Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *12*

*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura (Tymon jeśli okaże się chłopiec)- Zaspa
01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka/Zaspa
25.06 Mar-chew
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-11-t526053,1,130.html#npu1
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *12*

chodziłam do SR w evi-medzie w gdyni, było chyba 6 spotkań w sobotnie poranki, wybraliśmy taką szkołę, żeby małż mógł ze mną się uczyć:) ale ja słabą pamięć mam, bardzo dużo pozapominalam,co tam się uczyliśmy.

Ja kąpałam w płynie nivea 2 w 1, smarowałam oliwką johnsona, teraz zamierzam stosować ten sam zestaw. Kąpaliśmy codziennie, żeby dziecko wiedziało, że nadchodzi pora na spanie nocne ;)
Torbę będę miała sportową, ostatnio wszystko zmieściłam bez większych problemów, więc mam nadzieję że i tym razem tak będzie

ja myślę, że tak. Raz, że będzie lato.. wszystkie fałdki trzeba będzie porządnie przemywać :) a dwa, że dzieciaczek potrzebuje takich rytuałów aby czuć się bezpiecznie :)

A gdzie chodziłaś do szkoły rodzenia te 4 lata temu?

devil,a masz receptę na żelazo? ja łykam sorbifer durules ( czy jakoś tak) i gin mi na to recepty wypisuje. rośnie mi po tym hemoglob, pomalutku, ale rośnie. Ale nie wiem czy każde zelazo jest na receptę. A pewnie najprędzej urośnie przy diecie wołowinowo-strączkowej:)
mi marzy się karmienie piersią, na wszelki wypadek kupię jedną butelkę, ale mam nadzieję, że nie będzie potrzebna:) z pierwszym maluchem udało się bez butli:)
Ja mgliście pamiętam,że na SR (4 lata temu) polozna mówiła żeby na początku myć dzieci mydłem Bambino... ale sama nie lubię nawet rąk myć zwykłym mydłem, takie suche są potem..
Przy pierwszym porodzie mialam sportową torbę,ale myślę że malutka walizeczka jest wygodniejsza i też łatwiej utrzymać w niej porządek i coś znaleźć.
a będziecie kąpać maluchy swoje co dzień?

Aga M ja myślę, że tu się nie ma co tłumaczyć. To tylko i wyłącznie Twoja sprawa i nikomu nic do tego..

gdyby nas było stać to być może też byśmy się zdecydowali.. tym bardziej, że mój drugi poród to straszne przeżycie tylko dlatego, że trafiliśmy na kobietę, która nie powinna zostać położną.. ale to tyle kasy, że strasznie byłoby mi żal takich pieniędzy.. więc pozostaje mi wierzyć, że tym razem będzie inaczej..

te minusy to ktoś chyba złośliwie daje..

z tym myciem jak najbardziej się zgadzam.. nie ma co przyzwyczajać skóry dziecka do "ostateczności". My wyjścia nie mieliśmy bo obie córy miały atopowe zapalenie. Ale zamiast Oilatum to używaliśmy emolium. Słyszałam, że Oilatum zapycha rury :)

A torbę to zawsze mówili, że trzeba spakować w 35 tygodniu jeśli ciąża przebiega prawidłowo. Ja na razie nawet o tym nie myślę.

devil a z tym żelazem to jeśli mogę coś podowiedzieć to ja mam Biofer on jest bez recepty. Ale nie jest dobrze przyswajalny. Mi się mało podniosło przy dawce 3 tabletki dziennie. Zwiększyła mi do 4. I zobaczymy jaki będzie efekt. Wcześniej miałam Ferrum i zdecydowanie był lepszy. Ale ze względu na smak nie mogłam ich ssać. I on nie wiem czy nie jest na receptę. W każdym razie Bioferu bym nie polecała.

no tak wyszłam na paniusie :) a co tam. dla mnie wazny jest godny poród i dobra opieka, której nikt mi nie zabierze, jak sie komus nie podoba to trudno, gdyby nie studenci na klinicznej i zarazki na zaspie( juz kolejna kumpelka wyszla na antybiotyku) i brak mozliwosci odwiedzin to tez bym rodzila w panstwowym.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

ja się obawiam że moje wyniki to się mogą bardzo szybko pogorszyć, bo krew z nosa cieknie mi od piątku z małymi przerwami ;) i ciekawe jak to się ma do krzepliwości krwi....

właśnie doczytuję, że na niską hemoglobinę z naturalnych produktów, to:
- zwierzęcych - owoce morza: małże, ostrygi (kogo nie odrzucają w ciąży to może ;) może krewety ) + wątróbka, której się ponoć nie zaleca z uwagi na dużą ilość vitA i wołowina
- roślinnych - nasiona dyni, suszone pomidory, suszone morele, swieża pietrucha, nerkowce, warzywa strączkowe, gorzka czekolada i kakao (o to szczególnie ;) )
buraczki po przetworzeniu wcale nie mają największej zawartości żelaza, ale za to zawierają potas i kawas foliowy ;) ciekawe ile żelaza jest w świeżo wyciskanym soku buraczkowym?

Witam wietrznie ;) pogoda dzisiaj brrrrr....

Jeśli chodzi o kąpiele dzidzi to nam położna na SR wręcz odradzała Oilatum, Ballneum i tego typu płyny/balsamy, bo powiedziała, że są one już z najwyższej półki i najlepszej jakości (nie ma już nic lepszego ogólnie dostępnego nawilżającego skórę) i jeśli nie daj boże okaże się, że dzieciaczek będzie miał coś ze skórą to nie będzie już na co zmienić.
Generalnie lepiej stosować coś słabszego i jeśli ze skórą nic się nie będzie działo to śmiało stosować to dalej, a jeśli będzie miał suchą czy nie daj boże atopową to dopiero wtedy przechodzić na tego typu płyny czy balsamy. My przy Bartku poszliśmy tym tropem i do dzisiaj jedziemy na Jonson's baby czy jakoś tak (co niby uczulający jest, a młodemu nigdy nic nie było). I teraz też tak zamierzamy zrobić.

a jeśli chodzi o torbę to chyba też skorzystam z własnego już doświadczenia, bo się sprawdziło :P a mianowicie na porodówkę szykuję sobie dosłownie tylko to co niezbędne, żeby ta torba nie musiała okazać się właśnie walizką :/ a w domu będę miała przyszykowaną całościową na pobyt mój i dziecka w szpitalu, którą mąż lub moja mama (w zależności jak tam się ułoży) mi po prostu dowiezie. Tak zrobiliśmy z Bartim i przynajmniej na porodówce nie wylądowałam z wielką walizą (bo faktycznie jak złożyć do kupy wszystko co trzeba wziąć dla siebie i dziecka, to wychodzi tego cała masa)

smoczków też nie zamierzam kupować na zapas. Myślę o karmieniu cycem, ale różnie to może być, więc w pogotowiu będę miała butelki z TT i aventu (myślę też o MAM)

torby też jeszcze nie mam spakowanej, ale po tym co się dowiedziałam na ostatniej wizycie u doktorka to wolę się spakować wcześniej i niech sobie leży aniżeli później na dzikiego...

no i się zmobilizowałam i przebrałam w końcu szafę Młodego i poodkładałam wszystko co już za małe i poprzekładałam jego rzeczy i tym sposobem zwolniłam 2 i pół półki dla Młodej :)

witch zazdroszczę tej hemoglobiny :( ja na ostatnich wynikach miałam 10,3 więc jutro koniecznie jadę do apteki po jakiś mocne (dobrze przyswajane) żelazo, bo ostatnio krew mi leci zewsząd i to bez większego powodu i ciężko mi ją zatamować :( i się zaczęłam stresować czy przy porodzie z tego powodu jakichś jajec nie będzie :(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

odebrałam wyniki lab. i tak:
hemoglobina 11,9 g/dl (norma 12-16)
hematokryt 34,6 % (norma 37-47)
reszta wyników w normie, liczba czerwonych krwinek chyba trochę niska 3,8 T/l (norma 3,5 - 5)

podobne wyniki mam od początku ciąży i chyba nie ma większych powodów do niepokoju? mąż regularnie poi mnie soczkiem z buraków, więc myślę że anemii z tego nie będzie

MPV % neutrocytów 72,3 % (norma 45-70) piszą że w 3cim trymestrze ciąży może być lekko podwyższone

aga, minus pewnie za Swissmed:) kiedyś sporo ich uzbierałam.:p

jejku, jak czytam Wasze wpisy to się troszkę podkręcam. Ja mam 30 tc, zero prania, wyprawki jako takiej...a gdzie tu o torbie myśleć....teraz za tydzień się przenosimy...może jak już załatwimy wszystko to jakoś w kwietniu się za to wezmę, ale przyznam się Wam szczerze, że kompletnie mi się nie chcę:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

a minus za co?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

wow - pakowanie torby.... ja to nawet o tym nie myślę ;) Swoją drogą - będziecie zabierać torbę klasyczną, czy mniejszą walizkę na kółkach? Zastanawiałam się ostatnio nad tym - że chyba wygodniej ciągnąć walizkę niż torbę nosić?

Ale za to mam już pieluszki flanelowe i tetrowe :)
No i zamówiłam dziś butelki i smoczki :P

Co do kosmetyków to ja planuję zakupić Oliatum czy jakoś tak - moja przyjaciółka bardzo chwali zwłaszcza, że później nei trzeba oliwkować malucha niczym itp - będę się musiała zagłębić w temat przy najbliższej okazji :)

Rossmanowe kosmetyki (balsamy, żele) mnie uczulają, no i drażni mnie ich zapach okrutnie (zakupiłam jakoś przed ciążą szampon dla dzieci z rossmana, bo ponoć dobry dla włosów po keratynowym prostowaniu, ale nie byłam go w stanie używać przez zapach właśnie)

Ja kupiłam kilka ubranek dla małej ale jak zobaczyłam ile mam ładnych rzeczy po starszym synku to odpuściłem już kupowanie. Mam kilka wyjściowych pajacy i bodziakow typowych dla dziewczynki, oczywiście kilka sukieneczka, ale tak naprawdę na te pierwsze tygodnie to co mam po młodym zdecydowanie wystarczy.
Z pakowaniem torby poczekam do końca marca skoro termin mam na początek maja...
Ja będę kąpała w Oilatum a smarować na początku będę parafiną, a pupkę zielonym Linomagiem. Tyle pamietam ze szkoły rodzenia :)

ja też nic nie robię, prać będę na ostatnią chwilę,
teraz chciałam kupić butelki, kilka pieluszek flanelowych i bawełnianych, za piżamami do karmienia się powoli rozejrzeć, za bielizną dla mnie i buty wiosenne by się przydały ...... promocji na smyku i 5-10-15 chyba nie będę oglądać już w tym miesiącu ;) a na stronę next'a powinnam mieć dożywotni zakaz wchodzenia ..... z drugiej strony szlag trafia, że nie mogę sobie pozwolić na nowe fajne ciuszki w większej ilości ... i obiecuję sobie że po ciąży zacznę szukać lepszej pracy :P

z tego co się orientowałam to dobre kosmetyki dla dzieci są rossmanowe, tylko mnie troszkę zapach drażni, na razie jeszcze nie rozmyślałam czego uzywać, przy pierwszej dzidzi jestem całkowicie zielona :)

Ja nic nie robię jeszcze. Nawet ciuszków wszystkich nie mam.

Wy już torby pakujecie? To ja widzę daleko w tyle z przygotowaniami jestem :| Dopiero zabrałam się za pranie ciuszków, jeszcze czekają na mnie 2 pralki, a później jeszcze prasowanie... O pakowaniu się zacznę myśleć pewnie w połowie kwietnia...

hej Mamusie! ale wichura, strach wychodzić z domu, żeby jakąś gałęzią czy latającym śmieciem nie dostać!
Magda, zazdroszczę spakowanej torby! mi jeszcze zostało do kupienia duuużo rzeczy zanim będę mogła się pakować, mam nadzieję, że uda mi się spakować do końca tego tyg. Tylko coś córa pokasłuje i jak się rozchoruje na dobre, to wiadomo....z zakupów jak i pakowania nici.
u mnie dziś rano gin oszacował synka na 2700! :) cieszę się, że dobrze rośnie:) oby tylko za wielki nie urósł:)
mi też spojenie dokucza,ale idzie przeżyć... musi się wszystko do porodu przygotować:)
W jakich kosmetykach macie zamiar kąpać swoje maluchy? Bedziecie smarować po kąpieli oliwką, parafiną czy czymś innym?

Witam wietrznie.
My dziś po wizycie młody wazy 2493g wszystko ok,następna wizyta za 2 tyg.
U mnie ze spasniem masakra a i z chodzeniem też jak za dużo sobie pofolguje to lipa i w nocy kazda zmiana pozycji boli.
Ja to mam juz torbe spakowana bo u mnie nigdy nic nie wiadomo.
Miłego popołudnia

pod sam koniec mogą tez Was ciągnąć pachwiny - wiele osób tak ma, ale nie wszyscy.

my zrobiliśmy rodzinną zrzutkę na swiss.

posciele w smyku fajne:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3