Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (4)

Mówicie i macie ;)

LISTOPAD:
Ageska 02/11
amadea99 02/11
mondar 04/11
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11
mazar 06/11
anka165 08/11
Ania 11/11
Asiulka86 11/11
Cleanna 12/11
agam205 13/11
Kiki80 14/11
Lollipop 14/11
mamazosi 16/11
sweetangel171 18/11
Katka_Gdynia 20/11
dorcia_86 20/11
CzekoladowaPralinka 21/11
Iwona84 28/11
happymum87 30/11

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Puchatkowa 05/12
agnieszkaj 06/12
aagusias81 07/12(?)
Asiula85 08/12 (?)
perfectange 19/12
Delie 26/12
Paniqa

Link do poprzedniego: http://forum.trojmiasto.pl/mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-3-t467570,1,16.html

Miłego pisania :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (4)

mamazosi nastepne usg za tydzien no zoabczymy jak bedzie:)
a co chodzi o wage to ja w pierwszej ciazy przytylam ponad 20 kg ale fakt ze nie mialam wiekich hamulcow jadlam duzo slodyczy i bardzo ciagnelo mnie do fast foodow. no i po ciazy wcale tak latwo nie moglam schudnac niestety pozniej byly chormony problemy zajscie w ciaze a teraz mam ponad 6 kg na minusie ale bobas to ma z czego ze mnie zciagac czas pokaze jak bedzie dalej
co do sokow kiedys pilam duzo wiecej teraz sporadnicznie i mnie nie ciagnie wole wode :)
asiulka 86 to moj bobasek pije wode:)

Pewnie nie ma co sie przejmować aż tak i liczyc ze częśc zejdzie po porodzie. Czytalam gdzieś ze waga nasz i plodu zalezy od tego co jemy jesli wody plodowe smakuja maluchowi to on przyswaja kalorie a jak nie to my :)

Hej dziewczyny :)
ale pogoda paskudna, zdecydowanie wolę słońce i upały...Chociaż trochę deszczu też musi być.
Widzę, że męczy Was cały czas temat wagi :) nie oszukujmy się, jesteśmy w ciąży. Będzimy tyć. Jedne więcej, drugie mniej, ale będziemy. I myślę, że każdej z nas przybędzie ponad 10 kg. Nie da rady inaczej. Przyrost wagi, cellulit, rozstępy i cała masa innych "przyjemności", nie oszukujmy się, fajna nie jest. Ale dziewczyny...coś za coś. Pomyślcie o tych małych grzdylkach buszujących w brzuszkach :) Gdyby nie one, to tych kilogramów rozstępów itp. by nie było. Ale pomyślcie, co by było, gdyby ich nie było...

I po usg, nasze małe pokazało ..... pośladki tak sie wiercił w czasie badania takie fikołki robiło ze nadal nie znamy płci a juz taka nastawiona szłam :( trudno ważne ze rozwija sie prawidłowo waży prawie 454 gramy :)

Ja największy problem mam z łóżeczkiem... Bo w pokoju mam podłogi wenge a meble jasne (kolor brzoza) no i nie chce kupować łóżeczka wenge bo za czarne będzie a z kolei koloru brzozy nie mogę znaleźć :/ ach...

Wiesz mi też mówili ze mała duża, a zobacz jaka malusia się urodziła 3180g, także nie wiem niby ten sprzęt do usg taki dobry a się nie sprawdza, nawet u Preisa....

znalazłam fajne ćwiczenia na you tube i sobie poćwiczyłam-ledwo żyje!!! Ale jakoś się lepiej czuje!

Też mam ochotę już wszystko urządzić i już się nie mogę dzidzi doczekać.
Jeszcze 20tyg, jak długo.....:)

AAA no to nie jest taka duża :P więc ok :) tak jak mówisz najważniejsze, że wszystko jest proporcjonalnie :)

Strasznie się cieszę, że znam już płeć, tak przypuszczałam, że to chłopak :P Chciałabym już iść do sklepu i pokupować wszystko :P ale jakoś się powstrzymuje bo jeszcze tyle czasu... Zaplanowałam zakupu na sierpień :) ale nie wiem czy wytrzymam :P

Pokoik już w połowie przygotowany na przyjęcie mebelków i ciuszków :P

własnie ostatnio odszukałam usg mojej Zosi od Preisa, bo tez bede chciała porównać moje dzieciaki. W 20tyg i 5dni miała wagę 330g, CRL 22cm, obwód główki 47,2mm. Więc bardzo podobnie jak Ty. Zresztą najwazniejsze, że wszystko jest proporcjonalne!

Wiesz co jakoś w końcu nie zadzwoniłam do niego, więc idę do swojego... ale daj znać jak u Ciebie! Możemy porównać wyniki bo jestem ciekawa czy tak samo wszystko będzie :P

A ktoś już ma wagę dziecka i wymiar główki z 20-21 tyg.? Bo jestem ciekawa czy ta główka u naszego synka faktycznie taka duża :P

chyba wciąz CRL, nie wiem dokładnie. Ps duża już dzidzia super!!! A idziesz w końcu do Preisa czy swojego?

W necie znalazłam, że powinno być to CRL długość ciemieniowo-siedzeniowa, czyli od czubka głowy do końca tułowia dziecka, a dokładnie do kości ogonowej- ale niestety nie mam tego wymiaru, chociaż gin mówił, że dziecko może mieć koło 20cm dł.

Wiesz co ja połówkowe mam tak jak Ty czyli za tydz. A teraz byłam tylko na kontrolnej wizycie bo mam lecieć samolotem, do tego ta alergia ostatnio i się bałam czy wszystko jest ok, dlatego poszłam a przy okazji dowiedziałam się jaka płeć ;)

Wg tego co tu jest napisane waga to 356,90g, cały czas dzidzia jest tydzień starsza, główka ponoć duża bo 50,55 mm ale reszta też jest duża więc rośnie proporcjonalnie :P
mam wymiary poszczególnych części ciała ale nie widzę długości dziecka, wiesz może jakie jest oznaczenie? Bo może nie potrafię tego rozszyfrować :P

Cleanna a okreslił ci wagę ginek dziecka nas połówkowym? i długość?

przepraszam za wywód,ale takie mam doświadczenia, oby teraz szybciej poszło mi zgubić wagę. Poza tym tak jak Cleanna pisze, szybko mozna przyzwyczaić się do niepicia soków, a potem ciężko do tego wrócic bo jest fe.

Hej Dziewczyny!

Dzięki za miłe przyjęcie :) Zaczęłam Was czytać, co nowego i spaliłam dwa placki z jabłuszkami :( Ale, nic tam, dobrze, że tylko dwa :)

Ja od początku ciąży przytyłam 3 kg i wszyscy mówią, że to mało, ale widzę, że Wy mniej więcej też tak przybieracie więc ok :)

My byliśmy wczoraj w H&M na Matarni i za dużo przecen dla maluchów nie ma, za to w Smyku są fajne i na kilka ciuszków się skusiłam :)

Miłego dzionka Wam życzę!

W pierwszej ciąży miałam zasadę, że muszę spełniać swoje zachcianki, a i mąż mi folgował i mamusia i teściowa.... Także nie powiem, że sobie mocno folgowałam,ale miałam straszną chcicę na pączki, snikersy, frytki i soki kubusiowe, a wiadomo ile to kcal. Poza tym jadłam dużo więcej niż teraz, licząc na to że to zgubię po porodzie jak wszyscy mówili. Przytyłam jakieś 15kg, ale dziecko miało tylko 3180g, brzuszek miałam mały,a reszta na udach, tyłku, na twarzy, pośladkach...

Nie zgubiłam szybko tej wagi, co irytowało mnie niemiłosiernie. Miałam strasznego psychicznego doła, że jestem gruba, nieatrakcyjna. Moja ginka uważała, że to przez hormony, że jak skończę karmić to schudnę-podobno czasem tak jest. Jakoś żadna z moich koleżanek tak nie miała, wszystkie były dawno szczuplutkie, nawet te po CC. Po 9 miesiącach ostawiłam małą od cyca i faktycznie waga zaczęła sama spadać. Na małej roczek miałam wagę jak przed ciążą. Także zamiast bajbybluesa miałam doła z powodu utraty kobiecości i swojej starej figury. Mąż mnie pocieszał,ale wiadomo 10kg nadwagi robi swoje...

Teraz mam brzuch praktycznie taki sam jak w tamtej ciąży, czyli niezbyt duży,ale nigdzie więcej ani grama, oprócz biustu. Jem zdrowo, nie powiem mam czasem ochotę na coś słodkiego,ale w I trymestrze uparcie jadłam suchary,albo gorzką czekoladę. Poza tym mam tendencję do tycia - moja mama w obu ciążach przytyła 30kg...Pilnuję się, bo nie chcę drugi raz mieć takiego doła z powodu swojego wyglądu. Chcę czuć się kobieco i atrakcyjnie, a wiem że jest to możliwe,ale tylko dzięki mnie samej. a gadanie teściowej że nie jem jej ciast i że to szkodzi dziecku mnie irytuje. ostatnio na imprezie cała rodzina mnie za to zlinczowała-całe szczęście mąż mnie bronił,ale nie miałam kompletnie ochoty na słodkości,poza tym nie o 22.00godz. Mąż ostatnio stwierdził, że widzi jak się staram dbać o siebie i zdrowo gotować-sam schudł 4kg od początku ciąży ( zostało mu jeszcze z 6kg do zgubienia). Ale mam czas i ochotę to czemu nie.

Moja ginka też mówi że powinnam przytyć ok 12kg.

Poza tym podobno jak się ma tylko brzuch to się szybko chudnie, bo karmienie obkurcza macice. A zgubić pośladki czy uda to nie takie łatwe, a jak karmisz to tez jeść trzeba, bo dziecko wyciąga składniki odżywcze, więc nie można przejść na dietę.

Moja rada jedz rozsądnie,ale bez przesady czasem trzeba skusić się na batonika,ale wszystko z głową.

Soki tak czy inaczej lepiej jest odłożyć- nawet dla samego siebie. Ja od kilku lat nie pie już soków i organizm tak się przyzwyczaił, że już nawet jakbym chciała nie byłabym w stanie wypić... po prostu czuć chemię i tyle :) nie mówiąc już o cukrze, którego jest tam cała masa ;)

Niestety ze słodyczami nie mogę się rozstać, choć nie wcinam nie wiadomo ile to jednak ciężko sobie czasem odmówić :)

Dziewczyny ja jak na razie przybrałam 5kg czyli książkowo. Właściwie oprócz brzucha i piersi to chyba nigdzie nie przytyłam :P bynajmniej tak mi się wydaje :) widzę, że tak równo 0,5 kg na tydzień mi idzie zobaczymy jak będzie pod koniec tego trymestry ale chyba nie jest źle :)

Mamazosi a jak jadłaś słodycze i piłaś soki w pierwszej ciaży to dużo przytyłaś że teraz widzisz różnicę? to moja pierwsza ciąża także chyba zacznę uważac póki jeszcze czas :)

Co do ubrań ciążowych to nie mam ich za dużo,ale nie chcę nic kupować, bo to moja ostatnia ciąża, także przebiedze się w tym co mam. A jak urodzę to zaszaleje, bo znowu będę w swojej skórze.

Co do diety to ja od początku odstawiłam słodycze, soki i inne puste kalorie i widać efekty w porównaniu do pierwszej ciąży.

Cleanna ok to zgadamy się w następnym tyg, jakoś myslałam że Ty już po tym slubie. Idę jutro na zajęcia do bodymind także mam nadzieję, że będzie fajnie,ale za inną formą ruchu tez jestem.

Happymum smyk faktycznie ma super promocje, ja kupiłam dla mojego szkraba różek taki fajny z dinozaurem przeceniony na 19,90,ale zamówiłam przez neta.

No to muszę kupić jeszcze niebieską pościel i kocyk i tyle z mojej wyprawki. Choć powiem Wam, że coraz bardziej mam wątpliwości co do płci i czekam na usg poniedziałkowe, niech rozwieje moje wątpliwości.

Inne tematy z forum

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

Woda na oknach - mam dość. (96 odpowiedzi)

codziennie rano musze wycierac okna i wode na parapecie. wedlug wlascicielki mieszkania wplyw na...

rozedma płuc, i co dalej? (5 odpowiedzi)

Dziewczyny,moja najlepsza przyjaciółka zadzwoniła dzisiaj do mnie z informacją,że zdiagnozowano u...