Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *12*

*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura (Tymon jeśli okaże się chłopiec)- Zaspa
01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka/Zaspa
25.06 Mar-chew
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-11-t526053,1,130.html#npu1
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *12*

No właśnie widziałam Szulca na Zaspie jak byłam zapisać się do SR i tak się zastanawiałam czy teraz tam pracuje.
No nic. Teraz pozostaje mi tylko spróbować się pozytywnie do niego nastawić, żeby się nie zestresować jak pojadę rodzić...
A w ogóle, to nie wiem czy pisałam Wam, że jednak chyba pójdę do SR na Zaspie, bo będzie działała od kwietnia. Co prawda ma być płatna i nie wiem nawet ile (nawet połozne prowadzące jeszcze nie wiedzą, bo są przed zebraniem). Ale jak pójdę na Zaspę, to powinnam zdążyć przed porodem. W SR nad Mama i Ja nie zdążę na bank, bo tam trwa 10 tyg, a zaczęłabym ją dokładnie 2 m-ce przed terminem.
No, chyba, że na Zaspie będą słono kasować... Wtedy pójdę do Mama i Ja za stówkę :)

No właśnie się nie odezwała baba z allegro - muszę jutro zadzwonić.
Mam nadzieje, że odbierze :P

Co do porodu i cesarki - to Szulc mówi, że przy przodującym łożysku, to nie jest tylko wskazanie do CC, to jest konieczność zrobienia cc i nie ma opcji, żeby mi jej nie zrobili, jak pójdę ze skierowaniem, no i powiedział, że jak się uda i nie zacznie się akcja szybciej niż wyznaczony termin CC to może mnie on ciąć, jeśli będę chciała. Stąd na razie najbardziej skłaniam się ku Zaspie. Ale Swissu jeszcze nie wykluczam i na wszelki wypadek na niego odłożę ;) Ale go brałam najbardziej pod uwagę jeśli by się okazało, że będę miała wskazanie do CC, ale powiedzieliby mi, że to zalezy na kogo się trafi to zrobią albo nie.

Heh, Luna, rozumiem ten bol doskonale.. I przykro mi, ze bedziesz teraz 'uziemiona', ale jak wiadomo, maluch najwazniejszy i czego sie nie zrobi, zeby bylo dobrze.. Super, ze jest zdrowy i ladnie przybiera na wadze, a do tego jaki sliczny! :)
Jutro ja mam wizyte kontrolna, ciekawe co uslysze..

A jak tam sprzedawca z allegro, odezwal sie wreszcie?

Luna cudnie Twój maluszek wygląda.Dasz radę ja leżałam całą ciążę z Ola bo miałam krwawienia, nagroda na końcu nie do opisania-zdrowa,donoszona do 37 tygodnia córeńka.

Luna no zdjęcie petarda.. ale coś za głowę się ten Twój maluch łapie.. :) śliczniutkie naprawdę...

czyli co masz cesarkę cwaniaro i się nie będziesz męczyć :P
wiem, że wolałaś sn ale i tak już nie masz wyboru. Na pewno ją dobrze zniesiesz.

A co ze Swissmedem? Mówiłaś, że jak cesarkę to w swissie będziesz chciała..

co lekarz to inna taktyka, ja nie idę do poradni tylko do zwykłej przychodni gdzie przyjmuję diabetolog...wpisałam w gogle diabetolog gdynia i wyskoczyły mi wszystkie przychodnie które mają takiego specjalistę. Nie wierzę, że w gdańsku nie ma przychodni z diabetologiem. Mi też mówiła, że mogę jechać na kliniczną...ale jakoś mi daleko i nie lubię szpitali.:)

luna, uszy do góry.....teraz będzie już z górki

*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura (Tymon jeśli okaże się chłopiec)- Zaspa
01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B - Synek

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Zaspa/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka/Zaspa
25.06 Mar-chew
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

a czemu raz kierują na powtórne badanie, a raz od razu do poradni? a ja od razu mam się zgłosić do szpitala bo podobno w gda nie ma poradni? nic już z tego nie rozumiem:(

No u d*pa... Jestem po wizycie.

Na ciastko się nie wybiorę z Wami :( Mam leżeć i wstawać do kibla - masakra jakaś. Tak liczyłam, że łożysko poszło do góry - zwłaszcza, że Sztramski na usg napisał, że łożysko bez cech przodowania, ale mój lekarz powiedział, że jest brzeżnie przodujące, powiedział, że już raczej nie pójdzie do góry i mam leżeć, żeby się to nie skończyło cesarką w 29 tygodniu :( Powiedział, że mam wstawać do łazienki tylko. I robić wszystko wolniej bo jestem zbyt energiczna a najlepiej nic nie robić i wizyta za 2 tygodnie, bo trzeba to kontrolować, czy się nie zacznie przypadkiem odklejać... Eh...

Z bardziej optymistycznych rzeczy Młody rośnie jak na drożdżach - waży już 1284 g.
i co tam - pochwalę się jak wygląda :)
image

Okazało się też, że Szulc pracuje na Zaspie, z czego się bardzo ucieszyłam więc Zaspę teraz wezmę pod uwagę, zwłaszcza, że znam stamtąd kilku lekarzy, a i mąż może tam przebywać z tego co się orientują od pierwszej fazy porodu jakby co?
Szulc mówi, że cesarka w przypadku łożyska przodującego jest zazwyczaj robiona "na zimno" przed terminem, bez czekania na skurcze, żeby mieć jak największą gwarancję, że nie dojdzie wcześniej do krwawienia i jednocześnie, by było jak najbliżej terminu.

no....niestety, córcia przyjaciółki dwukrotnie musiał znosić narkozę i zabieg....zresztą to nie za dobra historia, na szczęście skończyło się dobrze.

wiadomo, jeśli leczenie nie przyniesie skutku, trzeba będzie go wyciąć i tyle, bez gadania.

asku mi laryngolog powiedziała, że on na pewno odrośnie. ale czy to zle? Powiedziała, że wtedy trzeba uważać, stosować odpowiednie leki przy każdym kaszlu i katarku i nie doprowadzić ponownie do zropienia.

styczniówka...ja jestem z Gdańska Siedlce/Zabornia więc można się zgadać na jakiś spacer czy lody:):):)

marta, mylisz się co do tego, że "im szybciej tym lepiej"...małym dzieciom nie zaleca się wycinania migdałka, bo często potrzebny jest powtórny zabieg, migdałek "lubi" odrastać i to opinia kilku lekarzy do których od 3 miesięcy latam:// Wyciąć to nie problem, zawsze można.

no to miałaś już wysoki ten cukier:)
ja liczę na jakieś wskazówki właśnie dotyczące diety. Mi cukier najgorzej schodzi po śniadanku....obojętnie czy chleb razowy czy biały....za to omlety u mnie wymiatają- cukier lepszy niż na czczo bo ok 80:) więc trzymam się jajek:pppp

ja właśnie zaczęłam walkę z otoventem, by przedmuchać te przytkane uszy....ciężko młodemu ten balonik nadmuchiwać....nawet mi ciężko, a co dopiero jemu.

trzydziestka - co lekarz to inne opinie. Mam "od zawsze" niedoczynność tarczycy, a do tego jestem alergikiem prawie na wszystko - zarówno alergie pokarmowe jak i wziewne, na metale, wełnę itd plus AZS.
Pierwsze dziecko jest (odpukać) całkowicie zdrowe, choć rzecz jasna pewne rzeczy jak tarczyca mogą wyjść później. Żaden lekarz nie kazał mi chodzić po endokrynologach itd - zrobiliśmy to sami, pro forma, dla własnego spokoju. Wszystko na razie jest ok.
Chcę wierzyć, że to nie jest do końca tak, że nasze dzieci są obciążone naszymi chorobami.
Głowa do góry, a trzeci migdał to nie jest jakies wielkie nieszczęście, a im szybciej wykonany zabieg tym lepiej ;)

Mamusie które pisały o migdałku w razie czego polecam Wam szpital Wejherowo. Bo moja teraz już 4 letnia córa miała wycinany w październiku właśnie tam trzeci migdał. Niestety już nie mieliśmy wyboru bo mała była trochę przygłucha. Ale mimo wszystko wspominam to naprawdę dobrze... a wierzcie mi, że strasznie się bałam..

Ja tez z Gdańska :) na pv sie zgadmy

Jak ja miałam cukrzycę w pierwszej ciazy to najbardziej cukier mi rósł po białym pieczywie i gotowanej marchewce.

Tez chodziłam do diabetologa który dał mi dietę powiedział czego unikać na co uważać jak jeść i na szczęście obyło sie bez insuliny ale ja miałam cukier po 2h mocno ponad 200.

devil, moja lekarka też nie "świrowała" nazywa to "nietolerancją glukozy" , mówi że cukrzyca to jakby z 200 było. tak czy owak...wolę mieć paski refundowane, wiec idę na wizytkę:)

devil - bo tak to działa w UK... im szybciej pójdziesz tym mniej czasu z dzieckiem spędzisz...

styczniówko ja jestem z gdańska (południowe dzielnice)

mar-chew a czemu bierzesz macierzyński już przed porodem??

ja miałam wynik 158 po 2 godz. (dzisiaj robiłam powtórne badanie, więc jutro się okaże) i lekarz nie panikował nie wiadomo jak. Kazał sobie poczytać o diecie - co jeść a czego unikać, no i powtórzyć na następną wizytę, a że idę jutro, to byłam zrobić dzisiaj :) Ale dzisiaj strasznie grzeszę jeśli chodzi o jedzenie :( i nawet nie tyle słodycze wcinam (na to też mnie ciągnie, ale słodycze wcale wbrew pozorom nie są najgorsze w cukrzycy ciężarnych), co co chwilę sięgam po coś mącznego (a to jest wróg, bo ma bardzo wysoki indeks glikemiczny) a to na śniadanie świeży chleb, a to teraz biszkopty podbieram, a to jakieś paluszki :/ masakra :(