Mamusie lipiec-sierpiń 2011 *23*

Udało mi się pierwszy raz nowy wątek założyć :) Czekamy na nowe rozpakowane mamy i witamy dzieci na świeci :))))

LIPIEC
she_gd - 10 lipiec
PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
kasisyn - 5 sierpień
Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
mamasyna - 17 sierpień
kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
hokasia – 20 sierpień SYN
Tamara - 26 sierpień
Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

Rozpakowane:
francess - 12 czerwca, syn PIOTR 4030g 58cm SN
lisiusowa - 17 czerwca, syn JAŚ 2490g 53cm CC
arisa6 - 26 czerwca, syn JAŚ 3400g 56cm SN
Marta - 27 czerwca,córka 4250g 54cm CC
Carool - 30 czerwca, syn, 3000g 54cm SN
mona_g - 01 lipiec, syn KUBUŚ 3600g 56cm SN
kulka_07 - 02 lipiec, córka 2700g 53cm SN
młodamamuśka - 05 lipiec, syn BARTOSZ
hania_m - 07 lipiec, syn MATEUSZ 3090g 51cm
monika – 09 lipiec, córka AMELIA 3160g 54 cm SN
annamaria836 – 10 lipiec, córka MARYSIA 3300g 56cm SN
aguseek - 11 lipiec, syn ADAM 3410g 54cm SN
dzdżi - 14 lipiec, córka ZUZANNA 3310g 54cm SN
Nikita987 - 15 lipca, córka NATALIA 3100g 51cm CC
kasiorek555 - 16 lipiec, syn DAMIAN 2900g 53 cm CC
ciezarowska- 17 lipiec, córka ALICJA 3610 g, 59 cm SN
iiikkkaaa - 18 lipiec, córka NINA 2480g 51cm SN
Kate - 19 lipiec, syn JAŚ
aniolqq - 20 lipiec, córka PAULINA 3830g 57 cm SN
donniczka- 21 lipiec, córka IGA 3160g, 53cm, CC
Kasia0606 - 23 lipiec, syn KRZYŚ 2620g 52cm CC
bruxa - 24 lipiec, syn JAŚ 3480g 56 cm CC
agusp - 27 lipiec, syn MIKOŁAJ 3030g 58 cm SN
wercia83 - 27 lipiec, syn MICHAŁ 3540g 51 cm SN
mata82 - 29 lipiec, córka ANTONINA MARIA 3840g 55cm SN
magda84 - 31 lipiec, syn NATANIEL 3640g 56 cm SN
Muszczek - 03 sierpień, syn KRZYŚ 4270g 61cm SN
weronikaxx - 03 sierpień, córka LENKA 3340g 55 cm SN
milka0928 - 08 sierpień, córka KLAUDYNKA 2860g 55cm SN
Tesula - 09 sierpień, córka JULIA 4000g 57cm CC
Kejt - 09 sierpień, córka LENA 4130g 58 cm SN
a_guniek - 10 sierpień, syn MARCEL
gosia_dim_ - 11 sierpień, syn WIKTOR 3515g 58cm SN
Mimi - 11 sierpień, córka POLA 4150g 55cm SN
umchi1 - 13 sierpień, syn DOMINIK 4060g 59cm SN
MissMarple - 20 sierpnia, córka HELENKA 3280g 56cm SN
Margola13 - 23 sierpnia, córka GABRYSIA 3490g 56cm CC
MamaFilipa - 28 sierpnia, córka OLA 3540g 55cm SN
MARKOWA - 30 sierpnia, córka ZUZIA 3400g 54cm SN
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec-sierpiń 2011 *23*

Z tym zabieraniem piersi też pierwsze słyszę, a znam kilkoro piersiowych dzieci z górnych centyli.

okazalo sie ze mala ma nietolerancje na laktoze wiec dostalam kropelki delicol i Pani dr zabronila mi jesc nabial... powiedziala ze tak mozemy ocenic czy do tego jeszcez skaze bialkowa, wysypka jest coraz wieksza do tego doszla taka sapka i powiedziala zeto wszystko jest alergiczne i jezeli za tydzien po odstawieniu nabialu nie zejdzie to bedziemy dopiero zaczynac z jakaimis bebiko i innymi ale ja wolalabym karmic piersia takze narazie ogranicze sie do diety weganskiej + kurczak:D:D dam rade a cooo jeszcze powiedzala to pierwsyz raz slyszalam mala wazy 5.100 i babka powiedziala ze to za duzo i ze mam jej dawac miej jesc a ja i tak pilnuje zeby jadla nie czesciej niz co 3 h chociaz zazwyczaj juz po 2,5 wydziera sie ostatnie pol godziny i mowi zeby mniej wypijala z cycka a jak ja mam to niby wymierzyc? ona wcale godzinnami nie sssa cala akcja karmienia zajmje najczesciej 10-15 minut . pierwszy raz spotykam sie z tym ze mam dziecku zabierac piers po chwili???

Ja mam taką:
http://allegro.pl/fisher-price-mata-edukacyjna-rainforest-gratis-i1799493814.html

i kładę moją małą ok kiedy ją dostałam ,tzn jak skończyła 5 tygodni.

O, właśnie :) O maty też chciałam zapytać - jakie macie i od kiedy dziecię się na nich kładzie?

zamówię z neta bo tesula podała linka do jakiegoś sprzedawcy i tak właśnie jest, i znalazłam tam grzechotkę która mi się podoba FP i którą będę mogła zawiesić też na macie edu :)

a właśnie ten Bocianek to lepiej w torebkach czy sypaną? (piszą że sypana bardziej wydajna niby)

bruxa, my jedziemy na USG na Świętokrzyską, ale dopiero w przyszłym tygodniu w pt.
Co do spacerów, to ja chodzę tak średnio 1,5h i dłużej nie daję rady (z nudów właśnie), i tak zwykle część z tego siedzę na ławce z książką (ale niewielką część). 3h i tak byśmy nie dali rady, bo Krzyś nie wyrobi z głodu. Ale u nas balkon cały czas otwarty, więc powietrze jest, zawsze możemy go też postawić na balkonie gratisowo.

Aguseek, nasza pani Dr mówiła, że właśnie są dwie opcje po tej szczepionce - albo dziecko ją prześpi, albo będzie marudne, fajnie, że Tobie się trafiło to pierwsze :)

No i powiedziała, że Jasiek ładnie przybiera na wadze, więc może mogłabym karmić tylko piersią, ale jak spytała, ile Mały zjada dziennie MM to stwierdziła, że jednak moje mu nie wystarcza i żeby w takim razie karmić jak do tej pory. W ogóle bardzo fajnie go zbadała, mówiła do niego, uśmiechała się i poświęciła nam naprawdę sporo czasu. Przy samym szczepieniu też bardzo nice, więc polecam przychodnię w Baninie :) Chociaż obawiam się, że blisko mam tam tylko ja :)

A, no i mam pilnować, żeby Jaś leżał na drugim boczku, bo on ma swój ulubiony i podobno zniekształciła mu się trochę główka :/

aniolqq starałam się kilka razy dziennie, ale więcej niż 3 chyba się nie udało. Bocianka kupisz w necie, podobno też w szpitalu na Zaspie tylko nie wiem gdzie, na oddziale cy w aptece?

Nikita987 - nowe bloki Dekpolu przy Kartuskiej.
A gdzie jest Rogalińska? Na Ujeścisku gdzieś?

Aniolqq - ja zaczynałam od 3 herbatek dziennie, ale poprawiło się szybko i teraz piję jedną rano i jedną wieczorem.

A z laktatorem to mi akurat współpraca nie wychodzi - jak ściągnę mleko to Jasiek nie ma co jeść z cycka, a jak mu dam to odciągnięte z butelki to się foszy, bo on woli z cycka... I tak po tygodniu laktator odmaszerował na półkę, bo zwiększenia ilości mleka to nie zauważyłam :)

Dziewczyny, ile dziennie spacerujecie z dzieciaczkami? Ktoś już pisał, że mu się nudzi. Ja chciałabym jak najwięcej (i dla Jaśka i dla swojej formy), ale bez kitu nie wiem jak dziewczyny spacerujące z wózkami po 3 godziny to robią... Łazić w kółko po osiedlach to mi się nie chce. Niedawno przeszłam się do sąsiedniej wiochy, Mąż wyliczył, że zrobiłam jakieś 8 km a i tak po 2 godzinach byłam w domu... Żeby chodzić 3 godziny to chyba musiałabym z Kokoszek iść pieszo do centrum!

Aguseek, system 77 55 33 to znaczy że siedzisz z laktatorem bite pół godziny :) (7 minut prawa pierś, 7 lewa, potem 5 prawa, 5 lewa i 3 prawa, 3 lewa :) ) Super że masz tyle pokarmu, ja tak miałam przez miesiąc a potem klapa :(

kulka dzięki za podpowiedz jak często ściągać :) właśnie jak siedziałam te bite pół godziny i niby już nic nie leciało to po pewnym czasie znów coś tam kapało :) Mi ginka mówiła że mleko przecież produkuje się cały czas, bo piersi to nie zbiorniki, czyli jak dzidzia pije to też się tworzy i leci i ok, fajnie, ale jak nie leci? :( może po prostu laktator mam za słaby (ręczny TP)
A i pisałaś o herbatce z herbapolu co można wypić pół szklanki dziennie... u mnie na opakowaniu (ta z Pruszkowa) pisze że można pić dziennie 3-4 szklanki. Ja już jedna mam dziś za sobą, 3 herbatki, teraz kawa i zaraz znów laktacyjna pójdzie...

u nas po szczepionce Adaś przespał cały dzień, wydaje mi się że to właśnie był objaw szczepionki że był troszkę osłabiony, jednak sam budził się na jedzenie i dużo jadł na szczęście. Temp. najwyższa 37.2 więc bardzo dobrze to zniósł a robiliśmy 5 w 1 i rotawirusy bo na wzw już miał wcześniej :)

dziewczyny co znaczy ten system 77 55 33 ? ja nie znam się bo nie mam problemów z laktacją, mogłabym wykarmić pół miata póki co, Adaś waży już 5840 :) ale z ciekawości pytam bo często tu pisałyście o tym systemie:)

3 litry to ja samej wody pije....
czyli jak nie leci to tez siedziec ;)

Kulka jak mała? mam nadzieje ze juz tylko lepiej :)

biedny maluch...a mowia ze po tych szczepieniach nie ma komplikacji...

na Kokoszkach w nowych blokach czy tych starych? znajomi szukaja, zapytam sie czy kokoszki ich interesuja

usg ja robiłam na rogalińskiej

tesula, ja także poprosze o muzyczkę - gelisia@wp.pl

jeśli chodzi o rozbudzenie laktacji to system 77 55 33 i nawet jeśli nic nie leci to włąśnie tyle czasu trzba na to poświęcić. z czzasem zaczyna lecieć. co 3 lub 2 godz w ciągu dnia, w nocy co 4. u mnie to zadziałało. a potem, zeby utrzymać laktacę to styka po 10 min (ja nawet po 7 min) co 3 h, w nocy co 6 godz, ale ja robię nawet przerwę 8godz i też działa.
tak jak dziewczny pisza: hebrbatka laktacyna z herbapolu, taka co mozna wypic pół szklanki dziennie - hiper mi pomogła. no i wazne, naeży p ić ok. 3 l płynów dziennie.

a co do wyspki to skaza białkowa wygląda tak, jak pisała tesula: suche, łuszczące się policzki (dłuuugo z tego wychodziliśmy) plus wysypka na całym ciałku plus sucha skóra na całym ciałku.

Tesula ja też poproszę o muzyczkę :) katarzyna.kosznicka@gmail.com

Aniolqq - ja polecałam herbatkę Herbapolu właśnie z Pruszkowa, na mnie działa :) Ale i tak dokarmiam 2 razy dziennie, a jak małego zostawiam z kimś to i więcej, trudno. W nocy mam tyle pokarmu, że mały nie daje rady opróżnić jednej piersi a w dzień obie puste tak od 13 do wieczora... Nie wiem o co kaman.

Wczoraj mieliśmy szczepienie, masakra! Mały mi spuchł i wył do nocy, bo przypętała się jeszcze kolka :/ A cholerna szczepionka 140 PLN, podczas gdy w przychodni w Kartuzach, w której moja mama pytała o cenę - 115 PLN. Myślałam, że mnie szlag trafi.

Dostaliśmy skierowanie na usg bioderek - czy na Świętokrzyskiej któraś z Was robiła?
I na problem z kupką dostaliśmy syrop, mam nadzieję, że pomoże.

Btw - nasza sytuacja finansowa jest aktualnie na tyle zła (mąż nadal bez pracy), że chcemy sprzedać mieszkanie - nie znacie kogoś kto chciałby kupić 41-metrowe mieszkanko w Kokoszkach? :)

aniolqq, mój też zasypia koło 20.30, to lepiej 8 godzin od 20 niż 5 od 20.30 :) Zwłaszcza że po pierwszym karmieniu w nocy śpi już zwykle tylko 2,5h... No ale i tak mam mało problemowe dziecko, więc już nie narzekam :) Za to w dzień śpi ładnie i mogę ogarnąć dom i poczytać :)

Ja na razie kilka kołysanek Krzysiowi ściągnęłam i puszczam jedną przed spaniem - z komórki :p Bo mp4 w ogóle nie mamy, ja swoje zgubiłam ze trzy lata temu (po miesiącu używania chyba), a Męża się popsuło, ale w sumie nie potrzebujemy. Zastanawiam się tylko jak mu puszczam kołysankę przed spaniem a zwykłą muzyczkę na aktywność, on to rozróżni? Z tego powodu na razie przed spaniem zawsze ma tę samą, ale ile można :p

my tez dzis cała noc spalismy ;) no prawie bo do 4 :) a potem jeszcze drzemka do 6 ;)

u mnie tez mleka coraz mniej... po tych moich zastojach, nawałach i zapaleniach lekarka mi powiedziała ze moze mi znikac mleko... zaczynam tez o nie teraz walczyc... sciagam 7-5-3 albo nie raz mniej minut bo jak mam puste cycki to wiekszego sensu nie widze siedziec 30 minut... wracam tez do herbatek... ja piłam jakie miałam-nie zwaracałam na nie uwagi...

mam tez pytanko-Dziewczyny macie podgrzewacze? jesli tak to jakie? jakies duze? czy takie na jedna butelke?

bocianek na pewno na allegro jest, albo na doz.pl tez widziałam

ja tez poprosze muzyczke weronikax@wp.pl

Muszczek 8 godzin w nocy a potem 0 godzin w dzień, ale rzeczywiście nie mam co narzekać bo przynajmniej się wysypiam :) tylko jak mu zaśnie o 20 to o 4 pobudka i potem koło 8. Dziś akurat (po wczorajszych przebojach) karmiłam dopiero o 6:30, więc teraz mała znów śpi. Ciekawe jak długo...

Tesula ja też bym poprosiła o tego Bacha i innych panów :)
aniolqq@interia.pl

Gosiu a ten system 775533 ile razy dziennie? Ja to pamiętam że głównie w nocy miałam czas jak mała spała, czyli po karmieniu jak mi zasnęła (bo wieczorem od razu ma odlot :) ) i potem jeszcze raz w nocy jak było za dużo, albo po nocnym karmieniu jeszcze bo potem nie mam jak, mała w dzień nie chce spać, prawie cały czas ma aktywności :(, tzn ona sobie podrzemie po 10 minut, a ja w tym czasie albo zmywam, albo piorę, albo sprzątam, a tak to z mała siedzę, przewijam, karmie średnio co 2 godziny, więc nie mam czasu na laktator, ale jeśli to bardzo pomaga (bo ja akurat nie zauważyłam tego) to będę się starała to robić. Herbatke BOCIANEK zamówiłam w aptece, ale nie maja w hurtowni :( ( wczoraj pytałam w 2 aptekach i ta sama śpiewka) zostały mi jeszcze 3 apteki na dzielnicy do sprawdzenia.
Tak jak patrze teraz na to wszystko to ten nawał wcale nie był taki zły... ile ja bym dała żeby on wrócił... to całe mleko bym teraz zamrażała (potem najwyżej bym wylała jak by się nie przydało po tych 3 miesiącach)

A ta MOJABOBOSTRONA fajna, już kiedyś tam zawędrowałam i pościągałam małej kołysanki, ale nie było okazji żeby jej puścić, bo mam laptopa a mp4 nie ma nagłośnienia :( ale dziś spróbuję i najwyżej przyniosę sobie głośniki od mamy i podłącze do mp4:)