Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (7)

zaczynamy nowy wątek, sprawdziłam listę i poukładałam wg terminów.

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - niespodzianka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia
07/12 aagusias81 córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
17/12 filipinka
18/12 Paniqa
18/12 joahne
20/12 perfectangel synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (7)

Myślę, że przy wyborze kosmetyków skora dzieci okaże się najlepszym krytykiem więc będziemy musiały próbować, ale dobrze że dzięki takim ludziom jak Sroka mniej obeznane mamusie mogą się dowiedzieć czegoś więcej o składzie kosmetyków bo np. ja jak czytam składniki to i tak nie mam zielonego pojęcia co te wszystkie nazwy mogą oznaczać... =)

amadea99 właśnie już coraz bardziej dociera do mnie że czas nam się kurczy coraz szybciej i pierwsze jesteśmy na liście :P aczkolwiek nie nastawiam się bo przecież zawsze możemy równie dobrze urodzić po terminie albo i przed :P

Obcykałam tego bloga i kilka innych stron w necie i popróbuje z tymi kosmetykami - zobaczymy co z tego wyjdzie już jak będę ich używać, ale mam nadzieję, że będzie ok :) można zgłupieć od ilości różnych propozycji - niby jeden produkt, ale tyle firm, że głowa mała...

co chodzi o j&j slyszalmz e bardzo uczula wice ja zaczelam sprawdzac na moim synku dopiero po 1 -wszym roczku. on akurat nie jest uczulony.
joahne z tego co jest napisane na tym blogu to warto kupowac kosmetyki rossmanowskie:)jezeli bylabym w polsce to zapewne zaczelabym ich uzywac bo z tego co sie oreintuje to cena tez nie jest zla.

no to ja wkleję wszystkie pozycje kosmetyków, które wynotowałam z bloga sroki (http://www.srokao.pl które jej zdaniem po szczegółowej analizie składów są bezpieczne dla dzieciaczków i je poleca.

CHUSTECZKI NAWILŻANE
- chusteczki nawilżane z Real "quality baby wet wipes fresh" żółte
- chusteczki nawilżane Real, TiP Baby wet wipes
- chusteczki nawilzane z netto "Tibelly baby sensitive" (netto)
- Huggies, Natural Care, Chusteczki pielęgnacyjne, nawilżane (zielone)

KREMY DO TWARZY NA JESIEŃ, ZIMĘ
- HiPP, Babysanft, Krem ochronny na wiatr i niepogodę
- Rossmann, Babydream, Baby Wind- und Wettercreme (Krem chroniący przed zimnem i wiatrem) niebieski w tubce
- Weleda Nagietkowy balsam na wiatr i niepogodę
- Topfer, Babycare, Balsam dla niemowląt do skóry suchej
- Pat&Rub Krem ochronny do twarzy dla niemowląt i dzieci
- PHARMACERIS BABY, KREM OCHRONNO-KOJĄCY DO TWARZY DLA DZIECI, OD CHWILI NARODZIN

KREMY DO PUPY DO STOSOWANIA NA CO DZIEŃ
- krem do pupy: Rossmann: Babydream Natural: Calendulacreme (żółto-zielony)
- HiPP, Babysanft, Wundschutz Creme (Krem ochronny przeciw odparzeniom)

PŁYNY DO KĄPIELI
1. Rossmann: Babydream: Pielęgnacyjny płyn do kąpieli
2. Rossmann, Babydream Extrasensitive, Öl-Bad
3. Rossmann: Babydream: Wasch und Duschcreme
4. Rossmann: Babydream: Uniwersalny żel do mycia
5. Rossmann: Babydream Natural: Pflegebad mit Calendula
6. Rossmann: Babydream Natural: Waschbalsam mit Calendula
7. HIPP Babysanft: Pielęgnacyjny Płyn do Kąpieli
8. FlosLek: For Baby: Emulsja do kąpieli dla niemowląt i dzieci

OLIWKI DLA DZIECI
- Real Quality Oliwka pielęgnacyjna (super)
- oliwka dla dzieci: Hipp BabySanf z ekologicznym olejkiem migdałowym BIO
- Oliwka pielęgnacyjna HiPP Babysanft
- Rossmann, Babydream Oliwka, Pflegeol Olejek z witaminą E

PŁYNY DO PRANIA
1. Dzidziuś płatki mydlane (dla alergików)
2. Jelp color żel ,Miocare
3. Bambinex Ultra Nappy Care, Bonini Baby Płyn
4. Concentrino, Biały jeleń do białego , Dzidziuś płyn do prania, Dzidziuś biel , Dzidziuś płyn do prania, Ludwik Baby Care, Lovela do białego mleczko, Biały Jeleń płyn, Jelp color soft, Jelp fresh soft,

SZMPONY
- Atoperal Baby, szampon, dla dzieci i niemowląt
- Babylove, Mildes Shampoo, Kamillen-Extrakt & Panthenol (Łagodny szampon dla delikatnych dziecięcych włosów)
- HiPP Babysanft, Szampon dla dzieci
- Rossmann, Babydream, Shampoo

zauważyłam, że przoduje Babydream z rossmana i hipp. wszelkie popularne j&j czy bambino nie miały zbyt dobrych opinii. ja na kosmetykach dla dzieci się nie znami ten spis na pewno ułatwi mi zakupy:)

Moja znajoma położna też mówiła, że zgaga to na włoski - zobaczymy :) mnie męczy coraz częściej, więc jak się Jasiek łysy urodzi to obalimy to stwierdzenie :)

Ja też chcę zacząć ogarniać niebawem sprawę kosmetyków - jak narazie mam aspirator do noska i szczoteczkę do włosów :D a reszta jeszcze nie wiem jakiej firmy itd... a każdy z moich dzieciatych znajomych używa czegoś innego, więc sami będziemy musieli się na coś zdecydować...

Po wizycie u znajomych rozwiązał się problem ubranek u nas :) powiedzieli nam, że mają ich "trochę", a zasunęli 3 kartony :D więc nic tylko to teraz posegregować i sprawa ogarnięta :)

Więc teraz nastawiamy się na łóżeczko, wózek i kosmetyki :) bo niby zostało sporo czasu, ale widzę, że ten czas leci nam jak oszalały, więc nie ma co się w temacie obijać :)

*Asiulka86 bo jeszcze może być za wcześnie u Ciebie na zgagę... I wierz mi, nie da jej się nie zauważyć niestety... Ja też niby cały czas spokój, a ostatnio tak mnie męczy, tak pali, ze kończy się wymiotami. I powtórka z I trymestru, kiedy nie mogłam się najadać, bo jak tylko czułam się najedzona, to wszystko ze mnie leciało górą. A migdały jem, mleka samego nie przełknę, Rennie mi pomaga, ale dopiero jak mam "pusto" w brzuchu.

Zgaga to na wloski :D ja jeszcze nie mam albo nie umiem jej stwierdzic zaczynam sie zastanawiac czy maly lysy bedzie oby nie u mnie w rodzinie wszyscy czarni sie rodzili

a i jesli chodzi o zgagę to na to: migdały ssać, mleko podgrzane pić,lody śmietankowe ponoć też pomagają, a ostatnio lekarka mi podpowiedziala, że kisiel pomaga, a nie tuczy :) i że jesli nic nie pomoże, to rennie, który nie zaszkodzi

codziennie zaglądam na forum i jestem w szoku jak tu postów przybywa:)

Dziś od mamy dostałam trochę fajnych ciuszków dla dzieciatka :) w sumie teraz mam juz zapas na pierwszych kilka miesięcy i wszystko unowersalne skoro płeć pod znakiem zapytania...

pisałyscie o nacinaniu krocza...ja mam nieco inne info...dobrze jest niedlugo zacząć masowac,bo nawet na logikę to pomaga,a poza tym w aptekach są specjalne żele-maści ktore pomagaja uelastycznic narazone na pęknięcia miejsce :) ale nie pamietam nazwy...

wiem też że jak nacinają to jakoś po chińsku w poprzek, a wg fachowców powinno nacinać się w str pupy bo tam ta skóra jest cieńsza, narazona na peknięcia i szybciej się goi...no i z tego co zrozumialam, to nacinanie nie daje gwarancji ze się nie popęka dodatkowo...zreszta mnie takie tematy przerażają jak i cały porod,welfrony,kroplówki i wszytsko hehe no ale taka moja uroda. Nie mniej jednak modlę się o poród naturalny.

i mam pytanko...jak czytam listy potrzebnych rzeczy do szpitala, ( a nie ma co sie oszukiwac - za miesiac max 2 kazda z nas powinna byc w sumie przygotowana na ewentualnie wcześniejsze rozpakowanie...)które są na necie to czytam m.in. o zasypkach kosmetykach dla dzieci...a inni mowia ze to dostaniemy w szpitalu wiec brac czy nie? no i czy tetrowe pieluszki wg takiej listy jest sens brać?bo przeciez wyprać to chyba tam nie bardzo sie da?
juz sama nie wiem co kupić i spakować w odpowiednim momencie a czego nie...stara a zielona jestem hehehe

dziewczyny przejrzałam cały internet w poszukiwaniu w gdańsku zajęć w wodzie dla ciężarnych i nie znalazłam nic! bardzo lubię pływać (jestem wodnik;) i chciałabym chodzić na jakiś aqua fitness od września. napisałam maila do kilkunastu szkół pływackich które organizują aqua aerobik czy mają w planach jakieś zajęcia dla kobiet w ciąży. zobaczymy jak odpowiedzą. na razie odpisali z beauty derm spa w hotelu posejdon w jelitkowie. organizują aqua aerobik dla wszystkich kobiet i ponoć ciężarne też się tam pojawiają. któraś z was może tam kiedykolwiek była? macie jakieś spostrzeżenia? albo może któraś z was chciałaby się zapisać?:)

no to dobrze ze tylko dla kobiet :P Na fitness tez chocilam wczesniej tylko dla kobiet i bylo ok :-) No wlasnie zobacyzmy jak to bedzie z nasza motywacja , ale damy rade :P

Iwona z tego co wiem to gimnastyka w supermamie jest tylko dla kobiet. i też mam zamiar ćwiczyć po porodzie, ale zobaczymy jak będzie z motywacja i siłami do ćwiczeń;) najwyżej tu będziemy się motywowały na wzajem:)

Mam pytanko do dziewczyn chodzacych do SR Super Mama- jak wyglda gimnastyka?? Kiedys bylam super rozciagnieta itp.. ale" troche" to zaniedbalam , dlatego zastanawiam sie jak ona wyglada ? Jest ciezko? I czy chodzi sie na nia z mezem czy samemu?? PO porodzie musze ostro wziazc sie za siebie i powrocic do wagi z przed 2/3 lat.. zeby ludziom z pracy galy wyszly jak wroce hehe :P BO jak wrocilam po zlamaniu do pracy to wiem ze mnie obgadywano za plecami , teraz niech gadaja ale w 2 strone .. mam nadzieje ze bedzie mi sie chcialo:P Jak widze jak dziewczyny chudna z Chodakowska to az zazdroszcze , dlatego mam nadzieje ze po porodzie mi sie uda ;)

ja za to jestem pod koniec listy i zastanawiam się która będzie ostatnia:)

ageska tak sobie myslam dzisiaj ktora pierwsza w naszym watku sie rozpakuje:)zoabczymy co zacznie sie dziac w pazdzierniku:)

Tak mi się kojarzy że to on, bo ten endokrynolog do którego chodziłam to właśnie miał takie trudne nazwisko którego zapamiętać nie mogłam :D No i faktycznie on ma specyficzne poczucie humoru :) Najważniejsze to nie zwracać na to uwagi :)

No niestety pewnie za każdym razem jak Maluch będzie się mniej ruszać to będziemy się denerwować... A niby się mówi że jak będzie czuć ruchy to się będzie spokojniejszym :) Ale teraz to już chyba nigdy spokojne nie będziemy i już całe życie o te swoje szkraby będziemy się martwić :)

*Lollipop powiem Ci szczerze, że bladego pojęcia nie mam czy on jest też endokrynologiem... Ja miałam się przenieść do dr Wojtkiewicz, która swego czasu pracowała na Klinicznej i kilka lat temu do niej chodziłam i ją bardzo dobrze wspominam, ale okazało się, że niestety nie będzie już pracować w przychodni do której chodziłam i chce chodzić po powrocie do trójmiasta. Także zaproponowano mi dwóch lekarzy, m.in właśnie tego dr Grążawskiego... I w zasadzie zdecydowałam się na niego tylko dlatego, że pacuje w szpitalu, jakoś nie przepadam za przychodnianymi lekarzami po prostu. Jeśli to ten sam i go dobrze wspominasz, to już mi lepiej, opinie w necie to nie wszystko ;) Ponoć ma specyficzne poczucie humoru, spory brzuch i część pacjentek go uwielbia, część niecierpi. Czyli standart ;)

A ja pakuje i pakuje i pakuje i końca nie widać... Ile człowiek jest w stanie zgromadzić przez 5 lat to obłęd! Ale jak się zaczyna od zera to niestety.

A co do ruchów, no cóż, mam oczywiście świadomość, że codziennie nic nie będzie takie samo, ale jakoś tak przywykłam, że ta moja tak szaleje jak ja się położę i ta wczorajsza cisza mnie strasznie zmartwiła.

Kaja_84 ten dr to jest ginekolog-endokrynolog? Jeśli tak to ja go znam :) Jak dla mnie specyficzny facet ale podobno dobry. Jak prowadzi ciążę to nie wiem bo chodziłam do niego z innego powodu. W sumie chodziłam to za dużo powiedziane bo byłam dwa razy :) Raz jakiś czas temu a drugi raz na początku roku ale nic się nie zmienił przez ten czas :)

Mój Mały też raz mocno się rusza a raz słabiej. Niby to normalne ale stres jest :) I ja myślałam że teraz to dopiero się zaczną kopniaki. Więcej i mocniejsze a nie że mniej ich będzie.

Nasz synuś ostatnio przyjmuje dziwne pozycje. Wczoraj wyraznie wypiął sie chyba pupka zrobila mi sie ziezła gula az sie przestraszylam czy to normalne. wiem ze dzieci potrafia tak sie wypiac ze z czasem widac nużkę rączkę :). co do chusteczek to w blogu nie wszystkie sa przetestowane sama nie wiem jakie stosowac i chyba skorzystam z tych ktore używała mama i teściowa Johnsosn i bambino bambini czy jakos tak wydaja sie byc sprawdzone i od x lat na rynku

kaja_84 dzięki ;) ja tak jak amadea99 jutro kończę 29 i zaczynamy 30 tydzień :P Jesteśmy na początku listy do rozpakowania :P

No i tak jak patrzyłam na wagę małej wg tej rozpiski którą wkleiła joahne wpasowała się w średnią wagę wręcz idealnie :)

A i z tymi r******i tez nie ma co panikować :) ( mądra jestem a sama jak długo nie czuję to zaczynam sobie wkręcać :P ) Wczoraj lekarz mi powiedział że teraz będzie ich już trochę mniej ze względu na coraz większą wagę dzidziusia :) wiadomo niby i logiczne ale każda z nas chyba tak samo się martwi... :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

POMYSŁY NA PRZYJĘCIE TYPU BABY SHOWER - tak na szybko (5 odpowiedzi)

Dziewczyny brała któraś z Was w takiej imprezce? dziś pod wpływem chwili zaprosiłam sąsiadkę...

Ortopeda Gdansk szpital kolejowy (21 odpowiedzi)

hej. ma moze z Was nr do przychodni w szpitalu kolejowym?? i jeszcze prywatnie do dr Pawlaka??

alergolog swissmed lub luxmed (15 odpowiedzi)

Dziewczyny mozecie polecić lekarza z ww placowek.