Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (4)

Mówicie i macie ;)

LISTOPAD:
Ageska 02/11
amadea99 02/11
mondar 04/11
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11
mazar 06/11
anka165 08/11
Ania 11/11
Asiulka86 11/11
Cleanna 12/11
agam205 13/11
Kiki80 14/11
Lollipop 14/11
mamazosi 16/11
sweetangel171 18/11
Katka_Gdynia 20/11
dorcia_86 20/11
CzekoladowaPralinka 21/11
Iwona84 28/11
happymum87 30/11

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Puchatkowa 05/12
agnieszkaj 06/12
aagusias81 07/12(?)
Asiula85 08/12 (?)
perfectange 19/12
Delie 26/12
Paniqa

Link do poprzedniego: http://forum.trojmiasto.pl/mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-3-t467570,1,16.html

Miłego pisania :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (4)

Dziewczyny wystawiłam na trójmieście zapytanie o instruktora zajęć ruchowych dla kobiet w ciąży ;) może ktoś się zgłosi i poprowadzi nam zajęcia ;) jak nie to damy rade same. Mniej więcej pamiętam ćwiczenia z AWF i mogłabym spróbować ;) najwyżej się porozciągamy i pośmiejemy ;) albo kto wie może się uda i się nam spodoba ;)

Więc spróbujmy chociaż raz :) jak nam się spodoba to będziemy tak sobie ćwiczyć, jak nie to coś wymyślimy :)

cleanna jak dla mnie ok,ale ja się do prowadzenia takich ćwiczeń nie na daję o czym mówię z góry. Jakby co to zawsze można nawet muzykę z komórki puścić.

Lollipop a u mnie wyszło że połówkowe u Preisa mam 1.07, a u mojej lekarki 2.07, zobaczymy czy będą mieli te same pomiary.18.06 na wizycie będzie ok, także widzimy się na spotkaniu!!!!

Co do monitora to tak jak pisałam nie używałam go, bo odkupiłam go miesiąc temu od znajomych, także się nie wypowiem. W 1 ciąży nie miałam takiego wynalazku

moje opinie:

-czy ubierałyście koszulki, bluzy, sweterki, spodenki czy przez pierwsze miesiące tylko body i śpiochy i pajacyki?

odp pierwszy miesiąc tylko kaftaniki zapinane z tyłu lub wiązane na boku i śpioszki zapinane w kroku, nic co trzeba było wkładać przez głowę, bo dzidzia jakaś mała i wiotka była, po miesiącu ubierałam body z krótkim plus pajacyki welurowe ( te cieplejsze), czasem półśpiochy plus body na długi rękaw
moja mała tez z listopada także te ostatnie rzadko nosiłam, bo wydawało mi się że jest jej zimno

-czy bluza z kapturem może być czy kaptur tylko przeszkadza?
odp bluzy od 4 miesiąca, kaptur czy bez nie ma różnicy,ale też rzadko, wciąż na topie body i pajace. Bluzy mi się podobały ,ale niewygodne i niepraktyczne dla leżącego brzdąca. Bluzy i spodnie na dobre mała zaczęła nosić jak skończyła pół roku, była wtedy już siedząca była

-od kiedy zaczęłyście używać rajstopki? od ok pół roku, ubierałam pod spodenki albo do sukienek

-w jakim rozmiarze najlepiej kupować ubranka? 68? i tylko parę mniejszych czy 68 za dużo też się nie opłaca?
odp zależy jakie masz mieć dziecko
jeśli waga urodzeniowa to rozmiar 56 na początek
jesli waga urodzeniowa ok 4kg to zacznij od rozmiaru 62(tak mi radziły koleżanki)
moja mała była 3180g i 56 z niej spadał,a ja nie miałam nic w tym rozmiarze, bo lekarze mówili że będzie duża, mąż sam robił zakupy dla niej bo w 62 się topiła...
dziecko rośnie szybko. moja mała nosiła 56 3tyg, 62 do 3 miesiąca czyli ok 2miesiące, a do pół roku 68, także sama widzisz na ile to się opłaca.

-w czym spały Wasze dzieci, body i na to śpiochy czy tylko śpiochy? I co lepsze do przykrycia kołderka czy śpiworek?
odp Przez pierwsze 2 miesiąc moja mała spała w różku, potem wyrosła i miała kołderkę, śpiworek miałam do wózka
spała do miesiąca kaftanik plus śpiochy, do pół roku body z krótkim plus pajac, od pół roku piżamki 1 częsciowe
To chyba tyle :)

Kawał drogi, ogólnie zmotoryzowana jestem, ale czasem mąż potrzebuje samochodu do pracy. autem to sobie obwodnicą śmignę i w 2m minut jestem na miejscu. Przez miasto komunikacją to ok 1,5 godziny. ale w sumie co mi szkodzi, od czasu do czasu najwyżej się przemęczę:-)

Hej Dziewczyny :)
Parę dni mnie nie było i tyle do czytania :)

Mamazosi ja przez chwilę zwątpiłam w moją lekarkę ale jak ochłonęłam i przemyślałam sytuację to w sumie niesłusznie zwątpiłam :) Na szczęście na połówkowe nie umawiam się specjalnie tylko na normalnej wizycie będę miała więc pewnie zobaczy czy dziecko jest odpowiedniej wielkości i czy można zrobić to badanie czy jeszcze nie. We wtorek się okaże :)

Co do wózków to mi się te z małymi skrętnymi kołami nie podobają. Prowadzą się dobrze ale po prostu mi się nie podobają. Ostatnio na tablicy znalazłam wózek który mi się spodobał Implast DRIVER 4XL. Za 500 zł był wózek, łóżeczko z materacem, łózeczko turystyczne, rowerek i nawet jeszcze fotelik tyle że z niego korzystać nie będę więc długo się nie zastanawialiśmy i wzięliśmy ten zestaw :)

Co do wagi to ja jestem 3 kg na + tyle że poszło mi to w brzuch i biust więc nie jest źle :)

Mi 18 też nie pasuję bo mam wizytę ale 24 jest ok :) Tyle że to czy będę zależy co lekarka powie, więc dam znać 18. I Sopot najbardziej by mi pasował :)

Trzymaj się Agniejszkaj! Do listopada to raz dwa Ci minie. I tak jak piszę Asiulka86 wtedy zatęsknisz za tym leżeniem :)

A ja też mam pytanie do doświadczonych mam :) Chcę kupić parę ubranek ale nie mam pojęcia co się sprawdza, a nie chcę kupować bo ładne tylko żeby było praktyczne. I tak:
-czy ubierałyście koszulki, bluzy, sweterki, spodenki czy przez pierwsze miesiące tylko body i śpiochy i pajacyki?
-czy bluza z kapturem może być czy kaptur tylko przeszkadza?
-od kiedy zaczęłyście używać rajstopki?
-w jakim rozmiarze najlepiej kupować ubranka? 68? i tylko parę mniejszych czy 68 za dużo też się nie opłaca?
-w czym spały Wasze dzieci, body i na to śpiochy czy tylko śpiochy? I co lepsze do przykrycia kołderka czy śpiworek?
To chyba tyle :)

Aa Mamazosi mogła byś mi napisać jaki masz monitor oddechu? Zastanawiam się nad kupnem ale bym wolała sprawdzony kupować :)

Dziewczyny, ja tam nie lubie być zależna od jakis klubów fitnes. Przecież ćwiczyć możemy same to żadna filozofia... tylko pytanie czy chcecie? Jest tyle ładnych parków, mata do ćwiczeń w rękę i spotykamy się o dowolnej porze i ćwiczymy :)

nie trzeba mieć zaświadczenia, podpisujesz papiery że wchodzisz na własną odpowiedzialność. Świętokrzyska koło pętli Łostowice Świętokrzyska, jeśli nie jesteś zmotoryzowana to dojazd fatalny.
z gdyni skmka-tramwaj-autobus, ok 25min od Gd Głównego

no a poza tym do przysszlego poniedziałku nie zdobędę zaświadczenia od gina, a tam jest potrzebne

Mi nie pasuej tylko w przyszlym tygodniu,a tak to luz, bo od lipca ide na zwolnienie (w koncu!)także nawet lepiej rano. A Swietokrzyska to gdzie jest?

Asiulka86 a mi ta pogoda bardzo służy!!! Czuje się super)

Poza tym nie chcę zacząć chodzić na fitnes w 30tyg ciązy...

http://www.gymnasion.pl/component/option,com_kluby/Itemid,132/ znalazłam tu,ale o 12.30 więc chyba Tobie nie pasuje....

lub tu: http://bodymindclub.pl/ ale zajęcia na 10.10.

Co Wy na to?

agnieszkaj, trzymaj się dzielnie! zobaczysz, jak to zleci do listopada :-)
mamzosi, szkoda, ciekawe czy gdzieś w ogóle znajdziemy jakieś zajęcia. swoją drogą to bzdura, my od ciąży sobie nie możemy zrobić przerwy wakacyjnej :-/

Trzymaj sie agniejszkaj nie zdazysz sie obejrzec a bedziesz juz biegac za 2 i jescze zatesknisz do tego leżenia ;)
Pogota w gdańsku podobnie, pada z przerwami
musi cos byc dzis z ciśnieniem bo moj kot dostał głupawki maluszek kopie a mamusia jak śnięta ryba się czuje

Agnieszkaj biedaku!!! Dobrze, że dzidzia ok. Pesar Ci pomoże dotrwać. Przyłączam się do Ciebie-też już chcę listopad!!!

Dodzowniłam się w sprawie naszego fitnesu, niestety zajęcia są zawieszone od najbliższego pon do końca sierpnia ze względu na wakacje, grupa rusza od wrzesnia.

hej, ale Wam zazdroszczę spotkanka.
ja muszę leżeć ile się da, minimum 6 godzin dziennie
w tyg będę miała założony pessar na szyjkę, dostałam leki na podtrzymanie, zakaz współżycia do końca ciąży no i może jakoś doczłapię do 37 tyg,
po porodzie czeka mnie plastyka pochwy, nic innego już nie da się zaradzić. Cała ściana mi wypada wraz z szyjką, która na szczescie jest zamknięta i mam nadzieję, że się nie będzie rozwierać.
czekam więc na tel od lekarza i jadę na założenie pessara, a jak się uda to za tydzień pojadę z synkiem do rodziców na tydzień, bo potem połówkowe.
jakoś mi przyspieszył ten czas ostatnio:)
już mógłby być listopad, oj odetchnę po porodzie

widzę, że zastanawiacie się już porządnie nad wyprawką:)
tyle teraz tego wszystkiego jest, że naprawdę trudno się zdecydować a wiadomo, że każdy chce dla dziecka tego co najlepsze
ja na jesieni będę dokupować to czego mi brakuje
przede wszystkim łóżko dla starszaka bo nadal w łóżeczku śpi. Przedwczoraj stuknęło mu 15 miesięcy! szok! niby taki maluitki a już niedługo będzie starszym bratem :D

pogoda dziś nie zachęca do wynurzania się z domu, przynajmniej w Gdyni
mi to bez różnicy bo i tak leżę
naszło mnie dziś na kapuste kiszoną :D

Materac gryczano - kokosowy to jest jakaś wielka pomyłka. Nie jest sprężysty i potrafi spleśnieć. Kokos może uczulać. Tutaj sobie zajrzyjcie:

http://www.twoja-sypialnia.pl/materace_dla_dzieci/

Wg dziecięcego fizjoterapeuty, Pawła Zawitkowskiego, najlepiej kupić materac lateksowy:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,1017,73951990,,Jesli_nie_gryka_kokos_itp_materace_to_jaki_.html?v=2

super,ja dzwoniłam ale nikt nie odbiera:(

Inne tematy z forum

Gdzie w góry z dzieckiem na wakacje-miejsca godne polecenia (176 odpowiedzi)

Jak co roku chciałabym pojechać na urlop w góry. Byle nie do Zakopanego- tam byłam już wiele...

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (76 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...