Mamusie majowo - czerwcowe 2014 *2*

*MAJ*

29.04 klara83
01.05 magda30
01.05 katelajda
02.05 mila
04.05 devil83
05.05 trzydziestka
06.05 enjoy
06.05 monika
07.05 asia87
24.05 ja3
26.05 graszka
27.05 ewwa
30.05 justyna1

*CZREWIEC*

08.06 Luna-
22.06 kalitta
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2014 *2*

cześć! tu monika z 06.05- wkońcu piszę z konta a nie jako gość :) (się wkurzyłam, bo pisałam wiele razy z komórki, naprodukowałam się,a potem przy wysyłaniu posta portal mnie informował że blokuje moją wiadomość-że niby spam:/)

wczoraj wieczorem wydawało mi się, że może poczułam delikatne smeranie, ale wciąż nie mam pewnośći czy to dzidziuś, czy w jelitach coś się dzieje po prostu :)

teraz czuję się bardzo podobnie jak w pierwszej ciąży, ale traktuję się zupełnie inaczej :) w pierwszej ciąży baaardzo się rozpieszczałam, całą swoją uwagę skupiałam na rosnącym brzuszku ,byłam na zwolnieniu (ciąża była na początku zagrożona) więc miałam meeega dużo czasu i całe dnie czytałam książki o ciąży (mój faworyt to Ciężarówką przez 9 miesięcy), spacerowałam sobie i ogólnie roztkliwiałam się nad maleństwem. Bałam się podróżować, najdalej (przez całą ciążę!) wybrałam się z Gdyni do Gdańska :D
no a teraz jest tak bardzo inaczej jak tylko może być :) pracuję, córcia =sam żywioł, to jest się czym zajmować :) i nie bałam się pojechać na wakacje, normalnie sobie żyję, tylko z dzidziusiem w brzuszku :)

A mam takie pytanie do mam co już potomstwo mają - jak wiadomość o rodzeństwie przyjęły wasze pociechy? nasza córcia (3latka) na początku bez entuzjazmu, ale robimy postępy, czytamy książeczkę Czekamy na dzidziusia.. no i pomału się chyba przekonuje, że będzie fajnie z małą dzidzią w domku.

Luna - a czy widziałaś staniki HOTmilk? miałam takie w pierwszej ciąży, i potem jak karmiłam. zobacz sobie w necie. Miałam mega wielki biust a było mi w nich bardzo wygodnie. No i są take ładne :)

kkalitta - Ty jesteś w młodszej ciązy ode mnie i Twoj maluch ma już 9,1cm?!?! Nieźle.
Mój ma 2,1...

Nie myślałam, że możliwa jest aż taka dysproporcja, tym bardziej, że lekarz mi mówił, że u nas ksiązkowo rośnie...

Widze, że większość z Was to już w drugiej ciąży - a dla mnie to wszystko takie nowe....
Ja wczoraj wybrałam się po biustonosz, bo wszystkie obecne już mnie cisną i się wrzynają ;)
Ale jednak nie kupiłam takiego typowego "ciążowego" bez fiszbin - okropnie mi się nie podobały :P

No ja juz wlasnie czuje czasami lekkie smeranie w brzuchu, najlepiej jak siedze sobie tak spokojnie, troche jakby pollezaco. Ze starszym synkiem tez tak szybko zaczelam czuc. A teraz tym bardziej wiem, ze to nie kwasy zoladkowe :-)

U mnie wraz z mdlosciami odeszla wrazliwosc na zapachy. Chociaz bodajze przedwczoraj zrobilo mi sie nagle niedobrze i zaliczylam jeszcze rozmowe z uchem. Ale grunt, ze nie mdli calymi dniami jak wczesniej. A na mieso juz miewam ochote, ale raczej na wedline na kanapke niz na kawal miesa na obiad.

Smaka tez mam na cytrusy i sledzie!

Ja do terminu zbytnio nie przywiazuje wagi, w pierwszej ciazy pokrywaly mi sie terminy z omg i usg, a urodzilam 9 dni przed terminem.

A co do kolejnego dziecka i jego plci, to ja czuje sie teraz kompletnie inaczej niz w pierwszej ciazy, a ma byc podobno drugi chlopak, wiec to sie u mnie tez nie sprawdza.

Ja tez w drugiej ciazy czuje sie gorzej, moja mama mowi ze bedzie drugi chlopczyk, ale tego narazie niewie nikt:) kazdy rodzic chcialby zeby dziecko urodzilo sie zdrowe

Nie - zdecydowanie gorzej się czuję i dolegliwości, które wtedy w ciąży ustąpiły teraz się nasiliły. Wtedy boskie włosy i paznokcie, a teraz włosy wypadają, a paznokcie się łamią :(

A czujesz sie podobnie jak z pierwsza corka?

Super wieści.
Ja ruchy poprzednio poczułam w 16 tc. A płeć dopiero w 28 tyg, bo na połówkowym córka się zakryła.
Teraz jakoś mi się wydaje, że też córka jest.

Hejka!

Wczoraj byłam na pierwszym usg. Maluszek ma 91mm :) serduszko bije. Cudowny widok. Niestety mam jakiegoś krwiaczka i muszę brać luteinę. Za 3 tyg kontrola i mam nadzieję że już go nie będzie.
Ciąża jest o tydzień młodsza niż wypada z terminu OM ale bardziej konkretny termin doktor poda w okolicach 12 tyg.
Chociaż ja i tak w to nie wierze bo synka urodziłam tydzień po terminie a i tak miałam wywoływany.

Ja jakoś nie pamiętam kiedy poczułam pierwsze ruchy dziecka ale płeć poznałam chyba w okolicach 16 tyg.

Hej Klaro, ja przy pierwszym dziecku pierwsze ruchy piczulam dokladnie w 18 tyg. Na poczatku bardzo delikatne:)) pamietam ze ogladalam wtedy teleekspres:))

serdecznie witam nowe mamusie :) cieszę się że nas tyle już jest...
u nas 16tc, byłam we wtorek na usg, dzieciaczki bardzo ładnie rosną, ważą po ok 120g, sama słodycz......
ja ogolnie mam teraz śpiące dni, nic mi się nie chce, a w szczególności jeść, zapachy tak mnie drażnią że nawet do lodówki nie podchodzę a co za tym idzie schudłam ok 1kg :/
jak dobrze przeczytałam jedna mamusia poczuła już lekkie ruchy??ja też nie mogę już się doczekać, choć mam wrażenie że czasem coś czuję ale.....zobaczymy
miłego dzionka :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hope, moje terminy z USG i OM pokrywały się - miał być 9 czerwca, córcia urodziła się 20 czerwca :) różnie z tymi terminami bywa :)

Ja mojego synka urodzilam w dzien terminu wg USG i miesiaczki czyli 29 pazdziernika. Mozna powiedziec ze wstrzelil sie w termin:)))

Pierwsze dziecko urodziłam 21 maja termin z usg był na 20 a z om na 9 maja. Ale po wodach lekarze ocenili ze ciąza była przenoszona. Ciekawa jestem jak będzie tym razem. Mam nadzieje ze nie 21- by dzieciaki nie miały urodzin tego samego dnia

hope ja kiedyś słyszałam z kilku źródeł, że najbardziej wiarygodny termin to ten z usg ale robiony w okolicach 12 tyg. te późniejsze też już są niemiarodajne, bo do tego tyg dzieci rosną względnie równomiernie, a później różnice w wielkości dzieci potrafią być bardzo duże. termin z OM to z kolei czysta matematyka, więc też słabo mówić tu o trafności, jeśli dojdzie do przesunięcia owu. chociaż mi w poprzedniej ciąży termin oscylował cały czas w granicach 3-4 dni w tą lub w tą (i tak też urodziłam), więc taki margines to żaden margines ;)

Do dziewczyn ktòre juz rodziły. Który termin porodu u Was był trafniejszy .z obliczen Om czy Usg. Bo z Usg wychodzi mi 5 dni szybciej.
PS
Ja jestem w 13 tc i mdłosci jeszcze się zdarzają zwłaszcza wieczorami .

Miałam teraz morfologie i bad ogolne moczu oraz cytomegalie, którą mam dodatnią od 5 lat i gin wie o tym. W morfologii jakieś 2 parametry mam poza normą, mocz ma ciężar właściwy poniżej normy.
Testu pappa nie robię, bo w nosie mam taki wynik, który jest prawdopodobienstwem :)

ewwa - moze morfologia czy coś? nie masz ich na necie? nie ma co sie martwić na zapas.

a robisz test pappa?

Ja idę jutro do gina, bo kazał przyjść w związku z wynikami :(
Trochę się niepokoję, bo nie wiem co jest grane...
A za tydzień mam USG. JUHU! (ale też się trochę stresuję)

Dziekuje za slowa otuchy, naprawde potrzebowalam tego.

oj biedna! u mine-tak, juz w 2 trymestrze bez problemu z jedzeniem u mnie. Tobie też na pewno w drugim trym. się poprawi! już niedługo :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

prywatny dentysta (24 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...