Mamusie lipiec-sierpiń 2011 *23*

Udało mi się pierwszy raz nowy wątek założyć :) Czekamy na nowe rozpakowane mamy i witamy dzieci na świeci :))))

LIPIEC
she_gd - 10 lipiec
PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
kasisyn - 5 sierpień
Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
mamasyna - 17 sierpień
kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
hokasia – 20 sierpień SYN
Tamara - 26 sierpień
Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

Rozpakowane:
francess - 12 czerwca, syn PIOTR 4030g 58cm SN
lisiusowa - 17 czerwca, syn JAŚ 2490g 53cm CC
arisa6 - 26 czerwca, syn JAŚ 3400g 56cm SN
Marta - 27 czerwca,córka 4250g 54cm CC
Carool - 30 czerwca, syn, 3000g 54cm SN
mona_g - 01 lipiec, syn KUBUŚ 3600g 56cm SN
kulka_07 - 02 lipiec, córka 2700g 53cm SN
młodamamuśka - 05 lipiec, syn BARTOSZ
hania_m - 07 lipiec, syn MATEUSZ 3090g 51cm
monika – 09 lipiec, córka AMELIA 3160g 54 cm SN
annamaria836 – 10 lipiec, córka MARYSIA 3300g 56cm SN
aguseek - 11 lipiec, syn ADAM 3410g 54cm SN
dzdżi - 14 lipiec, córka ZUZANNA 3310g 54cm SN
Nikita987 - 15 lipca, córka NATALIA 3100g 51cm CC
kasiorek555 - 16 lipiec, syn DAMIAN 2900g 53 cm CC
ciezarowska- 17 lipiec, córka ALICJA 3610 g, 59 cm SN
iiikkkaaa - 18 lipiec, córka NINA 2480g 51cm SN
Kate - 19 lipiec, syn JAŚ
aniolqq - 20 lipiec, córka PAULINA 3830g 57 cm SN
donniczka- 21 lipiec, córka IGA 3160g, 53cm, CC
Kasia0606 - 23 lipiec, syn KRZYŚ 2620g 52cm CC
bruxa - 24 lipiec, syn JAŚ 3480g 56 cm CC
agusp - 27 lipiec, syn MIKOŁAJ 3030g 58 cm SN
wercia83 - 27 lipiec, syn MICHAŁ 3540g 51 cm SN
mata82 - 29 lipiec, córka ANTONINA MARIA 3840g 55cm SN
magda84 - 31 lipiec, syn NATANIEL 3640g 56 cm SN
Muszczek - 03 sierpień, syn KRZYŚ 4270g 61cm SN
weronikaxx - 03 sierpień, córka LENKA 3340g 55 cm SN
milka0928 - 08 sierpień, córka KLAUDYNKA 2860g 55cm SN
Tesula - 09 sierpień, córka JULIA 4000g 57cm CC
Kejt - 09 sierpień, córka LENA 4130g 58 cm SN
a_guniek - 10 sierpień, syn MARCEL
gosia_dim_ - 11 sierpień, syn WIKTOR 3515g 58cm SN
Mimi - 11 sierpień, córka POLA 4150g 55cm SN
umchi1 - 13 sierpień, syn DOMINIK 4060g 59cm SN
MissMarple - 20 sierpnia, córka HELENKA 3280g 56cm SN
Margola13 - 23 sierpnia, córka GABRYSIA 3490g 56cm CC
MamaFilipa - 28 sierpnia, córka OLA 3540g 55cm SN
MARKOWA - 30 sierpnia, córka ZUZIA 3400g 54cm SN
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec-sierpiń 2011 *23*

Tesula, uszy do góry :-) Z czasem wszystko będzie lepiej, wiem po sobie. Po cesarce miałam mega doła, snułam się, wszystko mnie bolało, ogólnie gorzej znosiłam połóg niż teraz, mam porównanie i wiem o czym mówisz. Kilogramy też schodziły o wiele wolniej, ale na to chyba nie ma reguły. Co do aktywności małej, już niedługo będziesz się wkurzać, że zamiast spać ciągle chce się bawić ;-) To jeszcze nie czas na świadome uśmiechy i zabawki. Maluch w pierwszych tygodniach widzi świat jako rozmyte plamy, ostrość łapie do 20-25cm i najważniejsza jest mama. Witek też póki co ma tylko kilka podstawowych czynności, ale ma to swoje dobre strony, bo tak jak piszesz przynajmniej można ogarnąć mieszkanie ;-)
Uśmiejecie się z tego co dziś odstawiłam w nocy. Mały się obudził i dostał pierś, ale strasznie się wściekał i szarpał buzią, mleko ledwo leciało, ja w stresie ale i zaspana, miałam dość i mąż zrobił małemu butlę. Rano budzę się, łóżko jest zalane moim mlekiem a lewa pierś spuchnięta jak balon. Otóż w nocy pomyliłam piersi! Szybko budziliśmy małego, żeby opróżnił pierś ;-)

Nikita

po cesarce też trzeba iśc do gin po 6 tygodniach - musi sprawdzić, czy macica się dobrze obkurczyła (wydaje mi się, że nawet jest to wazniejsze po cesarce niż po naturalnym, gdyż macica była rozcinana i moga wystąpić jakieś problemy w prawidłowym obkurczaniu)

sorry za błędy i literówki ;)

Muszczek mozliwe te 6kg w tydzień, mi zeszło jednego tygodnia 5 kg... co prawada to normalnego wygladu jeszcze pare kg by sie przydało no ale nie jest zle ;) ja nie chodze w zadnych ciuchach ciazowych- mam do nich jakis uraz-ze taka gruba byłam itp. wciskam sie w te sprzed ciazy w nie wszystkie wchodze ale jakos daje rade ;)

co do budzenia dziecka ja swojego nawet w szpitalu nie budziłam-jak chciała spac to spała ;)

u nas sie mała troche rozlegulowała z racji tego ze miałam nawał potem zastój a potem zapalenie-MASAKRA! i mała przy cycku tylko tydzień wisiała i cały nasz plan musimy wypracowywac na nowo ;) cycek na rzadanie jest mega meczący... podziwiam karmiace tak matki...

Dziewczyny po cesarce tez trzeba isc do lekarza po tych 6 tygodniach???

no ja tylko słyszałam że jest w cenie, ale sama nie miałam robionej :) więc wszystko możliwe, ale mi powiedziała na ostatniej wizycie, że skoro miałam robioną w październiku to zaprasza mnie dopiero za rok na cytologię...

sorki że się wtrące, ale podpowiem że u dr Konopy cytologia jest płatna dodatkowo 20 zł.

No ja na szczęście sukienki noszę 42 tak jak przed ciążą, więc w tej kwestii nie mam nic przeciwko chrzcinom :) Ale i tak byśmy nie czekali, dla nas to akurat ważne, a nie uroczystość dla świętego spokoju. Swoją drogą muszę się zważyć jak będę u gin, bo wg wagi mojej mamy zostało mi jeszcze 6kg, a według wagi teściowej (ważyłam się tydzień później) ważę już tyle co przed ciążą. Mało prawdopobone, żeby przez tydzień spadło mi 6kg :p Zwłaszcza, że ostatnio już żadnej różnicy nie widzę. Więc pozostaje mi poczekać i sprawdzić na jedynej wadze, na której stałam w ciąży.

No mam nadzieję że można ćwiczyć karmiąc, nie przyszło mi do głowy że nie, po wizycie u gin zamierzałam zacząć biegać (drugi raz w życiu :p).

dr Konopa bierze 100 zł za wizytę. Dziewczyna jak mi ją polecała to mówiła że USG i cytologia jest w cenie, ja niestety tego nie wiem, bo poszłam do niej w 11 tc i miałam aktualną cytologię, więc nie robiła, a USG było na każdej wizycie i zawsze płaciłam 100 zł :)

Iiikkkaaa mi się wydaje że to plamienie jest po "przytulaniu". Mi gin na wizycie mówiła że tak może być. Ostrzegała że po badaniu też mogę krwawić, ale na szczęście obyła się bez takich "przyjemności".

A my w piątek jedziemy do mojej babci :) w Bory Tucholskie, za tydzień w sobotę chrzciny, a potem w poniedziałek USG bioderek a we wtorek wizyta u gin, chyba że dostanę okres...
W nic się nie mieszczę ze starych ubrań :( a na chrzciny muszę się w coś ubrać. Przeraża mnie to że wszyscy mówią że dobrze wyglądam (tylko ten mój wielki brzuch) a jestem spokojnie 1-2 rozmiary większa :(

Zapisałam się na ćwiczenia, ale teraz tak się zastanawiam czy mogę ćwiczyć jak karmie piersią? Bo to są takie intensywne ćwiczenia, i czy przez to nie zaniknie mi pokarm?

A chrzcin na razie nie robimy (mimo, że teściowa nalega) - nie będzie chrzcin dopóki ja nie wejdę w jakieś normalne ciuchy (bo na razie to tylko ciążowe) w końcu trzeba jakoś na zdjęciach wyglądać...

Hej

no a moja skończyła dziś 4 tygodnie - jak ten czas szybko leci... za dwa tygle wizyta u gin - może jestem chora ale mam nadzieję że powie, że jeszcze nie wszystko wygojone i nie można się "przytulać" - jakoś nie mam ochoty na igraszki...
W ogóle na nic nie mam ochoty... najchętniej bym cały czas spała...

Ja jakoś nie widzę aby moja mała miała jakąś fajniejszą aktywność - albo śpi albo leży i sie gapi albo leży i wymachuje kończynami, nie uśmiecha się ani nie reaguje na zabawki:( i też dużo śpi w dzień, ale dopóki śpi w nocy tylko z przerwami na karmienie to nie zamierzam jej tego zabraniać, przynajmniej mam czas ogarnąć chatę i zrobić obiad...

Coraz fajniejszą aktywność mają te nasze dzieci :) Krzyś dziś rano tak ładnie się do nas uśmiechał!
Jeszcze co do łatwego planu - on chyba nie przewiduje też takich sytuacji, że dziekco budzi się np. po 3 czy 4 godzinach snu w dzień i od razu ziewa cały czas ;) Nie powinno tyle spać, powinno mieć aktywności, ale nie można też do aktywności dziecka zmuszać i co, dać spać cały dzień? :)

Przyszły tydzień będziemy mieć strasznie zawalony, w środę idę do gin, w czwartek szczepienie a w pt USG bioderek. A tydzień później chrzciny, więc też trzeba będzie wszystko jeszcze przygotować. Ale dzięki temu czas tak szybko leci :)

bruxa, ja chodziłam do stukana do medicoveru w gdańsku. z tego co się orientuję pracuje także w redłowie w spzitalu. wiem, ze keidyś przyjmował na nfz gdzieś w okolicach ujeściska, ale nie mam pojęcia, jak to wygląda teraz.

witam dziewczyny..
dziś powróciłam do "normalności" chyba dostałam okres.. chyba bo zaczynam się filmować..wczoraj było pierwsze przytulanie z mężem i nie wiem czy czegoś sobie tam przez to nie uszkodziłam.. od porodu minęło 8 tygodni to możliwe? tym samym odwołałam wizytę u gin, i teraz pytanie za 100 punktów..mogę już używać tamponów??

Kulka, dr Stukan przyjmuje na NFZ czy prywatnie?

A dr Frankowska-Konopa ile bierze za wizytę?

ja też polecam dr Konopkę sama wielokrotnie do niej kiedyś chodziłam :)

jeśli chodzi o hemoroidy to ja miałam mocno aż krwawiłam i też pomógł mi proctoglivenol i jeszcze piję codziennie Colon C , czysty błonnik nie przechodzi do mleka i codziennie bez problemu się wypróżniam więc polecam baaaardzo bo wcześniej jak szłam do toalety to płakałam z bólu:(colon c jest bez recepty :)

bruxa, ja mogę polecić dr Barbarę Frankowską-Konopę. Ma prywatny gabinet na kartuskiej od niedawna, wcześniej przyjmowała na Chełmie.

bruxa, ja mogę polecić dra Macieja Stukana.

Tesula ja tez miałam problem z hemoroidami i posterisan nie pomógł za to pectoglyvenol krem szybko pomógł wiec polecam

Ja miałam przepisany Proctoglyvenol czopki plus maść, ale szczerze to nie wiem czy cokolwiek pomogło. Do tego wcale nie jest tanie; maść 40 zł czopki drugie 40 zł. Ale spróbuj Tesula może Tobie pomoże. Co więcej, położna doradziła mi taki preparat do łykania Cyklo3fort się nazywa. Generalnie jest to na żylaki wszelkiego typu, pomaga obkurczać naczynia krwionośne. Bierzesz pięć razy dziennie pastylkę. Można przyjmować w ciąży i podczas karmienia.

Hej

moja dziś miała mega niespokojny dzień - prawie w ogóle nie spała, nawet na spacerze, ale za to teraz śpi jak susełek...

Pytanie do dziewczyn, które mają problem z hemoroidami - jakich preparatów używacie? Ja stosowałam przez połowę ciąży Posterisan ale on już na mnie nie działa, a jest coraz gorzej:( Nie mam czasu teraz jechać do lekarza, a wizyta u gin dopiero za 2 tygle a chciałabym kupić coś innego, a nie wiem co można przy karmieniu piersią...