Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *12*

*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura (Tymon jeśli okaże się chłopiec)- Zaspa
01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka/Zaspa
25.06 Mar-chew
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-11-t526053,1,130.html#npu1
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *12*

Trzydziestka - moja trzylatka odtatnio też jest nie do zniesienia... dostaje takich hiisterii... aż dziw, że sąsiedzi policji nie wezwali jeszcze ;P Ja jednak myślę, że może być to związane z przesileniem wiosennym... szybciej się męczy i jest marudna ;/ nie wiem czy w ogóle zdaje sobie sprawę co tak na prawdę ją czeka ;P
Ja kąpałam też codziennie - mój mąż był przeciwny aby kąpać dziecko co drugi dzień... mówił, że co chwile ulewa, też się poci itp ;P teraz ona sama nie chce chodzić brudna spać...

Luna mój młody ma 3 latka i wszystko rozumie. wie, ze w domu będzie nowa dzidzia, wiec na pewno nie jest tak, ze on nie kuma o co chodzi. cały czas w domu dopytuje; "a dla kogo będzie ta komoda, dla Lenki?", "a czyje są te zabawki/poduszki/pościel/ubranka? Lenki?",
"- dla kogo kupiłas te ramki?
- do pokoju Lenki.
- a ja nie mam w pokoju ramek, mi nie kupiłaś"

tak więc mi się wydaje, że on bada grunt i czuje sie coraz bardziej zagrożony. niestety :/

Ja poprzednio miałam laktator medeli elektryczny, ale do podłączenia do silniczka, który był na zaspie w szpitalu.
Po wyjściu ze szpitala za kasę można było wypożyczyć ten silniczek i ja tak zrobiłam (moja mała była jeszcze 3 tyg ew szpitalu i tylko dowoziłam pokarm).
Ręcznie to mozna się zajeździć z tym ściaganiem.
Teraz laktatora nie kupuję, tylko wybiorę. Pewnie TT ręczny, bo takie butelki chcę kupić. Na początek 2 sztuki 150ml.

ja miałam butelki aventu i tt i zdecydowanie te drugie powodowały mniejsze kolki, wiec tym razem również kupiłam tt. na razie dwie - jedna antykolkowa 260 ml, a druga do herbatki/wody mała (150ml?)

ja mam teraz dylemat co do laktatora. poprzednio miałam medela swing - wspaniały, chociaż nie mam porównania do innych, ale mega drogi (niestety swój stary sprzedałam głupia). ja w zasadzie nie miałam pokarmu, więc laktatora używałam na co dzień, aby ściągnąć i uzbierać młodemu choć jedną butlę dziennie. trwało to 2 miesiące, było mega męczace i już wiem że tym razem nie będę tak robić.
albo będę mieć pokarm , będę normalnie karmić piersią i będę potrzebowała laktatora tylko do nawałów lub żeby odciągnąć jakiś niepotrzebny pokarm, albo nie będę miała pokarmu wcale lub jakiś śladowe ilości i po prostu pościągam kilka dni, powalczę, a jak się nie uda to nie będę ściągać wcale.

dlatego chyba zdecyduję się na ręczny...

devil - nam z kolei położna na SR mówiła, że jeśli kogoś stać to emolienty są najlepsze :P pewne co położna to opinia ;)

co do hemoglobiny to ja zaczynałam ciążę z wynikami 14,3 a teraz mam 13,5, także nie zazdroszczę tym wam, które mają problemy.

witch_b - w jednej z książek, które ostatnio czytałam to teraz ponoć mogą się zdarzać krwotoki z nosa - tj jest napsiane, że to norma w tym okresie ciąży i nie ma związku ze złymi wynikami.

co do butelek to ja w końcu zamówiłam 2 małe po 160ml, bardzo chciałabym karmić piersią, ale grom wie, jak to będzie po cesarce z pokarmem, więc wolę prewencyjnie je mieć :)

ja malucha zamierzam kąpać codziennie - żeby miał swój rytual, czytałam, że wtedy dziecko czuje się bezpieczniej bo ma stały rytm i wie czego się spodziewać.
(na razie to w ogóle czysta teoria, bo tylko czytam... ach co to będzie jak nas młody zaskoczy :) )

katelajda - a Ty masz termin na moje urodziny :)
co do sterylizatora to ja nie kupuje, kupiłam butelki MAM z funkcją samosterylizacji - wlewa się w nią wodę jakoś inaczej skręca i wsadza na 3 minuty do mikrofali.

Podgrzewacz mam nadzieję, że dostanę od siostry chociaz nie wiem czy ona używa cały czas czy nie,bo jej młodsza ma rok z haczkiem i dopiero przestała jeść z cyca ;) najwyżej kupię.

Laktator natomiast zobaczę jak będzie u nas wyglądać kwestia karmienia - myślę, że w razie czego wypatrzę model jakiś i wyślę męża do sklepu :) Ale wcześniej nie będę kupowała, bo może się to okazać zbędnym wydatkiem.

Co do czkawki - to nasz młody jeszcze chyba nie miał, ale ja ogólnie slabo czuję jego ruchy, jeszcze nic nieprzyjemnego nie wyczułam z jego strony. Teraz to w ogóle mam wrażenie jakby się bardziej rozpychał niż kopał :P

trzydziestka - a ile Twój pierworodny ma? bo jakoś mi umknęło :)
Moja siostra ma dwie córy to z jej doświadczenia mogę powiedzieć, że starsza nei rozumiała z czym się wiąże posiadanie rodzeństwa, więc tym bardziej nie wydaje mi się by podświadomie czuła zagrożenie. Może Twój młody przeżywa po prostu "bunt dwulatka" ? :) Ogólnie u mojej siostry starsza miała 2,5 roku jak się urodziła siostra i na początku się cieszyła, a do tej pory jest zazdrosna- jak się dowiedziała, że u mnie w brzuchu rośnie dzidzia to powiedziała, że ma nadzieję, że będzie to chłopak :) No i teraz chodzi i mówi (teraz ma 4 lata), że pójdziey w wakacje do ZOO - możemy zabrać kuzyna, ale jej siostra zostaje w domu :P hihi

Fajnie, że tyle naprodukowałyście :) Miałam co czytać z rana i na co odpisywac :)

Hejka!
Witam sie z luxmedu. Jestem na badaniu poziomu cukru. Jeszcze 50min i drugie pobranie. Nie bylo zle. Teraz dostalam glukoze w dwoch kubeczkach a w pierwszej ciazy mialam w jednym i bylo mega slodkie i geste.
Fifi urodzil sie w czerwcu i kapalismy codziennie ale wtedy bylo upalne lato.
Teraz kupie jedna butelke zeby miec w razie czego. I chyba kupie znowu TT.

Mój młody też jak z nim rozmawiasz to się cieszy, chce juz mieć małą dzidzie w domu, chce jej oddać swoje zabawki (te z młodszych lat), chce ją bujac w foteliku czy wozić w wózeczku. więc jego świadome emocje są ok.
zastanawiam się czy podświadomie jednak on czuje zagrożenie ze strony nowego osobnika w domu... no nic poczekamy zobaczymy jak będzie. mam nadzieje że młoda będzie na tyle grzeczna, że wystarczy mi siły i czasu dla mojego synka.

Hejka :)

Mój Franio w sumie też czkawki nie miał jeszcze. A przynajmniej nie odnotowałam. Starsze miały już na tym etapie na pewno. Bardzo często brzuch mi falował.

My teraz nasze dziewczyny kąpiemy co drugi dzien. Jak były małe to zawsze codziennie. Przychodziła godzina 19 i nie było opcji musieliśmy być w domu, żeby maleństwo wykąpać.

Ja do ciałka nivea baby a do pupki też sudocrem. Jeśli będzie miał uczulenie to dopiero wtedy zmienimy na emolium.

Moje dziewczyny się bardzo cieszą na przyjście braciszka. Ciągle pytają kiedy się urodzi i mówią, że już nie mogą się doczekać. Mówią, że będą go przytulać, karmić, bujać itd. Starsza ma 6, a młodsza ma 4. Zanim jeszcze zaszłam w ciąże podpytywaliśmy, czy chciałyby mieć brata lub siostrę. Mówiły z radością, że tak. Później były z nami na drugiej wizycie gdzie już fasolka troszkę bardziej przypominała człowieczka :) No ale zobaczymy jak będzie. Starsza już raz to przeżyła, ale ta młodsza tak do końca nie wie jeszcze co to znaczy. Staram się ją uprzedzać ale ona jest mocno "przyklejona" do mnie. Jest bardzo mamina. No ale będziemy robić co możemy, żeby nigdy nie poczuła się mniej ważna..

Dzisiaj znowu deszczowo :(

Witam porannie :-)

Moj maly czkawke mial narazie kilka razy. Starszy za to miewal bardzo czesto i po porodzie tez czesto go meczyly, co bylo dosc uciazliwe.

Sterylizator i podgrzewacz mam po starszym - Beurer, ogolnie ok.

Ja kapalam codziennie poprzednio i teraz tez będę.
Kosmetyków używałam rożnych, a teraz zamierzam iść w ziaje - to dobre kosmetyki, maja krótki skład i przystępna cenę. Od jakiegoś czasu starsza córka używa tych kosmetyków i nigdy nie miała uczulenia. Właśnie ostatnio testujemy płyn do kąpieli od 1 dnia życia i jest super natluszczajacy.
Do pupy kupie linomag, bo podobno jest prawie taki jak maść posladkowo używana na zaspie w szpitalu.

Ja synka na początku kąpałam co 2 dni, ale o urodził się w lutym. Latem codziennie. Teraz będzie ciepło, także kąpiel pewnie będzie codziennie.

Co do teorii, że dziecko jest spokojniejsze, bo ma rytuał kąpieli ja nie widziałam różnicy w zachowaniu, ale mały był od początku spokojny.
Zobaczymy jak będzie teraz.

Na początku używałam kosmetyków do kąpieli Linomag. Z różową nakrętką, teraz przerzuciłam się na babydream. I w sumie to niczym nie smarowałam maluszka. Skórę miał ok.

Hej dziewczyny, dawno mnie tu nie było, przez kilka dni nadrabiałam wszystkie posty, ale mi się udało :) uzupełniłam listę :) co do kosmetyków to my będziemy używac Johnson Baby, ostatnio koleżanki zrobiły mi imprezę niespodziankę Baby Shower i dostałam dużo prezentów dla synusia, wyprawkę mam już prawie gotową. Jeszcze kilka ciuszków muszę dokupic, no i dla siebie nie mam jeszcze wyprawki do szpitala, w przyszłym tygodniu kupię i wtedy się spakuje, no i oczywiście wszystko mam do wyprania i wyprasowania, kupiliśmy ostatnio szafę, komodę i musze ciuchy w niej poukładac, żeby wszystko miało ład i skład. Butelki i smoczki kupiliśmy TT, mam nadzieję że się sprawdzą. Dziewczyny kupujecie od razu (jeszcze przed porodem) podgrzewacz do butelek, stylizator (elektryczny czy mikrofalowy) laktator jeśli tak to jaki polecacie ręczny czy elektryczny?
Czy wasze maleństwa też mają czkawkę bo mój mały to prawie codziennie, szaleje w tym brzuchu, mam nadzieję że do porodu żeber mi nie połamie :D Dziewczyny co do bóli kręgosłupa to ja nie mogę leżec na plecach, później mam problem żeby się podnieśc boli mnie kośc ogonowa, coś mi przeskakuje czasami.
*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura (Tymon jeśli okaże się chłopiec)- Zaspa
01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda- synek - Zaspa
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka/Zaspa
25.06 Mar-chew
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Magda, monika, wielkie te Wasze dzieciaczki!!!

My z pewnoscia tez bedziemy kapali codziennie, starszego tez tak kapalismy, zreszta do tej pory kapiemy codziennie.
Ze starszym uzywalam od poczatku emolientow, ale teraz chce wlasnie sprobowac jakis zwyklejszych oliwek do kapieli. Nigdy niczym nie smarowalismy po kapieli. Do pupy Sudocrem tylko.

Dodatkowych smoczkow tez bym nie kupowala juz teraz, zobaczysz co Ci bardziej pasuje, a moze trzeba juz bedzie dokupic kolejny rozmiar?

Moj starszy na szczescie jakos negatywnie nie reaguje na razie, widze tylko jak wraz z rosnacym brzuchem coraz bardziej to zauwaza, coraz czesciej o tym mowi i rozumie.

Ja juz ostro walcze z praniem i prasowaniem rzeczy dla maluszka i jak zobaczylam ile tego jest to juz mowie po rodzinie, zeby tylko zadnych ubranek juz nie kupowali malemu. Torbe mysle, ze za jakies 2 tygodnie zaczne pakowac, tak miesiac przed. Ja po urodzeniu starszego prawie 2 tg. Przed terminem teaz tez nie licze na to, ze przenosze, wiec ten miesiac przed dobrze byc przygotowanym.

No i juz chyba doszlam skad moje bole, chyba poprostu młody na zebra mi naciska.

Masz ma 12 lat i na początku sie popłakał że teraz to on bedzie na 2 drugim miejscu i tłumaczyliśmy że nie ma takiej opcji.Zabraliśmy go na usg i teraz chce z nami chodzic na wizyty staramy sie kupować właśnie jak jednemu to i drugiemu coś.
Teraz jest już ok sam majta brzuch i pyta czy bambam kopie ale pamiętam że był moment buntu tylko że to już za nami.
Też sie pyta czemu ciągle sie wydzieram sama staram już nad sobą panować nie ma widze zmaczenia czy 3 lata czy 12 dzieci różnie reagują

Bartek też ma raz lepsze raz gorsze dni, póki co na szczęście zdecydowanie więcej tych lepszych (odpukać).
Tylko nie wiem czy to, że będzie miał rodzeństwo może być powodem takiego buntu. Ciuszki, mebelki czy szykowanie pokoju to jedno, ale wydaje mi się że dla trzylatka pojawienie się rodzeństwa to czysta abstrakcja i nie jest w stanie sobie wyobrazić z czym to się wiąże. Może prędzej wyczuwa Twoje nastroje i zmęczenie??? Ty jako, że już też na końcówce jesteś to na pewno zmęczenie robi swoje, bóle wszelkiego rodzaju robią swoje i może masz nieco mniej cierpliwości? Albo mały wyczuwa, że takim zachowaniem też coś sobie wywalczy, bo Ty już odpuścisz ze zmęczenia??? Nie wiem oczywiście jak tam u Ciebie wygląda - spekuluję tylko ;)

PS. Barti też póki co pała dumą, że będzie starszym bratem i nie może się doczekać kiedy będzie mógł wozić Zuzankę w wózku ;)

Moja 4,5 latka jest zajarana, ze bedzie starsza siostra. Chce pomagać.
Jestem pewna, ze u Was to zachowanie wynika tylko z powodu dzidziusia.

ja z innej beczki - dziewczyny, które mają już dzieciaczki - czy one też Wam ostatnio stały się takie nieznośne? Moje dziecko aniołkiem nie jest, ale ostatnio to po prostu jakiś diabeł wcielony - wszystko jest na nie, pluje, wpada w histerie, w której krzyczy i piszczy na cały regulator - takich akcji nie mieliśmy wcześniej. zastanawiam się czy on po prostu nie radzi sobie z emocjami związanymi z bliskim nadejściem nowego członka rodziny: że nie będzie już pępkiem naszego świata, że będzie siostra (rywalka?). widzi przecież że szykujemy dla niej pokój, wózek, fotelik, łóżeczko, pościel. I mimo, że jemu też kupilismy nowe mebelki i jak kupuję ciuszka dla małej to staram się też i dla niego coś kupić aby czuł, że jest nadal dla nas mega ważny, to jednak im bliżej porodu tym on zachowuje się gorzej :(

a to się nie spotkałam z taką opinią.. dosyć ciekawa :)

my Bartka też kąpaliśmy codziennie. Tyle, że mając 1 dzieciątko bardzo łatwo jest wyrobić i utrzymać rytuał dnia... mając już starszaka myślę, że może być ciężej, ale póki Malutka będzie malutka, to zamierzam kąpać codziennie. Tym bardziej jak ktoś zauważył to będzie lato ;)

No właśnie nie mam żadnej recepty więc nie wiem czy bez recepty jakieś dobre żelazo znajdę. Jeśli nie to najwyżej podejdę z moimi ostatnimi wynikami to ogólnego lekarza i poproszę, żeby mi coś dobrego przepisała.
Dzięki za sugestie :)

My córeczkę też kąpaliśmy co dzień i w ogole staraliśmy się, zeby każdy dzień wyglądał podobnie. I faktycznie malutka była o wiele spokojniejsza, jak trzymaliśmy się ustalonego rytmu. Ale są też opinie żeby kąpać maluszka np raz w tyg... ale ja sobie tego nie wyobrażam:) dzieć ulewa, poci się... no i jak tu nie wykąpać:)