Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *13*

*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura (Tymon jeśli okaże się chłopiec)- Zaspa
01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda- synek - Zaspa
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka/Zaspa
25.06 Mar-chew
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-12-t528421,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *13*

mogliby pisać na tych gatkach poza rozmiarem obwód bioder które w dany rozmiar wejdą :P to tak swoją drogą ;)

ja dziś mam jakiś wysoki poziom irytacji... miałam teściową w gościach, która oczywiście stwierdziła, że ściany są za jasne, no i usłyszałam gadkę "jak to białe meble" i jak w ogóle mogłam zamówić meble z internetu! No i że drogie oczywiście...

Hejka Wszystkim :)

Ja niedawno upiekłam drożdżówki :) Czekam aż lukier zaschnie i będę degustować. Mam nadzieję, że będą zjadliwe :P

Filip nie miał kolek. Ja krótko karmiłam piersią bo ze 3 m-ce tylko ale silikonowe nakładki były zbawieniem. Młody tak mi pogryzł brodawki że jak karmiłam to łzy mi z bólu leciały. Mąż jeszcze w szpitalu kupił mi jakieś tanie canpolu ale były beznadziejne. Jakieś takie mega wielkie (albo moje cycki sa niewymiarowe :P ). Później kupił mi medeli i one były super! Fakt że drogie ale naprawdę polecam.
Butelki mieliśmy TT i przez cały okres karmienia ich używaliśmy. Polecam.

Te podkłady belli są wielkie i przerażające ale bardzo przydatne bo po porodzie nawet one mogą nie wyrabiać :P
Ja po szpitalu używałam już zwykłych podpasek tylko tych większych.
A majtki już kiedyś wklejałam: http://www.aptekagemini.pl/majtki-higieniczne-poporodowe-38-40-2-sztuki.html.
Sa z takiej siateczki więc dobrze przepuszczają powietrze i można je przeprać praktycznie po chwili są już suche.

z tymi kolkami to na szczęście przy córkach nas ominęły. Chłopcy jednak mają częściej, a spodziewamy się synka.. zobaczymy jak będzie. Ale mam nadzieję, że i teraz nam się poszczęści

Ja w szpitalu używałam te podkłady belli co dawali i na to swoje zwykłe majtki. W domu używałam always, ale te największe w granatowym opakowaniu (i najgrubsze) - i tak były cieńsze od tych belli :) - wg mnie bella też nie pochłania tak dobrze jak always.

Butelki poprzednio miałam avent natural i teraz też je kupię. Mają anatomiczny kształt smoczka (jak pierś) i syn potem nie chciał już normalnych smoczków. Co ma też dobre strony. Kolek nie miał, ale nie wiem czy to zasługa butli.

hope - ja kupiłam butelki mam antykolkowe - 2 małe 160ml
bo nie wiem czy będę karmić piersią (chciałabym,ale wyjdzie w praniu, jak będzie z pokarmem po cc), ale nie ze względu na to, że antykolkowe, tylko mają funkcję samosterylizacji więc z wygody :P
i amm jedną avent natural ze szkoły rodzenia.

co do kolek to czytam teraz taką książkę gdzie trochę o tym jest i jest tam napisane, ze dziecko de facto mega rzadko ma kolki, a rodzice błędnie interpretują objawy, że to na pewno kolka :P

czerwcowa - ja podkładek nie zakupuję na razie - siostra moja karmiła pierwszą córe z nakłądkami, a drugą bez - mówi, że żałuje, że się nie przemęczyłą 2 dni z pierwszą bez nakładek bo wygodniej- muszę ją wypytać jeszcze o opinię w tej kwestii

co do podkładów to z lekka przeraża mnie ich wielkość i grubość... :P ale może będzie mi później wszystko jedno ;)

u nas dzisiaj była próba tapetowania - próba, bo zakończona ogromnym fiaskiem :P ja od początku mówiłam, że wezmiemy fachowca, a mój mąż ambitnei chciał położyć tapetę sam... wyszło ocywiście z tego wielkie jajo i pełno nerwów :P w efekcie mamy ścianę w kleju, a jeden pas tapety w śmieciach :P dobrze, że kupiłam jednak z zapasem a nie na styk ;)

ja bym nie przyzwyczajała dziecka od razu do rzeczy z najwyższej półki... czy to emoliety o których już kiedyś pisaliśmy, czy to od razu butelki dr brownsa... tym bardziej że większość butelek ma systemy odpowietrzania, bo jeśli wtedy się zdarzą kolki to będzie można próbować innych, a jeśli zaczniemy od tych typowo antykolkowych (typu dr browns) to czym się później będziemy ratować jeśli dzieć mimo wszystko zacznie kolkować???

no ale to moje skromne zdanie ;)

ja w szpitalu używałam tych szpitalnych podkładów i miałam te siateczkowe gatki - rewelacyjne, bo przepuszczają powietrze i w ogóle ich się nie czuje ;) i niekoniecznie muszą być jednorazowe ;) (po doświadczeniach koleżanek spróbowałam przeprać i wszystko zeszło rewelacyjnie no i z racji tego, że to siateczka to chwila moment i schły)
no i w sumie nikt się tych majtek nie czepiał tylko jedna położna delikatnie mi zwróciła uwagę, że póki mam cewnik to lepiej żebym nie miała żadnej bielizny, bo wtedy utrudniam odpływanie moczu, ale tak to luzik ;)
a jak wróciłam do domu to też w krótkim czasie przeszłam na zwykłe podpaski
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja kupiłam jedną zwykłą butelkę TT, na wszelki wypadek, ale mam nadzieję, że wcale nie będzie potrzebna:)

Położna z SR poleca majtki siateczkowe.
A kupujecie dla maluchów butelki ? jak tak to jakie zwykłe czy od razu antykolkowe ? Czytałam ze dr.Browns są bardzo dobre na forum polecają.

http://www.mamabebe.pl/product-pol-19325-Butelki-antykolkowe-z-szeroka-szyjka-240ml-ze-smoczkiem-Poziom-1-niebieskie-2szt-.googleshoppingpl.html?gclid=COCXkYOaqb0CFcHnwgodZgQAUA

w redłowie dawali ligninę i jak się zapakuje tej ligniny do majtek tyle żeby nie przeciekło, to nie przeszkadza, że majtki nie są bawełniane, bo są kilometr od ciała:)

z tymi majtasami i podpachami to bardzo indywidualna sprawa :)
mi przydały się bardzo jednorazowe majtki w szpitalu, fajne są takie siateczkowe, bo przewiewne, jak się pobrudzą, to do kosza i po sprawie.

A co do podpasek to miałam podkłady higieniczne bella, z tydzień, może półtora, a potem duże podpaski bella. Always normalnie lubię, bo chłonne i cienkie, ale po porodzie wydawały mi się zbyt plastikowe i nieprzewiewne, niekomfortowe (jeśli w ogóle można mówić o komforcie w tej strefie po porodzie SN ;) )
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a one przepuszczają powietrze??

ja miałam osłonki aventu i byłam bardzo zadowolona

zapomniałam dodać, że wybrałam majtki poporodowe canpolu, są tanie i wyglądają identycznie jak pozostałe

Wszystko chyba zależy od szpitala, niektóre szpitale nie pozwalają na zakładanie nawet bielizny poporodowej i leży się porostu bez niczego z podkładami, które dają z opowieści słyszałam, że to coś typu wielkie ręczniki papierowe ;) W niektórych szpitalach pozwalają zakładać majtki poporodowe i nie trzeba trzymać tych podkładów udami, jak to koleżanka określiła:)

Mi poradzono zakup podkładów bella mamma i majtek poporodowych, nie wiem czy się przydadzą, ale te podkłady-wielkie podpaski kosztują niecałe 4zł za 10 sztuk, a majtki 5 par około 6zł.

Mnie bardziej martwi kwestia wyboru osłonek na piersi, nie wiem czym się kierować, a chce je zakupić przed porodem by umożliwić sobie karmienie maluszka.

ja używałam ich też tylko w szpitalu.. po wyjściu od razu podpaski. Ale na samym początku w ogóle nie dawały rady.

właśnie też się zastanawiam jakie majtki poporodowe kupić bo te zwykłe w ogóle nie przepuszczają powietrza ;/

Ja w pierwszej ciąży nie kupowałam żadnych majtek poporodowych, po powrocie ze szpitala korzystałam z podpasek większych niż normalnie, ale zakupów specjalnych nie robiłam. Z tych ogromniastych korzystałam tylko w szpitalu, ale to dawali

Luna, to zależy... Każda kobieta ma inaczej. Ja z tymi wielgachnymi męczyłam się ze dwa tygodnie, a na początku nawet one nie dawały rady :( ale koleżanka z sali wychodziła ze szpitala już w zwykłych bellach...

a jakie konkretnie kupujecie gatki? bo ja się właśnei zastanawiam, które się sprawdzą najlepiej...

takie mam głupie pytanie... faktycznie to tyle później leci, że niezbędne są te ogromne podpachy i nie wystarczą np always sensitive największe? :P

mamy na forum kolejnego chłopca, trójmiasto zachowuje równowagę ;)

styczniówka- ja przetestowałam super prosty, łatwy i niskokaloryczny krem do tortu, wyszedł pyszny, a to był mój pierwszy tego typu wypiek.

tak jak pisałam wcześniej jedna galaretka, jaki smak lubisz, 500ml serka homogenizowanego lub jogurtu, ja wykorzystałam 370g serka waniliowego i jogurt. 3/4 serka do dużej miski, 1/4 dodaje się do rozrobionej w połowie szklanki galaretki ja wybrałam truskawkowa, najpierw wymieszałam intensywnie w kubku serek z galaretką już rozpuszczoną, a później dodałam do pozostałych 3/4 serka i zmiksowałam dokładnie, w raz z stygnięciem tężała:) Górę biszkoptu udekorowałam tym samym kremem, przy pomocy szprycy :)
Biszkopt o dziwo też mi wyszedł, ciąża mi służy, nawet rzuciłam nim o podłogę zgodnie z przepisem :)

Ja właśnie się zabieram za zamówienie w aptece Gemini, ciągle to odkładam, a czasu coraz mniej ;)

Jak spokojnie tutaj :)

ja dzisiaj bez energii.. synuś z kolei mega aktywny. Momentami, tak bardzo, że aż się filmuje czy coś mu nie dolega..

ja pomalutku musze się zabrać za kupowanie smoczków, pieluch, butelek. Na razie robię małe rozeznanie. Ale chyba też pozamawiam z Gemini.

Miłej niedzieli Mamuśki :)