Mamusie lipiec-sierpień-wrzesień 2011r. *5*

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html

Lista lipiec/sierpień/wrzesień:

1. arisa6 - 21 czerwiec
2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
5. kasiorek555 - 7 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
8. she_gd - 10 lipiec
9. annamaria836 - 17 lipiec
10. PysiaKrzysia – 19 lipiec
11. Nikita987 - 19 lipiec
12.aguseek- 20 lipiec
13. carmelasoprano– 22 lipiec
14. marta82 - 23 lipiec
15. magda84 - 27 lipiec
16. Tesula- 2 sierpień
17. agusp - 3 sierpień
18. Muszczek - 4 sierpnia
19. wercia83 - 5 sierpień
20. Kejt - 5 sierpień
21. gosia_dim – 14 sierpień
22. Umchi - 16 sierpień
23. mamasyna - 17 sierpień
24. kaska2308 - 18 sierpnia
25. MARKOWA - 26 sierpień
26. Tamara - 26 sierpnia
27. MamaFilipa - 27 sierpień
28. mamasandry - 5 wrzesień
29. gosiunia1108 - 7 wrzesień
30. sałatka - 8 wrzesień
31. czarna84 - 8 wrzesień
32. pomorzankaanka - 22 września
33. Jumelka - 24 września
34. pieczenienatalia - 27 wrzesień

Ale nas dużo:) Miłego weekendu wszystkim mamusiom:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec-sierpień-wrzesień 2011r. *5*

mona_g to faktycznie miałas jaja z tym wózkiem... dobrze, ze ze wszystkim sobie poradziliscie, bo z tego co pisałas to raczej wątpie, zeby sprzedawca oddał Wam kase...

Caroool kiedy idziesz do lekarza?

dziewczyny dzieki za rady odnośnie ciuchów dla dzieci :) troche lepiej to teraz ogarniam :)

co do porodu to jeszcze o tym nie mysle, co prawda tez moge rodzic gdzie chce, ale nie mysle o tym! i nie cwicze, bo ja leń jestem...

dziewczyny, ktoras z Was zapisala sie na te spotkania co linka podałam?
wychaczyłam ze Tesula sie zapisała na godz. 10, ja sie zapisałam na godz.13, na 10 nie było juz miejsca... moze ktoras jest chetna, razem zawsze razniej :)

Ja się wypowiem na temat gimnastyki. Robiłam w poprzedniej ciąży prawie codziennie serię prostych ćwiczeń z mojego podręcznika o ciąży, rozciąganie, oddychanie itp. Potem niektórych już nie robiłam z powodu zbyt wczesnego rozwarcia, na SR też nie robiłam wszystkich ćwiczeń. Jak byłam na zwolnieniu, to chodziłam codziennie na spacer około godziny. A teraz kiepsko się czuję i na razie odpuszczam ćwiczenia.

ja poprostu chyba zrobie tak że narazie kupuje na 62. a jak już bedzie bliżej rozwiązania to bede wiedziała od lekarza czy dziecko jest z tych mniejszych czy większych. A większe ubranka zawsze się zużyje, a gdyby w razie co było malutkie to zawsze mozna pare rzeczy dokupić na koniec.

Hej

ja pracuję w firmie, która startuje w tym konkursie "Firma przyjazna matce" i chociaż na moim stanowisku żadne udogodnienia po powrocie do pracy raczej nie mają możliwości zastosowania (krótszy czas pracy, przerwy na karmienie itp.) to jednym z benefitów proponowanych przez firmę jest pokrycie kosztów prywatnego porodu. Jeszcze się nie orientowałam bo to za wcześnie ale ponieważ Swissmed ma umowę z Medicoverem podejrzewam, że będę mogła tam rodzić na koszt pracodawcy - mam taką nadzieję....

Ja również się nie rozdzielam z Wami lipcowo-sierpniowe, bo fajnie, cielutko mi tu...:)

Kasiorek555, moja mała urodziła się 57 cm wzrostu, także o tym miejszym rozmiarze mogłam pomarzyć, a szkoda, bo pokupowałam takie piekne ubranka, których nie miała na sobie ani razu. Teraz pokupuje tylko kilka bodzikaów i pajacyków, bo resztę mam w neutralnych kolorkach (tak jak mamaFilipa) po młodszej córci.

mamasandry - moja Stokrotka codziennie śpi z podładem nieprzemakalnym, bo czsami tyle nasiusia do pampersa, że go całkowicie przemoczy. Ale masz rację - przetestuję terapie szokową, położę ją tak po prostu bez pieluchy i zobaczę co się bedzie działo (tzn. na poczatku to juz wiem co sie bedzie działo - pranie za praniem!), może tym sposobem sie nauczy nie siusiać w nocy.

MamaFilipa - ja bardzo chciałabym rodzić w prywatnej klinice i choc stać nas na to uważam, że w przypadku SwissMed'u jest to istne szaleństwo! Mąż mi cały czas mówi, że jeśli tylko chcę mogę tam rodzić, ale ja jestem bardziej oszczędna i po prostu żal mi tej kasy za te kilka dni pobytu. Choć rzeczywiście, opieka w państwówce po porodzie była masakryczna i wspominam ją okropnie. Nie wdaje sie w szczegóły, bo nie chce martwić kobietek, które po raz pierwszy zostana mamami. Ja w każdym razie z czystej oszczędności wybiorę raczej wariant - pomęczyc się na Zaspie, byleby szczęśliwie urodzić :)
Dobrze, że chciaz z porodu mam miłe wspomnienia :)

ja poprzednia ciaze przelezala, ostatnie 3 miesiace chodzilam tylko po domu, bo jak wyszlam na dluzej niz 30minut to mi brzuch sie spinal. nei chodzilam tez do szkoly rodzenia (po1. w ciazy zagrozonej jest zabroniona a po 2. mialam miec cesarkae). koniec koncow rodzilam naturalnie, 4 godziny i na prawde nie jest to niewiadomo jaki wysilek, wiekszym wysilkiem jest sam stan ciazy ;) ja moglam wracac do domu tego samego dnia, ale ze wzgledu na przepisy, musialam odbebnic 48godzin w placowce ;) bardziej daly mi w kosc fizycznie pierwsze nieprzespane noce po powrocie do domu, wtedy przyznam sie, ze o maly wlos nie padlam z niewyspania ;)

Ja też jestem za nierozłączaniem wątków, mało nas zostanie.

A ja mam pytanie z innej beczki: wszędzie piszą, że ruch w ciąży jest bardzo ważny dla mamy i dla dziecka, że poród wtedy łatwiejszy i w ogóle. Ćwiczycie trochę/regularnie? Bo ja niby czasu mam dużo, ale jakoś totalnie mi się nie chce. I zastanawiam się, czy większość kobiet jakoś konkretnie się do porodu przygotowuje czy ze słabą kondycją też jest to do przeżycia :p

ja również jestem za nierozdzielaniem mamusiek :) fajnie jest czerpać wiedzę od bardziej doświadczonych w wyższej ciąży :)

Pozdrawiam

Ja zostaję przy lipcowych:) przynajmniej wiem co mnie czeka... chociaż na szczęście wymiotów prawie brak. Teraz już górki.

Co do porodu w Swissie, mogę polecić na 98% (pierwszy % na minus to że nie dopilnowali podania mi probiotyku do antybiotyku przy CC, a drugi % to cena). MamaFilipa, ja myślę że dobrze że cena jest jednakowa, bo kobiety mogłyby "wymuszać" poród SN żeby było taniej ;-)
Co do rozdzielania wątków, myślę że póki co lepiej zostać razem, zawsze ciężarówki z większym stażem podpowiedzą to i owo tym mniej doświadczonym.
Pozdrawiam z ciągle nękającym mnie bólem głowy :/

mona_g ale miałaś przeboje szok :/ ale dobrze że udało ci się wózek doprowadzić do stanu używalności :)

Hey Dziewczynki,
piszecie w zawrotnym tempie. Jestem trochę odcięta od komputera i nie nadążam czytać. Tyle się dzieje.

Ja nie mogę uwierzyć że zaczęłam już 20 tydzień. W czwartek po południu mamy połówkowe. Mam nadzieje, że maleństwo znów pokaże siusiaka :D

Nikita - pytałaś o wózek - w końcu doszedł. Ale powiem Ci jestem wściekła na maksa. No tak, że cena okazyjna. Ale sprzedawca to jakaś kpina. No ale po kolei:
Wózek miał być w bardoz dobrym stanie, nieuszkodzony i wysłany w ciągu 24 h od zapłaty.
A jak było? :( - wózek dostałam prawie po 3 tygodniach, jak postraszyłam w końcu Policją, bo nie odpisywali mi na maile, sms i nie odbierali telefonu. Jak otworzyłam karton to myślałam, że padnę. Okropny smród wilgoci, pleśni, spalin i tona kurzu. Mało mnie nie cofnęło, i zaczęłam kichać - odezwała się alaergia na kurz i pleśnie. Tapicekra brudna. Okazało się, że stalaż wózka był uszkodzony, pęknięty nit który utrzymuje wózek oraz niedziałający hamulec. Oczywiscie zero kontaktu ze sprzedającym.
Całę szczęście że jest to wózek Delti Emu, więc rozebrałam go na części, tzn zdjęłam całą tapicerkę i pokolei prałam po dwa razy. Wszystko, materacyk, daszki, siedzisko, pokrowce na nóżki, koszyk na zakupy, torbe itd. Skończyłam prać o 24 :) Jedno czego nie mogłam wyprać to stelaż gondolii. Zapach bardzo ładnie zszedł, nieduży został na gondoli i w torbie. Na szczęście teściowe maja odkurzać parowy, więc wszystko potraktowaliśmy parą pod ciśnieniem, aby pozabijać bakterie. No i w niedziele wszystko stało na balkonie aby sie wywietrzyło. I pomogło, zapachu nie ma, wszystko jest czyściutkie i pachnące.
Gwaranacja na wózek już się skończyła, ale serwis Delti jest super. Za 32 zł mam przesyłkę w obie strony, wysyłam do nich z informacją co mają naprawić, a oni odeślą mi przesyłkę za pobraniem uwzględniającą koszty wszystkiego. Najprawdopodoniej koszty naprawy będą znikome. Muszą wymienić mi nit, naprawić hamulec, usprawnić system zdejmowania kół tylnich, bo chyba z powodu piasku ciężko się naciska.
Generalnie jestem zadowolona że mam wózek, ale trochę mnie to nerwów kosztowało. Gdbybym ja miałą go teraz sprzedać to jest w lepszym stanie niz go dostałam. W życiu nie wysłała bym takiego czegoś. Niestety pierwszy raz w życiu trafiłam na tak nieuczciwego sprzedawcę.

Fajna bluzeczka:))

http://allegro.pl/my-tummy-t-shirt-zajaczek-wyprzedaz-xs-s-m-l-xl-i1430428175.html

Ale w śpiochach chyba też są stópki/skarpetki? Za to nie mają rękawków:) A czy w pajacyku nie chodzi przede wszystkim o to, że jest rozpinany na całej długości?

polecam artykuł o tym co kupić przed porodem:
http://www.baby-shower.pl/NIEMOWLE/Wyprawka/Zanim-sie-urodzi-Twoje-dziecko.html

odnośnie tego, co czym jest to:
body - ubranko gdzie część dolna jest bez nogawek
rampersy - tam gdzie są krótkie spodenki
śpiochy - to tam gdzie są długie spodenki
i pajacyki - gdzie długie spodenki są ze skarpetkami
rodzaj rękawka jest dowolny.

no niestety w swiss nie ma roznicy czy sn czy cc - 6000zl.

ja mialam to szczescie, ze w bialystoku w renomowanej prywatnej klinice, porod sn kosztuje 1200zl a cc 1500zl (klinika ma kontrakt z nfz na porody i placi sie tylko tzw. stawke hotelowa). gdybysmy nadal mieszkali w gdyni, to moglabym zapomniec o rodzeniu w prywatnej klinice, bo 6tys to na prawde wysoka cena. ale oni chyba nie maja kontraktu z nfz i za wszystkie srodki placa sami.

o właśnie lepiej Ci to poszło niż mi :)
podziękowała ;]

1. arisa6 - 21 czerwiec
2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
8. she_gd - 10 lipiec
12.aguseek- 20 lipiec
13. carmelasoprano– 22 lipiec
14. marta82 - 23 lipiec
15. magda84 - 27 lipiec
16. Tesula- 2 sierpień
17. agusp - 3 sierpień
18. Muszczek - 4 sierpnia
19. wercia83 - 5 sierpień
20. Kejt - 5 sierpień
21. gosia_dim – 14 sierpień
22. Umchi - 16 sierpień
23. mamasyna - 17 sierpień
24. kaska2308 - 18 sierpnia
25. MARKOWA - 26 sierpień
26. Tamara - 26 sierpnia
27. MamaFilipa - 27 sierpień
28. mamasandry - 5 wrzesień
29. gosiunia1108 - 7 wrzesień
30. sałatka - 8 wrzesień
31. czarna84 - 8 wrzesień
32. pomorzankaanka - 22 września
35. iiikkkaaa- 27 lipiec

już jestem :)

iiikkkaaa dopisałam Cię na listę :) i za smutkiem wykreśliłam ankepomorzanke :(

1. arisa6 - 21 czerwiec
2. francess - 2 lipiec
3. mona_g - 3 lipiec
4. Caroool - 3 lipiec
6. lisiusowa - 8 lipiec
7. kulka07 - 10 lipiec
8. she_gd - 10 lipiec
12.aguseek- 20 lipiec
13. carmelasoprano - 22 lipiec
14. marta82 - 23 lipiec
15. magda84 - 27 lipiec
16. iiikkkaaa - 27 lipiec
17. Tesula- 2 sierpień
18. agusp - 3 sierpień
19. Muszczek - 4 sierpnia
20. wercia83 - 5 sierpień
21. Kejt - 5 sierpień
22. gosia_dim – 14 sierpień
23. Umchi - 16 sierpień
24. mamasyna - 17 sierpień
25. kaska2308 - 18 sierpnia
26. MARKOWA - 26 sierpień
27. Tamara - 26 sierpnia
28. MamaFilipa - 27 sierpień
29. mamasandry - 5 wrzesień
30. gosiunia1108 - 7 wrzesień
31. sałatka - 8 wrzesień
32. czarna84 - 8 wrzesień

Inne tematy z forum

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

opinia położna kuzepska magdalena (3 odpowiedzi)

Proszę o opinie, o tej położnej :)