Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *14*

Rozpakowane:
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena i Julka - Zaspa - CC

*MAJ*

01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda- synek - Zaspa
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka/Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-13-t530495,1,130.html#npu1
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *14*

dziewczyny trzydziestka ma rację... bez przesady z tymi fotelikami... toć to gdyby były tak bardzo "niebezpieczne" dla dziecka to by nie zostały dopuszczone do obrotu :/ tak jak pisze trzydziestka - byle by nie wozić dziecka w nim przez cały dzień :/
a czerwcowa jeśli się tak bardzo obawiasz to zamiast fotelika możesz przewozić w specjalnych gondolach (są już takie), w których przypinasz dzieciaczka i gondolę też jakoś mocujesz...

Gosiek ten bujak co ja mam (link podała kalitta) ma właśnie wyciąganą nóżkę do pozycji leżącej i ta funkcja jak dla mnie jest niezbędna przy bujaku - bez niej bym na pewno nie kupiła leżaczka

czerwcowa ja bym się nie sugerowała tym że jest do 18 m-cy. mój też taki jest a jak dziecko zaczęło siadać to przechylało go tak, że kilka razy młody mi z niego fiknął. tu bardziej chodzi pewnie o ciężar, ale prawda jest taka, że potem sadzasz dziecko w krzesełku do karmienia a o bujaczku zapominasz... tak było przynajmniej u mnie.

co do wygiętych fotelików czy bujaczków - wydaje mi się że nie ma co przesadzać - ważne aby nie wozić dziecka non stop w foteliku samochodowym (np. wpinając go na długi spacer w stelaż zamiast gondoli) oraz aby nie siedziało pół dnia w bujaczku. a te kilkanaście/kilkadziesiąt minut dziennie na pewno nie zaszkodzi. mój młody nie miał nic powkładane pod plecki i nie miał ani nie ma żadnych problemów z rozwojem fizycznym...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kurcze tyle tych lezaczkow ze aż głowa boli. Ja sie trochę martwię ze w tym fisher price który jest super wizualnie nie mozna rozłożyć lezaczka zupełnie na płasko. Podobno ten tiny love pod tym względem jest lepszy bo jest twardszy dla takiego malucha, ale wizualnie w ogóle nie jest on atrakcyjny. Melodie podobno nieciekawe, tylko dwie zabawki... Muszę jeszcze pomyśleć. Czerwcowa z tego co oglądałam foteliki maxi cosi to tam dziecko jest w pozycji leżącej. Trzeba uważać na te foteliki bo znajoma kupiła graco i jak wychodzili ze szpitala musiała dziecku glowke trzymać bo dziecko bardziej siedzialo niż leżało...

GosiekG- ja również mam leżaczek o którym wspomniała mimmossa, dostałam go, a pomijając ten fakt i tak bym go kupiła, bo bardzo mi się podobał i co najważniejsze jest dla maluszka od 0 do 18, od początku pewnie szkraba nie będziemy tam wkładać, bo ogólnie przerażają mnie wszystkie wygięcia i kąty, a najbardziej to w foteliku samochodowym, powiedzcie mi dziewczyny jak tam włożyć noworodka, skoro fotelik nie jest leżący tylko jak dla mnie pół siedzący, a co najgorsze jak dla mnie wygnie kręgosłup malucha w pół. Mam wkładkę redukującą do fotelika, ale jak dla mnie nie wiele ona pomaga, także już dumam nad tym co podłoże pod pupę malucha, żeby był bardziej w pozycji leżącej bez zbędnych wygięć.

Ja mam taki leżaczek fishera z lewkiem zobaczymy jak sie sprawdzi.
Widze ze nie tylko ja mam prfoblem ze snem jak idzie już noc to jestem przerażona a przez to że gdzieś mi na nerw napiera to wogóle chodzenie to wyczyn nie powiem już o przewróceniu na inny bopczek.
Luna napisze w poniedziałek jak będzie wyglądać z tym moim planowanym cc bo na dodatek mój gin zmienia klinike i na ostatnia wizyte musze iść na Jaśkową doline mam nadzieje ze cena zostanie ta sama.

Gosiek - ja planuję zakupić huśtawkę FIsher Price Cradle Swing o taką:
http://www.mommymommyland.com/wp-content/uploads/2013/12/Fisher-Price-Papasan-Cradle-Swing-Starlight-4.jpg
al muszę jeszcze poczytać opinie, bo cena jest niemała, na razie kilak koleżanek mówiło, że to cudowny wynalazek ;) Ale poczytam jeszcze na necie.

O leżaczkach słyszałam podzielone zdania, że ponoć dużo zależy od dziecka czy się podoba czy nie.
Ale leżaczek będziemy mieć zapewne od mojej siostry Fisher Price Rainforest o taki:
http://lorien.waw.pl/aukcje/agnieszka/SALON%20FISHER%20PRICE%20Lezaczek%20Rainforest%20K2565%20WAWA/SALON%20FISHER%20PRICE%20Lezaczek%20Rainforest%20K2565%20WAWA%20obr1.jpg
o ile jest zdatny do użytku, bo w tym roku urzędowała w nim moja 3,5 roczna chrześnica :P

Ten, który wkleiła mimmossa ma moja przyjaciółka - bardzo go chwaliła przy pierwszym dziecku, ale ostatnio była u niej fizjoterapeutka, bo jej drugi maluch się tak dziwnie wygina i powiedziała, że absolutnie do takiego bujaczka ma go nie wkłądać, bo się zapiera nóżkami i wyrabia to złe nawyki i może doprowadzić do wzmożonego napięcia mięśni, że jeśli bujaczek, to taki miękko wykończony, żeby maluch się nie zapieral nogami (ten ma taką jakby plastikową ramę jak leżaki na słońce), ale nie mam pojecia szczerze powiedziawszy jak są skonstruowane inne leżaczki...

Mnie dzis coś brzuch boli :( Po lewej stronie powyżej pępka.... nie wiem jakby jakiś wewnętrzny narząd mnie bolał... Macie tak?!
Dobrze, że chociaż zmiękł trochę bo od rana to był twardy jak kamień.

Co do nocnego wstawania - to ja się ruszam jak emerytka.. albo taka solidna rencistka raczej - ledwo ledwo... Koszmar!

Hejka z rana!

Dzis mnie jeszcze bardziej boli. Do lazienki szlam jak staruszka :-( odpuszczam sobie spacery z synkiem bez wozka. Trudno, jakos bedzie musial to przezyc. Maz po pracy bedzie z nim spacerowac.

Co do lezaczka to ja chyba kladlam malego calego na poduszke taka bardziej prostokątna bo jednak rozklada sie prawie na plasko.

Jak mi sie nie chce wstawac z lozka. Tak dobrze mi sie lezy, nic nie boli. Jo ale musze wstac bo synek juz mnie wola z lozeczka.

Gosiek ten leżaczek co podeslalas rewelacja, bardzo mi sie spodobał tylko ta cena .... I nie ma używanych nigdzie.

A dziś moja córka 39 gorączki :( juz nie mam siły tydzień do przedszkola chodziła :(

No właśnie, Trzydziestka, on wciąż jest "prawie" płaski. Dlatego myślę że nawet pieluszka tetrowa powinna go dostatecznie "wypłaszczyć".

Gosiek, my zakupilismy taki: http://www.chiccopolska.pl/ProdottiChicco/SchedaProdotto/tabid/2454/art/07079097220000/Default.aspx
tyle, ze granatowy. Zadecydowala mozliwosc regulacji oparcia, wkladka niemowleca i ogolnie wyglad :)

Ten tiny love co podeslalas wyglada fajnie i wydaje sie byc praktyczny wlasnie ze wzgledu na fakt, ze mozna malucha calkiem na plasko polozyc.

Co do pachwin.. tez mnie bola i to praktycznie codziennie od jakiegos miesiaca.. do tego dochodzi bol spojenia :(

Kalita, Nusia też mam identyczny po synku. u mnie sprawdził sie od pierwszego dnia do czasu az młody nie skonczył pół roku. ja nic nie podkładałam pod pupę, on w pozycji z wyciągniętymi nóżkami jest prawie płaski

Ale to podkladacie coś pod pupe żeby maluch leżał na płasko?

Kalitta, ja mam identyczny bujaczek po starszym synku, też coś będę podkładać na początku, żeby maluch leżał płasko.
Ogólnie takie leżaczki są bardzo przydatne, można mieć malucha na oku wszędzie.

Ja właśnie zastanawiałam sie albo nad tym fisher price cudowna wyspa ale tez nad tiny love bo ten sie rozkłada na płasko. I sama nie wiem :-/

http://www.bangla.pl/opinie/p35426/tiny-love-rocker-napper-3-w-1

To mnie pocieszyłyście bo już sie filmowałam :-)

My po synku mamy taki leżaczek
http://szafka.pl/c998006-lezaczek-bujaczek-fisher-price.html

Jak Fifi byl malutki to podkładalm poduszke pod niego a pozniej juz normalnie lezal. Zanim zaczal siedziec to karmilam go w nim takze sprawdzil sie.

Sernik zrobiony stygnie :) jutro sie okaże czy zjadliwy czy smakuje jak jajecznica z serem ;)

Ja leżaczek kupuje na pewno, bo przy córce był niezastąpiony. Jednak ja stawiam na takie co zupełnie płasko sie rozkładają, bo te FP jednak są trochę siedzące.

Ból pachwiny to podobno normalna sprawa więzadła i wszystko sie rozciąga.

Spokojnej nocy obyśmy przespały całą do rana :)!!!

kalitta mój ginekolog też mówił mi że takie bóle są normalne w ciąży bo wszystko się rozciąga.

GosiekG dziękuje za przepis :) chyba na weekend się skuszę i zrobię :)
Mi się najbardziej widzi ten fisher price
http://allegro.pl/lezaczek-bujaczek-fisher-price-3w1-do-18kg-t4145-i4111776026.html
Koleżanka taki ma i bardzo sobie chwali. Szukałam teraz zdjęcia żeby wstawić i dość dobra cena na allegro jest. Jakieś 2 miesiące temu w smyku widziałam za 320 a na allegro za 200.
Wcześniej zastanawiałam się nad kupnem zamiennika takiego:
http://allegro.pl/lezaczek-bujaczek-3w1-do18kg-z-lwem-melodyjki-i4110268757.html
no ale przy tak małej róznicy w cenie zostane chyba przy fisher price.

Dziewczyny czy ktoras z was zastanawiala sie badz kupiła lezaczek/bujaczek dla malucha? Mozecie jakis polecieć?

Trzydziestka, to na dlugo dostalas to zwolnienie, mi pamietam w pierwszej ciazy max na miesiac dawali, myslalam, ze nie moga na dluzej.