Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (8)

nasza lista

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia -córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (8)

Witajcie! Niestety o SR z Wami nie podyskutuje bo w pierwszjej ciazy nie chodzilam a teraz tymbardziej nie bede uczeszczac, jakoby ze juz wiem z czym to sie je:) Dzis mialam wizyte kontrolna, wyniki mam bardzo dobre, z szyjka na szczescie nic sie nie dzieje, wszystko pozamykane, moje ciagle bole podbrzusza zwiazane sa po prostu z kolejna ciaza. Gn mowil, ze w kazdej nastepnej kobiecie doskwiera to bardziej ńiz przy pierwszej. Dziidzia nadal jest dziewczynka i juz na 100%. Juz wyrazniej nie moglo byc widac co jest miedzy nozkami:) Wazy 900 gram. Wazylam sie u gina i pokazuje ze mam 5 kg na plusie od poczatku ciazy. Nie jest zle!

a jeszcze położna mówiła, że babeczki z ćwiczeń w pierwszej kolejności będzie zapisywała na zwiedzanie traktu porodowego -termin poda później ;)

muzynia - WIELKIE DZIĘKI! SUPER!

No to już muszę być na pewno!

muzynia - wielkie dzięki! W następny poniedziałek już na pewno będę! Nie wiem jakim cudem pomieszałam te godziny...

czyli w ten czwartek tych ćwiczeń na pewno nie ma? Ja się dopytam w poniedziałek, czy mogę tak jak moja znajoma chodzić, ale nie wykonyywac wszystkich ćwiczeń

Wielkie dzięki!

lyneth ćwiczeń w czwartek nie ma.
Kolejne są 03.09 i to podwójne (ćwiczenia +film)
następne 10, 12, 17.09 ćwiczenia są z mężami ;) i ostatnie 24.09 ;)

lyneth wykład b ył w poniedziałek na 17 -temat: Kąpiel noworodka. Wyprawka.
Powiem Ci tyle, że wykłady nie są cyklicznie powtarzane i możesz chodzić wtedy kiedy Ci pasuje.
Rozpiska z wykładami na wrzesień:
02.09 Wczesne baraszkowanie: postępowanie, dotyk, zabawa, stymulacja -fizjoterapeuta
09.09 Psychoprofilaktyka porodu, prawidłowy przebieg, nowoczesne metody porodu -lekarz położnik
23.09 Karmienie naturalne noworodka -położna
i tyle dzieje się we wrześniu jeśli chodzi o wykłady.

Tinneraa - byłam na Klinicznej
O tych 4cm to też słyszałam, moja kol. miała właśnie taką długość.
A mój lekarz wysłał mnie tam właśnie po to, żeby oni zrobili mi jakieś specjalne usg i badania, które mają ocenić, czy nie grozi mi poród przedwczesny. Pogadam z nim jeszcze w piątek, najwyżej pójdę z tym skierowaniem na patologie na zaspę lub do wojewódzkiego i zobaczymy, co mi powiedzą. Ja też jestem z tych dmuchających na zimne, dlatego będę działać z tym dalej. Coś się w końcu wyjaśni.

A jakie badania się robi u okulisty? Ktoś mi mówił, że przy pewnych wadach wzroku poród sn nie jest wskazany. Samemu się idzie, czy jakieś skierowanie jest potrzebne?

lyneth a w jakim szpitalu Ty byłaś?
Wiesz, ja się nie znam ale pewnie tak jak mówisz, co lekarz to inna opinia.
Mi lekarz mówił że prawidłowa szyjka to 4 cm, poniżej 3 to już zagrażający przedwczesny poród, więc sama nie wiem. Ja tam wolę dmuchać na zimne i się oszczędzać tak jak mówił lekarz..Wtedy też faktycznie się lepiej czuje.

a ja dzis po wizycie u swojej lekarz...mały bardzo nisko lezy, mam mniej chodzic, wiecej lezec z nogami do gory...;(

w piątek idę do innego lekarza, na lepsze usg, bede widziala ile maly wazy i mierzy, juz go dawno nie widziałam...;)

a jutro mam wizyte u okulisty, zobaczymy czy bedzie cesarka, po badaniu dna oczu...

muzynia nie ma ćwiczeń? a chciałam się wybrać...

a powiedz mi, w poniedziałek tj na 18.00 czy na 17.00 te wykłady?
Bo byłam pewna, że na 18.00 i było już po :( O czym był ten wykład?

a w czwartek ja już sprawdziłam i ćwiczenia są na 16.00

Tinneraa - z tą swoją szyjką to ja już zgłupiałam i naprawdę wybiorę się do trzeciego lekarza, zobaczymy, co powie. Moja ma 28mm i mój lekarz twierdzi, że to za mało. Wczoraj na wizycie tak mi mówił. Bez zmian.
Biorę luteinę.
Faktem jest też, że on jest bardzo zapobiegliwy i "dmucha na zimne", jak to mówią. Na skierowaniu na Kliniczną napisał, że szyjka ma 24mm więc już sama nie wiem ile ona ma.

W szpitalu badała mnie lekarka i mówi, że wszystko jest ok, szyjka zamknięta, twarda, żadnych zmian nie widzi. Mam chodzić do kontroli i tyle. Według niej nie ma co panikować, bo patologia to by była, jakby miała 15mm...
To są tak dwie skrajne opinie, że człowiek nie wie, co ma myśleć. Ja faktycznie odkąd się bardziej oszczędzam i mniej chodzę nic mnie już nie boli z boku, jak po długich spacerach. Dopytam się jeszcze co i jak i pójdę do kogoś trzeciego.

Ja się też zapisałam do SR na Zaspie i chodzić na ćwiczenia nie mogę, ale koleżanka mi powiedziała, że ona chodziła, a nie ćwiczyła i tyle. Po prostu brała udział i oddychała więc ja chyba też tak spróbuje, bo mi szkoda, ze tak to wyszło. Do tej pory okaz zdrowia, a tu nagle taki zakaz.

Iwona84 - ja byłam wczoraj po pieluchy w Superpharm w Galerii Bałtyckiej przed samym zamknięciem i było jeszcze baaaardzo dużo pieluch, 1 i 2 właśnie, bo ludzie kupowali te większe. A kobiety w ciąży były obsługiwane bez kolejki :) Mi akurat kasjerka sama zwróciła uwagę, że nie muszę stać w kolejce, zapraszam do siebie :)

Joahne - w Tesco na Chełmie są fajne ciuszki dla maluchów, zależy jak trafisz. Mają też fajne promocje czasami. My kilka sztuk mamy śpioszki fisher preice, z disneya i te f&f są bardzo dobre. Mają też dużo innych rzeczy, akcesoria, kubki, zabawki i nawet leżaczek fisher price był za 89,90, to myślę bardzo dobra cena.

oj muzynia to trzymaj mocna te glukoze zeby nie musiec powtarzac... 3mam kciuki :)
Puchatkowa a jak Twoje badanie?

Idę jutro zrobić obciążenie glukozą, mam tendencję do wymiotów, dlatego się boję co to będzie.

Cleanna w ten czwartek nie mam ćwiczeń. A na którą godzinę byłaś wczoraj na ćwiczeniach?

no właśnie myślałam o tesco w gdańsku na chełmie. może jednak pojadę do smyka.

Byłam w Tesco na Chełmie w Gdańsku i mnie tam nic nie powaliło i ceny wysokie. Wyboru też jakoś dużego nie było. Może trafiłam na zły dzień:)

hej dziewczyny :)

Jeśli chodzi i SR to ja skończyłam kurs Super Mama i jestem zadowolona, ale to chyba tez kwestia tego czego oczekujemy. jeśli chodzi o obecność to też podpisałam się z góry na wszystkich, a z tego czy się chodziło czy nie nikt nas nie rozliczał.

joahne ja mam trochę rzeczy kupionych w TESCO( karwiny) ten sklep akurat ma duży wybór i naprawdę można coś fajnego znaleźć. A np w Chyloni wybór jest dużo mniejszy. Jeśli chodzi o pozostałe akcesoria to dostaniesz tam pieluszki tetrowe, reczniki, akcesoria do karmienia, pampki, kosmetyki, posiłki, zabawki i inne d*perele ;)

witam środowo:)

dziewczyny,czy któraś z Was robiła może zakupy dla dzieciaczka w tesco? słyszałam, że mają dużo ciuszków i nie takie ceny złe. zastanawiam się, czy pojechać dzisiaj. oprócz ciuszków mają coś jeszcze dla takich maluszków? jakieś kocyki, śpiworki, pościel czy artykuły pielęgnacyjne?

muzynia To pewnie się widziałyśmy bo ja te chodzę. Teraz idę w czwartek na ćwiczenia oddechowe.

No to nie macie z tą samą położną co my i jak widać wszędzie jednak jest inaczej :) U nas na pierwszych zajęciach mówiła już o porodzie :) Mam nadzieję że będzie Ci się podobać :)

Inne tematy z forum

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (109 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...