Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *13*

*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura (Tymon jeśli okaże się chłopiec)- Zaspa
01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda- synek - Zaspa
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka/Zaspa
25.06 Mar-chew
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-12-t528421,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *13*

Wzięliśmy w końcu aton 3 - niby ma lepsze wzmocnienia boczne i jest większy (szerszy) w środku i niby na dłużej starczy (ale oba i 2 i 3 mają 5* za bezpieczeństwo w testach jakby co, bo się pytałam), mężowi spodobał się bajerancki zagłówek ;), a mi kolorystyka i głębszy daszek niż w poprzednich wersjach.
Po zniżce jest 100zł różnicy między nimi więc stwierdziliśmy, że to nie jest aż tak wielka różnica ;)

Jeśli chodzi o wagę to stwierdziłam, że jak do fotelika wejdzie dziecko to tak czy inaczej będzie on pioruńsko ciężki :P

Dzięki wielkie dziewczyny za podpowiedzi i linki do pokoików :)

Już mam coraz bardziej finalną wizje jak będzie pokoik wyglądał.
Z podziałem niestety trudno, bo to dziwny kształt pokoju ze skosem, podłużny z wneka.

Luna super ze choć na chwilę wyrwałaś sie z łóżka i to jeszcze w tak miłej sprawie :) ja jeszcze z wózkiem i fotelikiem w tyle, nic nie wiem :( Który wzięłaś cybex 2 czy 3?

Cześć dziewczyny :)
Ale piękna pogoda!
Szkoda, że nie mogę iść na spacer, tylko muszę leżeć, ale za to wyszłam dziś na chwilę bo pojechaliśmy po wózek :)

Humor mam dzięki temu cudowny - co prawda mąż podjechał po mnie pod samą klatkę, wysadził pod drzwiami sklepu gdzie w zasadzie tylko siedziałam i przynosili mi rzeczy do oglądania :P Ale fajnie bylo wyjść ;)

Jeśli chodzi o kolory to oba wózki podobały mi się bardzo, więc wybór wcale nie był prosty :P
Granatowo-biały na białym stelażu vs szary z krateczką biało-błękitno-szarą na grafitowym...

Finalnie wzięliśmy szary - wydał mi się bardziej "radosny" ;) Tj granat był mega ciemny w zasadzie wpadający w czarny, no i szary wydaje mi się, że jest z lepszego do czyszczenia materiału :P

Zamówiliśmy też dodatki :) (Pan nam poszedł na rękę i zamówi nam komplet szarych i czarnych :P) i jak będą to się je dopasuje do wózka :) (bo nie zamawiam oryginałów, które są piekielnie drogie :P)

Kupiłam też karuzelkę do łóżeczka i przytulankę. Chciałam obejrzeć koszule do karmienia,ale stwierdziłam, że nie dam rady jednak chodzić :(

Tak czy inaczej cieszę się, że mamy już wózek w domu :)

A no i zamówiłam też fotelik i bazę :) Finalnie wzieliśmy Cybexa - cięższy jest niż maxi cosi, ale wysłuchaliśmy za i przeciw sprzedawcy i jednak maxi cosi odpadł ;)

No i ja pieluch mam duzo, tetry pewnie z 20 szt. i flanelowych z 10. Ale tak jak devil, na poczatku tetrowki sluzyly nam za reczniczki, rowniez polecam.

Ja sie chyba wycieralam normalnym recznikiem odrazu i szybko wskakiwalam w przygotowane wczesniej gatki z podkladem.

no ja tetr mam bardzo dużo (nawet nie wiem ile) i w sumie przy Bartku bardzo mi się przydały bo dużo ulewał, więc co chwilę były mokre :p no i tetry rewelacyjnie się sprawdzają przy noworodku (bo później to już nie ma sensu) jako ręczniki po kąpieli :D położna na SR nam to podpowiedziała i powiem Wam że rewelacja :) bo taki maluszek ma mega delikatną skórę, więc jej nie wycierasz tylko dotykasz żeby woda wsiąkła, a w żaden ręcznik tak woda nie wsiąknie jak właśnie w tetrę. Także ja polecam ten sposób, bo wypróbowany i naprawdę skuteczny:D

Ja mam 15 tetrowych i 5 flanelowych.

ja kupiłam 4 tetrowe grube podwójnie tkane, 6 zwyklych tetrowych, 3 tetrowe kolorowe, 6 flanelowych.

Najwyżej będę dokupować.

tetrowych kupilam 20 od 40x80 do 80x80, flanelowych 5. do szpitala wzielam 3. odnosnie cc sie nie wypowiem. wiem, ze kolezanka z sali miala rane dezynfekowana i zastrzyki wykonywane przez polożną,

ja mam 12 tetrowych i 4 flanelowe, ale tetre pewnie będę dokupywać, bo wydaje mi się, że będzie tego mało, nie planuje codziennych prań, a pieluszki będę wykorzystywać przy karmieniu, w wózku jako podkłady, w nosidełku itd. będą od wszystkiego podobnie flanelowe.

Ja zmierzałam wziąć jeden zwykły ręcznik do strefy po przejściach i papierowe na sam początek, co do przyklejania się etc. to nie mam pojęcia dlaczego mogły by się tak dziać, także niech doświadczone mamy coś poradzą.

Dziewczyny a powiedzcie ile kupujecie pieluch tetrowych i czy flanelowe też? Ile wziąć do szpitala? I czym będziecie się wycierać w szpitalu -chodzi o ranę po cięciu podobno ręczniki jednorazowe się przyklejają.

Hej :)

My po wizycie już. Synio waży 1268 :) szok bo 3 tygodnie temu ważył 710 gram. Więc naprawdę się zdziwiłam. Powiedziła, że szykuje nam się około 4 kilowy bobas :)
Oczywiście przez moje skurcze muszę więcej leżeć, bo napiera mocno główka. I jak będę dużo chodzić to szyjka zacznie się skracać i dojdzie do tego, że będę musiała cały czas leżeć. Wyniki biocenozy wyszły dobrze i morfologia też się poprawiła. Na następną wizytę nie muszę robić żadnych badań...uff :)
I wtedy będę miała to trzecie usg z przepływami.

Ja rodziłam na Zaspie i używałam swoich chusteczek nawilżonych i powiem Wam szczerze, że denerwuje mnie jak słyszę, że gdzieś czegoś zakazują. Akurat do takich kwestii nie powinni już się wtrącać. Chociaż nikt nigdy mi nie zwrócił uwagi.

trzydzieska- czyli jesteśmy na podobnym etapie, u mnie najgorsze jest to, że nie tylko czuję się przemęczona, ale też na taką wyglądam, oczywiście co milsza osoba to komentarz typu oj wyglądasz źle, jakbym sama tego nie widziała;) Ja też nie mogę się doczekać spacerów w słońcu, ale do 37 tygodnia mam jeszcze długą drogę przepełnioną nieprzespanymi nocami:D

Pochwalę się jeszcze, że e gemini zakupiłam dwie butelki antykolkowe za niecałe 32zł:D, ale oczywiście zapomniałam zamówić pieluchy 1, zawsze coś :) Swoją drogą ile ich potrzeba na pierwszy tydzień? i czy to prawda, że w szpitalu nie można używać chusteczek nawilżonych do wycierania pupy maluszka, tylko trzeba to robić wacikami nasączonymi wodą?

czerwcowa to chyba jakieś przesilenie wiosenne - ja też nie mogę spać. taka piękna pogoda, piękny dzień a ja jak zombie i taka słaba... od kilku dni piję kawę aby nie przesypiać na kanapie całego dnia :/
już bym chciała mieć dzidzię i chodzić z wózeczkiem na spacerki w tę piekna pogodę, a nie się meczyć...

Szkoda, że ja nie mam takich wizji dekoratorskich:) ograniczyłam się do zakupu naklejek na ścianę, a resztę zrobimy jak maluszek się urodzi, muszę tylko porządek zrobić do tego 35 tygodnia.

Ogólnie to zapadam w sen wiosenny, jestem tak zmęczona, że nie da się tego opisać słowami, sen nocny to istna męka, a w dzień wyglądam jak zombi, oczy czerwone podkrążone, kolor cery sino-koperkowy :)
Podkładanie poduszki pod plecy, nie pomaga, obudziłam się dzisiaj leżąc na plecach, żałuje, że nie kupiłam tego kojca, dzisiaj w łóżku małżeńskim zrobię przegrodę z koca:D

Ja dzisiaj korzystając z pogody zrobiłam 3 prania, została mi jeszcze jedna paczka rzeczy niemowlęcych do przeprania i prasowanie....

Wystraszyłyście mnie tym zatrzymaniem przybierania na wadze u maluszka, ja kolejne usg mam za 1,5 tygodnia i będzie to ostatnie umieszczone w karcie ciąży, teraz się boję, że lekarka może czegoś nie zauważyć

Styczniowka,
to jeszcze ja podsylam kilka linkow, moze tu znajdziesz jakas inspiracje :))
http://www.homplex.pl/aranzacje/pokojow-dzieciecych/aranzacja-pokoj-dzieciecy-biel-elegancko-glamour-nowoczesny-zielen-5640822.htm

http://wnetrzadladzieci.blogspot.com/2013/09/wspolny-pokoj-dla-dziewczynki-i.html

http://mylittlewhitehome.blogspot.com/p/pokoje-dzieci.html
(mniej wiecej w polowie strony sa zdjecia wspolnego pokoju chlopca i dziewczynki)

http://44kids.blogspot.com/2012/05/szaro-zoty-pokoj-nr-2.html

Styczniówka
a da się ten pokój jakoś "rozdzielić" ? tj żeby zrobić jedną część dla córy, a drugą dla syna?

Do białych mebli pasuje wg mnie wszystko więc masz spore pole do manewru.

Uniwersalnym kolorem ścian będzie na pewno bita śmietana/krem/beż - będzie pasował do białych mebli, a nie będzie się gryzł, jak dodasz do tego typowo chłopięce i dziewczęce dodatki.

Możesz po dwóch stronach pokoju przymocować jakieś tabliczki z imionami:
https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1.0-9/1234122_465229790258488_264521526_n.jpg

Albo pójść w dodatki ze sklejki czy styroduru, np Córce zakupić jakieś różowe/fioletowe Motylki, a Synkowi błękitne autka

i róż i błękit na uniwersalnym tle będą się super komponowały.

My teraz czekamy na Syna, ale chcielibyśmy mieć ogólnie dwójkę dzieciaków, ściany zrobiliśmy kremowe, kremowo-beżową tapetę i będą dodatki z błękitem, a jakby się trafiła córka druga, to wtedy bym zakupiła na drugą ścianę/nad łóżeczko podobne dodatki jak mam teraz zamówione, tylko z różem.

Możesz też sciany zrobić różowo beżowe (jako, że starszą masz córkę :) to różowy w jej części, a beżowy w części synka, coś jak tu:
http://www.homplex.pl/aranzacje/pokojow-dzieciecych/aranzacja-pokoj-dzieciecy-biel-elegancko-braz-niebieski-nowoczesny-Edycja%20III%20-%202013-przytulnie-9476025.htm
tylko zamiast błękitu różowy.

Albo pomyśleć o zrobieniu jednej ściany z tapetą pasującą dla chłopca i dziewczynki a reszta pomalowana, np taka tapeta:
http://www.tapetydladzieci.net/produkty/1357892145/1357892688.jpg

albo np pojsc w sowy, ktore teraz są popularnym motywem i jest z nimi dosłownie wszystko ;)

np dac taką tapetę:
http://styl-sklep.pl/gfx/big/1371220232.6.jpg

sciany w jakims uniwersalnym delikatnym kolorze pasującym do tapety (nawet w białym) i po stronie coreczki dać sowy z różowymi i fioletowymi elementami, a po stronie synka z niebieskimi i zielonymi:
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t31.0-8/p180x540/1523233_527416850706448_1099738875_o.jpg
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t31.0-8/p180x540/1518773_527416707373129_1749425822_o.jpg

Muszę z nim pogadać ja mam wizytę 4 kwietnia. Mi acardu w końcu nie kazał brać, bo stwierdził ze Mlody dobrze rośnie i tez sie stresuję żeby nie wyszło jak w pierwszej ciazy ze w 29 tc okazało sie ze duża hipotrofa jest. Ja czytalam tylko ze acard trzeba odstawić min 3 tyg przed porodem, a bądź tu mądrym kiedy zacznie sie poród. Mylę ze dr wie co robi i trzeba mu zaufać, zwłaszcza ze ma dość duże doświadczenie. Ale fajnie ze Twoja córcia już tyle waży :)

Wiesz co, ja czuje to napieranie, ale szyjka jest ok.
d*phaston dostałam, żeby mi te schody bokiem nie wyszły.
Acard chciałam odstawić, ale mam brać dalej :( mam mieszane uczucia co do tego, ale na pewno do USG 9 kwietnia będę brała. Wizytę mam dopiero 25 kwietnia, a tak długo brać go nie chce. Boje sie...

Ewwa super ze corcia tak ładnie waży :) bierzesz jeszcze acard? Kurcze zastanawiam sie jak piszesz o tym napieraniu na szyjke. Bo ja tez ledwo wchodzę do siebie i bardzo boli mnie podbrzusze przy wysiłku albo jak dluzej siedzę. Dopiero jak z 30 min poleżę to odpuszcza ale nie umiem określić czy to napieranie na szyjke czuje ból podbrzusze tak nisko na środku główne :/

Już po wizycie :)
Mała wazy ok. 1800g. 9 kwietnia mam dokładne USG jeszcze.
Znów mam zacząć brać d*phaston, bo trochę czuje napieranie przy szyjce, a codziennie chodzę na 4 piętro, wiec lepiej brać, żeby skurcze sie nie pojawiły.