w kwietniu zostalismy rodzicami. u was tez tak bedzie, tylko potrzebujecie czasu :)

pomorzankaAnka, trzymaj się :(

dzięki dziewczyny za pocieszenie, mam nadzieję że w czwartek lekarz potwierdzi że z dzidzią jest wszystko ok i zacznę spokojniej podchodzić do II trymestru i się nim cieszyć :)
nam lekarz na połówkowe kazał przyjść między 20-22 tc.

pomorzankaAnka bardzo mi przykro....:(

Kochane,nie bede sie rozpisywac,chce tylko Wam napisac że u mnie juz chyba koniec ciązy,zaczełam bardziej krwawic(najprawdopodobniej oczyszczam się)brzuch mnie boli jak lekkie skurcze porodowe i promieniuje na krzyż:((Smutno mi bardzo,chciałabym sie cieszyc równie z Wami,ale cóż tłumaczę sobie że widocznie Bóg tak chciał:((
w poniedzialek ide do lekarki i pewnie tylko potwierdzi.
Całuje Was i ściskam,trzymajcie się cieplutko i wszystkim Wam życzę szczęsliwego rozwiązania!!!!!!!!

salatka, w czasie usg polowkowego badane sa dokladnie wszystkie narzady i uklady, zapisywane dokladne wymiary, przekroje, przeplywy.

przed 13tyg na usg oznacza sie:
-crl
-tetno
-przeziernosc karkowa NT i obecnosc/dlugosc koscio nosowej NB (tzw. usg genetyczne), ewentualnie budowe serca (czy jest 4 jamiste oraz czy jelita znajduja sie juz wewnatrz brzuszka)

zwykle na kazdym usg (po13tygodniu) lekarz bada:
-crl (jesli dobrze ustawi sie dziecko, im wieksze, tym trudniej juz zmierzyc crl)
-obwod glowki
-obwod brzuszka
-dlugosc kosci udowej
-tetno dziecka

na usg polowkowym, ktore trwa ok. 40min, lekarz bada:
-ukl. nerwowy (mozg, polkule mozgowe, mozdzek, komory boczne, ciaglosc rdzenia kregowego)
-ukl. kostno-szkieletowy (dlugosc kosci udowej, ramieniowej, poziom kostnienia, ilosc palcy u nog i rak)
-ukl. krwionosny (dokladna budowa serca z gruboscia komor, uklad komor i przedsionkow,przeplywy, tetno)
-ukl. moczowo-plciowy (dokladna budowa nerek, miedniczek nerkowych, moczowodow, pecherza moczowego, narzadow plciowych)
-ukl. pokarmowy (budowa zoladka, jelit, ich ciaglosc, wymiary watroby, trzustki, przelyku)
-inne: fald karkowy NF, obwod glowki, klatki piersiowej, brzuszka, dlugosc kosci nosowej (ew. jej obecnosc lub brak), obecnosc oczodolow.

pisalam z pamieci ;) wiec jesli o czyms zapomnialam, to dopisze. z tego co pamietam, sa to wytyczne PTG :)

Nikita, pewnie, że idx na to spotkanie, zawsze sie czegoś dowiesz. A poza tym tak jak pisąła MamaFilipa - każde dziecko inaczej reaguje na dany kosmetyk, nie ma reguły. Ja jakbym była w pierwszej ciąży na pewno skorzystałabym z takich warsztatów. Oczywiście nie wszytsko co by mówili wcieliłabym w życie, bo wiadomo - firma Johnson Baby będzie bazowała wyłacznie na swoich kosmetykach, ale przeróżne porady dot. pielegnacji delikatnej skóry dziecka dla świeżo upieczonej mamy są bezcenne :)

Dziewczyny, jak byłam w pierwszej ciazy nie słyszałam o "połówkowy,", a tu ciągle sie ten temat przewija. Czy to chodzi o dokładny pomiar organów i czynników życiowych maleństwa w połowie ciaży? Bo mój ginex za każdym razem na usg robi takie pomiary.

Inne tematy z forum

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...