Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (10)

Witam w nowym wątku :)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (10)

joahne no ja place z 8 lat ubezpieczenie .. o zwrot chodzilo mi ze za te rzeczy dla malej co teraz kupuje to sie troche zwroci nie za to co place na ubezpieczenie :-), ja tam bym zrezygnowala z tego ubezpieczenia , ale skoro juz tyle lat place to bede placic dalej bo jak przestane to jeszcze cos sie wydarzy i wtedy dopiero bedzie ..

A jesli chodiz o wymioty i inne dolegliwosci to u mnie nadal brak .. ale chyba powoli sie zaczynaja .. bo jak chodze to brzuch mi twardnieje ze musze duzo wolniej isc... a tak to ok.. :-) 7 miechow super samopoczucie zero dolegliwosci wiec pewnie pod koniec bedzie mi doskwieralo.. :) No ale pozyjemy zobaczymy:P

Amadea99 tak patrzę na twój suwaczek i nie wierze że to już 35 tydzień hihi kurcze zazdroszczę ci bo jeszcze tylko trochę i będziesz miała swojego szkraba ze sobą :D mnie już nosi hihi a jeszcze 9 tygodni...

Co do sutków to też już je czuje... zaczynają mnie już delikatnie pobolewać... ale ja do ciebie to mam 4 tygodnie także myślę że za 4 tygodnie też będę już narzekać...

Dziewczyny mam pytanko ile bierzecie kompletów na porodówkę dla maluszka? chodzi o ciuszki? na ulotce ze Smyka jest napisane że 2-3 kaftaniki, 2-3 body... hmm to nie mało? myślałam żeby zabrać tak z 5-6...i to 4 zestawy w rozmiarze 56 i 2 -62...czy wszystko na 56?

aabym mi sie jeszcze czasami zdarzy zwymiotowac
a wczoraj caly dzien meczyla mnie zgaga maskra ale z synkiem i tak bylo duzo gorzej ze zgaga
a mam pytanie do was czy bola was piersi a bardziej sutki i okolice?
mnie tak juz drugi tydz zaczely bolec zaczelam jej naciagac,'krecic' daje to jakos tam ulge ale i tak bola a najlepsze w tym wszytskim jest to ze mi piers zmalaly. z synem mialam takie fajne 'mleczne' :)

Aabym nie martw się wymiotami :) ja w zeszłą sobote ledwo zjadłam śniadanie i od razu pędziłam do wc... po śniadaniu nie było ani śladu... dziś też coś mnie mdliło i też skończyło się w wc... to chyba hormony w dalszym ciągu...

Ja mam proszki Jelpa soft i dokupiłam jeszcze Jelp żel i płyn do zmiękczania, oczywiście w aptece gemini ;)

a i przyszły dziś moje organizery, są tak cudne, że nie mogę się odkleić :D
http://allegro.pl/ozdobny-przybornik-pomocnik-lozeczko-marynarski-i3568054312.html i drugi http://allegro.pl/ozdobny-przybornik-pomocnik-lozeczko-marynarski-i3552927987.html

dzieki, poobserwuję i zobaczę, ale faktycznie mniejsze posilki powinny pomoc :)

ja mam wraz z narzeczonym grupowe ubezpieczenie u mnie w pracy wykupione. na urodzenie dziecka jest 1800 zł, dostaniemy razy dwa, więc trochę kasy wpadnie. ale ja płacę je równo 5 lat, a dostaję coś po raz pierwszy, więc i tak się nie zwróci. ale przypływ gotówki się przyda:)

Justyna ja zakupiłam żel do prania JELP i płyn do płukania z tej samej firmy.

aagusia81 gratuluję dużej córy:) ale często jest tak, że te pomiary nie są dokładne i może się okazać przy porodzie, że mała wcale takim ciężkimi dużym noworodkiem nie jest.

Aabym ja podczas ciąży ani razu nie zwymiotowałam. Ale teraz dziecko uciska nam na żołądek i wszystkie narządy wewnętrzne mają mniej miejsca może dlatego? lepiej mniejsze posiłki a częściej i bezpośrednio po posiłku się nie kłaść. no chyba, że to inny powód..?

Iwona84 nie to, że nie chcę tej ich bo ona jest spoko ale u mnie w przychodni też jest fajna położna i zapisując do super mamy żałowałam, że muszę wziąć tą ich. I teraz tak się zastanawiam czy zmieniać czy nie ale to najpierw bym się musiała dowiedzieć czy bym musiała za to płacić no i ile bo nie po to decydowałam się na darmową sr żeby teraz za zmianę położnej płacić :)

a mi wlasnie waga spadla, bo drugi dzien zwymiotowalam po śniadaniu :( macie jeszcze sporadyczne wymioty?

Agusias Hmm 1880 gr ja mam termin 4 dni szybciej i moja tez wazy 1800 z groszem, i tak samo waga powoli mi szla .. i od tamtego tyg gdzies 2,5kg mi przybylo..fakt faktem malo ruchu mialam ..bo tak to smigam gdzie sie da aby nie tyc bo nie moge za duzo. Hmm.. 4 kg na pewno trtzeba liczyc, oby u mnie nie .. ale cos mi sie wydaje ze tez tak bedzie bo rozmiarem termin mam na 21 list..

hmm lollipop czyli nie chcesz tej poloznej z super mamy?:P Ja chyba zmieniac nie bede .. bynajmniej wiem ze juz mam zalatwiona polozna .:P

A jeszcze może któraś z Was wie jak to jest z wyborem położnej? Dwa razy w roku można zmienić tak? A jak się chce zmienić trzeci raz to ile to kosztuje? No i kiedy i gdzie się płaci? :)

Witam w ten jesienny zimny dzionek

Wcześniej któraś z was pytała gdzie można kupić te siateczki zapachowe Paklanki do pieluch brudnych...Ja kupiłam w Gdyni w Akpolu, więc myślę że są w każdym akpolu...

Co do becikowego to trochę poszperałam trochę w necie wczoraj i tak jak pisze tinneraa jest z tymi datami... a co do tego gdzie składać to myślę że złóżcie w miejscu waszego czyli ,,matki miejscu zameldowania" i podajcie swój nr konta to pieniążki wam przeleją...a do wniosku dołącza się tylko pismo że mąż nie stara się o becikowe i tylko jedno z was je bierze czyli ,,matka dziecka) i wtedy nie ma problemu gdzie kto z was mieszka... a co do zaświadczenia o opiece to jeśli miałyście kilku lekarzy a macie wszystkie papiery to poproście położną żeby wam ten dokument wypełniła...ona ma do tego uprawnienia i mopsy to honorują i ona wam wypisze i nie będzie trzeba latać po wszystkich doktorkach :)

Witajcie, ja po wizycie. Mloda ulozona glowka w dol i wazy 1880 gr. lekarz powiedzial, ze bedzie duza i 4 kg napewno trzeba liczyc.. Czyli na nic moje nadzieje na lzejszy porod. No ale co zrobic. Syna dalam rade urodzic to i corke powije mam nadzieje:) Moja waga tez wystrzelila jak z kosmosu. D tej pory ledwo co przybieralam a tu nagle 4 kg w miesiac i juz mam 78 kg na liczniku. Ala mam wrazenie ze wie,szosc tego jest w brzuchu.

Ja mam Jelp żel i dzidziusia ale Jelpa tylko dlatego że chciałam już prać a nie było dzidziusia w sklepie, jak się skończy to będę kupowała dzidziusia bo tańszy.

A do tego becikowego to dzieli się na 2 osoby czy dziecko też? I wiecie może jak to jest jak się zmienia lekarza w czasie ciąży? Trzeba mieć jakieś zaświadczenie od tego pierwszego czy wystarczy od drugiego?

Po przeczytaniu mnóstwa opinii na temat proszków zdecydowałam się na Jelp żel albo bobini w płynie. Z racji tego ze bobini o połowę tańszy od jelpa, więc pewnie na początek kupię bobini.

niedługo zabiorę się za pranie ciuszków małego, zastanawiam się nad kupnem proszku. Nie chcę aby później sie okazało ze mały dostanie uczulenia, waham się pomiędzy dzidziusiem a lovelą, może któraś z Was coś mogłaby polecić?

joahne o tą maść pytałam już w klepie firmowym i nie ma, na stronie ziaji też jej nie ma, ale popytam w aptece i najwyżej kupię jakąś inną z lanoliną.

My też mamy problem z różnym zameldowaniem, ale popytam w mopsie. Może jest tak, że tam gdzie dziecko będzie zameldowane, składa się dokumenty.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

NO na pewno sa rozne kwoty z ubezpieczenia .. ja mam najtanszy pakiet grupowy i dostane 1350 zl a moj maz jeszcze mniej.. Ale chociaz czesc wydatkow sie zwroci :P

Justyna, wtedy to nie wiem ale zadzwoń do Mopsu i podpytaj.
A to ze bedziecie skladac wniosek w nowym 2014 to nie tak ze za 2013 rok zaswiadczenie. Tak jak pisalam dziecko urodzone do 2 listopada to zaswiadczenie o zarobkach za 2011, a urodzone po 2 listopada za 2012r

Inne tematy z forum

poszukiwany dobry ortopeda (23 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...