Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *13*

*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura (Tymon jeśli okaże się chłopiec)- Zaspa
01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda- synek - Zaspa
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka/Zaspa
25.06 Mar-chew
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-12-t528421,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *13*

Gosiek, raz jeszcze powtorze, ze na wszelkie przeziebienia i bol gardla polecam napar ze swiezego imbiru z miodem, a typowo na podrazniona sluzowke gardla to napar z siemienia lnianego i do tego tez miod. Poza tym standardowo szklanka cieplej wody z cala cytryna i lyzka miodu. Ja sie tak leczylam i mimo niewykupienia przepisanego antybiotyku dalam rade :) Do tego trwalo to tylko tydzien, moze ciut dluzej, wiec chyba nie tak zle :))
Zdrowka zycze wszystkim pociagajacym i kaszlacym :)

Jesli chodzi o przybieranie na wadze.. juz od dluzszego czasu obserwuje swoj rekord zyciowy :)) Mam wrazenie, ze od jakiegos miesiaca tyje kilogram tygodniowo.. moze to przez ten brak ruchu i nakaz lezenia po zabiegu, bo ani nie mam jakos wielkiej checi na slodycze, ani nie jem fast foodow.. odzywiam sie normalnie, a waga pokazuje juz 10kg na plusie :( Jak sobie pomysle, ze to jeszcze nie koniec, to gesiej skorki dostaje :)

Luna, zazdroszcze zakonczenia tapetowania, a co najwazniejsze tego, ze zakonczylo sie sukcesem :)) Teraz tylko mebelki i z grubsza gotowe, super :)
My tez po wizycie, Hubek rosnie zdrowy, niestety znowu jest glowka w dol i znowu napiera mi na szyjke.. na szczescie szew trzyma i poki co moge utrzymac ta jedna aktywnosc dziennie. Kolejna wizyta za 3 tyg..
Jesli chodzi o tetno malego to jest teraz jakos miedzy 140-150.

ja czasami kupuję takie gotowe kaszki z sokiem ;) wczoraj akurat na śniadanko w pracy miałam :):)

jutro zaczynam przeprowadzkę w biurze, będzie malowanie, robienie bałaganu, a na piątek mam wolne.... w sumie może jutro też powinnam mieć wolne :D hihi ;) taka ładna pogoda, wolałabym się posnuć gdzieś spacerkiem :)

a co do kociubińskiego, nie wiem czy on wie że w moim brzuchu siedzi konkurencja ;) czasami się miździ żeby go drapać i czochrać, często ze mną śpi, ale na brzuch jakby uwagi nie zwracał, ot pewnie sobie myśli że się babsko roztyło od leżenia i nicnierobienia ;) ;) ;)

babsko (czyli ja) się zważyło dziś rano i jednak przytyło prawie 12 kg, z czego w ostatni miesiąc 4kg więc ... stop słodyczom :D chociaz pewnie kilka dni temu obiecywałam sobie to samo ;) i nie obyło się bez ptasiego mleczka w dzień, słodkiej kaszki, słodkiego danio ... i przekąski w KFC na noc .... z popitką z 7upa i Mirindy... ale już nigdy więcej :D :D dobrze że wyczyściłam zapasy wafelków i czekolady ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a może coś z jedzeniem jest nie tak?

ja wczoraj wyczytałam u małej w przedszkolu deserek "kasza manna z sokiem". Przypomniało mi się jak ja się tym zajadałam jak byłam mała, że poszłyśmy od razu do sklepu kupiłam kasze manna i sok malinowy. I właśnie zrobiłam sobie na drugie śniadanko :) mniam :)

Gosiek świeży imbir zaparzony działa przeciwzapalnie. poza tym ja uwazam, że tantuum verde działa cuda na gardło

Devil współczuję! u mnie też szpital - mąż i młody mają jelitówkę. swoją drogą chyba musze się poskarżyć komuś w przedszkolu młodego - on chyba juz 4 raz w ciągu 4 miesięcy ma jelitówkę i przynosi to z przedzkola bo panie zawsze mówią - "u nas właśnie panuje jakaś jelitówka". cholera to chyba nie jest normalne - może odpowiedniej higieny im tam nie utrzymują...?

GosiekGitak nam powiedzieli w Super Mamie i zamiast tego byly zajecia z chustowania.

no kojec tak.. ale na trzy miesiące szkoda mi kasy. A poza tym jakoś sobie nie wyobrażam obłożyć się tym kojcem i nie móc się przytulić do męża..

ja mam wizytę w piątek, a jutro muszę jechać zrobić krew i biocenozę. Tak mi się chce, że nie wiem.. oby jutro też pogoda dopisała. Nie uśmiecha mi się w deszczu nigdzie jeździć

Laguna - co do spania - dlatego też uważam kojec motherhood za cudowny wynalazek ;) ja jestem wiercipięta ale z nim po prostu się nie da przekręcić (ewwa nie wiem czy Ty masz taką samą poduszę bo pisałaś, że się przekręcasz, ale kojec jest w takie "C" i te zaokrąglenia wg mnie uniemożliwiają przekręcenie)
Ja ostatnio w niedziele miałam wrażenie, że mnie bolą jajniki, ale leżałam jak przykazali, wzięłam lekko cieplejszy prysznic (nie gorący, ale ciut cieplejszy niż zawsze) i przeszło.

Devil - współczuję choroby synka.

Nasz młody waży 1642g już. Jeśli chodzi o wizytę, to u nas bez zmian - nie jest gorzej z łożyskiem. Nasz syn jednak nie chciał kompletnie współpracować na badaniu - głowa na dole, wypiąl się na nas centralnie pupą, że na USG nawet lekkiego profilu nie chciał pokazać.

Jakie tętno mają Wasze maluchy?

Przyszła do mnie wczoraj druga pościel, którą zamówiłam przez neta... Jakościowo całkiem całkiem (zobaczę po praniu), ale w porównaniu do pościeli Kieczmerskiego z Akpolu to wg mnie gorsza.
Ale kolorystycznie... Ja rozumiem, że jest coś takiego jak kwestia ustawienia kolorów w monitorze, ale "czekoladowa kratka" wygląda na beż wpadający w zgniły zielony...
Ogólnie nie jest zła, ale miałam zupełnie inne wyobrażenie o kolorystyce.
A dodatkowo zamówiłam od innego sprzedającego falbankę pod materac (ten nie miał koloru), mam nadzieję, że przyjdzie tam samo "brzydka" :P a nie czekoladowa, bo wtedy do niczego nie będzie mi pasować ;)

Pokój wytapetowany - jest całkiem nieźle :)

Gosiek - prenalen, tantum verde - to z dozwolonych leków.
z domowych sposób imbir fajnie rozgrzewa (ale ja stronię bo wypiłam niezliczone ilości herbat z imbirem na mdłości i tylko z tym mi się już kojarzy :P )
herbata z cytryną i malinami, na mnie super działała też z sokiem z czarnego bzu

A ja dziś idę do dentysty - normalnie bym pewnie ubolewała, ale wyjdę z domu! Więc w sumie to nawet się cieszę :P

Gosiek, trzeba było kupić prenalen w syropie. Mi zawsze pomaga jak coś się kluje...
A z domowych, to pij lemoniadę:
sok z 1/2 limonki lub cytryny, 2 łyżeczki miodu, szklanka wody mineralnej w temperaturze pokojowej.
Wypij taką ze 3 razy dziennie.

Hej Słonecznie :)

Jejku dobrze, że do szpitala go nie chcieli położyć. Tak to jest z małymi dziećmi. Zawsze coś. Zdróweczka życzę synkowi!

Mnie wczoraj tak bolał brzuch z lewej strony, że zaczęłam się filmować. Jakby jajnik... już sama nie wiem. Ktoś tu pisał, że nie wolno spać na plecach. A ja staram się zasypiać na lewym boku, ale w nocy się budzę na plecach. Jak wyczytałam jakie mogą być skutki to aż się przeraziłam. Ale jak śpię nie jestem w stanie nad tym zapanować...

Dziewczyny macie jakiś dobry domowy sposób na ból gardła i zaczynajace sie przeziębienie? Tak mnie gardło od wczoraj boli ze kosmos. Gorączki chyba nie mam ale takie ogólne rozbicie. Kupiłam sobie prenalen do ssania ale póki co średnio pomaga :(

Devil, zdrowka dla synka! A Tobie spokoju zycze...

Oj nie przesadzaj:p co to jest 16 tyś?

A tak poważnie to sorki że się nie odniosę do Waszych postów ale piszę z telefonu, więc nie pamiętam co tam żeście naskrobały.

Ja się chyba załamię:( jeśli nie urodzę przed czasem to będzie jakiś cud:( Poszłam dzisiaj z Młodym do lekarza i się okazało że ma zapalenie płuc;( ryczeć mi się chce normalnie;( jak nie urok to przemarsz wojsk:/

Dziewczyny właśnie na fejsie wyświetliła mi sie strona bobo wózki z ich nowym nabytkiem bryczką od VERSCE za jedyne 16 tysiaków szok...

Ja3 nie macie zwiedzania porodowki w Redlowie? My ze szkoly rodzenia Pani Guc idxiemy w przyszlym miesiacu.

o to mój kocur jest zupełnie inny. w ogóle nie zwraca uwagi na młodego. od początku jak tylko się urodził wręcz go unika - teraz to zrozumiałe bo młody by go chętnie wytarmosił. na mój brzuch też kompletnie nie zwraca uwagi. mój kot jest zakochany w naszym.... psie. to za nim zawsze płacze pod drzwiami z tęsknoty. ja jestem tylko po to by czasem pomyziać i aby dac chrupki i tyle... :)

WithB- Twoje maleństwo ma pewnie dobry słych, to moje będzie jak nietoperz po mamie;), ja z opowieści swojej mamy wiem, że przeżywałam podobne atrakcje będąc ze mną w ciąży, także kobiety w naszej rodzinie już takie są:)
My z kotkiem prowadzimy długie rozmowy:), mam zresztą takiego koto-psa, robi z nami dosłownie wszystko i nie odstępuje ani na krok, nie ma opcji, żeby wziąć prysznic bez kotka w łazience :), także przyzwyczaiłam się już do tego, że ciągle jest przy mnie i coś do niej mówię :)
Twój kotek też wyczuwa maluszka? Mnie kotka od początku ciąży nie odstępuje na krok, jakby coś przeczuwała, na początku tylko obserwowała siedząc obok, a teraz siada przy brzuchu i na niego zerka, albo oczywiście pakuje się na kolana, chociaż ostatnio parę kopniaków od małej już dostała i lekko się zdziwiła, że tak ją stukam z boku hehe

Koleżanka poleciła mi właśnie termometr babyono 4 w 1- któraś z was może ma to cudo?

To ja też poproszę o listę z wyprawką: ulcia_1983@o2.pl

W Gdyni nie ma już zwiedzanie pirodowki (sr super mama), podobno nowy szef redlowa się nie zgodził.

Ponawiam moją prośbę o listę z wyprawka, bardzo ładnie proszę. Frejaa@wp.pl

Też mamy ten Thermoflash i na opakowaniu jest napisane, że pomiaru trzeba dokonywać na skroni czy tam nad skronią... i to mnie właśnie dziwi. Bo dobrą temperaturę pokazuje tylko jak się zmierzy na czole. I nie można mierzyć jeden po drugim bo zaczyna wariować. Trzeba dłuższą chwilkę odczekać.

aa dziewczyny jeśli jeszcze mogę coś poradzić to kupcie koniecznie tantum rosa na to nasze biedne krocze po porodzie..

czerwcowa2014 :) z kotem gadasz? myślałam że ja mam coś nie po kolei, że z kotem rozmawiam... mąż się nawet ze mnie śmieje, ymmmmm.... tzn jest to przeważnie monolog .... ;)
ale moje młode w brzuchu chyba jeszcze głuche, bo nie reaguje na bodźce ;)
a kot teraz taki słodziutki się zrobił, jejkujejku, rano śpi ze mną, tuż przy szyi, albo przy brzuchu, podejrzewam że pilnuje czy aby oddycham i wstanę żeby mu chrupków nasypać ;)

skrzętnie notuję te polecane termometry, podpaski, butelki ...
i mam wrażenie że "KIEDYŚ" to się wodę sprawdzało łokciem, butelka była tylko jedna - szklana, smoczki tylko kauczukowe, jeden rodzaj mleka w proszku, oliwka i mąka ziemiaczana do zasypywania, tetrowe pieluchy i płatki mydlane ;) ach ten postęp :D :D