Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (3)

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika
13.11 mamasia
20.11 Zaskoczona
21.11 a-cha
23.11 mag
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
25.11 Muszka11
28.11 Czapla
28.11 Kasik
Sas

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82 /szpital w redłowie
5.12 Lolkakarolka / kliniczna
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
14.12 Dimis
15.12 Goralka
30.12 Olesia
28.12 Mrs.W
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (3)

Muminka Bidulku bardzo współczuje. Ja chyba tez zdecydowałabym sie kanałowe, rwanie zęba i to w ciąży trochę mnie przeraża.

Mag nadgorliwy pediatra to skarb. Ja po naszej poszczepiennej historii zmieniłam pediatrę i jestem zachwycona z nowego wyboru. Za każdym razem jak nie wiadomo dokładnie co jest to kieruje synka na badania krwi bądź chociaż na zwykle badanie crp z palca zeby sprawdzić czy to wirus czy bakteria. Z reszta zawdzięczam jej zdrowie mojego synka. Gdyby nie ona nie wiem co byłoby z moim dzieckiem ale to kolejna historia :)

ja śpiochów tez nie używałam, ale za to nałogowo ubieralam pajace.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tfu, przepraszam Muminka a nie Muszka :*

Kruszynko, dziekuje , ze pytasz i za cenne rady :)
Co do zdrowia, to juz jest ok. Gardlo nie boli, za to mam inne rozne dokegliwosci :) dzis uslyszalam, ze jestem marudna przez ciaze... coz, bywa i tak! ;)
Co do ciuszkow itp. zapisze sobie Twoje uwagi :) tez w sumie uwazam, ze nie ma co szalec z kosmetykiami, a co do ubran rowniez chce tylko takie co przez calisc sie rozpina, zeby siebie i dzieciatka nie meczyc :)

Muszka, wspolczuje przezyc z zebem :( wyobrazam sobie przez co przechodzisz, ale tez bym chyba probowala wyleczyc ten zab :) ja i tak Cie podziwiam... bo ja to sie modle, zeby w tym okresie moim zebom sie nie przypomnialo, ze dawno mnie nie bolaly. Mam strasznego pietra przed stomatolgiem, mnie to najlepiej uspic i wszystkie zeby porobic i powyrywac za jednym razem :) tez powinnam w sumie isc, bo lekarstwo mi wypadlo, ale jakos wytrzymam... mam chora psychike, jesli chodzi o dentyste :/

Otemotem, rosniesz, rosniesz :) ja mam od poczatku ciazy takie bole i juz siee do nich przyzwyczailam. Teraz troche siee zmniejszyly, ale jednak sa... to rosnie macica ;)

A ja dzis mam ochote "na cos" i sama nie wiem naa co ;) wpadlam na pomysl plackow ziemniaczanych z sosem pieczarkowym, ale to jutro zrobie, po czym zachcialo mi sie gofrow na slono tj. z pomidorkieem, szczypiorkiem i takie tam :) chyba sobie na kolacje fundne, a co ;)

Bylam tez dzis u endo. Wyniki ksiazkowe, ale zaskoczony byl iloscia lekow jakkie biore... coz niee powiem, ze maalo. Ale przyznam Wam sie, ze juz tez mam ich dosc. Jak przychodzi magiczna godz 21, to robie wszystko by wziac je jaak najppozniej... maam naadzieje, ze na naastepnej wizycie lekarz chociaz odstawi mi duohaston i luteine :)

Mam pytanie do tych Mam co maja w domu psiaka :) kieedy myslicie najlepiej przygotowywac psa do nowego czlonka rodziny? W sumie na to zwierzaka niee dda sie chyba przyygotowac, co? Ja to w ogole mam problem, bo widze, ze wraca mojemu psu lek separacujny prrzez to, ze siedze w domu :( martwie sie co bedzie jaak dziiecko sie pojawi...

oto mysle ze rosniesz ehh ty i twoja macica moj gin powiedział ze wszytsko co boli w okolicy dołu brzucha to normalka

mag, do publicznego można zapisać dopiero jak jest nadany nr pesel, chociaż znając życie to i tak nie mamy szans, więc będę musiała szukać prywatnego.

a co to za pediatra taka przewrażliwiona i gdzie jej szukać? bo chcę jak najbardziej odraczać :)

od kilku h odczuwam ból brzucha taki kłujący, ciągnący i ogólnie męczący, chyba rosnę i to chyba ten ból od rozciągania
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

hej:)

Katia gratulacje z okazji zmiany stanu cywilnego;)

ja też bardzo lubię kaszę jaglaną, tylko,że zawsze idę na łatwiznę i kupuje taką w woreczkach do gotowania, dzisiaj np.robię kotlety jajeczne z kasza jaglana, z tego przepisu:
http://www.kwestiasmaku.com/przepis/kotlety-jajeczne-z-kasza-jaglana

mamaasia,ale z Ciebie chudzinka:)

ryby wędzone jem,ale mało, bo za nimi po prostu nie przepadam, też mam straszną ochotę na salami lub metkę, ale jakoś się powstrzymam, ponieważ tej nieszczęsnej toksoplazmozy nie przechodziłam

no tak w przedszkolu ciężko uniknąć cukru, u mojego syna raz w mcu wyprawiają urodzinki dla solenizantów z danego mca, wtedy jest tort i "szampan":) dodatkowo podwieczorki tez raczej z tych słodkich, jakieś ciasto, niby robione przez nich, gofry , wafelki
parówki też raz w tygodniu są:)
ja do żłobka małego nie dawałam, ale jak miał niespełna rok, to juz go zapisywałam do p-la prywatnego i byłam ostatnia na liście

otemtotem jak chcesz do państwowego żłobka , p-la zapisywać to rób to już teraz:) potem nie będzie miejsc

usg 3d,4d w I ciąży nie robiłam, teraz tez nie chcę

straszne to co piszecie o powikłaniach poszczepiennych, u nas na szczęście za każdym razem było ok, może dlatego,ze mamy bardzo przewrażliwioną pediatrę, która zawsze bardzo dokładnie bada i nie zaszczepiłaby nawet, gdyby któreż z domowników miało " głupi" katarek, od początku mnie na to uczulała,że jak tylko któreś z nas coś bierze to szczepienie odraczamy

Muminka współczuje problemów zębowych, ja ide dzisiaj na przegląd

no właśnie alternatywa jest to kanałowe tak czy tak opadam z sil masakra

Muminka to strasznie smutna wiadomość, nie ma już innej rady niż wyrwanie? Ja bym chyba wolała kanałówkę, bo wyrwanie każdego zęba osłabia stabilność reszty.

hej dziewczyny muszę sie wyżalić właśnie wracam od stomatologa i muszę na cito wyrwać ząb a tu problem bo rtg nie mogą zrobić eh i no termin do chirurga nie może być długi jak nie da rady to leczenie kanałowe eh

I zapomniałam, że dzisiaj dla odmiany od tych wszystkich gonekologów i endokrynologów idę do dietetyka - ciekawe czy dowiem się czegoś ciekawego. Macie jakieś pytania? Chętnie je zadam lekarzowi, bo w sumie idę tam trochę z nudów, a trochę z ciekawości czy powinnam coś jeszcze zmienić w swojej diecie :)

Kruszynka, Ja też bym wywaliła jakieś dodatkowe kosmetyki dla dziecka gdyż sama używam tego mydła z babydream o którym piszesz, a do prania używam hipoalergicznego białego jelenia, więc nie powinno być z niczym problemu :)
A czemu śpiochy się nie sprawdziły? Kaftaników nie zamierzam kupować, bo pewnie się podwijają i powodują efekty dźwiękowe :) Oglądałam trochę różnych fantazyjnych szmatek i wiem, że będę celować w takie zapinane od dołu do góry, żeby zawijać bobasa jak prezent, bez szarpania się przez głowę itd.
Ja nigdy wcześniej nie miałam zwykłego badania ginekologicznego w ciąży, więc niestety nie wiedziałam, że mogło ono spowodować plamienie, zwłaszcza, że było 4 dni wcześniej.
A co trzeba zrobić, żeby dostać się do państwowego żłobka? Bo ja już się rozglądam za opcjami wokół mnie ale ceny trochę powalają - z resztą do niektórych trzeba zapisać bobasa rok wcześniej i wpłacić wpisowe, a przecież przez rok może się tyle rzeczy zmienić, że szok... Ile to jest "przyzwoita" cena za taką miejscówę?

mamasia córa jeszcze nie kuma, a 3 letni synek tez mówi, e ma w brzuszku, a do mojego zagląda przez pępek, bo chce zobaczyć ;) A i mówi, że chce siostrzyczkę, a nie braciszka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Olesia, jak sie czujesz? Pomaga Ci w kurowaniu się herbatka z sokiem malinowym?
Mnie nie dziwi ze nie ma kolderki w liscie wyprawkowej. Moj syn dopiero jak mial 8mcy diostał kolderke i poduszke (na swieta w grudniu). W szkole rodzenia kobietka mowila nam że jest wieksze ryzyko śmierci łóżeczkowej noworodkow ktore spia pod kolderka. troche nas to przestraszylo i syn spal w spiworku. mimo zeprzed porodem mielismy kupiona kolderke to czekala az przyjdzie na nia pora. Pięknie wyglada lozeczko z kolderka jak czeka na malenstwo ale jednak my postawilismy na bezpieczenstwo tym bardziej ze Mlody spał sam w pokoju majac niespełna 3mce.
Dodatkowo skrucilabym te liste o pare pozycji bo ja uzywałam z 3 pieluszki tetrowe,1flanelowa. mysle że 10szt to zbyteczny wydatek. My wogole nie uzywalismy spiochow i kaftanikow. teraz rowniez nie mam zamiaru tego uzywac. robia przebiorke rzeczy po synku wszystkie kaftaniki i spiochy oddalam przez oxl. mydelka zwyklego nie uzywalam tylko zel do mycia malenstwa z babydream,ma dobry sklad i jest do mycia ciala i wloskow. nie uzywam patrzyczkow do ucha. dodatkowo piore od malenkości syna ciuchy w tym samym plynie co nasze ciuchy bo przeciez przytulajac sie do mnie to by i tak mial stycznosc. jeszcze pare innych rzeczy jest na liscie w linku ktory podalas bym wykreslila ale w zasadzie kazdy kupuje to co uwaza za sluszne. przy kolejnym dziecku to czlowiek znacznie mniej rzeczy kupuje bo juz wie co sie sprawdzilo :)

a-cha i otemotem ja tez korpomróweczka :D i do tego jezdzaca francuzikiem :)
A-cha gratuluje coreczki :)

Dominika ja ciekawa jestem gdzie Twoje bobo ma miejsce w brzuszku. u Ciebie prawie brzuszek nie wystaje hehe a to juz 19tc.

ostatnio pisalyscie o zaparciach i niestety i mnie dopadly. Mega mnie umeczyly przez ostatnie dwa dni wiec od dzis wracam do jedzenia na sniadanie gotowanych platow jeczmiennych lub razowych. One zawsze dobrze na mnie działały. W dodatku synek też je lubi wiec pewnie co drugi dzien bedziemy je jesc z jogurtem :) Ostatnio bardzo mało pije wiec i musze sobie przypomnienie włączyc w tel by co przypominalo mi co godzinke o szklance wody. ostatnio moze z litr dziennie wszystkich plynow przyjmowalam wiec musze sie w tej kwestii poprawic.
chodza za mna ogorki konserwowe i rukola. czekam na ezakupy to mi dostarcza pod drzwi i pewnie nim rozpakuje cale zakup to zjem w pierwszej kolejnosci ogorka :) na sama mysl to slinka mi leci.

Otemotem całe szczescie że to "tylko" nadrzerka. Nie dziwie się że pojechałaś na ip bo pewnie byś nie przespała nocy z nerwow. Lepiej dmuchac na zimne ale miec potem pewnosc ze wszystko ok. Choć z drugiej str pisałaś żebyłaś u gina wcześnieji moze to tez mogło być przyczyna. u mnie praktycznie po kazdej wizycie u gina pojawiaja sie plamki krwi. Jutro dopytam o to ginekologa jak nie zapomne.

hurrra właśnie sie dowiedziałam że synek dostał się do panstwowego złobka od wcześnia :) To może uda mi się troche odpocząc od wrzesnia do grudnia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Espiacja - to bardzo, bardzo przykre:( Ale z dzieckiem lepiej? To prawda, lepiej mieć "przewrażliwionego" pediatrę niż "luzaka"... Niby rodzic wtedy trochę się martwi, że ciągle coś, ale to dla dobra i zdrowia dziecka a nie naszego samopoczucia. We mnie luzacy jakoś zaufania nie wzbudzają. I to też jest oburzające jak lekarze lekceważą nopy - choć rodzic, dokładnie, mówi, że po szczepionce dziecko jest - zero komentarza z ich strony...
A propos usg 3D i 4D - słyszałam, że jest bardziej szkodliwe niż zwykłe, bo bardziej się tkanki nagrzewają i w ogóle im lepszy agarat, tym gorzej... Nie wiem czy to do końca tak jest, ale jak szukałam info skąd mogła się wziąć przedłużająca się żółtaczka u synka, to natknęłam się na to, że mogły mieć na to wpływ częste USG. Dlatego teraz chyba nie zrobię połówkowego 3D, tylko już to w 32 tygodniu na pamiątkę. Synka mamy uwiecznionego i w 20 i w 32 tygodniu, no i w sumie te fotki nieco straszą;) A w ogóle jak wasze dzieci reagują na wieść o rodzeństwie w brzuchu mamy? Mój trzylatek też twierdzi, że ma dzidzię w brzuszku i jak się urodzi, to zobaczymy jak kopie :D Oglądamy też książeczkę o dzidzi w brzuuchu (trochę za mały jest, bo mówi - o dzidzia zamieniała się paprykę! - a to chodzi o wielkość w danym momencie;)

Espiacja Tobie wspolczuje przeżyć i mam nadzieję ze Twoje dziecko wyjdzie z tego całkowicie i nie bedzie śladu po nop

Ja jem wszystko na co mam ochotę no oprócz rzeczy typowo zakazanych czyli jakies surowe mięso, jaja itp. Ostre rzeczy uwielbiam i nie zamierzam ich ograniczać.

Co do tematu szczepień... najgorsze jest to że rzadko ktory lekarz przyznaje ze dane zachowanie dziecka moze byc konsekwencją szczepień. Wrecz wydaje mi się ze czasami lekarze lekceważą nop.
Moj syn po szczepieniu mmr mial przez 12 dni goraczke 40st. Praktycznie codziennie byłam u lekarza w tym 2 razy ma izbie przyjęć w szpitalu i nikt nie zareagowal na to jak mówiłam ze to sie zdarzyło po szczepieniu.
Ok 10 doby goraczki doszly drżenia i wtedy juz wzywalam pogotowie, karetka zawiezli nas na polanki i tam juz zostaliśmy. Na szczęście po 4 dniach wyszlismy a na wypisie mialam zapisane wirus nieznanego pochodzenia czy jakos tak.
Dla mnie teraz przeciwskazaniem do szczepienia jest nawet katar męża. Przed szczepieniem staram sie do minimum ograniczyc ryzyko przeziębienia.

Katia, tak mamy i nie mamy, bo obejrzeliśmy go, byliśmy też w sklepie, doradca ogólnie polecal polskie Tako i Adamexy, poczytałam w internecie opinie (są dobre, oprócz tego, że trochę ciężki, choć wydaje się porządny) i wizualnie też może być, więc się zdecydowaliśmy, ale cale szczęście koleżanka zgodziła się go nam przechować tak do września/października, bo my za dużo miejsca nie mamy. To Tako Captiva Mohican w odcieniach szarości. Płacimy 700 zł, gdy nowy ponad 1500. Tereny na wózek mamy nienajgorsze, chciałabym też używać chusty, później nosidla, więc mam nadzieję, że dla nas wystarczy. Znajoma ma Tako Moonlight, jest taki bardziej "stylowy", przynajmniej gondola, ale my skorzystaliśmy z okazji i nie szukałam już dalej, choć mam wrażenie, także czytając nasze forum, że dużo fajnych wózków jest :)

image

Witam z rana :)

Ciesze sie, ze niektorym link sie przyda. Ja sama dzieki niemu juz wiem co mniej wiecej kupic, bo wczesniej to bylam zielona ;)

Co do zywienia dzieci w p-lu, rowniez potwierdzam, ze do wszystkiego daja cukier itp. Chociaz moje p-le zmienilo nawyki zywieniowe, na podwieczorek maja dzieciaki np. kasze jaglana, ale juz niestety ze slodka smietana, bo inaczej nie zjedza...
Jednak mysle, ze jak sie nauczycielkom powie, ze dziecko nie moze pic czy jesc slidkieego, beda tego pilnowac :) jednak z drugiej strony, jak od malego wprowadza sie dobre nawyki zywieniowe to dziecko samo z siebie nie bedzie chcialo jesc czy pic tego co nie moze/ niee lubi ;) mialam takie sytuacje w zeszlym roku. Dziewczynka nic nie pila oprocz wody. Mozna? Mozna :)

Ja jakos staram sie pilnowac, zeby nie jeesc tynczyka, itp. Fakt, ze nie szaleje tak za wedzonymi i surowymi miesami, ale jednak pilnuje tego :) za to ubolewam za serkami plesniowymi i topoonymi - ponocc tez za baardzo nie mozna. Ale jakos zaciskam zeby i urozmaicam sobie pasta jajeczna, serkieen wiejskim, serem zoltym, nie jeestem z tych miesnych ;)

Co do jedzenia ostrego, moj lekarz powiedzial mi, zze mam jesc wwszystko na co mam ochote, moj organizm sam mi podpowiada co mam jesc... ;) ale na dzis ugotowalam zupke pomidorowa, bo ostatnio z ostrym przecholowalam i ryczalam przez wzdecia i duuuzy brzuch :)

Milego dnia :)

Espiacja, ja cały czas myślę o Twoim wpisie o N OPie,
A jak teraz rozwija się Szkrab? Udałaje Ci się przeciagać szczepienia?
Ja znam przypadki autyzmy po... i to nie ważne czy po tych 5W 1 czy na NFZ. Pamiętam jak na jednym z turnusów rehabilitacyjnych płakała mama, ze za 400 zł wszczepiła dziecku wózek inwalidzki. Ach Cały czas o tym myślę co zrobimy z Kruszynka.

Mi się teraz chce jeść wszystko co nie zdrowe. Pasztety: D
Do tej pory wędliny pasty swoje robiłam, ale w ciąży jakoś pcha mnie do konserwantów.

katia, ja robię w polmedzie na pakiet i nigdy nawet na sekundę takiego nie miałam, ale za 200 zł to można kupić niemało rzeczy do wyprawki więc muszę się zastanowić czy gra warta świeczki, bo to tak jak film ze studniówki czy ślubu, obejrzysz raz czy dwa a potem raz na ruski rok, a jak się już urodzi to czy ktokolwiek będzie chciał oglądać usg jak żywy okaz leży i kwili? jedyne co to dla samego dziecka fajny temat, ale też pewnie obejrzy raz i na tym się skończy ;)

Jeśli o żarcie chodzi to ja też na początku się strasznie spinałam z tym jedzeniem tylko tego co wolno, ale ja bardzo lubię ostre i miałam wyrzuty sumienia, dopóki nie wyczytałam, że im więcej smaków wprowadza się w życiu płodowym tym później człowiek jest bardziej otwarty na próbowanie nowości, a poza tym czy myślicie, że cała azja i meksyk na czas ciąży je tylko mdłą owsiankę? nie sądzę :) Wiadomo, że wszystko z umiarem i ze sprawdzonego źródła. Tak samo z kawą, zdania są podzielone, a jak ja wypijałam wcześniej po 3 półlitrowe czarne sypane (w 2 pierwszych miesiącach ciąży gdy o niej nie wiedziałam a byłam wciąż zamulona zdarzały się nawet 4) to teraz jedna 250ml kawa to i tak ku zdrowotności, bez niej nie stanę na nogi. miałam taki miesiąc, że mi śmierdziała to nie piłam, ale potem przeszło. Jeśli o ryby wędzone chodzi to kupuję je pakowane w biedronce, w takim zwykłym ryśkowym rybnym to bym się jednak bała.