Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *12*

*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura (Tymon jeśli okaże się chłopiec)- Zaspa
01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka/Zaspa
25.06 Mar-chew
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-11-t526053,1,130.html#npu1
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *12*

ja mam identyczny wynik po 2 h. dostałam skierowanie do poradni diabetologicznej, chociażby po to by dostawać receptę na paski do glukometru, bo bez recepty kupa kasy na to idzie...a kłuć trzeba się na czczo i po każdym posiłku:/ więc trochę tego schodzi

Hej
Tak Was podczytuję od jakiegoś czasu, a ze teraz mam problem to odważyłem się odezwać;)
Mam pytanie do tych z Was u których stwierdzono cukrzyce - dostalyscie wynik i co dalej? Gdzie was skierował gin? Jakie mialyscie wyniki? Ja mam 90 na czczo i 151 po dwóch godzinach, a na wizytę czekam i się denerwuje....
Pozdrawiamj

ja cały czas pracuje - chętnie bym jednak posiedziała w domu... totalnie nie wyrabiam w pracy... ale kogo w tym kraju to obchodzi... ich jedyna rada to obciąć sobie godziny - nie mogę sobie niestety na to pozwolić :( po niedzielnej zmianie to spałam jeszcze przez pół poniedziałku - nogi mnie bolały razem z pośladkami...
w pierwszej ciąży pracowałam do 9 miesiaca i spokojnie wyrabiałam... teraz teoretycznie pracuje mniej godzin i padam na twarz...
na macierzyński idę dla odmiany bardzo szybko już 13 kwietnia mam wolne! Nie mogę się doczekać!

Super dziewczyny to może w przyszłym tyg sie umowimy :) możemy same lub z dziećmi :) kkasita, devil gdzie mieszkacie?
Luna kiedy do lekarza idziesz? Może pozwoli wyjść? I tez byś do nas dołączyła.

Ewwa dzięki za podpowiedź z ta glukoza muszę sie mentalnie nastawić i iść no i wcześniej na lody się z Wami wybrać, żeby nie było ze nie mogę. W pierwsżej ciazy niestety miałam cukrzycę ciążową :/. Liczę ze teraz mnie ominie.

Dzięki za namiary stanikowe. Muszę do mama i ja sie jakoś wybrać i popatrzeć, bo jakoś nie pomyślałam ze tam mogą mieć :)

aaaaaa no i zapomniałam :P też siedzę w domku, także kawka zawsze mile widziana :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

aśku wiem że ruch jest spalaczem cukru, ale ostatecznie wolałam iść na krótki i spokojny spacerek niż siedzieć tam i w rezultacie zwymiotować, co już w ogóle zafałszowuje wynik :/

co do staników to na co dzień też noszę triumphy bo są chyba najwygodniejsze z jakimi kiedykolwiek miałam do czynienia i naprawdę wolę sobie kupić rzadziej czy o 1 czy 2 mniej a mieć zarąbisty i porządny i naprawdę fajnie dopasowany niż o te 2 więcej ale kilaste :/ a ten alles ładny i też sprawia wrażenie wygodnego. Mówisz że w mama i ja były?? kurcze byłam tam już milion razy a nigdy nie zwracałam uwagi na takie rzeczy :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Styczniówka, glukozę miałam zrobić między 24 a 28 tc. Tak też w necie piszą, więc masz jeszcze czas. Ważne, żeby w tym przedziale sie wyrobić.

Co do biustonoszy, to praktyczniej jest dobrać miękki, bo na dłużej starczy w ciąży. Ja mam jeden stąd:
http://www.lingeria.com.pl/shopinfo.php?siid=18&selected_box=shopinfo
Panie znają się na rzeczy, pomagają dobrać odpowiedni rozmiar i model tak, aby w ciąży starczył na dłużej. Kupowałam we Wrzeszczu.
Ceny kosmiczne, ale komfort nie do opisania.
Do karmienia pewnie kupię alles, ale póki co chciałam mieć ładny :D

Enjoy ja tez mam na przedniej scianie' tzn prawidłowo moze być na tylnej lub na przedniej. Jeśli nie nachodzi na szyjkę to niema to nic wspólnego z przodującym.
Ja się ciesze ze mam na przedniej bo na tylnej mam mięsniaka i tam mogło by się odklejać. Jak to gin określił czasem natura wie co robić :-)

ja na lody jestem chętna jak najbardziej, o ile lekarz pozwoli mi w końcu wstawać :) (co prawda nie mam jeszcze "młodszej pociechy", no, ale...)

Co do biustonoszy to ja już od dłuższego czasu noszę z triumpha i w ciąży na poczatku mi biust urósł strasznie - wtedy sobie kupiłam dwa większe, usztywnianie (normalne, nie ciążowe) a teraz przystopował więc jeszcze się w nie mieszczę - ledwo ledwo, ale jeszcze jest ok ;)

Zakupiłam sobie też biustonosz firmy alles o taki:
http://allegro.pl/biustonosz-do-karmienia-alles-mama-caffe-latte-70h-i3991166156.html

do karmienia, usztywniany, wg mnie jest dobrze uszyty, tj mi pasuje, ale najlepiej mierzyć, bo każdemu odpowiada inny fason.
Kupiłam na allegro (bo nawe nie wiedzialam, że gdzieś są :) ), ale widziałam je w mama i ja - i to w cenach w zasadzie takich jak na internecie. Mają kilka usztywnianych modeli i ja myślę, że na karmienei sobie właśnie takie zakupię, bo tez nie lubię tych kompletnie miekkich.

styczniówka, ja siedzę w domu więc jak coś jestem chętnana spacerek, na soczek, lody itp:) Fajnie byłoby tez spotkać się wspólnie ze starszymi dzieciaczkami, by miały towarzystwo:)

hmm... piszecie że spacer obniża poziom cukru? ja jak robiłam glukozę nie mogłam wysiedzieć i chwile się przespacerowalam po Madisonie, wynik po 2 h miałam 90...no ale chyba az tak mocno ne wpłynęło to na wynik?; hm ciekawe.

Mi już krokusy fajnie wyrosły w ogródeczku, już sie nie mogę doczekać az cieplej się zrobi i posadzę jeszcze pelargonie na balkonie i dosadzę jakieś kwiatuszki:)

Ja ciagle noszę te sprzed ciąży...cięzko mi znależć dobry biustonosz...namierzyłam ich juz sporo i jakoś zaden mi nie podchodzi:/ chciałabym zeby był elegancki i sztywny...nie znoszę tych materiałowych, co powodują obwisłe cyce:/

Dobrze ze noc już sie skończyła, bo mam wrażenie ze dzisiejsza noc trwała wieki. Nie mogłam zasnąć wiercilam sie, wstawalsm, chodziłam i tak mnie wszystkie stawy kręciły, że myślałam że sobie nogi i ręce odetnę.... strasznie. Pogoda piękna a ja jestem taka niemrawa :(
Dziewczyny pracujecie jeszcze czy już odpoczywacie? Ja już po moim zdarzeniu siedzę na wolnym może jakiś spacerek i wspólna kawa? Ja nie umiem siedzieć w domu więc jak coś jestem chętna.
Jak tak czytam co Wy macie już przygotowane to zaczynam mieć schize ze nie zdążę ze wszystkim, bo ja jeszcze nic nie mam raz byłam w smyku to pare rzeczy kupiłam, ale to wszystko co mam. Muszę sobie jakaś listę sporządzić co trzeba mieć i powoli realizować.

Dziewczyny gdzie kupujecie staniki, ja jakoś nie mogę traci na coś wygodnego, kupiłam ostatnio w h&m takie karmienia ale ob tez jakiś taki słaby mam wrażenie ze w ogóle nie podtrzymuje biustu.

Ewwa kiedy gmin kazał zrobić Ci glukoze? Bo ja zapomniałam kiedy miałam ja zrobić :/

Idę jakiś obiad zrobić i na spacer z cora wyjdę o szkoda pogody, choć po wczorajszym spacerku to kręgosłup miałam wrażenie ze mi odpadnie, więc dziś tylko pod blok na plac zabaw :)

trzydziestka, my też walczymy z 3 migdałem synka://// walczę by uniknąć zabiegu w tak młodym wieku, ale czy się uda?:) mam dużo nadziei...

devil, mi nawet po labie nie pozwoliły baby się ruszyć po glukozie, a co dopiero spacer....wiesz o tym, że ruch "spala" cukier. Jak sobie pozwolę na kawałek pizzy czy pączka, to właśnie ide na 15- minutowy spacer i cukier szybko mi schodzi.

kurcze a ja byłam dziś z moim starszakiem u laryngologa i się zalamałam - przez to że tata alergik a mama z chorą tarczyca dziecko musi byc non stop pod kontrolą bo to podobno dwie agresywne choroby, które się dziedziczy i one się nawzajem nakręcają. nigdy bym nie przypuszczała, żeby takiemu maluchowi robić badanie tsh, a babka mnie praktycznie wysmiała, że przy mojej niedoczynności jeszcze mu nie zbadałam tsh - także dziewczyny które macie niedoczynność i juz dzieciaczki - może warto pomysleć - ja się czułam jak jakaś matka-idiotka, która olewa zdrowie własnego dziecka jak ta baba zaczęła się mnie o wszytsko pytać (nawet pytała czy chodze z nim do logopedy i że powinnam iść, bo ona go nie rozumie, a 3-latek powinien juz mówić wyraźniej)

młody ma aktualnie trzeci migdal tak wielki i zaropiały, że tylko usunięcie jest ratunkiem i to jak najszybciej. to niby szybki zabieg, ale jednak czeka go narkoza i pewnie sporo stresu. a tak w ogóle to non stop inhalacje, kropelki do nosa itd. On faktycznie chodzi i non stop pociąga nosem, albo pokasłuje :(

Luna, no ja mam wlasnie na przedniej scianie to lozysko, ono nie nachodzi na szyjke. Tutaj nic szczegolnego nie zalecili mi w zwiazku z tym, ale tu jest zupelnie inne podejscie do zdrowia, dlatego pytam co w Pl mowia w takich przypadkach.

Mielismy jeszcze w marcu jechac na weekend do pl to myslalm, ze pojde sobie do gin. na wizyte, ale w koncu nie pojedziemy.

Chyba też muszę już suszarkę na balkon wynieść.

Siedzę i czekam... musiałam iść na krótki spacer bo słabo mi było, a że moja mama z Młodym przyjechała (bo z nim też do lekarza szłam) to poszłam ich odprowadzić. Ogólnie glukoza aż tak straszna nie jest. Za pierwszym razem (i z Bartkiem też) tak słabo nie było, także to chyba od dnia też zależy.

A ja dzisiaj zabieram się za pranie rzeczy dziecięcych. Pierwsza pralka już ruszyła, muszę wykorzystać, że za oknem ładna pogoda i można pranie wywiesić na balkonie :)

Ruchy maluszka też nie zawsze czuję, a może nie zwracam na nie uwagi, jak są słabe... Przez weekend była w brzuchu cisza, za to wczoraj nadrobił zaległości, że aż miałam dosyć

Miłego dnia dziewczyny :)

ale Wam zazdroszczę wizyt u doktorków, ja mam dopiero za 2 tygodnie...i to po 5-tygodniowej przerwie. aż strach ogrania.

devil- daj znać jak wyszło badanko. apropos glukozay to ja w przyszły pon. mam diabetologa, i dobrze, bo paski mi na tydzień starczają, zużyłam już 3 opakowania czyli 150 pln.:/

enjoy - jak ja ostatnio rozmawiałam z moim lekarzem, do któego wróciłam po 3 miesięcznej przerwie, to mówił, że łożysko przodujące znaczna część lekarzy diagnozuje dopiero po 28 tygodniu skończonym, gdyż teoretycznie do tego czasu może jeszcze pójść do góry.

Jeśli chodzi o ruchy, to łożysko przodujące nie ma najmniejszego wpływu na to kiedy się je zaczyna czuć. Mniej ruchy mogą odczuwać kobiety, któe mają łożysko na przedniej ścianie (a nie jest to to samo, co łożysko przodujące)

Jeśli chodzi o zalecenia, to ja od pocztku jak mi to preis zauważyłn a połówkowym dostałam wytyczne, że mam się obchodzić ze sobą jak z jajkiem, lekarka prowadząca powiedziała, że mam większość czasu leżeć, zakaz współżycia, natomiast jak wróciłam do mojego lekarza z powrotem, to powiedział, że to nie jest tak, że mam dużo leżeć - powiedział, że mam wstawać jak już koniecznie muszę, odpadają wszelkie ćwiczenia, sprzątanie, jak najmniej jeździć samochodem, jeśli ju to jako pasażer itp. Bo jeszcze łożysko może się podnieść.

Także dzisiaj liczę na dobre wieści :) że jednak poszło do góry wszystko...

Alana - dziękuję za pocieszenie - oby tak było! :)

Devil - współczuję powtarzania glukozy! bleee.. jak sobie przypomnę ten posmak okropny do samego wieczora... fuj!

Dziewczyny nie strasznie mnie z ta glukoza bo ja będę szła w przyszłym tygodniu :) to naprawdę takie okropienstwo? :)

Ehhh... mój Bartek w brzuchu był mega aktywny i tak mu niestety zostało. Nie było chwili żeby nie świdrowały mu rączki i nóżki. Normalnie małe wiatraki. Latem pobudkę mamusi robił ok 5-5:30. I teraz Mała jest równie ruchliwa (o ile nawet nie bardziej) więc boję się powtórki z rozrywki. Także dziewczyny jeśli macie po prostu spokojne dzieci to nic tylko się cieszyć:)

Ja właśnie siedzę w przychodni na powtórce glukozy. Gorzej mi się ją piło niż za pierwszym podejściem:/ Nie dałam rady całej:/ ze 2 łyki już wylałam. Ale z drugiej strony badanie będę miała po ok 1,5 godz (bo tak przyjeżdża koleś po próbki) więc się z lekka wyrówna. Głowa mnie od tego świnstwa boli:/