Mamusie lipiec-sierpiń 2011 *23*

Udało mi się pierwszy raz nowy wątek założyć :) Czekamy na nowe rozpakowane mamy i witamy dzieci na świeci :))))

LIPIEC
she_gd - 10 lipiec
PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
kasisyn - 5 sierpień
Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
mamasyna - 17 sierpień
kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
hokasia – 20 sierpień SYN
Tamara - 26 sierpień
Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

Rozpakowane:
francess - 12 czerwca, syn PIOTR 4030g 58cm SN
lisiusowa - 17 czerwca, syn JAŚ 2490g 53cm CC
arisa6 - 26 czerwca, syn JAŚ 3400g 56cm SN
Marta - 27 czerwca,córka 4250g 54cm CC
Carool - 30 czerwca, syn, 3000g 54cm SN
mona_g - 01 lipiec, syn KUBUŚ 3600g 56cm SN
kulka_07 - 02 lipiec, córka 2700g 53cm SN
młodamamuśka - 05 lipiec, syn BARTOSZ
hania_m - 07 lipiec, syn MATEUSZ 3090g 51cm
monika – 09 lipiec, córka AMELIA 3160g 54 cm SN
annamaria836 – 10 lipiec, córka MARYSIA 3300g 56cm SN
aguseek - 11 lipiec, syn ADAM 3410g 54cm SN
dzdżi - 14 lipiec, córka ZUZANNA 3310g 54cm SN
Nikita987 - 15 lipca, córka NATALIA 3100g 51cm CC
kasiorek555 - 16 lipiec, syn DAMIAN 2900g 53 cm CC
ciezarowska- 17 lipiec, córka ALICJA 3610 g, 59 cm SN
iiikkkaaa - 18 lipiec, córka NINA 2480g 51cm SN
Kate - 19 lipiec, syn JAŚ
aniolqq - 20 lipiec, córka PAULINA 3830g 57 cm SN
donniczka- 21 lipiec, córka IGA 3160g, 53cm, CC
Kasia0606 - 23 lipiec, syn KRZYŚ 2620g 52cm CC
bruxa - 24 lipiec, syn JAŚ 3480g 56 cm CC
agusp - 27 lipiec, syn MIKOŁAJ 3030g 58 cm SN
wercia83 - 27 lipiec, syn MICHAŁ 3540g 51 cm SN
mata82 - 29 lipiec, córka ANTONINA MARIA 3840g 55cm SN
magda84 - 31 lipiec, syn NATANIEL 3640g 56 cm SN
Muszczek - 03 sierpień, syn KRZYŚ 4270g 61cm SN
weronikaxx - 03 sierpień, córka LENKA 3340g 55 cm SN
milka0928 - 08 sierpień, córka KLAUDYNKA 2860g 55cm SN
Tesula - 09 sierpień, córka JULIA 4000g 57cm CC
Kejt - 09 sierpień, córka LENA 4130g 58 cm SN
a_guniek - 10 sierpień, syn MARCEL
gosia_dim_ - 11 sierpień, syn WIKTOR 3515g 58cm SN
Mimi - 11 sierpień, córka POLA 4150g 55cm SN
umchi1 - 13 sierpień, syn DOMINIK 4060g 59cm SN
MissMarple - 20 sierpnia, córka HELENKA 3280g 56cm SN
Margola13 - 23 sierpnia, córka GABRYSIA 3490g 56cm CC
MamaFilipa - 28 sierpnia, córka OLA 3540g 55cm SN
MARKOWA - 30 sierpnia, córka ZUZIA 3400g 54cm SN
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec-sierpiń 2011 *23*

agusp-zgadzam sie w 100% ,tylko ze ja pisalam o pierwszej wizycie szczepiennej. Nie mysle na zas o tych kolejnych. Bo tak czy siak jest to dla mnie wielkie przezycie.

Ja plamiłam przez prawie 5 tyg. dopiero pod koniec kolor sie zmienila na roz, a z czasem na brunatny. Pozniej byla przerwa i znowu 3 dniowe plamienie poprzedzajace bolami okresowaymi. Zobacze w tym m-cu czy to czasem nie byl zapowiadajacy sie okres :( jak dobrze gdy go nie bylo :)

ciezarowska - ja mam cały harmonogram szczepień i jest trochę inaczej...gdyby była taka mała różnica w ilości wkłuć też nie szalałabym z 5w1, ale jednak jest większa (różnica jednego wkłucia jest tylko przy pierwszym szczepieniu)
Napiszę jak to wygląda, może komuś się przyda:)

Ilość wkłuć na poszczególnych wizytach (tylko podstawowe, bez pneumo i rota):
2 miesiąc - NFZ 3 wkłucia, 5w1 - 2 wkłucia
3/4 miesiąc - NFZ 3 wkłucia, 5w1 - 1 wkłucie
5/6 miesiąc - NFZ 3 wkłucia, 5w1 - 1 wkłucie
7 miesiąc - NFZ 1 wkłucie, 5w1 - 1 wkłucie
13/14 miesiąc - NFZ 1 wkłucie, 5w1 - 1 wkłucie
16/18 miesiąc - NFZ 3 wkłucia, 5w1 - 1 wkłucie

Czyli podsumowując NFZ - 14 wkłuć, 5w1 - 7:)

Aha i jeszcze pytanie do Muszczek :) Muszczek, jaką masz chustę do noszenia Malucha ? I czy ktoś Cię uczył obsługi czy sama obczaiłaś co i jak ??

Zgadzam się w zupełności z Waszą opinią o Wojewódzkim. Jeśli chodzi o pediatrę "blondynkę" to niestety nie pomogę. my z Helenką miałyśmy do czynienia z taką młodą rudą doktor i z dr Haliną Plińską, taką starszą kobietą. Obie przesympatyczne i z genialnym podejściem do Maluchów. Co więcej jakby któraś miała problemy z laktacją to polecam Poradnię laktacyjną w Wojewódzkim, naprawdę fachowa pomoc.

Markowa, Marecki będzie dobrze !! Maluch jest pod dobrą opieką.

Dziewczyny ja już jestem prawie 2 tydzień po porodzie a cały czas mam krwiste te odchody, czy to normalne ?? Czytałam, że po jakimś czasie powinny się zmienić na różowe, tudzież brunatne. Trochę się martwię :(

dzien dobry wszystkim paniom :)
Słuchajcie stała się rzecz niesłychana- moja malutka po wczorajszym wieczornym nakarmieniu przespala cala noc!!!! dajecie wiare?? jestem w szoku. Obudzilam ja o 7, bo juz mnie piersi bolaly od nawalu ! Teraz generalnie dalej sobie spi ;)
My chrzciny robimy we wrzesniu.
Jezeli chodzi o szczepienia, to mam wiedze odnajwspanialszej dr swiata :)
doradzalam sie jej i odpowiedz byla nastepujaca:
- kazdy z nas szczepiony byl pojedynczo i zyje, placz bedzie obojetnie czy za dwoma ukluciami czy trzema ( NFZ ukłuc jest trzy, 5w1 klucia sa dwa)
-jezeli dziecko jest karmione piersia, nie idzie do roku czasu do żłobka , a przez sezon grypowy nie bedzie mial kontaktu z innymi dziecmi przeziebionymi i doroslymi, to pneumokoki szczepic po 1 roku zycia :)
-na wirusa rota nie ma co szczepic, bo kazdy przechodzi grype zolodkowa, a jest tych odmian min.10 wiec szczepiac na jedna nie wykluczamy 9 innych zakazen ;/
Takteż szczepic bedziemy mala na NFZ bo na pierwszej wizycie ukluc jest trzy , a jakbysmy kupili 5w1 to ukuc jest tylko o jedno mniej. Dziecko jest szczepione na Wzw B w raczke i dwie stopki.
Pozdrawiam.
P.s gratuluje wszystkim rozpakowanym mamom :)

aaa i jeszcze kwestia Szpitala Wojewódzkiego w Gdańsku - tak jak byliśmy meeega przeciwnikami tego szpitala wcześniej, tak teraz słów mi brak. Co prawda podczas porodów nie podaje się znieczulenia ponieważ jest tylko 2 anestezjologów na dyżurach oraz cesarki odwleka się do ostatniej chwili, ale cała reszta jest absolutną rewelację. Zarówno na oddziale patologii ciąży, jak i na położniczym oraz oddziale noworodków opieka jest przemiła, co godzinę badania, mega przyjazne podejście, ciągły uśmiech na twarzy, ciąga chęć niesienia pomocy...coś niesamowitego, momentami czuję się jakbym być gdzieś w Swissmedzie, albo na zachodzie Europy :)

Przy okazji mamy pytanie - podpowie ktoś jak nazywa się pediatra z Wojewódzkiego taka blondynka z 35-38 lat bardzo sympatyczna?

właśnie wróciłem ze szpitala - mama czuje się coraz lepiej, miała mieć robioną transfuzję krwi ze względu na sporą ilość straconej krwi i kiepskie wyniki, ale okazuje się, że jest lepiej

jeśli chodzi o małego człowieka to niestety ma infekcję spowodowaną najprawdopodobniej bakteriami znajdującymi się w kanale rodnym. Mała przez 5 dni będzie dostawać antybiotyk, a dodatkowo aktualnie znajduje się w budce tlenowej...ogólnie trochę się martwimy, ale możliwość potrzymania własnego dziecka na rękach powoduje, że myśli się coraz bardziej optymistycznie

Meldujemy się i my:)))

Ja idę do gina za tydzień, będzie akurat 6 tygodni od porodu ale zastanawiam się, czy przypadkiem nie mam już okresu...:O Było już całkiem sucho, uznałam połóg za zakończony a teraz znowu coś się pojawiło i od 2 dni ból brzucha typowo jak na okres, kurcze to możliwe?:/ Muszę w ogóle poważnie zastanowić się teraz nad antykoncepcją, nie chcę wracać do tabletek, ale zajść w tym roku też już nie chcę:P Planujemy drugiego bąbla ale tak za rok a znając życie - jak się nie chce to się wpadnie i to bardzo szybko;) A Wy co robicie żeby za szybko znowu nie zaciążyć?
Aha, co do prysznica - ja spokojnie robię i prysznic i makijaż i wszystko kiedy jestem sama - po prostu mały w wózku, wózek przed łazienką a drzwi do łazienki otwarte - nie mam typowej kabiny prysznicowej tylko szybę i wszystko mam pod kontrolą:))

wooow, aguseek, jaka organizacja :o
Wstajesz o 5.30 jak dziecko śpi?! Szok.

A mnie strasznie boli ząb :( Na weekend jedziemy do teściów (120km) to mi przyszywana mama zrobi, mam nadzieję, że ze znieczuleniem normalnym, najwyżej ściągnę raz pokarm i odczekam parę godzin, bo ze słabym znieczuleniem to już bym wolała drugi raz rodzić :/

czesc i czołem:) gratu;uje kolejny mamom:)

monika ja dostalam okres tyg po porodzie aktualnie mi sie skonczyl i ciekawa jestem jak to dalej bedzie a jeszcze na kontroli u gina nie bylam

u nas pojawily sie problemy z kupką. przez ok miesiesiac bylo kilka kupek dzinnie i wszytsko gralo a od okolo 2 tyg Zuzka nie moze sam zrobic. najpierw jak nie zrobila przez 2 dni kupy( a meczyla sie , marudzila i cisnela) wyczytalam ze czopki glicerynowe pomagaja i teraz aplikuje jej od czasu do czasu pol czopka, ale zeby sama zorbila to slabo... i musze isc do lekarza z tym
jutro chce isc zaszczepic mała i chyba nie bede sie bawic w szczepioenia skojarzone , ale przyznam ze mam troche metlik w glowie z tymi szczepieeiniami i nie wiem cxzy nie odlozyc tego na przyszly tydzien...
ostatnio zauwazylam ze mała sie bardziej ślini, normalnie ma buzke mokra ciagle i leje jej sie z buziaka. czego mzoe byc to objaw procz ząbkowaia ( bo na to raczej za wczesnie)

ja się ostatnio też zastanawiałam nad okresem, co prawda u mnie nic ale ciekawa jestem kiedy się pojawi...chyba byłabym spokojniejsza gdyby już była;)

jeśli chodzi o sprawy związane z codziennością,to ja wstaje średnio o 5,30-6 bo mały wtedy po jedzeniu idzie spać i zabieram się za pranie, sprzątanie, prasowanie, kąpiel i na końcu kawa inka i śniadanko :) jeśli mi mały przerwie to robię te rzeczy na raty i o 11 idziemy na spacer wracamy o 13.30 i szykuję obiad :) potem mąż wraca i już powoli odpoczywam bo z resztą mi pomaga :)

ja cały czas nie rozumiem tych szczepionek, czy jeśli bym nie zapłaciła to za jednym razem będą 3 razy dziecku wkuwać igłę? podobno domięśniowe te zastrzyki... jak to jest?

No z tym okresem póki się karmi piersią to różnie bywa, zależy od organizmu podobno.

My chrzciny robimy w przyszłym miesiącu i raczej nie planuję becika, normalnie na rękach będziemy trzymać.
Krzyś niestety też często główką szarpie jak je.
Ja raczej spokojnie daję radę na co dzień, tyle że Mąż wraca o 16.30 i wtedy już jesteśmy razem. Dzisiaj nawet mieszkanie całe posprzątałam z grubsza :) I na odpoczynek trochę czasu starcza :)

Cześć dziewczyny!
Po dłuuuugiej przerwie znów witam się na forum! :)
Moja Amelka zabiera mi mnóstwo czasu... jestem calymi dniami sama w domu i wszystko muszę robić, więc nie będę klamać,że czytam was regularnie... Przegapilam chyba cale 2 lub 3 wątki od mojego porodu 9 lipca...
Jak wy dajecie rade z codziennością przy dzieciach?
Ja wymiękam, mam czasem po calym dniu straznego dola i nic mi sie nie chce... :(

W dodatku karmie piersią (i dokarmiam Bebilonem pepti 1) i bardzo bola mnie sutki... mala ciągnie je mocno i do tego nerwowo rusza glowa ciągnąc sutek na wszystkie strony!! Najchetniej przeszlabym na modyfikowane, ale cierpliwie znosze bol i dalej wyciągam cycki ;)

Gratuluję wszystkim rozpakowanym, widzę, że mamy już prawie komplet :)

8 wrzesnia jedziemy na szczepienie. Jak szczepicie wasze pociechy? Sanepidowskimi szczepionkami - 3 wklucia, czy platne 1 wklucie? Kupujecie szczepionki nie obowiązkowe?

Czy któraś z was robila juz chrzciny? Trzymalyscie dziecko w beciku, czy na rekach?

Aha! 9 wrzesnia bedą 2 miesiące od porodu, a ja dzisiaj już dostalam okres!! Strasznie szybko jakoś... czy któraś już też dostala? Slyszalam, że okresu nie ma dlugo jak sie karmi piersią... a tu kilka dni temu jak bylam na wizycie poporodowej u ginekologa, to on mi mowi ze tam juz nowe jajeczko rośnie!! Masakra! No wiec sie spodziewalam, ze za kilka dni okres!!

Powiedzcie, jak to u was jest...

Tesula, może w tym wątku znajdziesz coś przydatnego: http://forum.trojmiasto.pl/czy-dopajac-niemowle-przy-karmieniu-piersia-mlekiem-II-fazy-t196552,1,160.html Ewelka pisze o laboratorium obok Szpitala Wojewózkiego, czyli właśnie o Brussie.

Dzieki Gosia

a ja czytałam, że aby to wykryć robi się test Kerrego na obecność dwucukrów w kale, albo test na obecność wodoru w wydychanym powietrzu, ale nie wiem czy w Trójmieście gdzieś robią takie badania

Nie mogę patrzeć jak ona się męczy:(

Witam dziewczyny! na co dzień udzielam sie w forum listopadowym , was podczytuje od czasu do czasu! Serdecznie gratuluje tym które powitały już swoje maleństwa na świecie! Mam takie pytanie czy może któres z was rodziły na klinicznej? i mogą sie podzielic świeżymi opiniami i wrażeniami? ja jestem na etapie wybierania szpitala i nie ukrywam ze wasze opinie bardzo mi mi pomogły! Pozdrawiam serdecznie i duzo zdrowia dla bobasów i mamusiek!

dzięki dzięki dzięki :)
my dziś mamy za sobą pierwszy w 100% nasz bez pomocny pierwszy spacer po osiedlu za sobą ! jejuuuuś ile tu jest mam,całe gangi! do tej pory wsiadałam w auto z małą i jechałam na ogród do teściów a dziś.. było ciężko,ale dałyśmy radę po prostu się przejść,była chwila płaczu ale odbicie i dalej jazda.. nie wiem czy codziennie damy rade,ale jest ok :)

Witam.
Hurtem odpowiadam na pytania z dwóch wątków:

Kasia0606, współczuję problemów :-( Może skontaktuj się w sprawie nietolerancji z dr Andrzejem Markiem?

Iiikkkaaa w Gdańsku polecam prywatnie lekarkę z Sopotu Z VISUM: http://www.okulista.gda.pl/ Do Sopotu też trudno się dodzwonić...

Caroool mamy Emmę, Edge Duo Combi na podwoziu Sport, baaardzo ciężki wózek ale trwały :-)

Markowa i Marecki, będzie dobrze. Lepiej niech teraz leczą niż po wypisie.

Tesula w Brussie można zrobić, ale najlepiej mieć skierowanie na konkretne badania, to było chyba na krew utajoną i ciała redukujące.

Muszczek, mam fajny kocyk akrylowy ale dostany w prezencie, nie wiem jakiej firmy.

A my próbujemy wyjść na spacer, a za ścianą od rana remont i mały się co chwilę denerwuje...

A jeszcze pytanie - macie takie grube kocyki? Żeby na zimę wystarczyły? Bo my mamy jeden bardzo cienki i jeden taki z Lidla to teraz używamy, a chciałabym kupić jeszcze taki naprawdę ciepły, możecie coś polecić?