Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *18*

Rozpakowane:

*MARZEC*
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena i Julka - Zaspa - CC

*KWIECIEŃ*
15.04. (01.05.) magda30 - Synek Oskarek (3360g, 54cm) - Zaspa - CC
29.04. (04.05.) devil83 - Córka Zuzanka (3520g, 55cm) - Zaspa - SN

Dwupaki:

*MAJ*
01.05 katelajda- synek - Zaspa
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga - Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B - Synek Mateusz - Wojewódzki/Kliniczna

*CZERWIEC*
02.06 Luna- Synek - Zaspa/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon - Kliniczna
20.06 pirat - Córeczka - Wejherowo
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka - Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-17-t537471,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *18*

bożena- witamy na forum :) Ja jeszcze nie zdecydowałam się na żadną sesję, ciągle się waham ..., poza tym jak to mój małżonek określił kiedyś jestem mistrzynią robienia dziwnych min podczas fotografowania i boję się, że opłacę sesję po której dostanę serię zdjęć z zamkniętymi oczami i różnymi grymasami :D

kamiku- pokoik śliczny, oczywiście też zerknę na sesję fotograficzną :D

Luna- teraz czekamy na Twoje zdjęcia, po tym jak dużą wagę przykładasz do detali domyślam się, że będzie to kolejny ładny pokoik.

Ja za każdym razem jak pojawia się jakieś zdjęcie wołam męża i pokazuję jemu wasze dzieła i przekonuję go powoli do śnieżnej bieli:D. My w sobotę ustawimy łóżeczko, może w końcu chociaż kącik dla małej przygotujemy, bo nie wiadomo kiedy zechce być już z nami.

Ja miałam w moczu ketony, białka i osad, obecnie w wyniku była powtórka, dostałam tym razem Furaginę i jakąś pojedyncza dawkę leku do rozpuszczenia w wodzie.

Ja jeszcze się jakoś trzymam :),

zrobiłam już posiew na paciorkowca, wynik podobno będzie już w piątek, także wyślę po niego męża.
Laboratorium mikrobiologiczne w szpitalu w Wejherowie jest na końcu parteru w budynku szpitalu zakaźnego, także wielkie gratulacje za pomysłowość, trzeba przejść przez izbę przyjęć chorób płuc i obok oddziału z szeroko otwartymi drzwiami :(, nie mówiąc już o innych oddziałach zakaźnych, które są w tym samym budynku. Dosłownie szkoda słów, także przyszłe mamy, które będą się wybierać do laboratorium, niech lepiej zlecą to innym członkom rodziny.

U mnie nastąpił spadek formy, o ile mogę mówić, że takową mam po ponad 6 miesiącach leżenia:), czuję, że zbliża się poród i to wielkimi krokami ;). Brzuszek rośnie mi teraz jak szalony przez 5 dni przybył mi kolejny centymetr.

mamma- na mojego maluszka delfiny też działają, po tym jak się uspokoiła włączyłam muzykę i pojawiła się ponowna aktywność :), a najintensywniej reaguje na sokowirówkę i odkurzacz:)

I ja witam nowa mame :)

Arbuza od ponad tygodnia wcinam codziennie, takiego jakiegos smaka na niego mam :))

Jesli chodzi o wielkosc maluszka, to nasz synek jest o 3 tyg wiekszy, jednak dr mimo wszystko kazal trzymac sie tp wg OM. I ja i maz jestesmy bardzo wysocy, wiec w sumie dziwne, gdby dzieciatko bylo male ;)

Mojego małego nie przekonała ;p

Moja mała się rusza na te dźwięki, ale ona praktycznie cały czas się wierci, więc nie uwzględniaj mnie w statystykach;)

http://www.youtube.com/watch?v=C72027z1kmA Dziewczyny, sprawdzicie prosze czy u Was też to się sprawdza..drugi raz puściłam odgłosy delfinków dzieciaczkowi i drugi raz zaczyna się wiercić i rozpychac jak słyszy tą muzykę..nie wiem czy to zbieg okoliczności. Ciekawi mnie czy u Was będzie podobnie :)

Laguna ja w pierwszej ciąży miałam sporo ketonów w moczu i lekarka kazała jeść żuravit. Poprawiało się

U nas to i ja jestem alergikiem i mój mąż (alergie wziewne "na szczęście"), więc nasze dzieci mają 70% szans, że też je jakaś postać alergii dopadnie... Mocno się z tym liczę, że Szymek też nas nie oszczędzi. A jeśli nie będzie miał alergii - będę przeszczęśliwa :)

Laguna, mój synek to jeszcze w życiu nie jadł czekolady :(

Ale smaka robicie z tymi arbuzami... Chyba będę musiała męża wygnać do sklepu :)

Dzięki za odpowiedzi. Czy to to zmieniające się środowisko i jakość produktów spożywczych wpływa na to że dzieciaki muszą się męczyć z tymi alergiami. Teraz to chyba co drugie dziecko ma na coś alergię... w mojej rodzinie nie występują, więc liczę że i moja dzidzia będzie miała spokój.

Mniam mniam, dobry arbuz nie jest zły:)

oj alergia u nas w domu to też rzecz normalna. Moje dziewczyny obie były na Babilonie. Maja atopowe zapalenie skóry. W pierwszych miesiącach zero białka mleka, białka jajka. To było czyste szaleństwo.. modle się aby Franio nic nie miał. Starszej pokarmowa już przeszła, ale wziewna została (kurz, bylica, trawy, brzoza, kot itd.). A młodsza jeszcze ma pokarmowa.. aktualnie ma krosty na zgięciach i na nadgarstkach.. podejrzewam, że od czekolady bo w weekend za dużo pojadły.
Natomiast o teorii, że w 8 czy 9 miesiącu nie wolno jeść nabiału to nigdy się nie spotkałam..

A z tymi ketonami.. to mnie nie pocieszyłaś.. bo perspektywa ponownego badania na glukozę mnie przeraża. Też czytałam, że się podejrzewa cukrzyce.. ale mówią, że internet to nienajlepszy doradca. więc liczę na to że mi powie, że jest ok :P

Pirat, co do diety - nie udowodniono, że jedzenie czegokolwiek w ciąży wpływa na alergie u dzieci. Jak maluch będzie miał być alergiczny, to i tak będzie... (mam alergika w domu, ponad rok byłam na diecie bezmlecznej i bezjajecznej, więc znam ten ból :( ) Jedyne co zalecają, by zmniejszyć ryzyko alergii, to łykać w ostatnich miesiącach odpowiednie szczepy bakterii probiotycznych (Dicoflor), a dzieciom z dużym ryzykiem alergii (obciążonym genetycznie przez rodziców) podawać najlepiej mleko mamy, a jeśli już mm to te oznaczone HA. Ja o tym za pierwszym razem nie wiedziałam i podawałam zwykłe mm - alergolog stwierdziła, że dokarmianie mojego synka zwykłym mm mogło wpłynąć na zaostrzenie alergii (nietolerancji) na mleko krowie, z którą walczymy już 2,5 roku.

Mój maluszek też jest większy o tydzień, z resztą pierwszy synek też był większy, ale urodził się 4 dni przed terminem z OM, także wielkość z usg i termin porodu średnio na siebie wpływają.

Laguna, mi też notorycznie wychodziły ciała ketonowe w moczu, w związku z tym ostatnio powtarzałam glukozę z obciążeniem, choć pierwsze wyniki wyszły ok, ale lekarz wolał trzymać rękę na pulsie, czy jednak to nie cukrzyca. Kolejne wyniki również wyszły książkowe.
Generalnie ostatnio zastosowałam taktykę przed badaniem moczu - dzień wcześniej nie jadłam słodyczy, dużo piłam i zjadłam porządną kolację - skutek był taki, że nie było żadnych ciał ketonowych. Także jak widać różne czynniki mogą wpływać na wyniki, choć w pierwszym rzucie podejrzewa się cukrzycę.

W 34 tygodniu ogarnął mnie szał sprzątania i gotowania, też tak macie? Młodzi rodzice i poradniki straszą, że nie będzie czasu i siły na gotowanie jak już dziecko się pojawi.. więc wzięłam sobie to do serca i uzupełniam zamrażalnik. Przyznam, że trochę brakuje pomysłów, jakieś inspiracje z Waszej strony?

Nie wiem czy to przez to że przeczytałam, że boli Was głowa, ale mnie właśnie też zaczęła. A może to wina pogody. Od trzech dni mam straszną ochotę na kawę... ale ponoć szkodzi...

Słyszałam, że w 8-9 miesiącu powinno się unikać nabiału, bo dziecko może mieć skazę białkową, wiecie coś na ten temat?

Dziś miałam taki sen, że aż się popłakałam jak się obudziłam. Jakieś zdrady, oszustwa itp, szkoda gadać.

Mi nigdy lekarz nie podał terminu na podstawi usg, także ten 27.06 to wyliczenie wyłącznie na podstawie miesiączki. W każdym razie nasz mały jest ponoć bardzo duży i wg Pani doktor jest wagowo o ponad tydzień "do przodu"- 32 tc - 2,2 kg. Pytając czy to oznacza, że mogę urodzić szybciej uzyskałam odpowiedź "absolutnie nie". Przyznam, że podobnie jak Ty, wolałabym mieć to szybciej za sobą :)

Bozena witaj :)
to masz taki termin jaki ja mam z miesiączki :) dokładnie też 27 czerwiec. Ale później z usg wychodziło, że 21. A teraz wyszło ostatnio, że 16 :)
czyli co wizyta to termin coraz bliżej :) zdecydowanie wolalabym ten 16 niż 27. Ale zobaczymy kiedy Franiowi zechce się wyjść

to ja aktualizuję listę:

Rozpakowane:

*MARZEC*
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena (1450g) i Julka (1800g) - Zaspa - CC

*KWIECIEŃ*
15.04 (01.05) magda30 - Synek Oskarek (3360g, 54cm) - Zaspa - CC
23.04 (01.05) katelajda - Synek Fabianek (3880g, 56cm) - Zaspa - SN
29.04 (04.05) devil83 - Córka Zuzanka (3520g, 55cm) - Zaspa - SN

*MAJ*
02.05 (05.05) trzydziestka - Córeczka Lenka (3360g, 54cm) - Redłowo - SN

Dwupaki:

*MAJ*
02.05 mila
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga - Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/Redłowo
31.05 Witch_B - Synek Mateusz - Wojewódzki/Kliniczna

*CZERWIEC*
02.06 Luna- Synek - Zaspa
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon - Kliniczna
20.06 pirat - Córeczka - Wejherowo
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka - Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
26.06 styczniówka - Synek
27.06 Bozena19 -Synek - Wejherowo
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

a wczoraj na wieczór to też mi się migrena odezwała. Głowa mnie nie bolała.. ale znowu połowy obrazu nie widziałam i rozbłyski miałam w oczach.. ehh... to takie jest nieprzyjemnie..

Tak, to moja pierwsza ciąża :P i zupełnie nie wiem co mnie czeka...
Urodzi nam się synek. Zaczynam się stresować- wyprawka jeszcze nie gotowa i pakowanie torby też mi jakoś nie idzie.

no idę jutro do lekarza..

no i właśnie się dziwie.. bo jem dużo i wszystko.. i piję dużo. Właśnie w ostatnim czasie nawet bardzo dużo piję wody co skutkuje tym, że jestem co godzinę w toalecie.. więc naprawdę nie wiem.
Mam ich 50 mg/dl

Ale ponoć gorzej by było gdybym miała też białko. A nie mam więc to pocieszające. Choć mam też bakterie i jakieś pasma śluzu... no coż.. nie za ciekawy ten mój mocz

ale hemoglobina jest w normie. Najniżej co prawda.. ale już w normie.. więc chociaż coś

A ja dziś miałam mega ból głowy w nocy teraz tez mnie boli ale do wytrzymania. Tylko martwi mnie ze znów gardło zaczyna m szwankować :/ mam nadzieje ze nic z tego sie ńie rozwinie.

Luna Ty to masz przeboje z tym pokoikiem :)

Przyszła do mnie koszula nocna i super zadowolona jestem :)

Witamy nowa mamusie :)