Mamusie majowo - czerwcowe 2014 *2*

*MAJ*

29.04 klara83
01.05 magda30
01.05 katelajda
02.05 mila
04.05 devil83
05.05 trzydziestka
06.05 enjoy
06.05 monika
07.05 asia87
24.05 ja3
26.05 graszka
27.05 ewwa
30.05 justyna1

*CZREWIEC*

08.06 Luna-
22.06 kalitta
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2014 *2*

cześć! tu monika z 06.05- wkońcu piszę z konta a nie jako gość :) (się wkurzyłam, bo pisałam wiele razy z komórki, naprodukowałam się,a potem przy wysyłaniu posta portal mnie informował że blokuje moją wiadomość-że niby spam:/)

wczoraj wieczorem wydawało mi się, że może poczułam delikatne smeranie, ale wciąż nie mam pewnośći czy to dzidziuś, czy w jelitach coś się dzieje po prostu :)

teraz czuję się bardzo podobnie jak w pierwszej ciąży, ale traktuję się zupełnie inaczej :) w pierwszej ciąży baaardzo się rozpieszczałam, całą swoją uwagę skupiałam na rosnącym brzuszku ,byłam na zwolnieniu (ciąża była na początku zagrożona) więc miałam meeega dużo czasu i całe dnie czytałam książki o ciąży (mój faworyt to Ciężarówką przez 9 miesięcy), spacerowałam sobie i ogólnie roztkliwiałam się nad maleństwem. Bałam się podróżować, najdalej (przez całą ciążę!) wybrałam się z Gdyni do Gdańska :D
no a teraz jest tak bardzo inaczej jak tylko może być :) pracuję, córcia =sam żywioł, to jest się czym zajmować :) i nie bałam się pojechać na wakacje, normalnie sobie żyję, tylko z dzidziusiem w brzuszku :)

A mam takie pytanie do mam co już potomstwo mają - jak wiadomość o rodzeństwie przyjęły wasze pociechy? nasza córcia (3latka) na początku bez entuzjazmu, ale robimy postępy, czytamy książeczkę Czekamy na dzidziusia.. no i pomału się chyba przekonuje, że będzie fajnie z małą dzidzią w domku.

Luna - a czy widziałaś staniki HOTmilk? miałam takie w pierwszej ciąży, i potem jak karmiłam. zobacz sobie w necie. Miałam mega wielki biust a było mi w nich bardzo wygodnie. No i są take ładne :)

kkalitta - Ty jesteś w młodszej ciązy ode mnie i Twoj maluch ma już 9,1cm?!?! Nieźle.
Mój ma 2,1...

Nie myślałam, że możliwa jest aż taka dysproporcja, tym bardziej, że lekarz mi mówił, że u nas ksiązkowo rośnie...

Widze, że większość z Was to już w drugiej ciąży - a dla mnie to wszystko takie nowe....
Ja wczoraj wybrałam się po biustonosz, bo wszystkie obecne już mnie cisną i się wrzynają ;)
Ale jednak nie kupiłam takiego typowego "ciążowego" bez fiszbin - okropnie mi się nie podobały :P

No ja juz wlasnie czuje czasami lekkie smeranie w brzuchu, najlepiej jak siedze sobie tak spokojnie, troche jakby pollezaco. Ze starszym synkiem tez tak szybko zaczelam czuc. A teraz tym bardziej wiem, ze to nie kwasy zoladkowe :-)

U mnie wraz z mdlosciami odeszla wrazliwosc na zapachy. Chociaz bodajze przedwczoraj zrobilo mi sie nagle niedobrze i zaliczylam jeszcze rozmowe z uchem. Ale grunt, ze nie mdli calymi dniami jak wczesniej. A na mieso juz miewam ochote, ale raczej na wedline na kanapke niz na kawal miesa na obiad.

Smaka tez mam na cytrusy i sledzie!

Ja do terminu zbytnio nie przywiazuje wagi, w pierwszej ciazy pokrywaly mi sie terminy z omg i usg, a urodzilam 9 dni przed terminem.

A co do kolejnego dziecka i jego plci, to ja czuje sie teraz kompletnie inaczej niz w pierwszej ciazy, a ma byc podobno drugi chlopak, wiec to sie u mnie tez nie sprawdza.

Ja tez w drugiej ciazy czuje sie gorzej, moja mama mowi ze bedzie drugi chlopczyk, ale tego narazie niewie nikt:) kazdy rodzic chcialby zeby dziecko urodzilo sie zdrowe

Nie - zdecydowanie gorzej się czuję i dolegliwości, które wtedy w ciąży ustąpiły teraz się nasiliły. Wtedy boskie włosy i paznokcie, a teraz włosy wypadają, a paznokcie się łamią :(

A czujesz sie podobnie jak z pierwsza corka?

Super wieści.
Ja ruchy poprzednio poczułam w 16 tc. A płeć dopiero w 28 tyg, bo na połówkowym córka się zakryła.
Teraz jakoś mi się wydaje, że też córka jest.

Hejka!

Wczoraj byłam na pierwszym usg. Maluszek ma 91mm :) serduszko bije. Cudowny widok. Niestety mam jakiegoś krwiaczka i muszę brać luteinę. Za 3 tyg kontrola i mam nadzieję że już go nie będzie.
Ciąża jest o tydzień młodsza niż wypada z terminu OM ale bardziej konkretny termin doktor poda w okolicach 12 tyg.
Chociaż ja i tak w to nie wierze bo synka urodziłam tydzień po terminie a i tak miałam wywoływany.

Ja jakoś nie pamiętam kiedy poczułam pierwsze ruchy dziecka ale płeć poznałam chyba w okolicach 16 tyg.

Hej Klaro, ja przy pierwszym dziecku pierwsze ruchy piczulam dokladnie w 18 tyg. Na poczatku bardzo delikatne:)) pamietam ze ogladalam wtedy teleekspres:))

serdecznie witam nowe mamusie :) cieszę się że nas tyle już jest...
u nas 16tc, byłam we wtorek na usg, dzieciaczki bardzo ładnie rosną, ważą po ok 120g, sama słodycz......
ja ogolnie mam teraz śpiące dni, nic mi się nie chce, a w szczególności jeść, zapachy tak mnie drażnią że nawet do lodówki nie podchodzę a co za tym idzie schudłam ok 1kg :/
jak dobrze przeczytałam jedna mamusia poczuła już lekkie ruchy??ja też nie mogę już się doczekać, choć mam wrażenie że czasem coś czuję ale.....zobaczymy
miłego dzionka :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hope, moje terminy z USG i OM pokrywały się - miał być 9 czerwca, córcia urodziła się 20 czerwca :) różnie z tymi terminami bywa :)

Ja mojego synka urodzilam w dzien terminu wg USG i miesiaczki czyli 29 pazdziernika. Mozna powiedziec ze wstrzelil sie w termin:)))

Pierwsze dziecko urodziłam 21 maja termin z usg był na 20 a z om na 9 maja. Ale po wodach lekarze ocenili ze ciąza była przenoszona. Ciekawa jestem jak będzie tym razem. Mam nadzieje ze nie 21- by dzieciaki nie miały urodzin tego samego dnia

hope ja kiedyś słyszałam z kilku źródeł, że najbardziej wiarygodny termin to ten z usg ale robiony w okolicach 12 tyg. te późniejsze też już są niemiarodajne, bo do tego tyg dzieci rosną względnie równomiernie, a później różnice w wielkości dzieci potrafią być bardzo duże. termin z OM to z kolei czysta matematyka, więc też słabo mówić tu o trafności, jeśli dojdzie do przesunięcia owu. chociaż mi w poprzedniej ciąży termin oscylował cały czas w granicach 3-4 dni w tą lub w tą (i tak też urodziłam), więc taki margines to żaden margines ;)

Do dziewczyn ktòre juz rodziły. Który termin porodu u Was był trafniejszy .z obliczen Om czy Usg. Bo z Usg wychodzi mi 5 dni szybciej.
PS
Ja jestem w 13 tc i mdłosci jeszcze się zdarzają zwłaszcza wieczorami .

Miałam teraz morfologie i bad ogolne moczu oraz cytomegalie, którą mam dodatnią od 5 lat i gin wie o tym. W morfologii jakieś 2 parametry mam poza normą, mocz ma ciężar właściwy poniżej normy.
Testu pappa nie robię, bo w nosie mam taki wynik, który jest prawdopodobienstwem :)

ewwa - moze morfologia czy coś? nie masz ich na necie? nie ma co sie martwić na zapas.

a robisz test pappa?

Ja idę jutro do gina, bo kazał przyjść w związku z wynikami :(
Trochę się niepokoję, bo nie wiem co jest grane...
A za tydzień mam USG. JUHU! (ale też się trochę stresuję)

Dziekuje za slowa otuchy, naprawde potrzebowalam tego.

oj biedna! u mine-tak, juz w 2 trymestrze bez problemu z jedzeniem u mnie. Tobie też na pewno w drugim trym. się poprawi! już niedługo :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Dobry ortodonta (36 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Czy kiedykolwiek "żałowałyście" że zdecyedowałyście się na drugie dziecko? (38 odpowiedzi)

Hej, wiem, że brzmi strasznie, ale nie chodzi mi o wywołanie jakiegoś poruszenia. "Żałowanie" w...

nnt. doradca kredytowy - warto czy nie? (21 odpowiedzi)

Zastanawiamy się z mężem nad kupnem własnego M i w sumie nie wiem od czego zacząć. Czy warto iść...