Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (7)

zaczynamy nowy wątek, sprawdziłam listę i poukładałam wg terminów.

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - niespodzianka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia
07/12 aagusias81 córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
17/12 filipinka
18/12 Paniqa
18/12 joahne
20/12 perfectangel synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (7)

Ja też zdecydowałam się na rok z maleństwem płatny 80%... a potem a potem to wiem że przez okres wychowawczego chroni nas jeszcze prawo i nie musimy wracać na pełen etat do pracy...możemy napisać pismo o zmniejszenie liczby godzin...i ja tak wykombinowałam że może wróce na 2-3 msc na pół etatu co w moim przypadku da mi jako pielęgniarce z 7 dyżurów na miesiąc...a potem wróce na 3/4 etatu czyli tak na 11 dyżurów... i dopiero po upływie z pół roku bądź roku wróce na cały etat... jak wróce to moja umowa będzie jeszcze akurat na 1,5 roku więc zobacze czy mi ją przedłużą czy zwolnią i zaproponują super kontrakt... jak dostane kontrakt to podziękuje za swój szpital...poszukam czegoś na etat...eh trudno teraz o umowę na stałe.. wszyscy zbywają umowami na rok , dwa...no ja dostałam fartem na 5 lat... no ale 5 lat to nie wieczność i też człowieka ogranicza życiowo...

Dziś nie wytrzymałam i zaszalałam w smyku :D kupiłam sweterek fioletowy, do tego śpiochu i 2 koszulki też fioletowa i różową :D chyba już mi przeszło zaskoczenie co do płci i zaczynam cieszyć się małą księżniczką :) mojemu mężowi też przeszedł szok termiczny haha i już mądrości głosi że będzie ,,natarczywych kawalerów odpędzał " :)

Iwona84 - normalnie przysługuje Ci urlop wypoczynkowy w takim wymiarze jaki miałaś do tej pory. czyli jak wrócisz do pracy będziesz miała te 25, które masz z 2013 roku + 26 z 2014.

http://www.rodzicielski.gov.pl/urlop-rodzicielski ta stronka co polecała joahne jest super :) duzo informacji czytelnie przedstawionych :)

No ja tez na 12 miesiecy 80% ide na macierynski , chociaz chcialabym jeszcze na wychowawcze ale te 400 zl to stanowczo za malo wiec niestety bede musiala wrocic do pracy... CHociaz mimo ze lubie to co robie to mi sie chyba nie bedzie chcialo tam tak szybko wracac.. Prawie 4 miesiace l4 i wcale za praca nie tesknie :P Hmm a jak to jest z urlopem jesli sie jest na macierzynskim ? Liczy sie na rok te 26 dni czy w czasie macierzynskiego tego nie ma ? BO z tego roku mam 25 , i sie wlasnie zastanawiam czy dostane dodatkowo 26 z 2014 roku jak bede na macierzynskim.
A propo cisnienia to faktycznie niskie niektore z Was maja ja naleze do tych wysokich 130, 140/80

chce któraś może kupić? bo ja kupiłam ale jednak są za małe, tzn są dobre ale na teraz a ja chce mieć na dłużej...

http://allegro.pl/show_item.php?item=3392205989

Moja ginka daje zwolnienie zawsze równo na 4tyg tj 28dni. Teraz ze względu na nasz wyjazd poprosiłam ją o zwolnienie na 5tyg to dała mi,ale nie chętnie bo wg jakiś tam wytycznych powinno się chodzić co 4tyg na wizytę. Nie wiem czy to prawda, bo tego nie sprawdzałam.

Co do umowy to ja mam do dnia porodu i już dzwoniłam do zusu i wiem, że na pewno przysługuje mi roczny macierzyński.

hurra :D dzięki za info! :)

mondar ja byłam u położnej mniej więcej o 16.35 a u Dawickiego 16.40, bo nie było nikogo przede mną, więc może się minęłyśmy:)

perfectangel - "jeżeli umowa o pracę na czas określony, zgodnie z terminem, na który została zawarta, ulegałaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, z mocy prawa jest przedłużana do dnia porodu.
W takim przypadku w dniu porodu podlega się zatem jeszcze obowiązkowemu ubezpieczeniu chorobowemu, co uprawnia do otrzymania zasiłku macierzyńskiego po ustaniu tego ubezpieczenia. Zgodnie z nowymi przepisami zasiłek ten będzie więc można pobierać przez okres do 52 tygodni"

czyli obejmie cię roczny urlop:) tylko do 14 dni po porodzie (a najlepiej jeszcze przed) złóż u pracodawcy odpowiednie wnioski (w tym przypadku o urlop macierzyński 20 tyg, plus dodatkowy urlop macierzyński 6 tyg, plus urlop rodzicielski 26 tyg). wszystko jest wyjaśnione na stronie http://www.rodzicielski.gov.pl/mama

Joahne ja w czasie ciąży mam niższe ciśnienie (90/60) niż normalnie, a w te upały to się nie dziwię, że takie niskie masz, ale warto to kontrolować, żeby nic złego się nie wydarzyło.

A co do tego dnia urodzenia, to ja to traktuję z przymrużeniem oka, bo wiadomo, że co człowiek, to inny charakter i nie ma znaczenia znak zodiaku czy dzień tygodnia, w którym się urodził:) Ale dla rozrywki można się w to pobawić:)

Na urlop macierzyński jeśli mi się uda, to chcę iść na cały rok raczej z opcją 80%.

ja mam umowe do porodu i nie wiem czy obejmie mnie ten 12 miesięczny macierzyński... Jeżeli obejmie to wezmę 12 miesięcy...
Swoją droga orientujecie się jak to wygląda? Jak czytałam ustawę to odniosłam wrażenie ze mnie to obejmuje, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałam... i nie zdziwię się jak nie :D choć z oczywistych względów wolałabym mieć dodatkowe pół roku z maluchem...

joahne- ja również wczoraj miałam wizytę i jak zwykle dostałam zwolnienie na dwa tyg, ale mi to nie przeszkadza. Wydaje mi się że u położnej i u lekarza byłaś przedemną i stałyśmy razem w rejestracji czekając na zwolnienie , skojarzyłam po ciśnieniu bo ja mam za wysokie i muszę dwa razy dziennnie mierzyć i położna się śmiała że jedna ma za niskie druga za wysokie dobrze myślę że to byłaś Ty ?

tez sprawdzlam date teoretycznie mala ma sie urodzic w sobote. moj synus urodzil sie w srode> w sumie rodzil sie od poniedzilaku:)ja w piatek a maz w czwartek. wiec zoabczymy jaki teraz bedzie dzien:)
mi na razie nic jeszcze nie puchnie tylko co zauwazylam brzuch mi sie powiekszyl i rostepy sie pojawilo wiecej(niesty)a w tej ciazy brzuch mam wysoko z synkiem mialam nizej i bardzo mnie napieral glowka w dol a mala za to kopie mnie odsrodka. a zawsze jak moj synek jest blisko brzucha mala kopie i jak gada sobie z siostra:)fajnie tak:)a ile sie przy tym naplacze takie chwiel bezcenne:)

Hejka
joahne, takie ciśnienie to u mnie norma :) przeważnie mam w granicach 90/60. Przedwczoraj przy tym upale miałam 85/50 :/ i wtedy bym spała cały dzień.
Na macierzyński planuję iść na rok, ale do tej pory myślałam nad opcją 80% pensji przez cały czas, ale nie wiedziałam, że jest opcja dorabiania. Teraz muszę to przemyśleć :)
Wczoraj sprawdziłam, że u mnie w rodzinie ostatnio wszystkie dzieci rodzą się w środy, ja i moja siostra też się w środę urodziłyśmy i 20 listopada też wypada w środę :) więc ciekawe, czy Synuś będzie kontynuował "tradycję" :P
Miłego dzionka, na dzisiaj zapowiadali straszne upaly, ale miejmy nadzieję, że się nie sprawdzi :)

Upaly straszne te 2 3 stopnie moglobyc mniej. Ja rowniez nie specjalnie narzekam na nie. jedyne co mi doskiwiera to potliwosc (masakra tylko w prysznicu siedziec) i strasznie podeszwy stop mnie pieka i mocze i kremuje moje biedne stopcie ale nic to chyba znak ze musze przystopowac. ostatnio zrobilam sobie godzinny spacer no i praktycznie codziennie wchodze na 4 pietro po 3 4 razy.
co do gina ja chyba dzis sproboje mojego szczescia bo oczywiscie miejsc nie bylo i wizyty zaplanowanej jako tako nie mam a ze w ciazy jestem to niby ma mnie przyjac i zapewne na sam koniec pracy czyli pokwitne w dusznej poczekalni stojac bo zadna babcia nie kwapi sie miejsca ustapic trzymajcie kciuki
i odrobiny deszu proszeeee :)

hej
u mnie na szczęście samopoczucie super i brak jakichkolwiek dolegliwości, także bardzo się cieszę!!! Oby tak dalej. Ja w te upały non stop gdzieś chodzę i w ogóle mi to nie przeszkadza, tylko tyle że dużo piję.
Ja planuję wziąść pół roku za 100%, a drugie pól za 60%, bo wtedy możesz dorabiać. A ja mam elastyczną pracę, także mogłabym pracować w domu kiedy mały śpi.

muzynia - mi też kilka razy spuchły kostki. nogi w górę i trochę poleżeć, odpocząć. to powinno przynieść im ulgę. no i dużo wody musimy pić, szczególnie w takie dni jak teraz.

wczoraj miałam wizytę. lekarz znowu chciał mi dać zwolnienie na 2 tygodnie, ale poprosiłam do następnej wizyty, więc dał na 4 tyg. hmm, zastanawiam się dlaczego? na za dwa tyg w życiu nie umówiłabym się na nfz, więc myślicie, że próbuje wyłudzić wizyty prywatne? tym bardziej, że już drugi raz musiałam płacić. a z ciążą wszystko ok, więc na pewno nie chodzi tu o mój stan zdrowia.

wczoraj położna zmierzyła mi ciśnienie - 98/55. zawsze miałam niskie, ale teraz już wiem skąd u mnie ostatnio skłonności do słabnięć, w szczególności kiedy jest duszno i dłużej muszę stać w miejscu.

filipinka - jaurodziłam się w niedzielę i łamię stereotypy, bo nie jestem leniem:P

dziewczyny, mam do was pytanie, bo tak sobie czytałam o tych urlopach macierzyńskich i rodzicielskich - planujecie iść na 20, 26 czy 52 tygodnie urlopu po urodzeniu dziecka? ja chyba zdecyduję się na pełen z możliwych wymiarów, czyli rok. a wy?

My wózek planujemy kupić używany, ale dajemy sobie czas max 2-2,5 miesiąca, bo wiadomo, że na nowy się czeka. Jak patrzyłam, to czy w necie, czy w sklepach stacjonarnych ceny są podobne.

Patrzyłam kiedy wypada 15/12 i wypada w niedzielę:D Więc jak będzie leniwy, to na pewno po mamusi, bo ja to zawsze wszystko na ostatnią chwilę, bo nic mi się nie chce i zawsze twierdzę, że przecież jeszcze dużo czasu mam:D

Happymum przyjmij i ode mnie spóźnione, ale najserdeczniejsze życzenia i oby wszystko ułożyło się po Twojej myśli:) A maluch to rzeczywiście zrobił niespodziankę i zawsze te 5% szans, że na porodówce okaże się jednak chłopcem:)

Cześć Dziewczyny,

Oj dało mi w kość to słonko -nogi popuchły niesamowicie....
Dzisiaj wizyta u gin zobaczymy, czy potwierdzi swoje przypuszczenia co do płci, którą podała ok. miesiąca temu.

Widzę, że już rozglądacie się za wózkami -my z mężem też przeglądamy aukcje i wybierzemy najprawdopodobniej BARTATINA ALU PLUS.

Pięknego dnia z odrobiną deszczyku

dzieki za rady :) ja na pewno bede zamawiała wózek przez allegro, z tego co zaobserowowałam cenowo wychodzi najlepiej i dają gratisy za które czesto trzeba placić w sklepach
nigdy sie nie "przejechałam" na zamawianiu przez internet wiec sie nie boje :)

Perfectangel kolor jest śliczny mi się jakoś najbardziej on spodobał...i to przez to że też taki neutralny i dla chłopca i dziewczynki i spokojny...te kolory które podałaś też są super...tylko ja to raczej stonowana jestem i nie chciałam się rzucać w oczy wózkiem haha jeśli byś chciała taki sam kolor to jest z nim problem...od razu mówie że najłatwiej dostaniesz go na allegro...w sklepach jest dramat...

Inne tematy z forum

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Irmina Wróblewska-Jankowska dermatolog - zna ktoś? Jakie opinie? (14 odpowiedzi)

Irmina Wróblewska-Jankowska przyjmuje na Jelelniogórskiej. Był ktoß może na wizycie i może...