Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *13*

*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura (Tymon jeśli okaże się chłopiec)- Zaspa
01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda- synek - Zaspa
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka/Zaspa
25.06 Mar-chew
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-12-t528421,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *13*

Ja zawsze się budzę jak się przewracam :(
Dziś w nocy do 1 spałam na lewym boku, a potem do rana na prawym :((( Znam godzinę, bo wstawałam do toalety i spojrzałam akurat.
Rano lewa noga bolała mnie jak diabli (a spałam na drugim boku przecież).
Jak śpię zbyt długo na lewym boku, to też jestem obolała.
Przynajmniej nie budzę się już na plecach - to była masakra, bo krzyż bolał jak nie wiem co :(
Mam nadzieję, że urodzę na początku maja...

wyprawka wyslana

ewwa - piękny kocyk :)

Czy wy tez macie problemy ze spaniem na lewym boku. Ja przez sen raz na jakiś czas sie przewracam na prawy :-/ i nie wiem co mam zrobic żeby sie nie przerwacac :(

Moja mała - choć już doszliśmy do porozumienia tzn mąż przyjął moja wersje imienia ale zastrzegł ze dla następnej 4-ki dzieci ;) on będzie wybierał imiona - więc moja Zosia :) coś mało ruchliwa była wczoraj. Delikatnie sie poruszała i dopiero jak sie polozylam to trochę poruszała a dzisiaj znowu chyba śpi póki co, choć zaczynam mieć filmy ze coś jest nie tak.

W czwartek powiedziałam mężowi ze w weekend chciałabym zrobic coś fajnego - w moim mniemaniu pojechać na Hel do fokaroum albo przejechać sie do oceanarium. ;) A mój mąż wczoraj powiedział rano ze mam sie spakować na jeden dzień i o nic nie pytać :) Okazało sie ze rezerwowal nam romantyczna noc w Sopocie w Haffnerze. Nie czułam sie wczoraj najlepiej ale nie miałam serca mu mówić skoro sie tak postarał. Jeszcze zamówił mi zabieg dla kobiet w ciazy ale myślał ze będzie to coś w rodzaju jakiejś maski nawilzajacej na brzuch ( bo oglądał ostatnio program o tym :) ) ale okazało sie ze to Masaz kręgosłupa którego ja nie mogę mieć i zrezygnowalam. Muszę coś wymyślić bo chciałabym sie mu odwdzięczyć :) mialyscie takie masaże ? Są przyjemne i relaksujace ? :)

ja kocyki na razie zakupiłam dwa takie cieniutkie milutkie przez allegro
(są też w smyku
http://www.smyk.com/bobo-baby-kocyk-dzieciecy-76x102-cm,p1044941348,swiat-niemowlaka-p
)
tylko, że w smyku kosztują 50zł, a na necie po 2x zł :)
no i nie pikowane, tylko gładkie.

Są milutkie, mam nadzieję, że takie też będą po praniu :)

Grubszy koc muszę jeszcze zakupić, ale to chyba wyślę kogoś z rodziny do sklepu, bo wolałabym go obmacać a jestem uziemiona - a na opinię męża się nie zdam - dla niego wszystkie koce ą takie same ;)
Widziałam jeden cudowny kocyk w mama i ja kiedyś, ale miał koszmarną cenę bo ponad 200zł (był malutki), ale był taki miły miękki... tylko ta cena ;)

Ja dziś zamówiłam taki kocyk w smyku:
http://www.smyk.com/motherhood-kocyk-bawelniany-warkoczyki-75x100-cm,p1063536989,swiat-niemowlaka-p
W akpolu nie znalazłam żadnego sensownego kocyka. Muszę jeszcze cienki bawełniany zamówić, ale to już z allegro.
Wózek, to na samym końcu chcę zamówić w mama i ja. Jak pytałam w lutym czy styczniu, to powiedziano mi, że czeka się około 3 dni na ten, który chcę, więc nie będę się spieszyła. Nie mam gdzie tego trzymać.
Ale kosz mojżesza już stoi rozłożony i się wietrzy :D

gratulacje dla Klary i trzymam kciuki za dziewuszki :):)

i przy okazji poproszę o plik z wyprawką: izostworek@wp.pl
z góry dziękuję :)

po leniwym weekendzie ciężko mi się wkręcić na obroty, chyba bym sobie jeszcze pospała kilka dni ;) w sprawach urządzaniowo-dziecięcych nic do przodu się nie ruszyło.

Tego krwawienie poporodowego to się boję jak diabli, jak sobie przypomnę jakie miałam atrakcje przy obfitych miesiączkach, to aż mi słabo, a jak to ma być maksymalnie do 6-ciu tygodni, ałała ...... u nas położna na SR mówiła że brać duże podpaski poporodowe, podkłady na łóżko i nawet pielucho-majtki dla dorosłych się przydadzą.... masakra, jak sobie poradzić..... sama z maluchem, pozszywana, krwawiąca, a tu karmienie, przewijanie :( buuuuu.... cykor mnie łapie, co prawda powtarzam sobie że kobity rodzą i sobie radzą, to i pewnie ja jakoś dam sobie radę ;)

a dziś chodzę z holterem ciśnieniowym na ramieniu i mi burczy co 20 minut robiąc pomiar .. także chyba dzisiaj nic nie zrobię pozytecznego, oby jutro się tylko tego pozbyć i odebrać wyniki.

no Klara, to akurat bliźniaki - zazwyczaj przed terminem, ale też o tym pomyślałam ;)

My jutro idziemy do lekarza - mam nadzieję, że łożysko nie zaczęło się bardziej odklejać, bo jakiś prześwit był ostatnio... a leżę jak przykazali...

Ja w końcu dogadałam się z panią od ozdób - co prawda nie zrobi mi wszystkiego, ale zdecydowaną większość, którą chciałam, więc się cieszę, bo już czułam się jak natręt :P bo dzwoniłam/pisałam do niej co 2 dzień z przypomnieniem.
znalazłam niby innego sprzedającego, ale połowy rzeczy które chciałam nie wykonywał, a druga połowa była sporo droższa, no i kolory mi się średnio podobały.
więc stwierdziłam, że się ponarzucam - i oto dziś wystawiła mi aukcję :) więc jestem spokojniejsza.

Mam nadzieję, że za dużo rzeczy babka nie pomyli kolorystycznie i będą one zgodne z moimi wyobrażeniami :)

W ogóle to zaczęłam sobie spisywać paczki na które czekam - bo już się zaczęłam gubić co zamówiłam ;) zwłaszcza, że na niektóre rzeczy mam czekać dłużej bo "oczekiwanie na towar" - naliczyłam właśnie 8 paczek... :P

Przymierzyć się muszę do zamówienia z gemini na kosmetyki i artykuły higieniczne do szpitala, no i może też zakupię proszki... bo jak meble przyjdą (może będą w tym tygodniu jak dobrze pójdzie) to bedzie można wszystko prać :) (nie widzę co prawda mojego męża pracującego, ale może zatrudnię do tego jakąś kumpelę :)

My ewwa mamy blisko siebie termin - tydzień różnicy w zasadzie, ale mnie beda pewnie cieli ok2 tygodnie przed terminem, mam nadzieje, że akcja nei zacznie mi się np po majówce :P
Po majówce to ma nasz wózek przyjść dopiero :P I jak będziemy go odbierać to chcę dopiero zamówić fotelik - bo chcę zobaczyć jak się montuje na stelażu poszczególne modele.
Co prawda lipa bo chciałam się sama "poszarpać" w sklepie z montażem fotelika, gondoli itp, ale biorąc pod uwagę fakt, że mam leżeć plackiem, to odpada całkowicie :( ale zobaczę jak sobie mąż radzi :) hihi

Jak zakończymy remont to muszę zabrać od siostry kołyskę, żeby wyprać tapicerkę, i komodę kąpielową zobaczyć w jakim jest stanie i czy jest zdatna do użytku :)

Brzusio malutki i dziewczynki malutkie 1450 i 1800,ale niedawno dostałam informacje,że dziś w końcu minimalnie przybrały i maja super apetyt i oczywiście same oddychają;) 7 i 8 punktów dostały więc super silne babeczki. Klara od soboty w domu jeździ z pokarmem walczy ze ściągeniem i potwornym bólem głowy,ale niby tak bywa po zabiegu. Dziękuję w jej imieniu i przekaże.

O rany! Ale niespodzianka z Klarą.
Wiecie co? To mi uświadamia, że już na prawdę coraz bliżej.
Sprawdziłam i po majówce będę miała ciążę donoszoną i mogłabym rodzić już. A to praktycznie za miesiąc.

Gratki dla Klary i szybkiego dobierania na wadze dla dziewczyn.
Spotkałam sie z Klarą u naszego gin bo sie okazało że mamy tego samego i później skojażylam ze jest z nami na forum a brzusio miała z bliźniaczkami taki jak ja z jednym załamka.
Super że ma już bobaski przy sobie teraz tylko do przodu.

Aktualizuję listę:

Rozpakowane:
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena i Julka - Zaspa - CC

*MAJ*

01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda- synek - Zaspa
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka/Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

magda30 - nieźle z tym teściem :) U nas Jasia krytykuje teściowa, aczkolwiek wczoraj sobie dyskusje na temat imienia darowała :P Teściu się na razie nie pytał o imię więc mam nadzieje, że sobie daruje (on to jest z tych krytykujących wszytsko ostentacyjnie więc mam nadzieję, że dyskusje na temat imienia sobie daruje :P ) na szczęście teściu mieszka za granicą więc widuję go rzadko jakby co :P

u mnie siary też nie ma - miałam jeden dzień, że miałam takie drobne białe/żółtawe kropeczki na sutku, ale to był jeden dzień i koniec.

a moja teściowa to "artystka" - gusta odnośnie wystroju wnętrz mamy kompletnie różne :P Najgorsze, że mój mąż ma naleciałości z rodzinnego domu "sielsko-anielsko" ;) ale zazwyczaj daje się urobić hihi
tak czy inaczej nie przejmuje sie jej gadaniem zbytnio, ale mnie irytuje... mam nadzieję, że prezentów "do pokoju dziecka" nie będzie nam kupowała! (od ślubu np kupuje nam notorycznie na wszystkie okazje coś do domu - jest to masakra... widzi przecież jaki mamy wystrój, a kupuje nam np pomarańczowo zielone ramki, które do niczego nei pasują, ja na urodziny dostałam przykładowo ogromnego ceramicznego czerwonego byka, na święta dostaliśmy wielkie kwiatowe klipsy do zasłon (nie mamy zasłon!) także jest ciekawie :) zawsze prezenty od niej otwieram "z dreszczykiem emocji" ;) ale ostatnio zapowiedziałam mężowi, że ma jej powiedzieć, że nic do domu nie chcemy :P

agusia - dzięki za info!
O rany,ale tyle szybciej....
Pozdrów od nas Klarę i życz jej i dziewczynkom dużo dużo zdrówka!

Dziewczyny jestem przyjaciółką Klary z waszego wątku;)
18.03.2014r urodziła na zaspie przez CC dwie cudne laleczki. Lena i Julka narazie dziewczynki jeszcze leżą w inkubatorach,ale są silne i dzielne na pewno na święta będą w domku muszą tylko przybrać na wadzę. Także macie pierwszą rozpakowaną;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Styczniowka, z ta mascia na odciski chodzi wlasnie o to, ze tutejsi lekarze maja zupelnie inne podejscie, tzn wszystko mozna, i wszystko jest ok. Dlatego Was czasami podpytuje, co na to polska szkola?

No wlasnie, ostatnio pisalyscie o tym jak czesto macie badanie na fotelu podczas ciazy, wiec wyobrazcie sobie, ze tutaj czyli w Holandii, jezeli nie ma komplikacji w ciazy to przez cala ciaze nie ma ani jednego badania na fotelu, ba, lekarz ginekolog Cie nie widzi ani razu! Wszystkie wizyty tylko z polozna, choc te sa dobrze wyszkolone. Gdyby nie to, ze 2 razy podczas ciazy w Pl bylismy to tez bym tak miala, ale oczywiscie jak przyjezdzalismy to lecialam do swojej gin.

A z zebami bylam wlasnie mile zaskoczona po pierwszej ciazy i rocznym karmieniu, bo spodziewalam sie masakry, a tu zadnych ubytkow nie mialam! A ogolnie kruche mam zeby i mase poleczonych. Zobaczymy co bedzie teraz.

A w temacie pologu, to na ten pierwszy tydzien to najlepiej miec jednak te wielkie podklady poporodowe, pozniej przez jakis czas uzywalam takich najwiekszych zwyklych, a na koniec normalnych wkladek. No i duzo tego mi schodzilo, bo praktycznie co wizyta w toalecie to zmiana i mycie, przynajmniej na poczatku. I niestety trwalo to bardzo dlugo, sama w szoku bylam, myslalam, ze tylko tak sie mowi, ze to 6 tyg, a u mnie prawie tyle trwalo, no miesiac na pewno.

Majtki te siateczkowe tez polecam, tak na pierwszy tydzien, po co meczyc sie pozniej z dopieraniem bielizny, a tak do kosza i tyle.

Nakladki na piersi mam nie otwierane po pierwszej ciazy.

U mnie siary wciaz brak, tylko w kanalikach sutkowych jakby jasne kropki widac.

Ja mam siare już od daaawna. I też bez wkładek mokre plamy :/

Dziewczyny wyślijcie mi proszę plik z wyprawką. Niby drugie dziecko ale jakoś pustka w głowie :P

kalitta@o2.pl

a ja miałam przy Młodym kupione nakładki, bo pierwszej nocy pogryzł mi sutka tak, że przez ponad tydzień z tamtego ściągałam tylko laktatorem (bo wciąż leciała krew), a karmiłam tylko z prawej piersi i powiem wam, że kompletnie mi się nie przydały :/ fakt, że przez pierwsze kilka dni jak go przystawiałam to przez pierwsze kilkanaście sekund zaciskałam zęby i pięści, ale to chwila moment i przechodziło, a po kilku dniach brodawki się tak przyzwyczaiły, że karmienie stało się czystą przyjemnością :D

a jeszcze jeśli chodzi o butelki i o "anatomiczny smoczek" to chyba najbardziej ma TT (przynajmniej patrząc na kształty). My ich używaliśmy od samego początku (bo dawałam Młodemu 2 porcje mleka bezlaktozowego) i nigdy ale to nigdy nie miał problemu z przestawieniem się czy to cyc czy butla :D ciągnął równo z jednego i drugiego :D także może faktycznie coś jest w tym kształcie ;)

Super, że piszecie o nakładkach na sutki, już sobie kupię:)
z pierwszym dzieciem nie pomyślałam o nich wcale i długo męczyłam się z popękanymi, bolącymi sutami:/ ciekawe czy przy drugim maluchu będzie łatwiej z karmieniem.
A a propos karmienia, leci Wam już siara? ja muszę spać w staniku z przyklejonymi wkladkami, inaczej mokre plamy i na bluzce, i na prześcieradle:) oby po porodzie też leciało:)

A drożdżówek zazdroszczę! Uwielbiam jak w domu pachnie ciastem drożdżowym:)))

Tak z teściami już tak jest najlepuej jak byśmy robili tak jak oni chcą.Mój teść ciągle krytykuje imie jakie wybraliśmy i mów że jak tak zostanie to na chrzciny nie przyjdzie to mu powiedziałam że płakać nie będe i sie zdziwił.

Luna nie przejmuj sie. To Wam ma sie podobać, a nie jej.

Cześć laseczki
Butelki kupiłam TT duże a Aventa mam małe bo mam laktator Avent.Nakładki też mam TT na sutki bo pamietam jak z Bartkiem wyłam z bólu w szpitalu aż krew mi leciała no i oczywiście maść Bepanten też zakupiła uratowała mnie w szpitalu.
Do kupienia została mi tylko herbatka rumiankowa bo ja od początku dawałam do picia i nie mieliśmy nigdy problemów z kupką i brzuszkiem
Co do gatek to mam te jednorazowe też canpol i takie babcine do podpasek i tez kupiłam jedne większe a tak to w szpitalu kozystałam z ich jak mi cewnik zdjeli.