Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (5)

Dziewczyny, zaczynamy nowy wątek :)

LISTOPAD:
Ageska 02/11 córeczka/Redłowo
amadea99 02/11
mondar 04/11 - synek
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11 - synek
mazar 06/11
anka165 08/11
Tinneraa 09/11 - córeczka i córeczka
Ania 11/11 - synek
Asiulka86 11/11
Cleanna 12/11 - chłopak :)
agam205 13/11- Syn
Kiki80 14/11
Lollipop 14/11 - synek
mamazosi 16/11 chłopak
sweetangel171 18/11
Katka_Gdynia 20/11
dorcia_86 20/11 - synek
CzekoladowaPralinka 21/11 - Synek:)
lyneth 25/11 - synek
Iwona84 28/11
happymum87 30/11

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Puchatkowa 05/12
agnieszkaj 06/12
aagusias81 07/12(?)
joahne 07/12
Asiula85 08/12 (?)
filipinka 17/12
Paniqa 18/12
perfectange 19/12
Delie 26/12

link do części 4:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-4-t472789,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (5)

Happymum87 to nie znaczy że będziecie mieć córeczkę tylko że usg było zrobione u kobiety :) Ja teraz mam za każdym razem wpisane "sex:other" a płeć już znamy ale z ciekawości zobaczyłam jeszcze usg z poprzedniej ciąży i tam w 9 tyg też mam wpisane "sex:female" no a 9 tydzień to jest zdecydowanie za wcześnie żeby płeć określić :) Także nie nastawiaj się jeszcze na córeczkę :)

Na USG genetycznym nie określa się płci, więc możesz tym się nie przejmować bo nawet jeśli lekarz już coś takiego określił to świadczy o jego kompetencji bo płeć określa się na połówkowym. Oczywiście może on powiedzieć jaka płeć będzie prawdopodobnie, czego można się spodziewać teoretycznie ale nie może tego wpisywać jako pewnik bo w 12-13 tyg dopiero rozwijają się narządy płciowe i tak na prawde i dziewczynka i chłopiec między nóżkami mają to samo. U nas było podejrzenie chłopca i się sprawdziło ale to wróżenie z fusów. Poczytaj o tym, dużo jest informacji w necie o rozwoju dziecka w poszczególnych tyg ciąży.

Dzieki za info Iwona84 :)
Dziewuszki mam pytanie... macie w domku na pewno gdzieś wasze wydruki zdjęć z usg w 3d z 12-13 tygodnia tego zwanego genetycznym? ja mam do was mega prośbe bo dzis czas prysł przy śniadaniu...
Przyjechała moja siostra z zza granicy i chciała zobaczyć zdjęcia dzidzi a że te w 3d są najbardziej wyraźne to jej i szwagrowi je pokazałam... i jak wiecie chciałam mieć z mężem niespodzanke czy to chłopiec czy dziewczynka...a tu teraz zonk...u góry pierwsze zdjęcie u mnie przedstawia wszystkie dane.... tydzień ciąży wg usg, wg miesiączki, potem te wszystkie wymiary dzieciątka a u góry jest wpisane coś takiego ,,sex:female" ja myślałam że to tyczy się tego że usg było wykonane u kobiety...a mi tu teraz siostra mówi że te wszystkie dane dotyczą dziecka i że to dziewczynka.... i po niespodziance całej... teraz się zdenerwowałam... bo w sumie płci nie chcieliśmy znać... no a teraz sama nie wiem czy ją znam czy nie znam ale już mój mózg nastawia się na córke .... wiecie jak to z nami kobitami jest jak już wkręcimy sobie jaka płeć to potem trudno odkręcić...i mam pytanie co wy macie tam wpisane? czy płeć dziecka? bo jak tak to ja mam córcie hahaha ale dopytam na następnym usg doktorka o to bo niespodzianki już i tak nie mam :(

ja co prawda mam termin na druga polowe grudnia ale tez ruchow nie czuje jeszcze albo nie wiem ze to one ;) łożysko mam na przedniej scianie a to ponoc utrudnia odczuwanie...

happymum; dzieki za info o darłowku:) a propo ruchow to ja tez nie czuje caly czas... a termin mam niby na 21 list ;/

Dziewczynki ja po wizycie u ginekologa ;) jak zwykle stresowałam się na marne... ale już tak mam...dzidzia zdrowa...i póki co wytrwałam i wciąż nie znam płci... a za 2 tyg w czwartek mam mieć usg połówkowe...

Mój ginekolog powiedział że powinnam czuć już maleństwo... eh chyba jest coś ze mną nie tak bo się z nim wykłócałam że ja póki co na prawde nic nie czuje...a on dalej swoje...i już sama nie wiem czy ja tych ruchów nie poznaje czy on mi głupoty wmawia :) ale mniejsza o to :)

Iwona84 fajnym miejscem na zwiedzanie i chodzenie nad morzem jest
Darłówek i niedaleko jest Darołowo... jest gdzie chodzić i co oglądać :)

Kiki80 sprawdzałam na stronie Swissmedu i czytałam o porodach hm tylko było to jakiś czas temu pamiętasz może od którego tygodnia można zgłaszać się na konsultacje?

Joahne ja też od kilku dni mam taką zgage że szok... nie wiem jak sobie z tym radzić... hm jak zjem cukierka miętowego to na chwile znika ale po maks godzinie znów pali w przełyku....rennie nie używam bo generalnie staram się nie używać żadnych tabletek ani cudów farmaceutycznych...póki co udało mi się od początku ciąży zjeść jedynie 1 tabletkę paracetamolu...

Joahne - pierwsze rodzilam wlasnie na Klinicznej. Co do ciągniecia to dzisiaj mialam po wysilku, odkurzalam mieszkanie. Chyba juz czas zaczac sie troche oszczedzac.

Jezeli chodzi o spotkania, to mi pasuja niestety tylko srody i piatki.

mama zosi, rodziłam w Pucku bo byłam wtedy z tamtych okolic ;-)
Ja też mam zgagę.. grrrr...

Hej
Cleanna fajnie poplotkowac z inna ciezarowka!
Zapraszamy na kolejne spotkanie w najblzszy czwartek o 10.00 w gdansku glownymb Mam nadzieje,ze tym razem bedzie nas wiecej.

U mnie z dolegliwosci to zgaga,ale da sie przezyc!
Tianerra to urodzilas dzien po mnie,ps w jakim szpitalu rodzillas?

joahne na zgagę to dużo jest możliwości, mnie ostatnio najlepiej się sprawdza żucie miętowej gumy. Oprócz tego picie mleka, zjedzenie kilka migdałów, picie codziennie rano siemienia lnianego, żucie imbiru/herbatka z imbirem... :)

Kiki80 - też zastanawiam się nad Swissmed. Jakbym miała pewność, że nie odeślą mnie z Klinicznej, to chciałabym na Klinicznej.

ostatnio zauważyłam takie delikatne ciągnięcia w brzuchu, głownie z prawej strony. też tak macie? i pojawiła się zgaga. jakie macie sposoby walki z pieczeniem w przełyku? ja stosuję rennie, ale wolałabym coś naturalnego.

Iwona84 co do pięt mam podobnie. wyczytałam, że skóra na piętach u kobiet w ciązy jest narażona na przesuszenie. ja smaruję codziennie kremami do stóp, ale jak założę sandały to po całym dniu też czuję ból.

Hej moze polecicie jakies fajne miejsce na krotki urlop ( 4 dni ;/) bo kurcze mialam jechac w gory ale nie da rady jednak w tym roku :/ bo maz ma urlop i robi fuche aby miec kasiorke na wykonczenie naszego mieszkania wiec do srody moze skonczy i wtedy to gdzies pojedziemy tylko nie wiem gdzie... Chyba nad morze - tylko wlasnie dokad ? Chcialabym aby mozna duzo lazic ( hehe aby miec "morskie krupowki " ) bo ja zeby siedziec na plazy to sie nie nadaje wole w ruchu .. Moze znacie fajne miejsca wieksze od helu i łeby ?? Kiedys bylam w Rewalu bardzo mi sie podobalo ale wlasnie nie pamietam czy to duze czy nie :P WIec jak ktoras zna jakies miejsca do polecnia - to bylabym ogromnie wdzieczna !! :)

Hej dziewczyny,
ja robię przygotowania do najazdu moich 2 bratanic - nudzą się w domu więc je przygarne na trochę. Czuję się świetnie, synek nieźle dokazuje w brzuszku, najdłuższe drzemki ma wczesnym popołudniem a potem bryka do 1 w nocy :)
Mam nadzieję, że tylko pogoda się nie popsuje i da nam posiedzieć nad morzem, dziewczyny już w 5 podst. i 3 gim. więc raczej marudzić mi nie będą najwyżej ja im :)

Cleanna
Ja mam bóle kręgosłupa, ale jest to związane z moją dyskopatią. W ciąży bóle się nasilają bo przybieramy na wadze i każdy dodatkowy kg masy ciała to około 7kg dodatkowego obciązenia kręgosłupa. Ja w poprzedniej ciąży przytyłam 23kg, więc kręgosłup nieźle mi dokuczał ;)

Tinneraa
Twoja córcia też jest tylko kilka dni starsza od mojej :) Współczuje choroby małej, oby szybko wyzdrowiała. Teraz ponąć panuje wirus bostoński wśród maluchów.

Witam się po długiej nieobecności :) wczoraj wrociłam z urlopu, gdzie ani zasięgu telefonicznego, ani tym bardziej internetu ;) ale odpoczęłam za wszystkie czasy :) Tak się rozpisałyście, że nie zdążyłam jeszcze doczytać, więc do niczego co napisałyście narazie się nie odniosę , ale widze, że spotkanko jakieś było, to mam nadzieję, że na kolejne się załapię:) Pozdrawiam

Mamazosi dzięki za fajnie spotkanie!
Mam nadzieje, że w czwartek je powtórzymy i może znajdą się w końcu jakieś chętne :)

mama zosi moja córcia jest z 04.11.2009 ;-)
a swoją drogą ma anginę ropną, dostała antybiotyk i walczymy, ale mama już pada ze zmęczenia...

mnie najbardziej bola stopy a dokladnie piety ... tak to nic zadnych dolegliwosci .. Przed ciaza mnie bolal kregoslup -praca siedzaca.. a teraz to tylko piety .. bez sensu hehe

no prosze... zaczynaja sie kolejne dolegliwosci... badzcie twarde ;)

Cleana mi się zdarzają bóle żeber ale sporadycznie póki co :) a na dole kręgosłupa to tak po prawej stronie mnie też boli ;)

Inne tematy z forum

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??