Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *13*

*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura (Tymon jeśli okaże się chłopiec)- Zaspa
01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda- synek - Zaspa
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka/Zaspa
25.06 Mar-chew
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-12-t528421,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *13*

Luna dobra wiadomość z dr Szulcem :) przynajmniej dla mnie :) mam nadzieje ze nie będzie mi dane go spotkać, skoro jest tam tak rzadko :)

Ja córkę w 34 tc rodzilam i tez 2 kg ważyła moja kruszyna, z takiego samego powodu jak ewwa, dlatego bardzo sie stresująca tym usg w okolicach 30 tc.

Luna pokój mam ze skosem calkiem spory ale malo ustawny i oknem polaciowym, generalnie muszę odmalowac i jakieś naklejki na jedna ścianę planuje. Meble mam białe z ikei i przy tym zostanę muszę tylko napewno komode na ubrania córki dokupić i stolik z krzesełkiem biały kwadratowy. Tylko zastanawiam sie nad kolorem ścian i nad kolorem dodatków tak rzeźby i dla dziewczynki i dla chłopca pasowało

Jaka ja jestem ZUS zmęczona chyba z łóżka sie nie zwlekę :)

Kumpela rodzila co prawda 7 lat temu, ale miała młodego ułożonego nogami w dól i miała czekać na akcję właśnie (ponoć to lepiej dla malucha, jak się akcja zacznie w większości przypadków, ale w przypadku łożyska przodującego istnieje duże prawdopodobieństwo, że dojdzie do jego odklejenia przy akcji stąd lepiej na zimno).

Moja siostra drugą cesarkę miała planowaną ze względów neurologicznych właśnie - umówiła się chyba 2 tygodnie przed terminem ze swoim lekarzem, ale akcja zaczęła się 2 dni przed tym, no i go niestety nie było.

Wydaje mi sie, że wszystko zależy od przypadku (Twojego stanu) i od lekarza

Luna - ja właśnie muszę mieć CC z zalecenia mojego neurologa - mój lekarz prowadzący o tym wie. Zapytałam jego jak to trzeba zaplanować i ze zalezaloby mi zeby on przeprowadzil ten zabieg/ operacje jesli zdecyduje sie na szpital w ktorym on pracuje ( zastanawiam sie nad kliniczna i szpitalem w Wejherowie) on stwierdził ze oczywoscie mizemy sie umówić ale ze mam czekać na skurcze, pojechać do szpitala i wtedy będzie mnie operował ten kto będzie na dyżurze a jak będzie po terminie to wtedy mogę sie z nim umówić. Byłam zdziwiona bo właśnie słyszałam ze planowana cesarke najlepiej robić na zimno w sensie umówić sie na konkretny termin. Zastanawiałam sie czy czekanie do skurczy jest standardem.

hehe :) dzięki za info :)
Za godzinę mam wizytę. Już przebieram nóżkami :D

Gosiek, ja mam mieć planowaną CC, chyba, że jakimś cudem łożysko pójdzie do góry.

Na razie w karcie ciąży na pierwszej stronie mam wpisane, że mam łożysko przodujące i przykaz, że jakby coś się działo, to mamy jechać najlepiej na Zaspę, ewentualnie na Kliniczną, byle nie do Wojewódzkiego, bo stamtąd nas odeślą i tak.

Teraz mam wizytę 15 kwietnia, to będzie początek 34 tc, kolejną pewnie na początku 37 tc obstawiam po weekendzie majowym.

Wstępnie lekarz mówił, że będę się umawiać na konkretny termin CC tydzień/dwa przed terminem, chyba, że wcześniej się zacznie akcja to jechać od razu. Mówił, że na pewno nie będziemy czekać na skurcze. Lepiej ponoć w tym przypadku robić CC na zimno, ale nie można go zrobic też za szybko bo maluch wiadomo, że im dłużej w brzuchu u mamy tym lepiej. Pogadam z nim o tym na kolejnej wizycie chyba, bo to już chyba najwyższy czas będzie ;)

A włąśnie ewwa - dla pocieszenie ;) Pytałam się Szulca jak często jest na zaspie, to powiedział, że raz w tygodniu, albo nawet czasem raz na dwa tygodnie (czwartki lub piątki)

Dziewczyny czy wsród Was są takie które maja zaplanowana CC? Rozmawialiscie ze swoimi lekarzami jak ma sie to odbyć? Czekacie do czasu aż bedą skurcze czy umawiacie sie na konkretny termin na CC ?

a ja w luxmedzie na pewno miałam biocenozę i miałam ostatnio robione badanie na paciorkowca - ale tej biocenozy to w ogóle nie mogę znaleźć wyników - nie wiem gdzie je mam i czy w ogóle je odebrałam... :/
a co do paciorkowca to bardzo mnie ciekawi co wyjdzie. od małego dziecka mam podwyzszone ASO i leczyłam się długimi latami w tym kierunku. potem przeszło, ale jako dwudziestoparolatka znów miałam ASO za wysokie i żaden lekarz nie potrafił mi go zbić i stwierdzili, że taka moja natura... tak jakby notoryczne źródło paciorkowca we mnie siedziało czy jakies przeciwciała...?

a ja nie wiedziałam o badaniu na paciorkowca.. ale moja koleżanka jest teraz w 36 tygodniu i właśnie Brzóska jej pobierała wymaz i kazała zanieść do laboratorium.. więc pewnie też to będę miała, bo też do niej chodzę.

ewwa to miałaś prawdziwą kruszynkę w domu..

no ja mam jeszcze w majówkę 30 urodziny :P

O rany jaka drobinka! Mi to nawet takie dzieci, które się rodzą 4kg wydają się wybitnie małe i drobne! :)

No ja bym już mojego nie puściła...
Z resztą ostatnio nawet o tym rozmawialiśmy, że od początku maja ma za przeproszeniem pecha i zostaje abstynentem...
Rzeczywiście dziwne, żeby kawalerski robić w majówkę.

No była drobna... dostałam ją do domu jak skończyła 3 tygodnie. Ważyła wtedy 2050. Aż strach było ją na ręce brać.

o jeny to drobniutka....
Nasz już teraz tyle niby waży.

Mój mąż dostał wczoraj zaproszenie na kawalerskie na weekend majowy - w ogóle kto wymyśla robienie kawalerskiego w weekend majowy?!

Tak czy inaczej zdziwił się jak powiedziałam, że to będzie już koniec 36 tygodnia więc to już wszystko się może zdarzyć :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

młoda przestała rosnąć kompletnie i trzeba było zakończyć ciążę... urodziła się z wagą 1650g

Ja poki co nie mam problemow ani z dziaslami ani z zebami i mam nadzieje ze tak juz zostanie:)
a w gumedzie to tez inna sprawa bo tam najczesciej lecza studenci i oni dla swojej praktyki ze tak powiem uzywaja czasem tych platnych plomb. No ale jak mowie do konca pewnosci nie mam wiec podpytam i wtedy napisze konkretniej.

Luna- gin pobiera próbkę i sama zanosisz gdzie chcesz.

A no to na paciorkowca to ja słyszałam, że się robi od 36 tc (swoją drogą jak się prowadzi ciążę w prywatnym gabinecie to gdzie się idzie na pobranie tego wymazu? :P do tej pory robiłam wszystkie badania w medicoverze i tam do laboratorium się wszystko niosło)

ewwa - a czemu Ty miałaś tak szybko cc?

ja właśnie po pizzy się objadłam ledwie 3 kawałeczkami :P

ale krwawiace dziąsła to przypadłość, która w ciąży może się pojawić...

Ja robiłam biocenoze. Tez na wyniku miałam dziwnie i myślałam, że źle a weszłam do Brzóski i mnie uspokoiła, że ok i im więcej tym lepiej. Jutro mogę sprawdzić dokładnie o co tam chodziło.

Bede wdzieczna za informacje. Mam wizyte za 2 tyg w GUMed na nfz. Na jakimś forum cztałam ze wiele pań leczy zeby właśnie w ciąży bo bezpłatnie, ze znieczuleniem a dodatkowo daja plomby z górnej półki bo te tańsze sa nie wskazane dla kobiet w ciąży. Moja położna co wizyte przypomina mi abym szła do dentysty i jak coś to leczyła bo lepiej dla dziecka jak się leczy nawet ze znieczuleniem niż zaniedbać i doprowadzić do stanów zapalnych. A mi cały czas krwawią dziąsła.

Biocenoza i badanie na paciorkowca (gbs)to są chyba dwa różne badania. Tak mi się wydaje.
Badanie na paciorkowca robi się tuż przed porodem ok. 35-37 tydz. Ja miałam pozytywny wynik w pierwszej ciąży i dostałam podczas porodu antybiotyk. Nie wiem czy jest na nfz bo ja ciąże prowadzę prywatnie. 2 lata temu w bruss'ie płaciłam za to ok 25 zł.

law z doświadczenia nie wiem jak to jest dokładnie więc może któraś z dziewczyn bedzie mogła coś więcej powiedzieć ale jeśli nie uzyskasz konkretnej informacji to moge dopytać o zdanie koleżanek dentystek. A jeśli nie zakładają na NFZ amalgamatów to i tak nie liczylabym na takie plomby jak te płatne niestety. Owszem są one białe ale jakościowo i tak sporo gorsze niestety. Tak przynajmniej było w gabinecie którym pracowałam.