Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (4)

Mówicie i macie ;)

LISTOPAD:
Ageska 02/11
amadea99 02/11
mondar 04/11
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11
mazar 06/11
anka165 08/11
Ania 11/11
Asiulka86 11/11
Cleanna 12/11
agam205 13/11
Kiki80 14/11
Lollipop 14/11
mamazosi 16/11
sweetangel171 18/11
Katka_Gdynia 20/11
dorcia_86 20/11
CzekoladowaPralinka 21/11
Iwona84 28/11
happymum87 30/11

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Puchatkowa 05/12
agnieszkaj 06/12
aagusias81 07/12(?)
Asiula85 08/12 (?)
perfectange 19/12
Delie 26/12
Paniqa

Link do poprzedniego: http://forum.trojmiasto.pl/mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-3-t467570,1,16.html

Miłego pisania :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (4)

łee dopiero co sie zaczely i juz koniec :( trzeba sie najesc na zapas !!

amadea99
Truskawki są i są bardzo dobre (przynajmniej u mnie :)). Właśnie zaraz wybieram się na zakupy i truskawek sobie na bank nie daruję :D

Słyszałam wczoraj, że w tym roku sezon truskawkowy będzie krótki - mają się skończyć za 2 tygodnie :(

sa truskawki :)))

witamy sie z mamusiami bobaskami i brzuszkami:)
mam do Was pytanie czy nadal sa truskawki taka mam chetke na polskie slodziutkie i duza ilosc truskaweczek:)
My bedziemy w Polsce na poczatku lipca i nie wiem czy jeszcze zalapie sie:) a nie moge sie pytac nikogo z rodziny bo robimy niespodziewajke najblizszym:)

hej ho,
ja najchętniej też bym ciągle spała i nic nie robiła. Mam nadzieje, że to przejdzie, bo aż strach bierze, że tak nic nie robię:)

Co do wózka to my już wybraliśmy 2 pewniaki: Babydesign Lupo i Tako Laret. Mąż zrobił rozeznanie na jakiś internetowych testach wózków i widzieliśmy w sklepach i na te padło. No i chcemy kupić używany, a niestety słabo z nimi w Trójmieście, więc już szukam, żeby nie było, że ja rodzę a my bez wózka:)

Fotelik też już wybraliśmy: Cybex aton 2, ponoć bardzo dobre wyniki ma w testach bezpieczeństwa.

hej
Dorcia86 mi też osobiście ten wózek się spodobał, zwłaszcza odpinany pałąg w spacerówce, jakoś jej mały jeździł w niej do ponad 2lat.

Perfectangel do Preisa nie można zapisać się na NFZ niestety,ale jak coś jest nie tak na usg to kieruje na konsultacje na swój oddział do szpitala i masz dobrą opiekę,

Lollipop chyba najważniejsze jest zaufanie do lekarza i to, że zawsze odbierze telefon i zawsze coś poradzi:) Ja poza ciążą chodzę do mojej lekarki prywatnie, a w czasie ciąży chodzę do niej na NFZ.

dziewczyny czy można w ogóle zapisać się do dr Preisa na NFZ? wiecie cos?

Witaj Filipinko :)

Perfectangel super że wszystko jest ok.

Ja do lekarza chodzę tylko z mężem. Po poronieniu nie chcę chodzić sama. Na szczęście teraz chodzę do innego lekarza niż w poprzedniej ciąży i "przyjemność" czekania w poczekalnie mnie omija. Oczywiście czasem zdarza się 15-20 minut opóźnienia ale to nic w porównaniu do prawie 2h bo co chwilę ktoś wchodził drugimi drzwiami przez rejestrację.

Kurcze ja mam mieć usg połówkowe za tydzień czyli w 19 tyg ale jak tak Was czytam to boje się że będzie za wcześnie. Będę musiała pogadać z lekarką czy już teraz je zrobi czy na następnej wizycie bo wtedy będzie 22 tydzień.

Jeśli chodzi o kontrolę to w innym wątku czytałam że dziewczyny miały. Ale oni tylko przychodzą i sprawdzają czy na pewno nie jesteś w pracy :) No chyba że zakładasz działalność i idziesz od razu na zwolnienie to mogą sprawdzać czy działalność nie jest fikcyjna.

Dopisuję swojego synka :)

LISTOPAD:
Ageska 02/11
amadea99 02/11
mondar 04/11 - synek
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11
mazar 06/11
anka165 08/11
Ania 11/11
Asiulka86 11/11
Cleanna 12/11
agam205 13/11
Kiki80 14/11
Lollipop 14/11 - synek
mamazosi 16/11 chłopak
sweetangel171 18/11
Katka_Gdynia 20/11
dorcia_86 20/11
CzekoladowaPralinka 21/11
Iwona84 28/11
happymum87 30/11

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Puchatkowa 05/12
agnieszkaj 06/12
aagusias81 07/12(?)
Asiula85 08/12 (?)
filipinka 17/12
perfectange 19/12
Delie 26/12
Paniqa

mamazosi, ogólnie wózek mi się bardzo podoba, naprawdę super się o prowadzi, spacerówka faktycznie wygodna. Nie wiem, jak gondola, bo nie miałam okazji zobaczyć na żywo. Generalnie nawet bym taki chciała, ale zniechęca mnie ten kosz. Ale ja miałam do czynienia z wózkiem trzyletnim, może w nowszych to zmienili. A że ja akurat do tego wózka często coś większego musiałam włożyć, to trochę powalczyłam z tym nieszcęsnym koszem. Oczywiście nie jest to najważniejszy element w wózku, ale mógłybyć wygodniejszy.
Dzięki za odpowiedź w sprawie usg, będę musiała mojego doktorka przypilnować, żeby czasem nie przegapić terminu.

Perfectangel widzisz wszystko ok,super wiesci.

Iwonka84 ja nie slyszalam o takim badaniu nawet jak APF....kiedy masz w koncu usg?

Dorcia86 tako jumper ma moja sasiadka i jest zadowlona,szczegolnie fajna jest spacerowka,wygodna dla dziecka i duza.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

kontrole ponoc sa ale baaardzo rzadkie... zreszta trudno komus udowodnic ze nie boli go brzuch albo ze nie ma sie mdlosci... a to przeciez tez utrudnia prace i sa na to zwolnienia...

ja jestem na L4 od 18 lutego czyli od samego początku ciąży i narazie nie miałam kontroli.
Z tego co mi mówił mój lekarz usg połówkowe powinno zrobić się między 20 a 22 tc.

perfect angel no to dobra wiadomosc

jesli chodzi o l4 to ode mnie z firmy nikt nie mial kontroli a wsyzstkie babki szly na poczatku ciazy. ale moze ze wzgledu na szkodliwy olow zus sie nie czepial... mam nadzieje ze mnie tez taka kontrola ominie

perfectangel, fajnie, że wszystko się wyjaśniło pozytywnie :)

Cześć dziewczyny :)
Witaj filipinko wśród nas, miło że dołączyłaś :)
trzy dni bez kompa i nie mogę za Wami nadążyć ;) Dzisiaj chyba przeholowałam, bo coś mnie mocno kłuje w podbrzuszu. Tak co jakiś czas, co kilka sekund w jednym miejscu. No i leżę i się relaksuję. Moje Maleństwo uparcie się do mnie nie odzywa, ale za tydzień w czwartek mam usg i mam nadzieję, że wszystko jest ok. No i że nadal jest Synkiem :P

I właśnie, powiedzcie mi, jak to jest z połówkowym usg? kiedy się je powinno robić? bo ja chodzę co cztery tygodnie na wizytę, i teraz idę 20, to będzie równo 18 tydzień, to następną pewnie będę miała w 22 tyg. To chyba pomiędzy tymi wizytami powinnam mieć połówkowe?

Któraś z Was (przepraszam, ale nie pamiętam która) wspominała coś o wózku tako jumper. Miałam okazję trochę nim pojeździć i powiem szczerze, że prowadzi się super, bo jest lekki i zwinny, ale ma wielki minus - baardzo niewygodny dostęp do kosza na zakupy w wersji ze spacerówką. Właściwie większej rzeczy nie da rady tam wcisnąć.

I mam jeszcze jedno pytanko do dziewczyn na zwolnieniach. Czy miałyście może kontrole z ZUS-u? Czy to się jeszcze w ogóle praktykuje?

Pozdrawiam cieplutko :)

czesc! Drugie usg mnie troche uspokoilo bo powiedziano mi ze tak mala roznica to najprawdopodobniej infekcja.

no na genetycznym bylo ok i wtedy dostalam tez skierowanie na AFP .. testu Pappa nie odebralam jeszcze ale mi powiedzieli ze jakby byl zly wynik to by dzwonili.. wiec skoro nie dzwonili to specjalnie nie jechalam.. odbiore przy okazji robienia AFP ..

Iwona u mnie również z tym walczeniem o swoje to d*pa :), ale pracuję nad tym, bo dopóki sobie tylko tym szkodziłam to kij, ale teraz w ciąży już nie chodzi tyle o mnie co o maleństwo i czasami uda mi się postawić na swoim, coś wykłócić lub jasno wyrazić swoją opinię ale kosztuje mnie to sporo nerwów i płaczu.
Co do AFP to nie miałam, miałam test pappa i usg genetyczne i tutaj wszystko wyszło ok i nie było podstaw do dalszej diagnostyki genetycznej. A tobie tak po prostu zlecili to badanie?

Gaweł- ten koleś jest z kosmosu, po drugie ma kiepski aparat i dlatego nie raz wpatruje się w ten monitor i wpatruje, w poprzedniej ciąży też chodziłam do niego na te 3 usg z nfz, ale teraz chodzę prywatnie bo od niego czegoś się dowiedzieć to masakra a opisy usg ma już gotowe w kompie i tylko zmienia dane pacjentki :/ 40 minut? hm pewnie był spragniony pracy, bo do niego kolejek to nigdy nie było ;)
Asiulka dla spokoju proponuję ci około 25 - 30 tyg zrobić prywatnie usg na dobrym sprzęcie u jakiegoś bardziej komunikatywnego lekarza ;)

mamazosi : no ja narzekam na luxmed .. bo jak daj zwolnienie to nie usg i na odwrot.. to mi nie pasuje .. ale miekka d*pa ze mnie i nie potrafie afery zrobic aby rzadac co mi sie nalezy:P

Jak mialam noge zlamana to bylam zadowolona .. bo bynajmniej mi gips zdjeli a nie tak jak ludzie niektorzy przez nfz musza podobno jechac z trojmiasta gdzies do slupska ..czy jeszcze gdzies dalej bo nie ma miejsca czy cos takiego..

Dobrze ze chociaz mi robia badania :) i tu nie ma problemu ... no i wczoraj bylam u endokrynologa Bussa , bo mi odwolano wizyte do Radomyskiej.. i nie mialam Tsh wynikow ( nie moja wina:P tylko systemu ) to doktor dal mi skierowanie i powiedzial zebym koniecznie napisala mejla z wynikami tsh i poprzednimi to mi dobierze odpowiednia dawke eutyroxu. Dobrze ze mejlowo bo jakos jezdzic mi by sie nie chcialo ..:P Wiec tu maja plusa.. Najbardziej mnie boli to usg , wiem ze tu czesto o tym pisze ale jakos mi to siedzi... Jutro jade na AFP (mialyscie ??? ) to wtedy bede wolniejsza i pojde do innego gina po usg :D Do tego Musiala tak jakos niewiem... niechetnie bo facet i sie krepuje.. ale musze sie w koncu przelamac i nie byc taka d*pa :P

Inne tematy z forum

Mamusie-wanna czy prysznic? (35 odpowiedzi)

Chciałabym wiedzieć jak to wygląda w praktyce gdy są małe dzieci. Bardzo chciałabym mieć prysznic...

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (19 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...