Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *13*

*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura (Tymon jeśli okaże się chłopiec)- Zaspa
01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda- synek - Zaspa
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka/Zaspa
25.06 Mar-chew
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-12-t528421,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *13*

Gratulacje dla Klary. Witamy dziewuszki na świecie :). Witch_B żeby Ci przykro nie było, ja też dzisiaj z holterem na serce. Rany, dziewczyny ja jestem jeszcze w proszku z przygotowaniami. Mam od dwóch miesięcy remont w mieszkaniu, więc w takim bałaganie trudno skompletować mi wyprawkę.
GosiekG ja do spania podkładam sobie poduszkę, więc pomaga mi to w spaniu na obu bokach. Z powodu ułożenia córci pośladkowo-poprzecznego mam wskazania do spania i leżenia na prawym boku. Czytam forum i wasze dzieciaczki dosyć duże mi się wydają. Moja ponoć drobna jak na 31 tydzień bo waży 1500. Pierwszą urodziłam długą i ponad 4 kg, ale każda ciąża jednak inna. Pozdrawiam Was dziewczyny i życzę zdrówka i dużżżżżżżżżżżżżo słonka :)

Luna, chyba mozna.. gdzies czytalam, juz nie pamietam gdzie, ze jedna dziewczyna bedac w ciazy wlasnie chyba za duzo tej wit. d brala i dziecko mialo cala zrosnieta glowke, bez ciemiaczka. Na szczescie zauwazyli to na usg przed porodem i zrobili jej cesarke, bo przy sn, by ja rozerwalo..
Zastanawiam sie tylko co pozniej.. przeciez dzieci nie maja zrosnietej czaszki nie tylko ze wzgledu na porod, ale i fakt, ze rosnie im w szybkim tempie mozg itd..

Fajnie, ze masz takie wsparcie przyjaciol w kwestii pokoju :) mam nadzieje, ze tym razem sie uda :)

Oj nawilzacz, to dobra sprawa. My na noc nawilżamy i u nas i u córki, bo bez tego to masakra.
Moja za to wierci się dość często. Czasem aż boli. Dziś też czkawkę miała chyba ze 20 minut. Śmieszne to. Jakoś wcześniej nie zarejestrowałam czkawki.

mi też nie kazali badać poziomu witaminy d3, tylko kazali brać.
teraz biore omegamed optima forte +dha czy jakoś tak i tam jest dużo witaminy d3 (swoja droga ciekawe cyz można z nią przedobrzyć? :) )

gosia- no ogolnie w ciągu dnia malo sie rusza, coś się bardziej czasem przekręci niż stuka ;) a zazwyczaj to się muszę na maksa wyciszyć i skupić :P wieczorem trochę się pokręci - lekarz mi powiedział, że niektóre maluchy tak mają, ale mam obserwować, więc oczywiście nieustannie się filmuję :P i cieszę jak się wierci :)

kamiku - mam nadzieję, że z tapetowaniem pójdzie Twojemu mężowi lepiej niż mojemu.
Do mnie jutro przyjeżdża moja przyjaciółka na drugie podejście do tapetowania :)
pokój mamy pomalowany na szczęście ;)

ja jutro wizytę mam dopiero na 20.30... cieszę się że zobaczę młodego i także, że wyjdę z domu ;)

Styczniowka, wez zrob sobie napar z siemienia lnianego, idealny na suchy kaszel i podrazniona sluzowke gardla:
4 lyzki siemienia lnianego zalej 1 litrem wody, dodaj 4 lyzki miodu i gotuj przez ok: 15 minut.. W trakcie gotowania od czasu do czasu zamieszaj. Odstaw do wystygniecia, pij 2 razy dziennie po pol szklanki.

Do tego wazna jest odpowiednia wilgotnosc powietrrza, bo za suche wysusza sluzowke i ciezej sie pozbyc kaszlu.. Macie nawilzacz?

Ja brałam isla do ssania i mi pomagały. Internista mi pozwolił.
A z domowych sposobów, to możesz miód wcinać z łyżeczki.

Dziękuje bardzo za listę :)

Luna nie przejmuj sie teściami najważniejsze żeby Wam sie podobało. Z tego co piszesz to "wesoło" macie z teściowa i prezentami. Niezazdroszcze nam najszczęście zawsze kasę dają żebyśmy kupili sobie to co nam sie spodoba.

Moj kaszel jakby zmalał, ale mam tak sucho w gardle, macie jakieś sposoby na nawilzenie gardła?

Piorę właśnie druga pralkę ciuszkow dla dziewczynki, więc jak porobię zdjęcia to wstawie może któraś z Was coś sobie wypatrzy.

Ewwa ja taki kocyk miałam dla córki i byłam nim zachwycona ładny ciepły do wszystkiego pasuje :) moj ulubiony kocyk po córce niestety jest delikatny róż więc niestety teraz dla syna nie będę mogła używać.

Dziewczyny jeli będziecie kupować kosmetyki hipp to gemini wcale nie ma tanio ja zawsze kupuje te kosmetyki z strony http://www.dodomku.pl dostawa za darmo na terene trojmiasta i dna niższa niż w większości sklepów. Kiedyś carefure miało tanio kosmetyki hipp ale teraz nie jestem zorientowana

Idę wywieszac te ślicznie malutke ubranka :)

Gratulacje Klara :) niech Ci corcie rosna zdrowo!

Witch, z tego co slyszalam, to w ciazy wrecz nie wolno dluzej lezec na plecach, a tym bardziej spac.. Wiaze sie to ponoc z niedotlenieniem dziecka w takiej pozycji. Najlepiej na lewym boku, od biedy na prawym, zeby lewy odpoczal. Moze podpytaj o to swojego lekarza przy najblizszej okazji..

Luna, moj maz bedzie dzialal z tapeta w najblizszy weekend :) tez sie boje jak to mu pojdzie, ale mam nadzieje, ze da rade ;) No a wczesniej czeka go jeszcze malowanie pokoju.

Jesli chodzi o wit. D, to ja biore od drugiego trymestru prenatal classic i on juz ja w sobie zawiera. Do tej pory nie kazano mi sprawdzac poziomu tej witaminy, za to musialam zbadac poziom magnezu, zelaza, wapnia i potasu :))

Jutro kolejna wizyta.. troche sie denerwuje, czy nadal wszystko ok z synkiem oraz z szyjka i szwem.. Oby, bo nie chcialabym musiec znowu cale dnie lezec plackiem. To jedno wyjscie z domu dziennie na godz-dwie zapewnia mi lepsze samopoczucie.

Hejka :)

Jeśli ktoś nie ma kojca do spania - wiadomo, nie każdy sobie może na to pozwolić.. polecam po prostu poduszkę między nogi.. ja się tak przyzwyczaiłam po drugiej ciąży, że bez poduszki nie zasnę..

ja mam dwa grube koce.. ale właśnie żadnego cienkiego i będę musiała ze dwa na pewno kupić

no i gratulacje dla Klary :) aby maluszki szybciutko znalazły się już w domku :)

kalitta, tak jak piszesz, większość ma niedobór, szczególnie po zimie. nawet są zalecenia aby każdy dorosły człowiek w Polsce przyjmował wit.D, tym bardziej ciężarne. mi i ginekolog i endokrynolog zalecili od 2 trymestru, żeby dziecię miało z czego brać

Mi to się wydaje że każdy ma niedobór wit d. Bo mało kto przyjmuje jakieś witaminy no i słońca u nas też tyle co nic.
Muszę wtedy podjechać gdzieś i zrobić to badanie.

Ja robiłam to badanie mnie kosztowało 60 zł. na zaspie w szitalu i biore codziennie 1000j bo miałam niedobór awitaminoze czy jakoś tak ona jest potrzebna na kości dla bobaska i reguluje cisnienie

Klara gratulacje!!! no i żeby teraz dziewczynki pięknie jadły i przybierały na wadze :)

Dziękuję za maila z wyprawką.

Ja też doceniam mój parter.

Niedawno wróciłam ze spaceru. Młody śpi a ja odpoczywam. Zmęczyłam się jak jakaś staruszka :/ ehh

Dziewczyny czy Wam gin też kazał robić badanie na poziom wit D3? bo moja już na poprzedniej wizycie kazała zrobić ale dałam sobie spokój z tym.No i na ostatniej znowu kazała zrobić. A to badanie tanie nie jest.

Luna - mówisz ze mały jest nieruchliwy ale to co? Rzadko sie rusza w ciagu dnia i wieczorem? Co do kojca to mówisz ze taki przydatny? Ja widziałam takie wielkie poduchy - taki ala rogal ale dla mnie to za wielkie jest.

i też mi gorąco w domu, śpię przy uchylonym oknie, w koszulinie na ramiączkach i cały czas się odkrywam...
szkoda tylko że w pracy mi strasznie zimno, dzisiaj juz kaloryfery nie grzeją bo szef oszczędza, a mi paluszki marzną ;)

PS dziękuję pięknie za plik z wyprawką :):)*

już dawno prysły moje złudzenia o SR finansowanej z NFZ :/
my płaciliśmy 100zł, żałuję że mój stan fizyczny nie pozwala na uczestnictwo w ćwiczeniach :( zawsze lubiłam fitnesy, jogi, aerobiki a teraz jestem dętka :(:(

kocyki z mikrofibry chyba są najmilsze i najmiększe i najprzytulniejsze :D
te ze smyka śliczne :) i misiowe i bawełniane, choć bawełniane wydają i się trochę sztywne, znalazłam w ikea duży porządny pled bawełniany: URSULA, za 99,99 zł http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30200696/#/80200694
beżowy i złamana biel - ale zastanawiam się czy taki kocyk będzie choć trochę praktyczny przy małym dziecku, bo podejrzewam że będzie non stop brudny ;)

a propos spania - co 2 godziny się przekręcam i tak podobnie wstaję siusiu ;) na boku wcale nie jest mi wygodnie :/ ani na lewym ani prawym, upycham jaśka pomiędzy nogi i zwijam kołdre pod brzuch, ale jakoś mi się nieprzyjemnie brzuch napina, często śpię na plecach, często prawie na płasko i chyba tak mi jest najwygodniej jeśli o brzuch chodzi, bo niestety dolna część kręgosłupa jest wtedy mocno obciążona... i strasznie boli przy stawaniu ... plus oczywiście chrup chrup kosteczki spojenia łonowego przy każdej próbie przekręcenia się ;)

na następną ciążę już koniecznie będzie poducha - kojec :D chociaż zapieram się że to jest moja pierwsza i ostatnia ciąża :P

ja bym chyba zadyszki dostała na drugim ;) hihi

doceniam mój patrer (jeszcze w dodatku od jednej strony niski - nawet schodka nie ma tylko jest podjazd :) ) - jak chodzę do lekarza ;)

Ja mam poduchę 170cm i się przewracam :)
Poza tym jakoś tak mi ciepło ostatnio, że śpię odkryta.
I muszę codziennie chodzić na 4 piętro bez windy. Masakra.
A SR, to cena rzeczywiście niezła... Ale skoro chcę rodzić na Zaspie, to pójdę tam do szkoły. Choć głównym powodem jest to, że są zajęcia 3 razy w tygodniu, więc może uda mi się ją skończyć. Tej nad mama i ja nie zdążyłabym, bo tam jest 10 tygodni zaczynając od najbliższej środy. A ja wtedy będę miała 8 tygodni do terminu porodu z OM :)

ewwa - nieźle... to w zasadzie jak prywatne szkoły ;)

Gosia - mi się Zosia marzyła... Mam nadzieję, że przy drugim podejściu uda nam się Zosię zmajstrować ;)

Zazdroszczę weekendu (chciaż mi to się marzy choćby wyjść na krótki spacer dookoła bloku jakby świeciło piękne słoneczko (dobrze, że za oknem szarówa, to chociaż mi nie żal dzisiaj, że musze leżeć :) )

Co do ruchów, to nasz młody ogólnie jest nieruchliwy ;)
Ale chyba miał wczoraj czkawkę.

Jeśłi chodzi o spanie to ja się powtórzę - kojec motherhood - ja się na prawy bok nie przewracam praktycznie wcale dzięki niemu :) Ewentualnie na "półplecy" ;)
Co prawda w nocy i tak się budze milion razy, ale bez kojca sobie nie wyobrażam ;)

Kurczę, SR na Zaspie 300zł bedzie kosztowała :(
Ale pójdę tam, bo jestem ją w stanie skończyć... Ma się zaczać od kwietnia.